Jump to content
POLITISTI.ro

Radar pe o masina fara numere de MAI


andreiii

Recommended Posts

Buna seara!In cursul zilei de 22/09/2016 am trecut pe langa un Logan fara numere de MAI, avand un aparat radar in interiorul lui si bineinteles un agent al Politiei Rutiere, cu o viteza nu mai mare de 80 km/h. Nu stiu exact viteza cu care ma deplasam pentru ca eram in spatele altui autovehicul circuland cu o viteza regulamentara si apropiindu-ma de iesirea din localitate am decis sa il depasesc,Dupa ce m-am angajat in depasire am observat autovehiculul cu radarul si agentul din masina,timp in care am franat de la respectiva viteza,am efectuat depasirea si am trecut pe langa el.Dupa 500 de m-am oprit pe dreapta aducandu-mi aminte ca in aproximativ 1.5 km ma va astepta un autovehicul al Politiei Rutiere pentru inmanarea amenzii,am stat putin pe ganduri si m-am intors din drum trecand iar pe langa Loganul fara numere de MAI observand ca acesta s-a pus in miscare.Nu a facut nici macar un semn sa opresc sau ceva asemanator.Poate nu si-a dat seama ca pe mine m-a pierdut deoarece au observat ca nu am mai ajuns la celalalt agent aflat la o distanta de aproximativ 1.5 km sau poate chiar nu m-au pierdut.Ce s-ar putea intampla in cazul sus mentionat ? Exista probabilitatea si posibilitatea de a fi sanctionat pentru asta?

MULTUMESC !

Link to comment

Sunt sigur ca avea radar si nu era o simpla camera foto, acest lucru confirmandu-se atunci cand m-am intors din drum. Si viteza nu avea cum sa fie mai mare de 80 km/h pentru ca eram in treapa 3 si am presupus o viteza destul de mare pentru aceasta treapta.Nu stiu sigur viteza pe care am avut-o deoarece m-am uitat in bord dupa ce am inceput franarea, iar indicatorul arata 65km/h.Un lucru rusinos din partea mea, m-am panicat  si nu trebuia sa procedez astfel.O sa imi recunosc greseala daca o sa vina amenda acasa si de acum incolo nu o sa mai depasesc inainte de iesirea din localitate. Scuze inca o data !

Link to comment

Întrebarea este puțin voalată cu privire la autospeciala folosită, și anume dacă este legală sau nu. Da! Este perfect legal pentru că legislația nu specifică în mod expres ca aparatura radar să fie montată doar pe autospeciale inscripționate, cu însemnele poliției și cu numere de MAI. Numerele de MAI sunt numere de înregistrare, nu de înmatriculare, sunt numere speciale cum sunt și cele ale armatei, și toate vehiculele din dotarea Ministerului Afacerilor Interne care au atribuite numere de MAI, au atribui și un număr normal de înmatriculare care poate fi montat pe acestea oricând.

Cât privește ce va face poliția din acea localitate în cazul acesta, nu poate ști nimeni de aici pentru că nu are cum. Rămâne de văzut.

Radarul pentru asta trebuie să stea ascuns sau pe mașini neinscripționate, ca să te determină să mergi legal tot timpul cât te afli la volan și nu doar acolo unde-l vezi.

Astfel îți va fi frică să apeși pedala de accelerație suspectând orice mașină ”civilă”, poziționată pe marginea drumului, ca fiind cu radar.

 

Link to comment

Supararea mea e ca nu m-au oprit pe loc,putand da nastere  altor abateri de la lege si incurcand problema pentru mine.Cel mai simplu era pe loc, fara sa mai trimita amenda proprietarului masinii ( tatal meu ) si tot protocolul de aici pana la solutionarea contraventiei,pe scurt fara sa mai ai vreo "portita" de scapare. Parerea mea.

Link to comment

Degeaba ești supărat, pentru că polițistul rutier nu este obligat să te oprească pe loc, îți trimite procesul-verbal de constatare a contravenției acasă, dacă e cazul. Poate în momentul respectiv, polițistul era ocupat cu întocmirea unui proces-verbal pentru un alt contravenient. Data viitoare fii atent și respectă limitele legale de viteză, astfel nu vei mai avea nemulțumiri!

Link to comment

La ce abateri de la lege faci referire și pe cine acuzi de așa ceva? Polițiștii urmează întotdeauna calea legală.

Poliția rutieră, în cazul acesta, cere proprietarului vehiculului respectiv, potrivit art. 39 din OUG 195/2002, datele celui căruia i l-a încredințat pentru a fi condus ca acesta să fie sancționat contravențional. Asta este procedura legală la noi în țară. Totuși, de ce-ți faci atâtea griji? Transmite-i tatălui tău să fie atent la cutia poștală iar dacă îi vine vreo recomandată să meargă s-o ridice și dacă-i de la poliție, pentru a-i transmite acesteia ce ți-am spus mai sus, s-o facă trimițându-i datele tale. Altfel, acesta va fi sancționat contravențional cu amendă, conform art. 102/1/14 din OUG 195/2002, care-i destul de mare. De la 1100 de lei în sus.

Link to comment
în urmă cu 4 ore, genessys30 a scris:

Transmite-i tatălui tău să fie atent la cutia poștală

Păi tocmai asta este, că nu are curajul să-i spună tatălui. Poate acesta nici nu a știut pe unde s-a plimbat mașinuța lui.

 

On 9/22/2016 at 22:22, andreiii a scris:

Supararea mea e ca nu m-au oprit pe loc,putand da nastere  altor abateri de la lege

Supărat, sunt doamne supărat. Și cam la ce alte abateri de la lege putea da naștere, faptul că nu te-a oprit pe loc? Luminează-ne și pe noi.

Link to comment
  • 2 years later...

Buna ziua rog o parere despre situatia de mai jos.

E normal sa fiu oprit la drumul mare de o masina neinscriptionata, cu numar de inmatriculare normal, nu cu MAI, venita din urma, fara semnale acustice , doar cu flash-uri si semnale ros-albastre din niste led bars ascunse in bara si la retrovizoare, fara sa am nici un indiciu clar ca ar fi un politist la volan? Doar cand s-a apropiat mult, ca am vrut sa-l las sa depaseasca, am distins cu greu in retrovizoare ca avea caciula de iarna de politist pe cap. Nimic reflectorizant pe el, dar era ziua. Nu a scos bagheta reflectorizanta. Singur, neinsotit, am stat un minut pe ganduri pana sa-i dau actele. Cand am intrebat de insotitor a spus ca mai e un echipaj intr-o localitate din urma. Avea radar si-l depasisem cu cativa km in urma.

  • Downvote 1
Link to comment

Serios, ce s-ar fi intamplat daca nu binevoiam sa opresc? Pentru ca primul gand a fost ca e un smecheras localnic care si-a luat led-urile din targ, infoliat toate geamurile si face pe teribilistul (a venit de departe la pressing chiar inaintea unui viraj de care ma apropiam lejer, doar cu frana de motor, ca-mi place sa pastrez pedala de frana doar pentru urgente). Greu mi-am dat seama ca e intr-adevar un politist - masina infoliata sanatos, nu se vedea nimic inauntru.

 

Link to comment

Nu-ți răspund ca polițist, însă citește și tu legislația care se citește când ți-ai luat bucățica aia de plastic rozalie. Vezi ce scrie sa faci când vezi o mașina cu lumini roșu-albastru. Nu zice nimic de tipul mașinii, ce geamuri are, culoare, marca, inscripții sau înmatriculare. Numai beculețe.

Problema e a băiatului cu beculețe de la târg dacă nu are voie cu ele pe mașina. Tot in legislație gasesti și ce pătește cel cu beculețe fără autorizație. Dacă tu vrei sa iei decizia dacă cel ce te semnalizează are sau nu voie la beculețe, o faci pe banii tai! Eu unul opresc și dacă nu are voie la beculețe, plătește el la buget după aia! Un tel la Politie cu nr mașinii și sa vezi ce se întâmplă! 😁

Link to comment

In sfarsit un raspuns rezonabil. Asta voiam sa stiu, daca sunt obligat sa opresc la orice masina cu beculete ros-albastre sau doar daca scrie si Politia pe ea.

In orice caz, o sa ma (re)documentez si din lege.

Link to comment

Ha ha :D

Cu toate ca merg cu masini pentru care oricine m-ar incadra lejer la categoria interlopi marunti (am serie 5 din '85 , '99 si din 2002) nu am nici o treaba cu 'prieteni si dusmani'.

Oricum, eram la 200km de casa mea si la 50 de locurile natale. Cine sa ma caute acolo? Initial mi-a parut doar un frustrat: l-am depasit pe o portiune intinsa de drum drept, pentru ca mai tarziu sa apara grabit, putin agresiv, cand eu reduceam lejer, stiind ca urmeaza o curba urmata de intrarea intr-o localitate. Nu se vedeau, dar stiu drumul pe de rost. 

Edited by Til
Link to comment
  • 2 months later...

Daca e sa ma iau dupa Art 91 din Regulament, nu aveam nici un motiv sa opresc, nici macar sa acord prioritate de trecere:

 (2) Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite şi fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară.

Link to comment
  • 4 months later...
  • Member

E liniște pentru că ai dovedit că ești în stare să citești un text și să nu-l înțelegi.

Ce treabă are regimul prioritar cu obligația ta de a respectia semnificația semnalelor speciale de avertizare luminoase?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.