Jump to content
POLITISTI.ro

Exista pedepse pt cei care trimit sms-uri odensatoare?


iulia33

Recommended Posts

Buna ziua,

 

Va scriu in legatura cu o problema care devine deranjanta. Primesc de cateva saptamani mesaje ofensatoare de pe 2 nr. de telefon din reteaua Vodafone. Este adevarat ca, dupa noul cod penal, aceste lucruri se pedepsesc? Sfatuiti-ma, va rog, care sunt pasii necesari de urmat, pentru ca aceasta persoana sa raspunda pentru ceea ce face.

Va multumesc.

Iulia Radulescu

Link to comment
  • Moderator

Depinde. Trebuie să oferi mai multe detalii, dacă vrei un răspuns concret. Spre exemplu, dacă sms-urile respective sunt de natură să cauzeze o stare de temere (amenințări, etc.) fapta poate fi încadrată ca infracțiune conform art. 208 alin. (2).

Art. 208 - Hărţuirea

(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

În schimb dacă sunt doar ofensatoare, fără a cauza o stare de temere (înjurături, expresii injurioase, etc.), fapta poate fi pedepsită conform Legii 61/91 republicată cu amendă.

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.