Jump to content
POLITISTI.ro

Ministrul de interne Dragoş Tudorache


Recommended Posts

 • Moderator
Catalin

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache, a fost propus, azi, de premierul Dacian Cioloş să ocupe postul de ministru de Interne, în locul lui Petre Tobă, până la finalul mandatului acestui Guvern.

"Am decis să îi propun domnului preşedinte pe Dragoş Tudorache, şeful de Cancelarie de aici de la Guvern. Dânsul a avut ocazia în activitatea profesională a dânsului din anii trecuţi să colaboreze cu MAI, deci cunoaşte cât de cât cum funcţionează ministerul. În acestă perioadă de când este la Guvern, la fel, a colaborat îndeaproape şi cu Tobă şi cu MAI şi cred că dânsul e în măsură să facă faţă la provocarea care este în faţa acolo la MAI", a spus Cioloş. Premierul a afirmat că a analizat posibilitatea unui ministru interimar, dar a preferat să numească un ministru plin, având în vedere că "situaţia de incertitudine" din MAI nu trebuie prelungită.

"Am hotărât în cele din urmă să merg cu un civil, la fel pentru cât mai multă echidistanţă şi echilibru, dată fiind sensibilitatea perioadei următoare. Nu am avut prea multe de ales, pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru 4 luni pentru un minister care este greu şi cu activitate importantă", a spus Cioloş.

Premierul a spus că Tudorache nu se va implica în politică şi nu va candida la alegerile parlamentare, pentru a da asigurări suplimentare cu privire la "echidistanţa" sa, având în vedere că, după ce numele lui Tudorache a ajuns în presă, au venit acuzaţii că "Cioloş îşi trimite omul pentru a influenţa alegerile".

"I-am cerut să aibă discuţii cu liderii de partide politice şi să explice clar ce are de gând să facă şi cum va organiza lucrurile cât mai transparent şi echidistant. (...) Un lucru este cert. În niciun caz nu va candida la alegeri, va rămâne până la sfârşitul mandatului, după care mi-a spus că intenţionează să îşi vadă de treabă, deci nu cred că poate să fie acuzat că vor exista alt gen de interese de a influenţa alegerile", a afirmat premierul, referindu-se la revinirea lui Tudorache la Bruxelles, aşa cum anunţase şi el imediat ce a ajuns în Cabinetul Cioloş.

În vârstă de 40 de ani, Tudorache a fost judecător în Galaţi, în perioada 1997-2002, după care a lucrat pentru Organizaţia Naţiunilor Unite în Kosovo și la Comisia Europeană.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, Tudorache a explicat şi motivele pentru care a renunțat la un salariu de 10.500 de euro pentru unul de 3.000 de euro în Cancelaria Guvernului Cioloş.

„Am venit de la 10.500 euro la 3.000 euro pentru că am crezut în acest proiect. Pe parcursul carierei mele profesionale, indiferent unde a fost ea, din momentul în care am părăsit ţară, mă gândeam în permanentă dacă se va oferi vreodată posibilitatea că să pot să revin în ţară, să dau ceva înapoi ţării. Mă voi întoarce la Bruxelles la finalul mandatului.”, a spus Tudorache.

C.V.ul lui Dragoș Tudorache:

-Martie 2015 – noiembrie 2015: Şef de unitate, Coordonare şi Strategie,  Direcţia Generală pentru Afaceri Interne şi Migraţie, Comisia Europeană, Bruxelles, Belgia

-Noiembrie 2013 – martie 2015: Şef de unitate, Afaceri Internaţionale, Direcţia Generală pentru Afaceri Interne şi Migraţie, Comisia Europeană, Bruxelles, Belgiaa

-Martie 2009 – noiembrie 2013: Şef de unitate, Director Executiv Interimar al Agenţiei eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT: Sistemele de Informare Schengen şi Vize, Direcţia Generală Justiţie, Libertăţi şi Securitate, Comisia Europeană, Bruxelles, Belgia

-Mai 2007 – martie 2009: Coordonator Facilitatea Schengen, DG Justiţie, Libertăţi şi Securitate, Comisia Europeană, Bruxelles, Begia

-Martie 2005- mai 2007: Task Manager, Justiţie şi Anticorupţie, Delegaţia Comisiei Europene, Bucureşti, România

-2003-2005: Şef al Departamentului Juridic, Echipa Judecătorilor Internaţionali ONU, Administraţia Interimară ONU pt Kosovo, Priştina, Kosovo

-2000 – 2003: Şef de unitate şi coordonator al celulei de analiză,  Departamentul pt Statul de Drept şi Protecţie a Drepturilor Omului, Organizaţia pt Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Misiunea din Kosovo, Priştina, Kosovo

-1997 -2002: Judecător, Judecătoria Galaţi

Link to post
Share on other sites

Până la urmă presa a avut dreptate când l-a dat pe Dragoș Tudorache urmaș a lui Tobă. După ceam avut ca miniștri avocați, ingeneri,ospătari și alte meserii, a venit vremea să ne conducă și un judecător.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
 • Moderator
Citat:

 

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache: Vreau să clarificăm zona de competenţă a DIPI şi să îl supun controlului parlamentar

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că, în cel mult două săptămâni, va propune Guvernului un plan de reformare a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul MAI, precizând că vrea clarifice zona de competenţă a serviciului şi să îl supună controlului parlamentar.

"Obiectivul meu este ca, în cel mult două săptămâni, să propun Guvernului, să propun celorlalte instituţii avizatoare un prim model de reformă. În primul rând ceea ce eu vreau să fac este să clarificăm zona de competenţă a DIPI, astfel încât să nu se mai suprapună cu celelalte servicii ale statului care se ocupă de activităţi informative. Iar în al doilea rând, intenţia mea este să supun DIPI, sau cum se va numi această organizare, controlului parlamentar, aşa cum sunt şi celelalte servicii care lucrează în această zonă de informaţii, tocmai pentru a avea o transparentizare şi responsabilizare faţă de Parlament", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsurile vor fi luate în contextul în care în ultima perioadă anchetele DNA au scos la iveală nereguli la DIPI.

În cea mai recentă anchetă, şase foşti şefi din cadrul departamentului şi alţi 18 angajaţi au fost puşi sub învinuire pentru fapte de corupţie. Ancheta a dus şi la Petre Tobă, acesta demisionând de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne după ce DNA l-a acuzat de favorizarea infractorului. Într-un alt dosar, trimis deja în judecată, un alt fost ministru, Gabriel Oprea, un fost şef al DIPI, Nicolae Gheorghe, şi mai mulţi angajaţi sunt acuzaţi că au cheltuit ilegal fonduri alocate Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

 

sursa | mediafax

 

Link to post
Share on other sites
 • Membru

Poi si Toba vroia asta, deci, nimic nou! Cum zicea un coleg, functii de directori, etc dar cu aceasi oameni!

Edited by eti
Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...
 • Moderator
Catalin

Vă mai aduceţi aminte când în urmă cu aproape doi ani, vă ziceam aici pe forum despre faptul că de DGIPI o să se aleagă praful şi o să-i desfiinţeze? Ia priviţi aici ce ziceam în ianuarie 2015, e vorba doar de puţină "istorie":

Azi noul ministru de interne a oficializat intenţia de a desfiinţa DGIPI: 

Captura Agerpress.PNG

Concluzia: DGIPI se desfiinţează şi se înfiinţează UPI (Unitate de Protecţie Internă). Se pare că domnul ministru habar nu are despre cum merg lucrurile prin ministerul ăsta şi este consiliat intesiv de nişte generali cu minte de caporali. I-au băgat în cap că militarizarea e o soluţie. Aşa e când nu te pricepi şi apleci urechea la nişte caporali. 
prin toate interviurile ce au inundat presa de azi, domnul ministru recită exact elucubaţiile militarilor îndoctrinaţi în căprărie şi ne spune tâmpeniile acelea cu disciplina şi onoarea militară ... ca şi cum disciplina ar exista numai în cazul militarilor!? Chiar ţi se face milă de el, când îl vezi cât de naiv poate fi!
Cert este că este sfătuit prost şi a pus botul. Oare în aviaţia civilă nu o fi disciplină? Nici ăia nu sunt militari ... iar conform raţionamentului de cazarmă nici acolo nu e disciplină!?

Chiar dacă repet, şmekerii de la defunctul dgipi îşi merită soarta. Conform informaţiilor apărute în presă, dgipi-ul va fi destructurat. O mare parte va fi preluată de către DGA, respectiv tot ce ţine de anticorupţie, iar tot ce ţine de supravegheri tehnice, filaje, etc vor ajunge la DOS. Noua structură (o jucărie pe care jandarii şi-o doresc de multă vreme, că doar vor şi ei să se creadă şpioni) UPI se va ocupa strict de culegere de informaţii privind: "noile riscuri de securitate pe componenta ordinii publice". Deci ministerul se mai pricopseşte cu încă o unitate sau structură complet inutilă ...

În concluzie: bye, bye, DGIPI! 

Citat:

În plus, noua structură nu va dispune de spații proprii de reținere și arestare preventivă. Personalul UPI ar urma să fie compus din cadre militare și personal contractual — ce va îndeplini activități exclusiv administrative.
Potrivit proiectului, UPI va prelua o parte a atribuțiilor Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), care urmează să se desființeze odată cu apariția noii structuri.
"Patrimoniul, arhiva, prevederile bugetare, execuția bugetară până la data desființării Departamentului de Informații și Protecție Internă și orice alte bunuri se vor prelua de către Unitatea de Protecție Internă, pe bază de protocoale de predare-preluare, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență", se arată în proiect.
Toți polițiștii din cadrul DIPI vor fi puși la dispoziția MAI, personalul contractual urmând să fie preluat de UPI.
Înființarea Unității are ca scop, după cum se arată în proiect, înlăturarea suprapunerilor de competențe între DIPI, pe de o parte, și Poliția Română, Direcția Generală Anticorupție și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte, în condițiile necesității asigurării "unei capacități adecvate de răspuns la noile riscuri de securitate pe componenta ordinii publice".
În expunerea de motive se arată faptul că reformarea DIPI este necesară în condițiile în care, în ultima perioadă, organele de urmărire penală au redirecționat toate solicitările privind punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică adresate anterior Departamentului de Informații și Protecție Internă către structurile specializate ale Poliției Române, iar acestea au nevoie la rândul lor de suplimentarea resurselor logistice și de personal pentru realizarea activităților suplimentare.
"Avem de a face cu o situație extraordinară, ce produce consecințe în ceea ce privește capacitatea de funcționare a instituțiilor statului și de asigurare a unui grad de securitate adecvat pentru cetățeni, ținând cont de faptul că toate aceste elemente vizează interesul public și că, în contextul arătat, reglementarea nu poate fi amânată fără riscul unor blocaje sau disfuncționalități instituționale", se arată în preambulul proiectului de ordonanță de urgență.
Noua structură va funcționa, conform proiectului, ca organism specializat în subordinea MAI și va desfășura activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor MAI, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice.
Ministrul Afacerilor Interne va prezenta anual sau la cererea Parlamentului rapoarte cu privire la activitatea UPI în domeniul securității naționale, domeniu în care instituția va colabora cu celelalte autorități din domeniu.
UPI va avea structuri la nivel central și teritorial, fiind condusă de un comandant, cadru militar în activitate, numit în funcție de către ministru, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Noua structură va fi obligată să informeze Direcția Generală Anticorupție în cazul în care identifică amenințări, vulnerabilități și factori de risc care vizează activitatea de prevenire a corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne".
"În cazul în care din verificările și activitățile specifice rezultă date și informații care indică pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt transmise organelor de urmărire penală în condițiile prevăzute de art. 61 din Codul de procedură penală", se arată în proiectul de ordonanță.
Unitatea va fi autorizată să dețină și să folosească imobile, armament, tehnică, muniție, echipament și mijloace de transport necesare îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de lege, pentru autoapărare și protecție, precum și a obiectivelor în care își desfășoară activitatea, precum și mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea și stocarea informațiilor, potrivit competențelor. Dotarea UPI ar urma să se realizeze din fonduri alocate de la bugetul de stat.
Proiectul de reformare a DIPI va face obiectul unei consultări publice, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache.
"Prin reorganizarea care se face se reduce substanțial numărul cadrelor acestei noi structuri. Posturile degajate din această reorganizare vor fi redirecționate o parte către DGA, tocmai pentru a sprijini și a susține activitatea de anticorupție de acolo. Cealaltă parte va merge către DOS, Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției Române, care de la Ordonanța 6 din primăvară se confruntă cu solicitări din ce în ce mai multe din partea Parchetelor, din partea DIICOT, a Parchetului General pentru sprijin operativ în dosarele penale pe care le instrumentează", a arătat ministrul Afacerilor Interne.

sursa | agerpres.ro

 

 • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Domnul ministru asteapta propuneri si opinii din interior :lol: In mod normal ar fi trebuit sa le aiba, inainte sa elaboreze proiectul de ordonanta, zic eu. 

 

 

Link to post
Share on other sites
genessys30

În afara reglării unor conturi și plata unor polițe, numirea pe funcții sau demiterea de pe acestea, schimbare respectivă nu înseamnă mai nimic. Trebuie să fii naiv să crezi că aceste schimbări se fac pentru o intrare în normalitate, pentru eficientizarea acestor structuri dar mai ales pentru protecția internă. Protecția internă a cui când de fapt structura făcea contrariul?

Link to post
Share on other sites

Nu stiu de ce se agita sa isi aduca oamenii la conducere si sa zapaceasca toata institutia, cand peste maxim trei luni, urmatorul ministru, ca doar nu o sa ramana tot el, isi va aduce proprii pibuli!

Link to post
Share on other sites
 • Moderator

Adevărata motivaţie a desfiinţării DIPI e cu totul alta faţă de ce prezintă ei în expunerea de motive a ordonanţei de urgenţă. Se doreşte o acoperire şi o secretizare excesivă a acestui "instrument" prin care conducerea MAI poate sifona sume importante din buget. Vă reamintesc că la DNA se află un dosar în care sunt cercetaţi o mulţime de şefi, tocmai pentru că au cumpărat din fondurile instituţiei maşini luxoase, jacuzzi şi aşa mai departe, folosindu-se de "protecţia" oferită de caracterul secret al documentelor interne. Din păcate pentru ei, au existat şi poliţişti care au făcut denunţuri referitoare la aceste ilegalităţi, iar acum prin reorganizare vor fi eliminaţi toţi cei incomozi ori cei care nu au manifestat loialitate. Mai mult, prin militarizarea acestei structuri vor elimina riscul ca cineva din interior să mai "sifoneze" la Parchet vreun eventual derapaj, pentru că într-o structură militarizată subordonaţii ascultă orbeste ordinele comandantului. Mai mult, orice document intern al unei structuri militare îmbracă forma unui document secret de nivel "secret de stat", iar în acest fel se pun la adăpost de orice indiscreţie ori curiozitate a organelor de cercetare penală. Iar nu în ultimul rând, un alt aspect care dovedeşte anomalia acestei aşa-zis "reforme" e graba cu care se face, pentru că nu e normal ca o asemenea măsură să se facă printr-o ordonanţă de urgenţă.

 • Upvote 6
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Joi, 27 octombrie 2016 începând cu ora 16:00 la "De vorbă cu Ministrul tău" (program de discuție online cu cetățenii, inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic), a răspuns întrebărilor cetățenilor, Ministrul Afacerilor Interne Dragoș Tudorache. Sper sa nu fie sters link-ul.

http://dialogcivic.gov.ro/2016/10/ministrul-afacerilor-interne-dragos-tudorache-in-dialog-cu-cetatenii/

Edited by Ionutz88
 • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.