Jump to content
POLITISTI.ro

"Insulta" se poate pedepsi in vreun fel?


RoxanaS87

Recommended Posts

Buna ziua. Imi puteti spune daca "insulta" se poate pedepsi in vre.un fel?  E vorba de onoare si numele meu.. am de ceva timp probleme cu o persoana. Am incercat sa discut cu ea dar nu se lasa induplecata cu vorba.. multumesc anticipat.

Link to comment
  • Marius changed the title to "Insulta" se poate pedepsi in vreun fel?
  • Moderator

Depinde de împrejurări, de modul de comitere. Dacă nu povesteşti exact şi nu oferi informaţii despre fapta pe care o consideri "insultă", nu vei primi răspunsuri concrete.

Aşa, pentru o informare generală trebuie să ştii că odată cu intrarea în vigoare a Codului Penal, insulta şi calomnia nu mai sunt considerate infracţiuni, dar în schimb se poate iniţia o acţiunea civilă în instanţă şi aşa mai departe.

Link to comment
  • 1 year later...

Buna seara

Fiti amabili, as avea o intrebare. 

Am avut neplacerea sa ies la munte cu o cunostinta (prieten nu pot sa-l numesc) care intr-un birt satesc a facut scandal. S-a luat la bataie cu unul dintre localnici si dupa aceea a chemat politia. Vatamat fiind, a facut circ si cu politistul din sat, pentru acesta s-a adresat la pertu persoanei care l-a lovit. Au urmat o serie de acuze nefondate (faci abuz in serviciu, il favorizezi pe inculpat etc) doar pt simplul fapt ca agentul de politie i-a spus localnicului: ,,Nelule, la tine vin mai incolo,,. Mai mult, in timp ce se chinuia sa isi redacteze declaratia (fiind rupt de beat) acesta se certa cu politistul, vorbea cu el pe ton ridicat si ii reprosa aceleasi prostii cu abuzul in serviciu si asa mai departe. A primit o amenda pentru insulta adusa organelor de politie (600 lei) si pentru amenintari (600 lei). I-a spus politistului urmatoarele: ,,Lasa domnule politist c-am sa-ti arat eu tie,,. Oricum, ideea este ca individul nu recunoaste nimic si mai mult, ma invinovateste pe mine ca am luat partea politistului, deoarece mi-s-a luat o declaratie de martor in care eu am confirmat cele mentionate mai sus. Domnul coleg si-a contestat amenzile primite si am fost chemat ca martor in instanta. Doresc sa mentionez ca imi pastrez si in instanta declaratia data in seara aceea. In declaratie s-a mentionat ca acest individ a insultat si amenintat politistii. Se incadreaza la insulta cele mentionate mai sus? Ca sa stiu cum va aprecia instanta daca eu voi spune ca cele mentionate mai sus se incadreaza la insulta

Va multumesc frumos 

Link to comment

Cum va aprecia instanța rămâne de văzut. Tu trebuie să te prezinți la instanță când ești citat și spre binele tău te sfătuiesc să declari adevărul și numai adevărul, pentru că altfel riști să iei între 2 și 3 ani de închisoare sau o amendă, conform art. 326 din Codul Penal, sau închisoare între 1 și 5 ani, conform art. 260 din Codul Penal.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.