Jump to content
POLITISTI.ro

Proces verbal nesemnat / întocmit în lipsă fără martor

Vitti

Recommended Posts

Buna seara, 

Recent de 3 saptamani am fost oprit de un echipat de politie ..fiindca aveam o avarie la farul drept. Politistul s-a prezentat mi-a spus ce risc si daca pot sa remediez problema pe loc. L-am rugat frumos sa ma lase sa chem pe cineva la fata locului ca nu stiu sa schimb becul de la masina si ca nu am posibilitatea sa l dau jos deoarece nu am nici o surubelnita la mine..desi bec aveam. El a spus ca ii pare rau ca el stie ca eu umblam asa si ca imi retine talonul plus 750 de lei amenda. In fine a dat-o in ironii de genul "lasa ca stiu eu de astea ca voi asa faceti mereu... si ca de ce nu ati remediat problema." ... ma rog are dreptatea lui. Nu contest....deoarece eu stiam de 2 ore ca e ars becul. Am luat la cunostinta procesul verbal ...in care i am zis ca sa scrie ca eu nu stiu sa schimb becul si nu am sculele necesare sa schimb becul pe loc...si nu am fost lasat sa merg 800 de metri sa cumpar o surubelnita sau sa chem pe cineva ..doqrece el nu avea timp. Am semnat, si i am zis ca a exagerat si ca suntem oameni putea sa ma inteleaga. Am trecut peste faza asta. Am plecat. La 2 saptamani primesc un proces verbal acasa ..cum ca eu l as fi injurat si l am amenintat... Fals..total fals. Din tot ce scrie acolo jumate e adevarat.. jumate e fals ..omul a interpretat-o cum a vrut el. Mentionez ca nu am fost de fata cand a intocmit procesul verbal, pe proces scrie ca eu am refuzat sa semnez...fals fiindca eu nu am stiut ca el imi va intocmi proces verbal.. si plus de asta mi a spus ca sunt liber sa plec. Ironia sortii e ca in noaptea respectiva ..m am intalnit cu dansul de 3 sau 4 ori si putea sa mi zica  ca a mai facut un proces sau ceva de genul asta. Ce fac in cazul de fata.. ieri mi a venit amenda...de 900 de lei.. o mai pot contesta .???? Fara martori si in lipsa mea ....pe ce baza a intocmit acel proces verbal?? Domnilor politisti ...in cazul asta pe voi cine va mai verifica daca...voi faceti procese verbale dupa cum doriti??? Adica el poate sa mi mai dea amenzi cat doreste banuiesc....ca nu l verifica nimeni...

• Moderator

Nu este nevoie de martor, e suficientă constatarea poliţistului. Citeşte Ordonanţa 2/2001 republicată, privind regimul juridic al contravenţiilor.

Articolul 19
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de faţă, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia la judecătorie.

• Upvote 2
  • 2 years later...

Buna ziua,

Vin catre dumneavoastra cu o intrebare in legatura cu un proces verbal intocmit pentru efectuarea virajului la stanga peste linia continua. Conducatorul auto a refuzat semnarea procesului verbal si stiu ca in mod normal ar trebui oprit cineva pentru a fi martor la refuzul semnarii procesului verbal, dar in cazul de fata nu s-a intamplat acest lucru. Avand in vedere ca procesul verbal a fost intocmit ziua(nu stiu daca e relevant acest amanunt, dar vi-l expun) in jurul orei 18, daca nu a fost niciun martor trecut in procesul verbal si nici un alt motiv pentru care nu a fost trecut vreun martor(va spun acestea deoarece procesul verbal a fost primit prin posta ulterior si nu exista niciun martor si nici vreo mentiune a agentului constatator referitoare la lipsa martorului), poate fi anulata aceasta sanctiune in urma depunerii unei contestatii in instanta?

Va multumesc!

• Marius changed the title to Proces verbal nesemnat / întocmit în lipsă fără martor