Jump to content
POLITISTI.ro

Se poate depune o plânegere penală?


AurasDumitru

Recommended Posts

Buna seara, am o problema in legatura cu un om, acum 3 luni (in luna martie) am vandut 1 joc  pe olx si clientul cred ca s-a folosit de joc si dupa 3 luni imi zice ca depune plangere impotriva mea...

Intrebarea mea este "Poate sa depuna plangere penala dupa 3 luni de zice" ??? 

va rog sa ma ajutati

Link to comment
  • Catalin changed the title to Se poate depune o plânegere penală după 3 luni de zile?

Poate sa depuna . Cu privire la ce scrie in ea va decide organul de cercetare penala care primeste spre solutionare plangerea . Legea penala prevede ca reclamantul poate formula plangere penala in termen de 3 luni de cand s-a petrecut fapta cu autorul cunoscut

Link to comment
  • 10 months later...

Bună-seara ! Am o întrebare la care nu am găsit un răspuns concret pe internet și sper că mă puteți lămuri dumneavoastră.

Acum ceva timp am încercat să decodez telefonul unui domn ( evident, contra cost ), dar decodarea a eșuat. ( Telefonul nu a pățit absolut nimic, doar că a rămas codat în acea rețea ).

Suma pe care i-am cerut-o nu a fost mare, a fost o sumă normală pentru o asemenea acțiune, i-am zis la început că deși am mai decodat, este o posibilitate să nu meargă ( discuția a fost telefonică ) și totuși a acceptat.

Mi-a plătit prin PayPal, apoi după ce decodarea a eșuat a început să mă amenințe că face plângere la Poliție pentru că l-am înșelat.

Ținând cont că i-am zis telefonic că există o posibilitate să nu meargă și că, la fel ca în orice lucru și aici trebuie să își asume un anumit risc, tot insistă că va face plângere on-line către Poliție.

Întrebarea mea - asta este considerată înșelăciune ? Simplul fapt că nu am reușit ? Poate să facă plângere sau îi va fi refuzată ? Dacă face plângere, voi fi chemat să dau declarații ?

Eu sunt dispus să îi restitui respectiva sumă, dar nu mi se pare normal să mă amenințe cu așa ceva întrucât eu personal nu consider a fi înșelăciune faptul că nu a mers decodat.

Aștept un răspuns, vă mulțumesc !

Link to comment
  • Marius changed the title to Se poate depune o plânegere penală?

Până acum am reușit mereu, evident că asta am să fac, dar întreb pentru cultura mea, este considerată înșelăciune și se poate face plângere ? În condițiile descrise mai sus.

Link to comment
  • Moderator

Nu e nicio înşelăciune dacă ăsta e adevărul, e doar un litigiu de natură civilă, ce poate fi soluţionat de o instanţă de judecată. Asta nu înseamnă că respectivul nu îţi poate face plângere penală şi poate susţine o altă variantă. Oricine poate relama orice, e un drept prevăzut de legislaţie.

Link to comment

Bun și eu în acest caz o să merg să dau declarații ? Și cum aș putea demonstra că nu am fost rău intenționat ?

Vă mulțumesc pentru răspunsuri !

Link to comment
  • Moderator

Păi dovedesti că nu a existat rea intenție prin faptul că-i înapoiezi omului banii. Nu te-ai ascuns de el, nu i-ai luat banii si să dispari, etc. Tocmai din cauza asta nici nu este vb de o înselăciune (bineînțeles, dacă lucrurile s-au petrecut exact cum povestești), ci este vb de un litigiu civil - ati avut o întelegere, ce nu s-a putut duce la final în termenii stabiliti initial - E ceva asemănător cu cazul nerespectării unui contract dintre două societăti comerciale.

Dar după cum ti-au zis si colegii mai sus, asta nu înseamnă că omul nu poate depune plângere. E dreptul lui si nimic nu-l poate împiedica să o facă. Si pentru că asa prevede legea, trebuie făcute verificări pt fiecare plângere depusă.

Link to comment
  • 1 year later...

Buna ziua, cum nu am mai fost intr-o astfel de situatie pana acum si cum din cate m-am informat eu pana acum nu am putut sa trag o concluzie, am nevoie de putin ajutor.

Situatia este in felul urmator:

Prietena mea si-a uitat portofelul in clasa intr-o zi de vineri si a revenit a doua zi pentru a-l recupera, doar pentru a primi de la o doamna de la curatenie ca: “ l-am vazut, dar l-am lasat acolo si cand m-am mai intors nu mai era!”. Printre actele ei, in portofel se afla si cardul meu bancar. 

Asta fiind situatia, intrebarea mea este daca am dreptul de a depune plangere si de a ma implica sau doar prietena mea este indreptatita de a rezolva situatia.

Va multumesc!

Link to comment
  • Moderator

Daca ai procura notariala de la prietena ta, te poti "implica'. Daca nu, nu. Cat despre plangere...pentru ce sa faci plangere?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.