Jump to content
POLITISTI.ro

Legitimata in timp ce stationam


marcela
Go to solution Solved by Catalin,

Recommended Posts

Am o mica intrebare! Aseara cand ma intorceam de la munca m-am intalnit pe drum cu un vechi prieten si am stat in masina la o tigara. Aveam parcate masinile pe marginea soselei unde era un refugiu. A venit un domn politai si ne-a legitimat. Dupa care a intrebat ce facem acolo si a plecat. Ce se poate intampla in cazul acesta? Astept vreo scrisorica acasa sau ceva. Nu era nimic in neregula nu avem antecedente! Sunt curioasa pentru ca nu am trecut prin asa ceva niciodata. Pentru carcotasi ( nu eram acolo in alte scopuri) :)

 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Nu ai de ce să-ti faci griji sau probleme. Ba din contră, ar trebui să te bucure faptul că acel politist face exact ceea ce trebuie să facă si nu e delăsător. E ceva normal ceea ce a făcut. El nu are de unde să stie cine sunteti, ce fel de oameni, ce intentii aveati, etc. Dacă în locul amicului ar fi fost vreun nebun ce te hărtuieste si te aflai acolo împotriva vointei tale si datorită unor amenintări ... Au existat cazuri când „vechi prieteni” si-au schimbat comportamentul brusc si au comis agresiuni, viol sau te miri ce fapte (nu spun că ăsta ar fi putut fi si cazul tău) dar acel politist nu are de unde să stie ce se întâmplă acolo si cine sunt oamenii. De multe ori o simplă legitimare poate preveni o faptă antisocială. 

În schimb dacă i-ati vorbit urât, l-ati jignit, etc nu e exclus să primiti vreo amendă, dar în 99,9% din cazuri politistul le comunică cel putin verbal încă de la fata locului că vor fi sanctionati. 

 • Upvote 4
Link to comment

Doamne fereste! Nici pe departe de vorbit urat! Pur si simplu i-am spus ca fimam o tigara ca venim de la munca. Teama mea era daca imi apare vreo scrisorica pe acasa pentru ca parintii mei nu prea il plac pe acel prieten si ar putea intra la banuieli fara motiv. Dar acum m-am linistit pentru raspuns. Am vazut ca si-a notat in agenda si ne-a inapoiat actele. Va multumesc!

Link to comment

Nu folosim adresele persoanelor legitimate pentru a le trimite scrisori, în care să povestim părinților unde le-am legitimat.

Link to comment
 • Moderator
în urmă cu 12 ore, marcela a scris:

A venit un domn politai si ne-a legitimat.

Corect se scrie şi se spune POLIŢIST.
Forma folosită de tine este un argou. Argoul este un mod de exprimare nonliterar, specific anumitor grupuri sociale "certate cu legea" – grupuri alcătuite din vagabonzi, delincvenţi, care şi-au format un "vocabular special", ce cuprinde cuvinte "cu sensuri şi înţelesuri deturnate“, din limba comună, ori din sfera regionalismelor, neologismelor etc.
Îţi recomand pe viitor să foloseşti forma corectă şi literară pentru a nu lăsa impresia unei lipse de educaţie.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Marius changed the title to Legitimata in timp ce stationam

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.