Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Examen auto - transmisie automata


Pixelinna

Question

Pixelinna

Buna ziua,

Imi asum toate glumele si ironiile inerente urmatoarei afirmatii:

Sunt femeie si doresc sa sustin examenul auto pe o masina cu cutie automata.

Nu cred ca va fi chiar un impediment imens cutia manuala, dar daca tot avem masini cu transmisie automata si nici nu le vom schimba pe altele manuale prea curand, si daca tot se spune ca ar fi mai usor, as fi dorit sa stiu care este cadrul legal in prezent.

M-am mai uitat pe internet si din ce vad, in 2009 era un proiect de lege care urma sa modifice codul rutier, si printre altele mentiona ca se poate sustine examenul pe respectivul tip de masini, doar ca daca sunt promovate probele, as putea conduce doar pe automata. Ceea ce este si intentia mea, oricum.

Pe de alta parte am citit si diverse povesti despre respectiva optiune fiind conditionata de existenta vreunui handicap locomotor (? si despre candidati care au facut scoala pe asa ceva, apoi au fost respinsi la examen. Deci inainte sa ma apuc sa dau vreo 1000 de lei si mai bine, as dori sa stiu daca este sau nu este ok ca o persoana sanatoasa tun sa faca scoala de soferi pe o masina cu transmisie automata, si sa sustina examenul pe acelasi tip de masina.

Multumesc!

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Pixelinna

Mai precis, am gasit asta:

Art. 16, paragraful (6) In cazul in care candidatul trece proba practica cu un vehicul echipat cu schimbator de viteze automat, acest lucru va fi inscris la rubrica „Restrictii“ din permisul de conducere eliberat pe baza unui astfel de examen. Orice permis care contine aceasta mentiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbator de viteze automat.

Dar nu stiu daca e sau nu valabila povestea cu handicapul. Ar fi putin stupid, dar ma rog. Mai stii?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Moderator
Catalin

Faceţi o confuzie. Maşinile adaptate pesoanelor cu handicap nu sunt identice cu maşinile dotate cu cutie de viteze automate. Cele adaptate persoanelor cu handicap au pedalele  "transformate/adaptate" în manete (nu ştiu cât de corect sunt termenii aleşi, dar sper că înţelegeţi la ce mă refer). Deci conducătorul auto nu va mai accelera, frâna sau debreia acţionând pedale, ci nişte manete pe care le acţionează cu mâna.

O persoană cu handicap locomotoriu nu poate conduce o maşină dotată doar cu o cutie automată. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
Pixelinna

Ok. Va repovestesc si eu ce mi s-a povestit - deci nimic sigur, via Radio Sant. De asta am si decis sa intreb aici, iar saptamana viitoare as dori sa intreb pe cineva de la Politia Rutiera - poate exista un centru sau un numar de pus intrebari, pentru a obtine un raspuns oficial.

Povestea auzita suna cam asa:

Cutarica se duce si cere sa faca scoala de soferi pe masina cu cutie automata. Face cursurile, le plateste, da sala, ia sala, se prezinta la traseu. La traseu, politistul examinator o intreaba pe d-ra Cutarica unde-i e certificatul de handicap, care sa justifice respectiva alegere. D-ra Cutarica nu are asa ceva, deci pica examenul - nu poate sustine proba practica.

N-as vrea sa se intample asa ceva, scoala costa si aceea ceva bani, timpul costa si acela, deci incerc sa aflu daca respectiva poveste e doar o poveste sau are vreun temei legal. 

Edit: de asemenea, cautand pe internet scoli de soferi care ofera astfel de masini, am gasit una care mentiona ca "astfel, persoanele cu handicap pot efectua cursurile ... etc". Eu una handicap nu am si sper nici sa nu capat, dar nu prea vad legatura. 

Tot pe internet mai zarisem si o opinie, cum ca ar trebui obtinut un certificat medical "apt pt masina cu cutie automata". Personal, mie imi suna ilogic si bizar, dar nu ma pricep, deci intreb.

Multumesc!

Edited by Pixelinna
Link to post
Share on other sites
 • 0
Pixelinna

...Aici mai precis:

http://www.***reclamă-eliminată***/despre.php

"Foarte important, Scoala de soferi „***reclamă-eliminată***” dispune si de autoturisme Renault Megane, Renault Clio W. Golf, BMW X5 si W. Touareg, dotate cu cutie de viteze automata, fiind astfel singura care ofera posibilitatea ca si persoanele cu dizabilitati sa isi obtina permis de conducere.  "

Deci cum e?

Edited by Marius
Eliminare reclamă
 • Downvote 3
Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Moderator
Marius

În primul rând trebuie clarificat un aspect important, faptul că examinarea pentru obţinerea permisului de conducere NU se realizează de către Poliţia Română, ci de către servicii publice comunitare ale administraţiei publice locale. 

Potrivit reglementărilor legale, restricţiile medicale se înscriu în documentul care face dovada pentru candidat că este apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din grupa din care face parte categoria solicitată (fişa medicală), precum şi în fişa de şcolarizare, numai de către medicul autorizat.

Candidaţii cu dizabilităţi fizice susţin examenul cu autovehicule adaptate infirmităţii lor. 

Autovehiculele folosite la proba practică trebuie să fie din categoria celor pentru care se solicită obţinerea permisului de conducere şi să fie dotate cu dublă comandă, agreată de Registrul Auto Român, cel puţin pentru pedalele de ambreiaj şi frână, cu excepţia autovehiculelor cu transmisie automată şi a motocicletelor, care se dotează cu dublă comandă cel puţin pentru pedala de frână.

Aceste informaţii cât şi întreaga procedură de examinare pentru obţinerea permisului de conducere o poţi studia în OMAI nr. 268 din 8 decembrie 2010.

Restricţiile medicale cât şi cele administrative se înscriu în permisul de conducere la rubricile 12, 13 şi 14. Pentru detalii şi consultarea listei complete poţi studia OMAI 157/26.06.2012 - forma şi conţinutul permisului de conducere.

În concluzie, cei care susţin examinarea la proba practică pe un autovehicul prevăzut cu transmisie automată omologat de RAR, vor avea menţionat codul de restricţie 10.02 - Schimbător de viteze automat, la rubrica nr. 12. Informaţii suplimentare/restricţii din permisul de conducere.

 • Upvote 2
Link to post
Share on other sites
 • 0
Citat:

Mai precis, am gasit asta:

Art. 16, paragraful (6) In cazul in care candidatul trece proba practica cu un vehicul echipat cu schimbator de viteze automat, acest lucru va fi inscris la rubrica „Restrictii“ din permisul de conducere eliberat pe baza unui astfel de examen. Orice permis care contine aceasta mentiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbator de viteze automat.

Articolul precizat de Pixelinna in primul ei raspuns la intrebarea-i proprie este din "Ordinul nr. 574/2005 privind organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere", care a fost in vigoare de la 19.05.2005 pana la 01.12.2006, fiind abrogat si inlocuit de Ordinul nr. 1497/2006. Dar si acesta din urma "Ordinul nr. 1497/2006 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere" a fost in vigoare de la 01.12.2006 pana la 16.12.2010, fiind abrogat si inlocuit de Ordinul nr. 268/2010.

Iar din ultimul ordin, care este in vigoare la data scrierii acestui raspuns, articolul a devenit art. 23, paragraful 6:

Citat:

Art. 23.

(6) În cazul în care un candidat promovează proba de verificare a aptitudinilor şi comportamentului pe un vehicul cu transmisie automată, acest lucru se înregistrează pe orice permis eliberat pe baza unei astfel de examinări. Permisele cu această menţiune se utilizează doar pentru conducerea vehiculelor cu transmisie automată. Vehicul cu transmisie automată înseamnă un vehicul în care raportul de angrenare între motor şi roţi poate fi variat doar prin folosirea pedalei de acceleraţie sau a celei de frână. În cazul vehiculelor din categoria A şi subcategoria A1, vehicul cu transmisie automată înseamnă un vehicul care nu are pedală de ambreiaj sau manetă.

Deci concluzia mea ar fi ca daca obtii un permis in urma sustinerii unui examen de conducere pe un autovehicul ce detin cutie de viteze automata, vei avea voie sa conduci doar pentru a conduce autovehicule ce detin cutie de viteze automata.

Link to post
Share on other sites
 • 0
Alinvirtopeanu

Buna seara, in lipsa unor clarificări după multe căutări in legislația noastră, as dorii sa știu sub ce lege pot sa fiu sancționat daca circulând cu un autoturism cat b și pe permisul de conducere în dreptul cifrei 12 am specificata 10.02 schimbător cutie automată și eu conduc un autoturism cat b cu, cutie automată. 

Va mulțumesc!

Link to post
Share on other sites
 • 0

Am făcut școala cu mașina manuala, după care am dat traseul și l-am picat. 

Se pot face cele 3 ședințe obligatorii cu o mașina automata, și traseul reprogramat sa fie făcut cu mașina automata ? 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Buna ziua. Detin permis de conducere categ B pentru cutie automata de 2 ani. Insa m-am decis sa imi schimb permisul pentru cutie manuala. Intrebarea mea este ce trebuie facut daca eu am facut scoala in Anglia. Pot face scoala in Romania ? Si daca da, trebuie sa mai dau examenul teoretic? 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • Marius
   By Marius
   POSIBILITATEA INSTANŢEI DE A ÎNLĂTURA SAU REDUCE SANCŢIUNEA COMPLEMENTARĂ A SUSPENDĂRII DREPTULUI DE A CONDUCE
   R.I.L. admis vizând posibilitatea instanţei de a înlătura sau reduce sancţiunea complementară a suspendării temporare a dreptului de a conduce.
   În şedinţa din 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii, prin  Decizia nr. 5, a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa şi, în consecinţă, a stabilit că:
   "În interpretarea dispoziţiilor art. 96 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) şi art. 34 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
   Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
   Sursa: comunicat ÎCCJ
  • mariusst
   By mariusst
   Bună ziua. Vreau sa ma lămuresc pentru ca citesc tot felul de informații contradictorii.
    
   Ce sancțiuni se aplica pentru conducerea unui autoturism cu transmisie manuala cu un permis cat.b cu mențiunea de transmisie automata? Puteți sa ma îndrumați către legea care definește sancțiunea?
    
   Mulțumesc anticipat.
  • nik14
   By nik14
   Buna ziua! Ma numesc Nicolae si am varsta de 22 de ani si vreau sa devin politist!
   In prezent imi doresc sa fiu admis la scoala de agenti Vasile Lascar-Campina.
    
    As dori sa va adresez cateva intrebari in acest sens:
   1. Anul acesta sustin examenul de bacalaureat dupa ani de "nepasare".
   Intrebarea mea ar fi, daca nu reusesc sa promovez bacalaureatul in luna iulie si raman "restant" la una din materii
    ma pot inscrie la consursul de admitere si verificarea aptitudinilor fizice la scoala de agenti urmand ca in luna august sa sustin bacalaureatul la materia restanta?
    
   2. Imi este necesara scrisoarea de caracterizare? 
    Precizez ca am absolvit in anul 2013 si nu am fost angajat.
    
    Va multumesc!
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.