Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Recuperare şi/sau returnare datorie în bani


FataVerde

Question

Buna dimineata, cetateni!

Am o problema si voi inverca sa fiu cat pot de clara. Iubitul meu a imprumutat cuiva o suma de bani. Destul de consistenta, o mie de euro. Nu are insa niciun act doveditor. Persoana respectiva "a uitat" de datorie, insa recunoaste intr'o discutie pe facebook ca ii datoreaza aceasta suma. Poate folosi aceasta discutie ca si proba pentru a'si recupera banii?

 

Va multumesc anticipat si va rog sa ma iertati, daca nu am postat in topicul corect.

 

Zi senina va doresc!

Link to comment
Share on other sites

15 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Pentru recuperarea sumei de bani trebuie să-l acţioneaze în judecată, după ce în prealabil încearcă medierea. Instanţa este cea care apreciază cu privire la concludenţa şi utilitatea probelor propuse de părţi.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

Merge si o plangere penala pentru abuz de incredere. Insa va fi greu de probat...

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Poate fi folosita ca proba daca instanta o considera proba in proces . Asa ca , precum te-au sfatuit si colegii mei , trebuie inaintata o actiune in instanta . Abuzul de incredere cel mai probabil va fi solutionat prin clasare , probele descrise fiind insuficiente . Incearca sa descoperi daca nu au fost si martori de fata cand a imprumutat banii sau daca sunt si alte persoane cunoscute care cunosc despre tranzactie , marturia lor iti va fi de folos in instanta 

Edited by Orbu
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Faptul că a împrumutat pe cineva cu o sumă de bani fără să întocmească un contract de împrumut în condiții legale, iar acest cineva, refuză să înapoieze suma de bani nu constituie infracțiunea de abuz de încredere. Câte persoane  nu a făcut împrumuturi la diferite bănci, după care din diferite motive nu le-au mai achitat. Cunoașteți vre-un caz în care băncile au depus plângere împotriva acestor persoane pentru abuz de încredere, în condițiile în care între bancă și cel care a solicitat împrumutul există un contract de creditare? eu unul nu am cunoștință de așa ceva. Toate acțiunile au fost pe cale civilă. Nici măcar cămătarii nu au depus niciodată plângeri pentru abuz de încredere. O să spuneți că nu este aceiași situație, întrucât în cazul de față este vorba despre un împrumut între persoane fizice. În sprijinul celor spuse de mine, arăt faptul că într-o cauză perfect asemănătoare, Judecătoria Slatina, în sentința penală nr. 363/2005, adispus achitarea inculpatului și a mai dispus ca partea vătămată să plătescă cheltuielile judiciare. Instanța a reținut că „ In cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil”.


Detalii: http://legeaz.net/spete-penal/abuz-de-incredere-imprumut-2ug

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

Asta a hotarat-o instanta @iav. Noi ca organe de urmarire penala, inregistram plangerea si propunem solutii, in functie de situatia de fapt si probatoriu. Nu isi permite nimeni sa nu inregistreze la penal o plangere de genul.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

În cazul sumelor de bani nu se poate vorbi de faptă penală pentru că textul de lege precizează despre însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui.
O plângere penală nu rezolvă nimic, doar iroseste timp şi resurse atât pentru persoana în cauză cât şi pentru organele de cercetare penală. O sumă de bani dată cu împrumut nu poate face obiectul infracţiunii. Numai dacă presupunem la absurd că există probe indubitabile care să dovedească că suma de bani ar fi fost dată cu un anumit titlu şi scop, de pildă în vederea achiziţionarii unui bun, nerestituirea sumei în condiţiile neachiziţionării nici a bunului, ar fi putut constitui abuz de încredere, dar şi în acest caz e forţată şi cam trasă de păr pentru că e aproape imposibil de dovedit.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nu zice nimeni să nu înregistrezi acea plângere, mai ales dacă vine prin parchet sau prin poștă. O înregistrezi, audiezi partea vătămată și făptuitor, după care să propui clasarea, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală ca fiind infracțiune, așa cum a procedat instanța de judecată. Dacă ai citit sentința dată de Judecătoria Slatina, cred că ai observat că persoana vătămată a păgubit de două ori.O dată că nu și-a recuperat banii dați ca împrumut și a doua oară că a mai plătit și cheltuielile judiciare, în care a  fost inclus și onorariul apărătorului din oficiu al inculpatului. 

Așa că dacă putem să îndreptăm persoana direct către instanța civilă, este mult mai bine, întrucât scăpăm de o muncă care ne răpește timp și scutim și contribuabilul de la o altă pagubă.

 În cazul de față FataVerde ne-a cerut un sfat și nu are rost să o , mai bine zis să-l îndreptăm pe prietenul ei pe o cale greșită.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Va multumesc pentru lamuriri. Nu, nu a avut martori atunci cand i'a dat banii, dar ulterior am aflat ca persoana respectiva a luat bani imprumut de la mai multi colegi.

Insa din ce stim noi, niciunul din colegi nu are martori. Ei au aflat unul de altul ( de pagubiti vorbesc ) discutand pur si simplu..."varsandu'si amarul" ca sa zic asa....s'a plans unul, ca uite ce am patit cu X....apoi altul si tot asa....insa ceilalti colegi, au sume mai mici de recuperat....

Edited by FataVerde
Link to comment
Share on other sites

  • 0

O veche zicală românească sună cam așa: când îi dai se bucură iar când ăi ceri se supără.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Da...cand ii dai, ii fata vaca. Cand ii ceri, ii moare capra! In urma "anchetei proprii" am dedus ca si'a pregatit bine terenul...cerea sume de bani destul de maricele imprumut, pe termene foarte mici. De exemplu...da'mi 500 de lei pana maine ca nu am la mine si s'a ivit ceva urgent. Ideea e ca  "maine" aducea banii ( noi banuim acum ca erau aceeasi bani). Colegii au capatat incredere in el, apoi.."i'a facut ca la Nufarul"!

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Înseamnă că aveţi martori care pot să susţină în faţa instanţei că individul a solicitat împrumuturi cu sume de bani de la cunoscuţi. Trebuie să-l acţionaţi în judecată. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Buna ziua stimati domni politisti .

 

Am 2 datorii una de 7500€ alta de 9500$ bani oferiti imprumut de 2 Persiane diferite . 

 

Acea  persoana cu Euro 7500 am contract LA notar , cu cealalta de 9500$ nu am .

 

Nu le mai pot da banii inapoi aceasta este problema...

 

Le-am DAT pana acuma 500€ de fiecare si continui sa le dau saptamanal cat pot .....

 

Intrebarea vine acum.... Tinand cont ca am si o suspendare de 7 ani cu tot cu termen de incercare , poate vreo unul din cei 2 sa depuna plangere penala ? 

 

Daca da , pentru CE anume tinand cont ca FAC tot posibilul sa le dau banii inapoi ....? ... Ei ameninta mereu ca se vor duce LA politie.

 

Astept raspunsul DVS detaliat ...

 

Va multumesc !

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Problema dvs nu este de competenta politiei.

Pentru alte detalii, întrebați un avocat.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Bună seara, am și eu o mică problemă cu o persoană la care îmi mai duceam din când în când mașina la reparat când aveam vreo problemă la aceasta.

Astăzi în timp ce mă aflam la locul de muncă primesc două apeluri de la acesta, neștiind că este el, nemaiavând numărul lui salvat în telefon nu am răspuns neștiind al cui este acel număr, după care primesc după jumătate de oră un mesaj că o să treacă pe la mine pe acasă că are niște probleme și strânge bani de la cei care are să îi dea. Nevăzând în acel moment mesajul, omul a venit la mine acasă, a vorbit cu maică-mea ce o fi vorbit că am nu știu ce datorie la el, iar maică-mea fără să mă sune sau să pună alte întrebări ia dat acea sumă de bani pe care o pretindea că o am datorie la acesta. După ce am aflat că a venit și a luat acea sumă de bani, am încercat să îl contactez însă fără succes, iar să dau de el acum este foarte greu că s-a mutat în altă zonă și nu știu exact unde. Există vreo șansă să recuperez acea sumă de bani dacă mă duc la Poliție?

Link to comment
Share on other sites

  • 0
în urmă cu 11 ore, AEON a scris:

Există vreo șansă să recuperez acea sumă de bani dacă mă duc la Poliție?

Vrei sa iti dea politistii banii inapoi? Eventual sa faca o cheta? Sau ce vrei?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.