Jump to content
POLITISTI.ro

Constatare amiabila - culpa comuna


retroionut

Recommended Posts

Am avut un accident ,intro dimineata ma daplasam pe un dj am semnalizat cu circa 100 m inainte intentia de a vira la stanga in momentul cand am virat la stanha am fost lovit in partea din stanga fata a masinii .dupa acident am intrebat conducatorul care ma lovit dak nu a vazut ca am semnalizat ,mia spus ca a vazut dar a crezut ca am semnalizat sai dau ei prioriotate sa ma depaseasca ,mentionez ca conducatorul avea carnet de 1 an .Sia recunoscut vina si in cazul asta am facut constatul amiabil  a doua zi am mers la inspectorul de daune  care dupa nush ce norma a stabilit el ca ar fi culpa comuna .fata care ma lovit a scris in declaratie ca a vazut ca am semnalizat si ca  a cezut ca ii dau ei prioritate sa ma depaseasca si cu toate astea inspectorul a stabilit ca e culpa comuna .daca merg in instanta am vreo sansa sa schimb incadrarea sau pierd timpul?

Link to comment
 • Marius changed the title to Constatare amiabila - culpa comuna
 • Moderator

Din ce povesteşti, tu eşti vinovat de producerea evenimentului rutier, pentru că nu te-ai asigurat la efectuarea manevrei de virare către stânga. 

 • Upvote 1
Link to comment
 • 11 months later...

Buna seara,

Am avut un incident in trafic in luna martie, eu am dat asigurarea si am fost la un centru de daune.

Azi mi-a venit decizia, culpa comuna. Am telefonat persoana cu care am avut accident care nu stia de decizie si a reactionat nervos, desigur. Nu vrea sa imi puna la dispozitie asigurarea  pentru a deschide la randul meu dosar de dauna si a zis ca o sa faca contestatii si o sa ajunga si in instanta.

 

As vrea sa stiu ce e de facut in acesta caz, cui ma adresez ca sa fac rost de asigurarea respectivului. Am intrebat la un centru daune la asigurarea lui si m-au trimis chiar la politie. Au trecut destule zile si eu umblu cu masina zgariata, nu e ceva grav,dar e avariata.

 

 

Link to comment
 • 4 years later...

Buna ziua,

Am urmatoarea problema. Aveam autovehicolul parcat in fata blocului. Mentionez in fata blocului, nu sunt locuri de parcare cu plata, doar trotuar si strada. Un vehicol care circula pe strada a vrut sa vireze la stanga si mi-a acrosat vehicolul.
Pagubitorul si-a recunoscut vina si a fost de acord sa facem intelegerea amiabila. Am deschis dosar de dauna la Euroins, online mai nou si dupa ce inspectorul de acolo mi-a cerut poze cu autovehicolui si strada, mi-a spus ca este culpa comuna deoarece aveam parcata masina la mai putin de 25 metrii de intersectie.
Eu am mai intrebat alte persoane si mi-au spus ca nu este legal. In cel mai rau caz, ar fi trebuit sa imi iau eu amenda pentru ca am parcat ilegal(in fata blocului alaturi de toti vecinii), dar culpa ar trebui sa fie in totalitate a persoanei care m-a lovit.
In hotarare, agentul constatator, a invocat art 142 punct f din RA OUG 195/2002, art 13 alin 1 din legea 132/2017.

Ma puteti ajuta va rog cu un sfat daca este cazul sa merg inainte?

Multumesc anticipat.

Link to comment
 • Moderator

Şi opinia mea este identică cu a celor cărora le-ai cerut părerea. Nici vorbă despre culpă comună. Oprirea/staţionarea neregulamentară nu este cauza generatoare a tamponării respective. Poate genera ambuteiaje, pot afecta fluenţa traficului în zonă, dar nu să fie cauza generatoare a unei tamponări. Presupunând că în locul maşinii tale era un gard din ăla de semnalizează o lucrarea la partea carosabilă, iar celălalt şofer acroşa acel gard ... oare măreţul specialist în asigurări stabilea culpă comună cu societatea ce efectuează lucrări şi a semnalizat existenţa acestora prin acel gard?! Sau dacă în locul maşinii tale se afla un tomberon de gunoi, oare era culpă comună şi atrăgea răspunderea campaniei de stângere a gunoaielor, ori o maşină cu o defecţiune tenhică, căreia i s-a rupt un pivot la roată şi care nu se mai putea deplasa ... 
Sau mai simplu ... oare toate maşinile care au trecut pe acolo, urmând acelaşi traseu au acroşat maşina ta? Dacă răspunsul este nu, atunci însemnă că celelalte maşini care au reuşit să treacă pe acolo fără să acroşeze maşina ta s-au asigurat corespunzător la efectuarea virajului şi au reuşit să efectueze manevra fără să apară vreo problemă. Pe cale de consecinţă, cauza generatoare a tamponării rezultă că este neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. În caz contrar, dacă cauza generatoare a accidentului ar fi fost  oprirea/staţionarea neregulamentară, în mod logic toate maşinile care au trecut pe acolo, urmând acelaşi traseu ar fi trebuit să acroşeze maşina parcată. Cel puţin eu aşa văd lucrurile şi aşa stabileam vinovăţia în speţe similare pe vremea când lucram la rutieră ... dar eu sunt un poliţist şi conform opiniei colective a societăţii sunt prost, nenorocit, corupt, iar sigurul meu scop în viaţă este să fac rău cetăţeanului, motiv pentru care socitatea prin reprezentanţii săi a schimbat legea şi a introdus această "măreaţă şi salvatoare soluţie" a constatării amiabile, ce nu a făcut nimic altceva decât să ofere posibilitatea celui ce trebuie să despăgubească, să caute nod în papură sau orice fel de motive pentru a nu mai despăgubi. Aici nu s-au mai gândit minţile luminate că este un conflict de interese sau subiectivism în aprecierile pe care le fac "specialiştii" în asigurării, ce brusc au devenit specialişti şi în aplicarea legii.
Revenind la întrebările tale, nu ştiu cât de mult merită să mergi mai departe, pentru că din păcate şi să te judeci pe cale civilă este un fel de loterie în frumoasa noastră ţară. La fel de bine poţi să nimereşti un judecător care nici măcar nu deţine permis de conducere. Dar dacă paguba e mare, poţi să îţi încerci norocul ... pentru că din nefericire de asta depinde înfăptuirea justiţiei la noi.  

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.