Jump to content
POLITISTI.ro

Marius

Mutarea, transferul sau detasarea politistilor

Postare recomandată

Marius

Având în vedere că există încă situaţii în care prevederile legale privind mutarea poliţiştilor nu sunt respectate, am zis că e bine să discutăm şi să lămurim aceste aspecte.

Prevederile legale ce reglementează mutarea poliţiştilor sunt cuprinse în Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului:

Articolul 271
(1) Raportul de serviciu al polițistului se poate modifica prin:
a) delegare;
b) detaşare;
c) participare la misiuni internaționale;
d) împuternicire pe o funcție de conducere;
e) transfer;
f) mutare;
g) punere la dispoziție.
(2) Modificarea raportului de serviciu în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-f) se poate realiza după definitivarea în profesie, cu excepția situațiilor în care a intervenit reorganizarea unității.

Articolul 272
Raportul de serviciu al polițistului se suspendă de drept, din inițiativa sau la cererea sa.

Articolul 273
În perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă, concediului de maternitate, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav ori a copilului cu handicap pentru afecțiuni intercurente, precum și a suspendării, raportul de serviciu al polițistului nu poate fi modificat decât din inițiativa sau, după caz, cu acordul scris al acestuia, cu excepția următoarelor situații:
a) ca urmare a desființării postului ocupat, prin reorganizarea activității Ministerului Afacerilor Interne sau a unei unități;
b) s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, cu excepția situației în care aceasta a fost pusă în mișcare pentru o infracțiune din culpă care nu este în legătură cu serviciul;
c) s-a dispus măsura arestării preventive sau arestului la domiciliu;
d) s-a dispus măsura controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune, cu interdicția exercitării profesiei.

Articolul 274
În vederea modificării sau suspendării raportului de serviciu, în cazurile prevăzute de prezenta secțiune, polițistul se numește într-un stat de organizare, denumit în continuare stat anexă.

Articolul 275
Modificarea și suspendarea raportului de serviciu al polițistului se dispun sau, după caz, se constată prin act administrativ emis potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane.

Paragraful 2. Delegarea

Articolul 276
(1) Delegarea reprezintă exercitarea temporară de către polițist a unor activități corespunzătoare postului ocupat, în afara locului său de muncă, în aceeași unitate sau într-o altă unitate. Delegarea se dispune în interesul unității în care este încadrat polițistul sau în interesul unității ierarhic superioare.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pe perioada delegării, polițistul poate exercita, cu acordul său scris, alte activități decât cele corespunzătoare postului ocupat, stabilite în actul administrativ de modificare a raporturilor de serviciu.

Articolul 277
Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice într-o perioadă de 12 luni. Delegarea pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice într-o perioadă de 12 luni se poate dispune numai cu acordul scris al polițistului.

Paragraful 3. Detaşarea

Articolul 278
(1) Detașarea polițistului constă în schimbarea temporară a locului de muncă și exercitarea atribuțiilor în cadrul altor unități/structuri din Ministerul Afacerilor Interne ori la alte instituții sau autorități publice, la solicitarea acestora. În mod excepțional și numai cu acordul scris al polițistului, prin detașare se poate schimba și specificul muncii.
(2) Detașarea se dispune în interesul unității în cadrul căreia polițistul urmează să își desfășoare activitatea.
(3) Detașarea se poate dispune numai dacă pregătirea profesională a polițistului îi permite exercitarea atribuțiilor și responsabilităților funcției pe care urmează să fie numit temporar.
(4) Detașarea polițistului se dispune pe un post vacant sau temporar vacant.

Articolul 279
(1) Detașarea poate fi dispusă fără acordul polițistului pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Detașarea polițistului pentru o perioadă de cel mult 12 luni se poate dispune numai cu acordul său.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), detașarea polițistului, cu acordul său scris, în cadrul unor autorități publice se face pe perioada stabilită prin dispozițiile legale în vigoare aplicabile situațiilor respective.

Articolul 2710
(1) Detașarea polițistului la instituțiile din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, la alte autorități și instituții publice sau la Corpul Național al Polițiștilor se realizează după numirea în statul anexă constituit în acest scop.
(2) Detașarea la instituții de apărare națională, ordine publică și securitate națională sau la alte autorități și instituții publice se poate face, în condițiile legii, și fără numirea în statul anexă, situație în care unitatea are obligația de a rezerva postul ocupat de către polițist anterior detașării.

Articolul 2711
Încetarea detașării realizată potrivit art. 2710 alin. (1) determină revenirea polițistului în unitatea din care a plecat, în vederea numirii în funcție potrivit art. 2731.

Paragraful 4. Dispoziții comune privind delegarea și detașarea

Articolul 2712
Polițistul poate refuza delegarea sau detașarea dacă se află în una dintre următoarele situații:
a) graviditate;
b) își crește singur copilul minor;
c) starea sănătății, dovedită cu certificat medical eliberat/ avizat de structurile medicale ale Ministerului Afacerilor Interne, face contraindicată delegarea sau detașarea, raportat la atribuțiile de serviciu și condițiile de muncă specifice locului de muncă unde este detașat/delegat;
d) este singurul întreținător al familiei;
e) alte motive personale temeinic justificate.

Articolul 2713
Delegarea, respectiv detașarea încetează în următoarele situații:
a) la data expirării perioadei pentru care s-a dispus;
b) desfășurarea activității care a impus delegarea, respectiv detașarea nu mai este necesară;
c) șeful unității în care este încadrat polițistul își retrage acordul cu privire la detașarea polițistului;
d) la cererea polițistului, când a intervenit una dintre situațiile prevăzute la art. 2712.

[...]

Paragraful 7. Transferul

Articolul 2718
(1) Transferul polițistului se realizează, cu aprobarea ministrului afacerilor interne, la instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.
(2) Transferul se realizează:
a) în interesul serviciului, cu acordul polițistului;
b) la cererea polițistului, cu acordul conducătorilor instituțiilor prevăzute la alin. (1).

Paragraful 8. Mutarea

Articolul 2719
Polițistul poate fi mutat în aceeași unitate sau într-o altă unitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, din aceeași localitate sau din altă localitate, cu acordul șefului unității în care este încadrat, precum și al șefului unității în care urmează să se mute, în următoarele situații:
a) în interesul serviciului;
b) la cererea polițistului.

Articolul 2720
Mutarea în interesul serviciului se face numai cu acordul scris al polițistului.

Modificat de Marius
Actualizare dec. 2018

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

Marius

In 13.05.2010, la sediul MAI a avut loc o sedinta de dialog social in cadrul careia reprezentantii MAI au pus in discutie modificarea Legii 360 - Statutul politistului.

Una dintre solicitarile MAI este modificarea actualei legislatii privitoare la mutarea politistului fara acordul sau, motivand faptul ca actuala legislatie este in defavoarea institutiei.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Rusy

Iar vor sa ajungem sclavii sefilor.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
rustic

Daca se va aplica acesta prevedere atunci va fi vai si amar de bietii slugarnici (agentii de la ordine publica),imediat vor urma amenintarile din partea sefilor si chiar punerea in aplicare a mutarii a unora dintre agenti pe la posturile de politie uitate de lume ,ca doar seful e sef nu?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Catalin

Dacă vor modifica legea astfel încât să nu mai fie necesar acordul polițistului pentru mutarea într-un alt loc de muncă, ne întoarcem iar în trecut.

Acesta era după părerea mea cel mai important drept pe care polițiștii l-au câștigat după demilitarizarea poliției. Chiar dacă nu atunci imediat, ci doar după câțiva ani buni și în urma câștigării în instantă a unor procese. Avem aici printre noi un membru ce a fost deschizătorul de drumuri și căruia i se datorează o mare parte a recunoașterii și împământenirii acestui drept.

Se pare că vom deveni iar niște ”negrii pe plantația stăpânului” care va putea ca pe vremuri să-și bată joc de viața, familia și cariera unui polițist după bunul plac.

Din câte observ începem să ne întoarcem în timp. :(

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marius

Am solicitat un punct de vedere Corpului National al Politistilor cu privire la intentiile de a modifica legislatia in privinta mutarii politistilor in interesul serviciului, iar vicepreşedintele CNP Constantin Asofronie mi-a confirmat acest lucru, asigurandu-ma ca CNP-ul nu sustine o astfel de modificare legislativa.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Rookie

Acum, o intrebare de zece puncte de la un necunoscator:

Este nevoie de acordul CNP-ului sau al sindicatelor pentru a modifica aceasta lege, sau o pot face dupa bunul plac? :hmmmt:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
serioussam

acordul lor este de vazul lumii, ca sa spun asa !

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Rusy

oricum eu cred ca sindicatele (toate) ar trebui sa impotriveasca acestei modificari.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Catalin

Rusy în mod normal așa ar trebui să se întâmple, dar din păcate de foarte multe ori se întâmplă ca unii dintre sindicaliști să uite care e scopul luptei sindicale, fiind ”orbiți” de concurența sindicală. Se pare că pentru unii lideri sindicali contează și e mai important numărul cotizațiilor decât interesele polițiștilor.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
dunelu

Fiind o chestiune deosebit de importanta atat CNP-ul cat si sindicatele(toate!!!) trbuie sa se implice pentru a impiedica abuzurile care vor urma cu siguranta in caz de aprobare .

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
valicnp

Acordul pe care trebuie sa-l dea CNP(sau sa nu-l dea ) este potrivit dispozitiilor in materie,doar consultativ,pentru initiator.Uneori, s-a tinut cont de parerea CNP,alteori ,NU. Acelasi lucru s-a-ntamplat si cu Ghidul carierei ,care incalca grav prezumtia constitutionala de nevinovatie,prin interzicerea participarii la un concurs de ocupare a unei functii de conducere a celor impotriva carora s-a-nceput urmarirea penala.La noi ,in MH,un infractor a reclamat din 2007 ,trei pollitisti anchetatori si un procuror de caz la DNA Craiova si i-a blocat pana in 2010, cand au luat SUP ,sa mai participe la vreun concurs(procurorul a putut promova la judet si apoi in magistratura,in acest timp).Am atacat prin CNP la contencios acest GHID.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
georgedi

Ce e mai nasol: sa te mute ei fara acordul tau sau sa iti refuze ei mutarea la cerere ?:hmmmt:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marius

E mai nasol sa te mute ei fara acordul tau.

 • Displace 1

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
statistician

ART. 46 (Din statutul politistului)

Poliţistul poate fi mutat într-o altă unitate, aflată în aceeaşi localitate sau în altă localitate decât cea de domiciliu, în următoarele situaţii:

a) în interesul serviciului;

b) la cerere.

Mai este valabil din moment ce s-a sistat mutarea ?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Elvis

:emo-yessir: S-au reluat mutarile.

Fa raport si asteapta aprobarea.

Trebuie sa iti dea raspuns in 30 de zile.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
statistician

V-as fi recunoscator celor care mi-ati timite un model de raport complet ,pe care sa mi-l aprobe sefii fara ezitare . In momentul aprobarii,, pun de-o nunta" va invit de pe acum .... :)

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marius

statistician, vrei sa te muti pe o alta functie in cadrul aceluiasi inspectorat judetean?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
statistician

Vreau sa ma mut dintr-un judet in altul. Va fi mai greu oare avand in vedere restructurarile si stabilirea in statul de functii a politistilor din fiecare IPJ?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
SandoKhan

Daca sistemul vede un avantaj din asta, ti se aproba. De exemplu in judetul in care vrei sa te muti ai locuinta si astfel nu trebuie sa ti se asigure indemnizatia de chirie. oricum daca te muti la raport pierzi aceasta indemnizatie.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
vladmarius

lasa ca eu ma chinui de 3 ani sa ma mut la 30 de km de actualul loc de munca, in prezent beneficiez de chirie, iar unde vreau eu sa ma mut detin locuinta si degeaba. nu intereseaza pe nimeni

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Motoboom

nu se pierde indemnizatia de chirie odata cu mutarea, mai cititi statutul politistului, parerea mea emo-yessir.gif

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marius

In cazul in care mutarea intr-o alta localitate se face la cererea politistului, se pierde indemnizatia de chirie.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Motoboom

ART. 31

(1) Poliţistul mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul,

în situaţia în care nu efectuează naveta ori nu deţine locuinţă proprietate personală şi nu i se

poate asigura spaţiu de locuit, are dreptul la compensarea chiriei lunare, în cuantum de până la

50% din salariul de bază.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
Marius

Mutarea in interesul serviciului nu este acelasi lucru cu mutarea la cerere. :clip:

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont

 • Conţinut similar

  • roxana1
   de roxana1
   In momentul in care un politist de muta de la o unitate la o alta unitate in cadrul aceluiasi inspectorat de poitie, ce se intampla cu dosarele pe care le avea in lucru la prima unitate?Le ia cu el la unitatea la care se muta si le solutioneaza in continuare?
  • IPSParinte
   de IPSParinte
   Deschid acest topic special pentru cei care vor sa se mute dintr-un judet in altul in speranta ca daca toti postam aici unde suntem si unde vrem sa ne mutam avem o sansa sa gasim colegi cu care sa facem schimb.

   De exemplu eu vreau sa ma mut din sibiu in cluj. daca sunt doritori sa ma anunte.
 • Activi pe această pagină   0 membri

  Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.

×

Informaţii importante

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii în Politica de confidenţialitate.