Jump to content
POLITISTI.ro

Mutarea poliţiştilor - procedura mutării poliţistului


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Având în vedere că există destule situaţii în care prevederile legale privind mutarea poliţiştilor nu sunt respectate, am zis că e bine să discutăm şi să lămurim aceste aspecte.

Prevederile legale ce reglementează mutarea poliţiştilor sunt cuprinse în Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului:

Art. 271 - (1) Raportul de serviciu al poliţistului se poate modifica prin:
    a) delegare;
    b) detaşare;
    c) participare la misiuni internaţionale;
    d) împuternicire pe o funcţie de conducere;
    e) transfer;
    f) mutare;
    g) punere la dispoziţie.
(2) Modificarea raportului de serviciu în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-f) se poate realiza după definitivarea în profesie, cu excepţia situaţiilor în care a intervenit reorganizarea unităţii.

Art. 27- Raportul de serviciu al poliţistului se suspendă de drept, din iniţiativa sau la cererea sa.

Art. 273 - În perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă, concediului de maternitate, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav ori a copilului cu handicap pentru afecţiuni intercurente, precum şi a suspendării, raportul de serviciu al poliţistului nu poate fi modificat decât din iniţiativa sau, după caz, cu acordul scris al acestuia, cu excepţia următoarelor situaţii:
a) ca urmare a desfiinţării postului ocupat, prin reorganizarea activităţii Ministerului Afacerilor Interne sau a unei unităţi;
b) s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, cu excepţia situaţiei în care aceasta a fost pusă în mişcare pentru o infracţiune din culpă care nu este în legătură cu serviciul;
c) s-a dispus măsura arestării preventive sau arestului la domiciliu;
d) s-a dispus măsura controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia exercitării profesiei.

[...]

Paragraful 8. Mutarea

Art. 2719 - Poliţistul poate fi mutat în aceeaşi unitate sau într-o altă unitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, din aceeaşi localitate sau din altă localitate, cu acordul şefului unităţii în care este încadrat, precum şi al şefului unităţii în care urmează să se mute, în următoarele situaţii:
    a) în interesul serviciului;
    b) la cererea poliţistului.

Art. 2720 - Mutarea în interesul serviciului se face numai cu acordul scris al poliţistului.

Aceste prevederi din Statutul poliţistului se completează cu cele din Anexa nr. 7 a Ordinului M.A.I. 140/2016:

 

Paragraful 9. Procedura mutării polițistului

Art. 14 - (1) Mutarea polițistului se face pe un post vacant, cu respectarea condițiilor de ocupare prevăzute în fișa postului.
(2) Mutarea polițiștilor se poate face și dacă posturile nu sunt vacante, numai cu acordul acestora, în situația în care modificarea raporturilor de serviciu se realizează prin mutarea concomitentă a acestora pe posturile vizate, cu respectarea condițiilor de ocupare prevăzute în fișele posturilor.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), mutarea polițistului în unitatea din care a plecat se poate face, în interesul serviciului, și fără existența unui post vacant, la încetarea situațiilor care au determinat numirea într-un stat anexă.

Art. 15 - (1) Mutarea polițistului în interesul serviciului în cadrul aceleiași unități se realizează, fie la propunerea șefului nemijlocit al structurii în care este prevăzut postul vacant, materializată într-o notă de prezentare, cu aprobarea șefului unității, fie la inițiativa acestuia din urmă.
(2) În vederea fundamentării deciziei privind mutarea, șeful unității/șeful nemijlocit poate realiza un interviu de cunoaștere a polițistului.
(3) Decizia privind mutarea se ia după obținerea acordului scris al polițistului.

Art. 16 - (1) Mutarea polițistului în interesul serviciului în cadrul altei unități se realizează, fie la propunerea șefului nemijlocit al structurii în care este prevăzut postul vacant, materializată într-o notă de prezentare, cu aprobarea șefului unității, fie la inițiativa acestuia din urmă.
(2) În vederea fundamentării deciziei privind mutarea, șeful unității cesionare solicită șefului unității cedente acordul de principiu. Șeful unității/Șeful nemijlocit poate realiza un interviu de cunoaștere a polițistului.
(3) În situația în care a fost adoptată decizia privind mutarea polițistului, șeful unității cesionare solicită acordul scris al polițistului, precum și al șefului unității cedente.
(4) Unitatea cedentă, în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la primirea raportului de mutare în condițiile alin. (3), întreprinde demersurile necesare în vederea emiterii actului administrativ de mutare sau, după caz, transmite unității cesionare motivarea refuzului aprobării mutării.

Art. 17 - (1) Mutarea polițistului la cerere în cadrul aceleiași unități se solicită de către polițist, prin raport scris adresat șefului unității.
(2) Raportul, înregistrat la secretariatul unității, se transmite structurii de resurse umane pentru a confirma existența postului vacant și îndeplinirea de către polițist a condițiilor de ocupare prevăzute în fișa postului.
(3) Raportul, avizat de șeful structurii la care se solicită mutarea, se prezintă șefului unității.
(4) În vederea fundamentării deciziei privind mutarea, șeful unității/șeful nemijlocit poate realiza un interviu de cunoaștere a polițistului.
(5) Refuzul privind mutarea se motivează și se comunică polițistului.

Art. 18 - (1) Mutarea polițistului la cerere în cadrul altei unități din MAI se solicită de către polițist, prin raport scris adresat șefului unității cesionare. Raportul se înregistrează la secretariatul acestei unități.
(2) Șeful unității cesionare solicită șefului unității cedente acordul de principiu.
(3) În vederea fundamentării deciziei privind mutarea, șeful unității cesionare/șeful nemijlocit poate realiza un interviu de cunoaștere a polițistului.
(4) În situația în care a fost adoptată decizia privind mutarea polițistului, șeful unității cesionare transmite unității cedente raportul de mutare al polițistului și solicită acordul șefului unității cedente.
(5) Unitatea cedentă, în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la primirea raportului de mutare în condițiile alin. (4), întreprinde demersurile necesare în vederea emiterii actului administrativ de mutare sau, după caz, comunică unității cesionare și polițistului motivele care au stat la baza refuzului mutării.

Art. 181 - (1) În vederea ocupării posturilor vacante prin mutare, unitățile în ale căror state de organizare sunt prevăzute își pot manifesta intenția, prin postarea pe site-ul oficial, a posturilor și a cerințelor de ocupare a acestora.
(2) În procedura de identificare a polițistului care poate face obiectul mutării, șeful unității cesionare poate dispune cu privire la susținerea de către acesta a probelor cu relevanță directă pentru performanța pe post, inclusiv a celor cu caracter eliminatoriu.

Link to comment
 • 3 months later...
 • Moderator

In 13.05.2010, la sediul MAI a avut loc o sedinta de dialog social in cadrul careia reprezentantii MAI au pus in discutie modificarea Legii 360 - Statutul politistului.

Una dintre solicitarile MAI este modificarea actualei legislatii privitoare la mutarea politistului fara acordul sau, motivand faptul ca actuala legislatie este in defavoarea institutiei.

Link to comment

Daca se va aplica acesta prevedere atunci va fi vai si amar de bietii slugarnici (agentii de la ordine publica),imediat vor urma amenintarile din partea sefilor si chiar punerea in aplicare a mutarii a unora dintre agenti pe la posturile de politie uitate de lume ,ca doar seful e sef nu?

Link to comment
 • Moderator

Dacă vor modifica legea astfel încât să nu mai fie necesar acordul polițistului pentru mutarea într-un alt loc de muncă, ne întoarcem iar în trecut.

Acesta era după părerea mea cel mai important drept pe care polițiștii l-au câștigat după demilitarizarea poliției. Chiar dacă nu atunci imediat, ci doar după câțiva ani buni și în urma câștigării în instantă a unor procese. Avem aici printre noi un membru ce a fost deschizătorul de drumuri și căruia i se datorează o mare parte a recunoașterii și împământenirii acestui drept.

Se pare că vom deveni iar niște ”negrii pe plantația stăpânului” care va putea ca pe vremuri să-și bată joc de viața, familia și cariera unui polițist după bunul plac.

Din câte observ începem să ne întoarcem în timp. :(

Link to comment
 • Moderator

Am solicitat un punct de vedere Corpului National al Politistilor cu privire la intentiile de a modifica legislatia in privinta mutarii politistilor in interesul serviciului, iar vicepreşedintele CNP Constantin Asofronie mi-a confirmat acest lucru, asigurandu-ma ca CNP-ul nu sustine o astfel de modificare legislativa.

Link to comment

Acum, o intrebare de zece puncte de la un necunoscator:

Este nevoie de acordul CNP-ului sau al sindicatelor pentru a modifica aceasta lege, sau o pot face dupa bunul plac? :hmmmt:

Link to comment
 • Moderator

Rusy în mod normal așa ar trebui să se întâmple, dar din păcate de foarte multe ori se întâmplă ca unii dintre sindicaliști să uite care e scopul luptei sindicale, fiind ”orbiți” de concurența sindicală. Se pare că pentru unii lideri sindicali contează și e mai important numărul cotizațiilor decât interesele polițiștilor.

Link to comment

Fiind o chestiune deosebit de importanta atat CNP-ul cat si sindicatele(toate!!!) trbuie sa se implice pentru a impiedica abuzurile care vor urma cu siguranta in caz de aprobare .

Link to comment
 • 3 months later...
 • Member

Acordul pe care trebuie sa-l dea CNP(sau sa nu-l dea ) este potrivit dispozitiilor in materie,doar consultativ,pentru initiator.Uneori, s-a tinut cont de parerea CNP,alteori ,NU. Acelasi lucru s-a-ntamplat si cu Ghidul carierei ,care incalca grav prezumtia constitutionala de nevinovatie,prin interzicerea participarii la un concurs de ocupare a unei functii de conducere a celor impotriva carora s-a-nceput urmarirea penala.La noi ,in MH,un infractor a reclamat din 2007 ,trei pollitisti anchetatori si un procuror de caz la DNA Craiova si i-a blocat pana in 2010, cand au luat SUP ,sa mai participe la vreun concurs(procurorul a putut promova la judet si apoi in magistratura,in acest timp).Am atacat prin CNP la contencios acest GHID.

Link to comment
 • 3 weeks later...

ART. 46 (Din statutul politistului)

Poliţistul poate fi mutat într-o altă unitate, aflată în aceeaşi localitate sau în altă localitate decât cea de domiciliu, în următoarele situaţii:

a) în interesul serviciului;

b) la cerere.

Mai este valabil din moment ce s-a sistat mutarea ?

Link to comment

V-as fi recunoscator celor care mi-ati timite un model de raport complet ,pe care sa mi-l aprobe sefii fara ezitare . In momentul aprobarii,, pun de-o nunta" va invit de pe acum .... :)

Link to comment

Daca sistemul vede un avantaj din asta, ti se aproba. De exemplu in judetul in care vrei sa te muti ai locuinta si astfel nu trebuie sa ti se asigure indemnizatia de chirie. oricum daca te muti la raport pierzi aceasta indemnizatie.

Link to comment

lasa ca eu ma chinui de 3 ani sa ma mut la 30 de km de actualul loc de munca, in prezent beneficiez de chirie, iar unde vreau eu sa ma mut detin locuinta si degeaba. nu intereseaza pe nimeni

Link to comment
 • Member

ART. 31

(1) Poliţistul mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul,

în situaţia în care nu efectuează naveta ori nu deţine locuinţă proprietate personală şi nu i se

poate asigura spaţiu de locuit, are dreptul la compensarea chiriei lunare, în cuantum de până la

50% din salariul de bază.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.