Jump to content
POLITISTI.ro

Accident rutier devenind ulterior cu "victime"


tudorcj

Recommended Posts

Buna ziua,

Sunt intr-o situatia mai dificila. In 16 aprilie 2016 am fost lovit din spate puternic de un alt autoturism, in urma loviturii sotia mea si cumnata mea fiind duse la spital pentru investigatii. Sotia mea a fost dusa la UPU Cluj iar cumnata la clinica de Ginecologie Stanca Cluj (intrucat e insarcinata). Eu nu am simtit nicio durere sambata insa duminica am inceput sa am dureri in zona gatului din cauza faptului ca am dat cu capul de tetiera asa ca luni dimineata m-am prezentat la spitalul de urgenta Floreasca Bucuresti unde mi s-a recomandat tratament pentru durerile de gat si am fost lasat sa plec acasa. Sotia mea imi spune ca leziunile suferite de ea (practic, s-a lovit la spate, gat si cap insa nu si-a rupt nimic) inseamna ca nu are rost sa mearga la IML pentru ca nu va primi certificat medico-legal. Din cele citite pe forum aflu insa ca nu e necesara internarea (zile de spitalizare) pentru certificatul medico-legal ci se bazeaza pe zile de ingrijire medicala. Are rost sa mergem amandoi pentru acest certificat? 

Multumesc anticipat de raspunsuri,

Tudor

Link to comment
 • Moderator

Sigur că are rost şi vă recomand să mergeţi şi să solicitaţi eliberarea certificatului medico-legal de la IML. Citeşte:

 

Link to comment
 • 7 months later...

Buna ziua,

 

Recent, am avut un accident auto. Nu au fost victime, sau alti participanti la trafic implicati. Pasagerii nu au depus plangere. Nu m-am ales cu amenda, dar am ramas cu permisul suspendat. Am primit o comunicare, dar nu prea inteleg termenii si articolele. 

 

'' CATRE,

 

Prin prezenta va comunicam faptul ca, incepand cu data de 15.08.2016, in conformitate cu prevederile art. 111, din O.U.G. 195/2002 R, vi s-a retinut permisul de conducere, ca urmare a savarsirii infractiunii prevazute de art. 196 alin 2, 3 si 4 din CP, avand dreptul de a conduce pana la data de 25.08.2016.

Conform art. 97, alin. 3, din O.U.G. 195/2002R, ''Perioada in care titularul permisului de conducere i se interzice dreptul de a conduce un autovehicul sau tramvai se considera suspendare, conform dispozitiilor art. 96, alin. 2, lit. B, din O.U.G. 195/2000R''.

Pe cale de consecinta, in situatia in care veti fi depistat conducand autovehicule pe drumurile publice, veti raspunde penal conform art. 335, alin. 2, din C.Pen

Prezenta adresa a fost intocmita in doua exemplare, din care unul a fost inmanat conducatorului auto. ''

 

Imi poate explica, cineva mai exact.. ce inseamna? Din cate am inteles, e deschis un dosar.. si pana nu se inchide, am dreptul de a conduce doar daca imi fac, cate o dovada lunara. Cam cat dureaza sa se solutioneze dosarul?

 

Va multumesc pentru timpul acordat!

Link to comment

Poate daca ati cauta articolele in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 Republicata, ati ajunge sa le intelegeti. Din punctul dumneavoastra nu au fost victime, dar din moment ce este inregistrat un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, putem trage concluzia ca de fapt au fost victime. Nu trebuie sa va faceti dovada lunar, ci trebuie sa prelungiti valabilitatea celei pe care o aveti deja. Referitor la termenul de solutionare a dosarului, probabil v-a fost explicat si de catre politistul care se ocupa de caz, dar, pentru lamurire, intre 6 luni si 2 ani (mai degraba 2 ani, daca tot vin sarbatorile). Numai bine.

Link to comment

Nu cunoaștem toată situația de fapt. 

Singurul care vă poate oferi toate informațiile de care aveți nevoie este polițistul ce instrumenteazã dosarul penal. 

Link to comment
 • 2 years later...

Buna  seara

in  urma  unei  tamponari  usoare ( bara  indoita  ,nu  au sarit  airbagurile , nu  s-a  spart  nici  farul  masinii  tamponate  )  pasagera  din  dreapta  soferului  a  declarat  ca  o  doare  capul.

Pasagera  nu prezenta  vreo  fractura  , sau  alta  urma  de  lovitura  cauzatoare   de  vreo  rana  .

Pasagera  masinii  lovite si  soferul  acesteia  au  insistat  sa  vina  echipajul  de Politie  si  Salvarea.

Pasagera  a  coborit   singura  din  masina  lovita  si  nu prezenta  nici  o  lovitura  vizibila.

La  declaratia  si  insistentele  pasagerei   care  zicea  ca  o  doare  capul , Salvarea  a  dus-o  la spital  unde  i  s-au facut  mai  multe investigatii , dupa  care  a  fost  trimisa  acasa.

Daca  respectiva  pasagera  nu a    avut  nimic , nu a  stat  nici  o  zi  in  spital, investigatiile  medicale  de la  spital  nu au consemnat ca  pasagera  respectiva  ar  avea  ceva  ,mai  se  condidera  Accident  rutier  cu  vatamare  corporala  ?

Link to comment
 • 3 years later...

Bună ziua tuturor. Săptămâna trecută, marti dimineața la ora 6:30 aproximativ, soțul meu a fost implicat intr-un accident auto. Persoana din fata lui (o sa ii spun A) a frânat brusc, soțul meu intrând in spatele acestuia. Masina A a intrat mai departe în masina B. La locul accidentului a apărut politia, pompierii si ambulanta. Niciun participant nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, stabilindu-se ca se va merge pe o cale amiabila. La secția de politie, ulterior, în urma declarațiilor tuturor și a procesului verbal, soțul meu a primit o amenda și puncte de penalizare. Am părăsit sectie de politie la ora 12 și și mers la service pentru a deschide dosarul de reparare a mașinii (masina fiind cea de firma, o duba de 3.5 cu Casco). La ora 16 am fost am fost sunați sa ne întoarcem la secție deoarece conducătorul mașinii B a mers la spital acuzând dureri de ceafa (in condițiile în care nici la locul accidentului și nici la secția de politie nu a acuzat vreo durere sau nevoie de îngrijiri medicale, fiind întrebat de nenumărate ori de către polițiști dacă este în regula). Ajunși la secție, soțului i s-a reținut cu dovada de 15 zile și drept de prelungire la fiecare 30 și i s-a deschis un dosar de cercetare penala pentru vătămare corporala din culpa. Diagnosticul primit de șoferul B a fost contuzie de gradul 0 al claviculei și fără zile de îngrijiri medicale. Am discutat cu cadre medicale, iar acest 'diagnostic' este de fapt o constatare a faptului ca a suferit un impact. Cu alte cuvinte, nu se poate încadra chiar la victima, este ceva ce fiecare participant al accidentului a avut. Echivalentul cu a da cu umărul intr-o usa. Întrebarea mea este următoarea: având în vedere ca 'victima' nu este chiar victima, se poate reveni la sancțiunile din primul proces verbal și sa rămână cu permisul în buzunar? Am vorbit cu 2 avocați și i-am pus în tema cu cazul, aceștia fiind amândoi pozitivi în ceea ce privește verdictul legat de soțul meu si permisul lui. Trebuie sa chemam un avocat în cazul în care i se retine permisul pe 3 luni (asa am înțeles ca ar fi sancțiunea în cazul unei victime reale)? Victima nu a depus plângere și nu are pretenții de la el. 

As dori un răspuns de la cei pățiți și cunoscători, nu doar păreri și opinii. 

Va mulțumesc tare mult !

Link to comment
 • Marius changed the title to Accident rutier devenind ulterior cu "victime"
 • Moderator

Cadrele medicale din spitale NU stabilesc zilele de îngrijiri medicale necesare. Ce vă spune medicul de la spital nu prea are relevanţă din punct de vedere juridic. Aceste zile de îngrijiri medicale sunt stabilite numai de către medicul legist din cadrul unui instituţii de medicină legală. Zilele de îngrijiri medicale reprezintă o evaluare a suferinţelor resimţite de victimă, în calculul cărora medicul legist are în vedere o multitudine de factori, cum ar fi: vârsta victimei, posibilitatăţile de recuperare, afecţiunile de care persoana vătămată suferea înainte de producerea accidentului, localizarea traumatismului etc. cât şi tratamente necesare pentru restabilirea sănătăţii şi integrităţii corporale a unei persoane care a suferit o vătămare corporală.
Din moment ce persoana respectivă s-a prezentat şi a fost înregistrată în evidenţele unităţii spitaliceşti unde a primit îngrijiri medicale, poliţişti sunt obligaţi să deschidă un dosar penal şi să efectueze cercetări.

Link to comment
 • Active member

Plus ca soțul tău conduce în perioada cercetărilor, chiar dacă i s-a reținut permisul. Are dovada pe care o prelungește lunar la Parchetul competent.

Link to comment
 • 10 months later...

Bună ziua! 
 

Din păcate, din cauza faptului că nu am păstrat distanță necesară între autovehicule, am lovit în spate o mașina care era in mișcare pe același sens de mers (40km/h viteza aproximativ). Eu eram singur în mașină, iar persoana cu mașina lovită mai avea 4 persoane ca pasageri. Toți au spus că sunt bine și nu necesită îngrijiri medicale. Nu am chemat poliția pentru ca a fost un accident ușor, n au fost victime si m am înțeles cu șoferul sa mergem următoarea zi sa facem amiabila. Ulterior, în aproximativ 17 ore de la eveniment am fost ambii conducători la un birou de asigurări unde am făcut amiabila si amândoi am spus că nu a fost accidentul cu victime (dar nici șoferul nu a precizat ca se mai aflau si alte persoane). I-am dat asigurarea, copii la toate actele și s a dus la un service autorizat pentru a-si repara masina. Peste aproximativ 3 zile de la eveniment, unul dintre pasageri a spus ca din cauza accidentului îl doare in zona pieptului. 
Întrebarea mea este, ce se întâmpla dacă acel pasager merge la spital si spune ca durerea cauzată este din cauza accidentului? Spitalul va chema organele de poliție care se vor sesiza din oficiu si se va deschide un dosar penal InRem, apoi cercetări fata de mine cu toate ca am facut amiabila? Dacă da, ce pot face mai departe? Un sfat, o lămurire, orice este bine primit căci nu ma așteptăm la asta. 

Mulțumesc anticipat! 

Link to comment
 • Moderator

În această situaţia ipotetică, da, se întocmeşte dosar penal in rem. Dar asta nu este o tragedie, dosarul în rem este o etapă a urmăririi penale ce oferă organelor de cercetare penală cadrul procesual şi legal pentru investigarea infracțiunii în sine. Scopul urmăririi în rem este de a stabili elementele infracțiunii și de a aduna probe în acest sens, stabilindu-se dacă a fost comisă o faptă de natură penală. În această etapă, nu se face încă o legătură directă între infracțiune și o persoană anume. În situaţia în care se constată că nu a fost comisă o faptă penală, dosarul se clasează.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.