Jump to content
POLITISTI.ro

Termin mate-info dar vreau sa devin politist


ValiP

Recommended Posts

Buna ziua , cum spune si titlul sunt clasa a XII-a , aproape de a termina mate-info dar dorinta mea a fost mereu de a deveni politist (in ciuda profilului ales si greseala ca n-am mutat la alt profil) . Avand in vedere ca am fost indecis o perioada buna de timp intre Academia de politie sau Scoala de agenti de politie din Cluj , suntem in aprilie si sa incep sa invat toata istoria necesara e aproape imposibil (+ca am un BAC de luat care consta in romana,matematica,biologie si de repetat gramatica limbii romane si engleze la nivel de Academie) . Intrebarea mea este urmatoarea : Sa incerc anul asta la Scoala de agenti de politie si dupa sa ma inscriu la Academia de politie OSP frecventa redusa sau sa fac anul asta pauza si sa incerc anul viitor la Academia de politie ?

Pe langa asta , nu am inteles care este diferenta la Academia de politie intre OSP si Drept daca-mi poate explica careva . Ma refer , cum se fac incadrarile si ce functii au acestia de la Drept faca de cei de la OSP ?

Multumesc frumos.

Link to comment
  • Moderator

Dacă doreşti să devii ofiţer de poliţie, atunci nu te mai complica cu admiterea la o şcoală de poliţie. Apucă-te şi învaţă direct şi de la început pentru academia de poliţie. Dacă intri la şcoala de poliţie, acolo vei face doi ani, iar ulterior după ce vei deveni poliţist, îţi va fi mult mai greu să te apuci din nou de învăţat. Deşi nu e imposibil, e mult mai greu să te pregăteşti ulterior, când mergi la serviciu şi inevitabil apare stresul, probleme de serviciu, etc. Mai mult decât atât, concurenţa pe locurile de la frecvenţă redusă este mult mai mare şi de ani buni acolo se intră mult mai greu decât pe locurile de la zi. În concluzie, dacă tu doreşti să devii nepărat ofiţer de poliţie, atunci nu te mai complica să mergi la şcoala de poliţie, îţi va fi mult mai greu să devii ofiţer ulterior. În prezent de mulţi ani de zile agenţii de poliţie sunt discriminaţi în comparaţie cu civilii, când vine vorba de a accede pe un post de ofiţer. 

Diferenţa între OSP şi Drept este faptul că atunci când vei termina, diploma obţinută nu va conţine şi specializarea de jurist dacă faci cei trei ani la osp. În schimb dacă termini la drept, diploma de licenţă are două specializări, respectiv echivalează atât cu o diplomă similară absolvenţilor de la osp cât şi echivalentă a unei diplome a oricărui absolvent de facultate de drept civilă. Deşi la o primă vedere pare mult mai avantajos să termini pe specializarea de Drept, nu e chiar aşa. În cazul absolvenţilor de drept, deşi tu ai optat pentru poliţie, te poţi trezi că ajungi pe la pompieri, bastonari sau cine ştie ce structuri căpuşe din ministerul ăsta de doi lei. Ceea ce nu e deloc corect, din moment ce omul doreşte să devină poliţist dar se trezeşte că este trimis prin te miri ce structuri ce n-au nicio legătură cu Poliţia Română. Din acest punct de vedere, absolvenţii de la osp au un oarecare avantaj, pentru că în cazul lor nu există acest risc de a te trezi trimis ca consilier juridic pe cine ştie, pe unde. Cei de la osp au avantajul de a se specializa pe profile, respectiv crimă organizată, economic, investigaţii criminale, arme şi muniţii, etc. ceea ce îi ajută ulterior la repartiţie, deoarece în teritoriu câteodată se ţine cont de specializarea din academie. Iar în privinţa diplomei de licenţă, aceştia (cei de la osp) îşi pot completa ulterior studiile şi vor avea exact aceeaşi specializare ca cei de la drept. Deci sunt şi avantaje şi dezavantaje, depinde de ce îşi doreşte fiecare.

  • Upvote 2
Link to comment

Iti multumesc foarte mult pentru raspuns . E bine sa aflu ce zic ce-i care cunosc , fata de prieteni care-mi ziceau sa merg la Cluj (eu fiind din Oradea) doar pentru ca e mai aproape , mai usor si alte abureli .

Chiar saptamana viitoare , saptamana altfel m-am inscris intr-o clasa care merge la politie si am sa tin cont si de vorbele acelor politisti .

Voi vorbi cu ai mei , si voi ajunge la o decizie finala cat de curand .

Multumesc

 

Link to comment
  • Member

IMHO dacă ești la mate-info și te descurci cu C++/Pascal sau orice limbaj mai faceți acum în liceu, continuă cu programarea pentru că se câștigă foarte foarte bine.

O să ajungi ofițer și unii din clasa ta(care vor continua cu programarea) vor câștiga dublu+.

  • Upvote 1
Link to comment

M-am gandit si la asta ca sa nu pierd 1 an , dar sa sincer sa fiu nu ma pasioneaza asa tare . Iar dupa ce ajung ofiter , nu am de gand sa termin cu studiile , vreau sa avansez tot mai mult in grad + ca sunt si sportiv de performanta , mai vine un ban si de acolo .

Link to comment
  • Moderator
în urmă cu 2 ore, ValiP a scris:

mai vine un ban si de acolo

Vine pe dracu ... nu prea ai habar despre ce vorbeşti. Poliţiştii nu au voie să aibă alte venituri în afara salariului. 

Caută să-ţi găseşti o altă profesie, în poliţie nu e nevoie de fripturişti, de cei obsedaţi doar de bani şi funcţii.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.