Jump to content
POLITISTI.ro

Am făcut uz de spray lacrimogen împotriva unui paznic. Ce pot păţi?


IaresAdrian

Recommended Posts

Bună seara dragi cetăţeni , vin cu o întrebare pe care mă puteţi lămuri doar dvs. 

De curând am împlinit vârsta problemelor şi anume 18 ani , şi mi-am achiziţionat dintr-o pescărie un spray lacrimogen mic , pe care de altfel l-am folosit împotriva unei persoane care mă ţinea de braţ , persoană mai în vârstă şi mai solidă ca mine . Ideea stă în felul următor , eram pe terenul de fotbal şi gardianul a venit la noi să plecăm , i-am spus să aştepte că plecăm imediat , în ideea de a strânge pungile de chips-uri şi sticlele goale de apă rămase într-un loc pe care le-am adunat. În acel moment el a venit şi a spus că de ce sunt eu mai tare în gură , şi m-a luat de braţ şi m-a îmbrâncit , eu l-am rugat politicos să ia mâna de pe mine dar el a continuat , moment în care am folosit spray-ul , precizez că 1 jet. 

După care am auzit de la ceva copii mai mici că acesta a sunat la poliţie , şi că voi avea probleme. Ideea este , pot păţi ceva ? 

 • Downvote 3
Link to comment
 • Catalin changed the title to Am făcut uz de spray lacrimogen împotriva unui paznic. Ce pot păţi?
 • Moderator

Dacă paznicul depune plângere, te poţi alege cu dosar penal şi poţi fi cercetat chiar şi pentru infracţiunea de ultraj, pentru că folosirea acelui spray nu a fost justificată. Acel paznic/gardian sau ce o fi, nu te-a atacat, ci ţi-a cerut să părăseşti zona. Deci ceea ce ai făcut este practic o agresiune.

 • Upvote 1
Link to comment

1. Dintr-o  pescărie se achiziționează pește și nu spray-uri lacrimogene.

2. Vârsta nu este o scuză mai ales la 18 ani. 

3. Nu spui adevărul,de fapt erai la o amenajare piscicolă , unde pescuiai fără drept ( furai ) și ai fost surprins de paznic, căruia i-ai pulverizat lichidul lacrimogen în ochi, iar asta cam miroase a tâlhărie ( Art. 233- Tâlhăria Furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 Art. 234 -Tâlhăria calificată :(1) Tâlhăria săvârşită în următoarele împrejurări:a) prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante;se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi).

. Restul că erai pe terenul de fotbal, că vroiai să strângi pungile de pufuleți( probabil că așa le spune mai nou la undițe), că paznicul era mai mare decât tine, că ai fost politicos rugându-l să ia mâna de pe tine, este „vrăjeală” pură, care nu ține.

4. Că ai dat un singur „jet” sau mai multe nu are relevanță.

 • Upvote 1
Link to comment
On 4/5/2016 at 21:12, Catalin a scris:

Dacă paznicul depune plângere, te poţi alege cu dosar penal şi poţi fi cercetat chiar şi pentru infracţiunea de ultraj

Nu poate fi ultraj, pentru că acel paznic nu este funcționar public și nu îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Art. 257

Ultrajul

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

(4) Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.


Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-257

Link to comment
 • Catalin changed the title to Am făcut uz de spray lacrimogen împotriva unui paznic. Ce pot păţi?
 • Catalin unlocked this topic
 • Moderator

@iav de unde ai certitudinea că nu este funcţionar public, pentru că iniţiatorul nu a spus exact despre ce paznic a fost vorba?
La fel de bine poate fi vorba despre un paznic din cadrul Serviciilor Publice de Pază din cadrul Consiliilor Judeţene. Iar în cazul acelora se poate reţine şi infracţiunea de ultraj, pentru că acei paznici sunt funcţionari publici, sunt angajaţi ai consiliului judeţean. 
Iniţiatorul topicului nu a dat destule detalii, din acest motiv am şi spus că "poate". Citeşte mai cu atenţie şi nu te mai arunca aşa uşor. În concluzie: ceea ce am spus e perfect valabil, deci poate fi vorba şi de ultraj.

 • Upvote 1
Link to comment

Ai p.m cu punctul meu de vedere și poate că-mi vei da dreptate. 

Nu toți funcționarii publici îndeplinesc și funcții care implică și exercițiul autorității de stat, cu atât mai puțin paznicii din cadrul consiliilor județene sau locale.

Edited by iav
Link to comment
 • Moderator

Foaie verde taină! Te-ai aruncat repede să mă contrazici, fără să citeşti cu atenţie ce a spus omul, iar acum încerci să mai dregi busuiocul. 
În primul rând, aşa cum ţi-am mai spus, iniţiatorul nici măcar nu a spus exact despre cine era vorba acolo. Nici măcar nu a spus că era vorba de un paznic, ci a spus că era un "gardian"  (reciteşte prima postare a topicului). Poate că s-a referit la un paznic sau la fel de bine poate s-a referit la un local (gardienii publici), nu avem de unde să ştim. Cert este că tu te-ai aruncat exact ca un Gică Contra, în baza unor presupuneri şi probabil crezând că o să pari ceva mai grozav. 
În al doilea rând, în funcţie de atribuţiile pe care le au în fişa postului, pot exista şi paznici cu exerciţiul autorităţii de stat.

Link to comment
 • Moderator

A spus că era un "gardian", iar faptul că s-a întâmplat pe un teren de fotbal nu ne dă certitudinea că atribuţiile nu implică şi exerciţiul autorităţii de stat.

În cazul infracţiunii de ultraj: subiect pasiv principal este statul român. Subiect pasiv secundar poate sa fie numai un functionar public care îndeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat. Prin functie ce implica exercitiul autoritatii de stat se întelege acea functie care îi confera functionarului competenta de a da dispozitii obligatorii si de a lua masurile necesare pentru respectarea lor. Aceste functii sunt specifice autoritatilor publice care, potrivit Constitutiei, constituie un sistem bazat pe principiul separatiei puterilor în stat. (puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca). Dar nu toate per­soanele care activeaza în cadrul autoritatilor publice îndeplinesc functii ce implica exercitiul autoritatilor de stat, ci numai cele care au competenta sa emita acte, sa dea dispozitii si sa ia masuri cu caracter obligatoriu, actio­nând în numele respectivei autoritati. Sunt functionari care îndeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat - de exemplu - magistratul, conductorul de tren, agentul de la circumscriptia financiara, medicul de circumscriptie, primarul, ofiterul de politie, brigadierul silvic, paznicul unei societati comerciale sau ai unei regii autonome etc.

După cum vezi, teoretic pot exista paznici a căror funcţie implică exerciţiul autorităţii de stat. Deşi pare, nu e deloc vreo mare scofală, acest exerciţiu al autorităţii de stat.

Link to comment

Cata tevatura pentru un fâs (al unui spray iritant lacrimogen). Nu trăiți și voi tot în România, tara în care polițiștii sunt bătuți și vin niște băieți deștepți care spun ca defapt e vina lui ca a luat bătaie pentru ca nu s a "orientat"? Băiatu asta a folosit un spray și ,în cel mai rău caz, va lua o amenda la Legea 61. Nu cred ca are rost discuția despre ultraj deși cel care a avut ideea are și argumente, dar care nu stau în picioare pe la noi. 

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.