Jump to content
POLITISTI.ro

Traducator Dell-contract colaborare


chuckulee

Recommended Posts

De ceva timp fac traducere pt. echipamente Dell din engleza in romana pt Dell America. Sunt  platit prin contul altei persoane .

Saptamana aceasta am fost instiintat despre faptul ca Dell ar vrea sa colaborez cu ei pe baza unui contract de colaborare.

Ce va intreb :

Este incompatibila meseria  aceasta de traducator cu cea de politist? Deoarece eu nu vad nici o incompatibilitate.Pe langa faptul ca ,contractul respectiv v-a fi semnat intre mine si reprezentantii firmei respective,acest contract nu v-a ajunge la nici o institutie gen CAS,Casa de pensii etc.

Ce sa fac deoarece mi s-a spus ca sa nu-l semnez ca poate ma descopera cine nu trebuie, si ca imi fac probleme ca nu platesc impozitele la stat , etc.Dar contractul; respectiv este practic inregistrat in State nu in Romania.

Deci o parere avizata ar fi bine venita sau cine stie legislatia asta mai bine. deoarece eu am citit-o si e de kkt.

 

Link to comment
  • Moderator

In opinia mea, activitatea de traducere este circumscrisa "proprietatii intelectuale si creatiei" asa ca este la fel cum ai scrie o carte (vezi Marian Godina), insa se pot ivi niste carcotasi care sa-ti reproseze ca:

- desfasori o profesie (traducator) fara autorizatie (cu exceptia cazului in care ai obtinut de la MJ certificatul)

- chiar daca ai semnat un contract cu o entitate din alta tara, tu ai inca resedinta fiscala in Romania si trebuie sa te supui regimului fiscal de aici; daca erai om de afaceri, iti mutai sediul social in Andorra, Insulele Cayman etc. si scapai de aceasta problema

- trebuie sa declari venitul atunci cand intocmesti declaratia de avere (parca se precizeaza la alte venituri "din tara si strainatate") si oricine se uita de la fisc in ea o sa-si puna aceasta problema (daca ai platit impozit)

Superficial, poti sa concluzionezi ca nu au cum sa afle sefii/fiscul despre job-ul tau, dar sigur se gaseste vreun prieten, invidios, care sa le atraga atentia catre tine...in cazul tau as merge de la prezumtia sumbra catre cea ideala!

  • Upvote 1
Link to comment

Mulțumesc mult pentru răspuns. Asta e...  Statul roman nu vrea ca omul de rand sa ridice capul la suprafață legal.

Exista și variante de ocolire a problemei mele.

Pe care le am aplicat de ceva timp. Dar de ce sunt împiedicat sa ma pun în legalitate și sa aduc niște bani la bugetul statului dacă am posibilitatea și capacitatea. De ce trebuie sa ocolesc instituțiile statului?

Legiuitor prost și fără judecata.

Link to comment

Nu este numai statul roman.
In toata lumea este la fel.
Consulta un specialist de la taxe si impozite, nu cred ca va trebui sa platesti decat impozit pe profit si ala e 16% nu e un capat de tara.

Mai mult, firma americana iti va trimite o hartie sa semnezi, si ala e act oficial prin care declari ca platesti impozitul in tara in care ai resedinta.
Pentru ca ei trebuie sa justifice faptul ca vor plati impozit pe proft mai mic (cu valoarea pe care ti-o au tie), deci esti trecut pe evidenta IRS-ului ca ai banii pe care ti i-a trimis firma cu care lucrezi.

Eu stiu ca dca mergi legal nu te va durea capul. Iti dau un exemplu. Cat am lucrat in tara (2009-2014) am avut salariu platit din afara din care plateam impozit in Romania + CAS + alte prostii. Alaturi de astea, mai aveam un cont in Canada de unde luam domabda anual, nu cine stie cat, ca sunt om muncitor nu fotbalist. Toti anii am declarat dobanda din Canada in Romania si am platit impozitul in Romania pe baza legii care spune ca platesti acolo unde locuiesti. Nu m-a intrebat nimeni nimic pana anul asta cand am primit o scrisoare de la IRS (SUA) si alta de la Revenue Canada (Canada) sa demonstrez ca am platit dobanda pe anii trecuti.

Nu vreau sa ma gandesc ce ar fi insemnat sa-i "driblez" pe baza faptului ca nu au cum sa afle canadienii ca eu declar sau nu in Romania venitul. Mai mult, nu inteleg ce treaba are IRS-ul aici, eu locuind in Statel Unite doar din 2014.

Mie-mi place noaptea sa dorm nu sa am griji sau cosmaruri. Daca merita, fa-o legal.

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.