Jump to content
POLITISTI.ro

Figureaza cu certificatul suspendat


ClaSiC0

Recommended Posts

Am cumparat o motocicleta acum ceva timp. Cand am fost sa inscriu motocicleta cei de la Inscrieri mi-au zis ca eu figurez cu certificatul suspendat. Desi eu actul il am fizic!

I-am intrebat ce e de facut si au zis ca daca asteptam dupa ei poate dura chiar si 2-3 luni pentru ca raspund foarte greu la email.

Motocicleta e din Vaslui eu sunt din Targu jiu deci nu pot face o gramada de drumuri. Am vorbit cu proprietarul din acte ci unui tip caruia i-o vanduse ( Ala nu a inscris motocicleta si intr-un final a ajuns iara la proprietar ), el nici nu stia despre asta. Motocicleta nu mai are itp din 2011 si certificatul figureaza suspendat din 2012. Deci cel mai probabil din cauza asta a fost suspendat.

Acum am vorbit cu proprietarul sa se intereseze la politia din vaslui ce e de facut acuma. Cei de acolo au zis ca trebuie sa le zic macar nuamrul procesului verbal sau numele Agentului de politie alt fel cauta acul in carul cu fan daca ii dau doar numarul de inmatriculare. Chiar asa prost stam la capitolul asta? Nu avem o baza de date in care sa spuna clar?

Intrebarea mea ce e de facut in momentul de fata?

Link to comment

În ce mod și mai ales cui a fost restituit certificatul de înmatriculare dacă problema nu a fost remediată? Acesta nu se restituie decât proprietarului, deținătorului legal ori unui împuternicit al acestora la remedierea problemei.

În mod normal, pentru o astfel de contravenție se aplică amenda, ca măsură principală, printr-un proces-verbal, și se reține acel certificat de înmatriculare, ca măsură complemetară,  eliberându-i-se, celui care a fost depistat conducând vehiculul în culpă, o dovadă înlocuitoare cu valabilitate 15 zile.

Cu acea dovadă, eliberată de poliție, se merge cu vehiculul la o reprezentanță RAR unde i se face inspecția tehnică iar dacă o trece pe dovadă se aplică o ștampilă, de către reprezentanții RAR, dovadă cu care proprietarul, deținătorul legal sau un împuternicit al acestora, merge la poliție și ridică certificatul de înmatriculare iar în baza de date se face mențiunea că acelui vehicul i s-a remediat problema avută și că poate fi reintrodus în circulație.

În cazul în care cel surprins în trafic cu un vehicul care circulă cu acesta fără ITP și nu prezintă ori nu are asupra sa certificatul de înmatriculare, i se aplică sancțiunea pentru lipsa ITP, care începe de la 945 la 2.100 de lei, (de la 9 la 20 puncte amendă) și cea pentru lipsa documentului de la bordul vehiculului, așa cum prevede legislația în vigoare, sumă care începe de la 630 la 840 de lei. (de la 6 la 8 puncte amendă) În total o amendă minimă de 1575 de lei. Acesta trebuie să meargă să facă ITP-ul însă nu trebuie să mai prezinte la poliție pentru ridicare certificatului de înmatriculare pentru că nu i-a fost reținut. Dacă alege varianta de a nu se conforma legii și a pune mașina în legalitate, de fiecare dată când va fi oprit de poliție va fi și sancționat cu minim 1575 de lei plus șansa de a rămâne fără talon dacă-l are și nu vrea să-l prezinte.  

De reținut faptul că nu trebuie confundată reținerea certificatului de înmatriculare cu reținerea perimisului de conducere. Sunt două lucruri total diferite pentru că în cazul reținerii permisului de conducere se suspendă un drept, acela de a conduce pe o perioadă limitată, strict delimitată de lege, cu orice tip de vehicul, mai puțin cu bicicleta, și a cărei nesocotire reprezintă o faptă penală. În cazul reținerii certificatului de înmatriculare rămâne la latitudinea utilizatorului cât de repede remediază problema pentru a se putea folosi de acel vehicul, legal, iar nesocotirea legii în cazul acesta atrage după sine răspunderea contravențională cu amendă de la 630 la 840 de lei plus suma pentru fapta pentru care a fost oprit.  

Ce este de făcut? Proprietarul să meargă cu motocicleta să-i facă ITP-ul, dacă spui ca ai certificatul de înmatriculare, și lucrurile vor reintra în normal.

Ăsta este riscul pe care ți-l asumi, ca și cumpărător sau vânzător, atunci când din comoditate ori alte motive nu perfectezi actele în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.

Edited by genessys30
Link to comment

Nu am nici o sansa sa fac gen o imputernicire si sa fac rarul eu in Targu jiu? Nu de alta dar sunt aproape 1200 km dus intors si nu m-as mai duce cu remorca pana acolo...
Si inca ceva. Eu nu am dovada aia de cand a fost "suspendat", este o problema?

Ps: inca ceva, pot verifica cumva sa stiu si eu 100% pentru ce mi-a fost blocat certificatul?

Edited by ClaSiC0
Link to comment

Singurul care se poate interesa, la oficialități, cele în măsură să lămurească, este proprietarul. Numai el este luat în seamă și doar lui i se va răspunde. Asta dacă nu împuternicește pe cineva să o facă în locul lui.

Vezi totuși să nu fie alta problema. Ia legătura cu proprietarul și cu cel care a avut-o înaintea ta și vedeți ce s-a întâmplat mai exact. Cineva trebuie să știe adevărul și în baza lui, o poți și rezlova.

Sfaturi nu-ți putem da pentru că nu știm realitatea.

 

Link to comment

Bun deci ce am inteles eu.

Atata timp cat am certificatul nu mai am treaba cu politia din vaslui ci trebuie sa fac rarul in vederea deblocari certificatului si se deblocheaza automat?
Corect?

Intrebari: 

1: Pot face acest lucru eu ca si cumparator fara propietar sau imputernicire?

2: Pot afla cumva exact cauza blocari certificatului?

3:Daca nu am dovada aceea incurca cu ceva ?

Link to comment

Politia Romana nu mai are atributii privind inmatricularea vehiculelor.

Incearca la Serviciul Regime Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor in judetul de domiciliu.

Link to comment

Mai omule, RAR-ul nu are treaba cu persoana, are doar cu vehiculul.

Poate merge cu masina la RAR pentru inspectia tehnica si fratele fratelui meu.
Odata inspectia efectuata cauzele tehnice pentru care Certificatul a fost o data retinut, dispar.
Daca Certificatul figureaza suspendat, il pui la posta cu verificarea tehnica si il rogi pe propietar sa mearga la politie sa-l "deblocheze", asta o poate face numai proprietarul, dupa care sa iti trimita inapoi documentele
 

Link to comment

Bun. Deci eu ma duc fac rarul apoi trimit certificatul proprietarului se duce cu el la politie , deblocheaza certificatul si il trimie inapoi. Am inteles bine?

Dar tot nu am primit raspunsul la o intrebare. Cum pot afla exact motivul suspendari cert. Ca poate el a fost luat pentru un bec.. sau nu stiu... cel mai sigur pentru itp expirat este dar..

Link to comment

Daca pe mine nu ma intereseaza de ce a fost retinut certificatul, pe tine de ce te (mai) intereseaza???
Important este ca inspectia RAR da certificarea ca vehicul corespunde dpdv tehnic, normelor de sevuritate rutiera si normelor de poluare

Ceea ce te invat eu aici NU ESTE procedura luata de undeva, ci este rezultatul LOGICII.
Sa concluzionam si tu vei lua absolut orice decizie vrei:

1. Politia nu se ocupa cu inmatriculari
2. RAR este organul abilitat sa efectueze inspectii tehnice si identificarea in vederea inmatricularii pentru vehicul
3. Daca certificatul de inmatriculare a fost retinut, SINGURUL care il poate revendica este PROPRIETARUL, prin persoana lui sau procura

Ce am scris mai sus, am facut-o sa te ajut si este cum as actiona eu in locul tau. Mai departe, pune-te la munca si singur

Link to comment

Eu m-as pune la mucna si singur dar sa fac rarul si dupa cand ajung la vaslui sa aud ca defapt imi trebuie alt ceva intoarcete inapoi in targu jiu, apoi du-te iara la vaslui si vino inapoi sunt deja 2000 km. De aia eu voiam sa stiu exact pasi care se fac.. 

Multumesc tuturor pentru ajutor.. cred ca este buna de dus la dezmembrari motocicleta :D 

Link to comment
  • 2 weeks later...

Buna ziua,

Am achizitionat o motocicleta din bucuresti, eu fiind din tg mures. Cel de la care l-am cumparat nu era proprietarul in acte, avand si el la randul lui act de vanzare cumparare cu proprietarul. Pe langa actul de vanzare cumparare am primit certificat fiscal pentru fiecare tranzactie, talon+carte. Mi-am pregatit dosarul pentru transcriere, si la ghiseu imi spune ca talonul figureaza ca si retinut in baza de date din mai 2010, desi eram in posesia talonului. Mi-au spus ca numai din bucuresti poate s-o deblocheze. Am luat legatura cu vanzatorul(el a cumparat motorul in august 2010), si cu proprietarul in acte si nici unul nu stie nimic despre retinerea talonului. Am 2 nelamuriri. Cum pot sa rezolv cat mai repede aceasta problema? Pot sa circul legal cu actele pe care le am?

Doresc sa precizez ca sunt in posesia talonului, itp, asigurare valabile, si dosarul este pregatit pentru transcriere.

Am mai postat acest mesaj la "talon retinut, alt proprietar in acte". Multumes d-lui Cezar ca m-a dirijat spre o alta postare, dar acolo nu am gasit raspunsul la intrebarile mele. 

De la inmatriculari m-au trimis la politia rutiera si viceversa. Dupa 2 zile de concediu duse pe apa sambetei, si multe ore stat la cozi, nu am nici o informatie cum se poate debloca talonul din sistem. 

Am trimis e-mail la directia rutiera Bucuresti, cu actele scanate, dar nici un raspuns inca, am sunat acolo de foarte multe ori dar nu se raspunde la tel.

Vroiam doar sa aflu informatii despre cum se poate rezolva problema, ca sa nu expire certificatul de identificare.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Stimabile, ți s-a mai spus. Ia legătura cu proprietarul din acte și trimite-l la poliție să verifice pentru ce a fost reținut talonul, când, unde și cui i-a fost el eliberat dacă spui că fizic este asupra ta. Undeva este o neconcordață și, situația fiind incertă, o soluție trebuie să existe. Nimic nu este de nedesfăcut.

Dacă în baza de date acel talon figurează reținut, trebuie să fie specificat undeva și de ce anume.

Link to comment
  • 5 months later...

Primea doar o amendă. Nu este infracțiune și pentru așa ceva nu se dace dosar penal. Totuși este contraindicat pentru că pe drum se pot întâmpla tot felul de lucruri care-i pot complica viața la fel cum ar face-o un dosar.

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.