Jump to content
POLITISTI.ro

Filmare in spatiul public - cat de legal este?


IudazaRoadrunner

Recommended Posts

Buna seara din nou.

Am o mare dilema. Azi am filmat o situatie in trafic, o persoana ce era sechestrata in masina. Am ajutat persoana respectiva sa scape de individ. Am dus persoana respectiva la o sectie de politie.

Dilema mea, cat de legal (sau ce probleme pot aparea) daca fac publica filmarea respectiva ?

12517061_476591655884093_1666137240_o.jpg

Link to comment

Eu am lasat-o la politie, nu stiu daca a depus sau nu plangere. Din cate mi-a povestit a mai avut incidente cu individul respectiv. A mai depus o plangere dar si-a retras-o. Mi-a spus ca acum nu si-o mai retrage. Individul respectiv este iubit, nu sot.

Link to comment
  • Moderator

Legislaţia prevede destule restricţii în acest sens şi este foarte stufoasă (individul se bucură de prezumţia de nevinovăţie, are drepturi referitoare la propria imagine prevăzute prin Codul civil, mai sunt prevederi şi în Legea nr. 677/2001 - protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, nu ai de unde să ştii că presupusa victimă a depus plângere şi dacă nu a depus, să nu te pomeneşti că o retrage - cele mai multe o fac, iar tu vei rămâne cu ponoasele).
Era bine să discuţi cu poliţistul şi să-i spui că ai o filmare a evenimentelor, pe care o poate folosi în eventualitatea în care doamna/domnişoara depune plângere penală.

Cât despre publicarea imaginilor, te sfătuiesc să nu o faci dacă nu acoperi orice date de identificare, feţele persoanelor, numere de înmatriculare etc. astfel încăt să nu te doară capul după. 

Link to comment

Desi am fost sfatuit de multi sa las clipul in lada de gunoi am ales sa-l fac public, cu respectarea legislatiei privind protectia datelor personale. Femeia s-a hotarat sa faca plangere in urma acestor imagini. Cred ca am procedat corect, sper.

 

Ca o adaugare, in urma mediatizarii evenimentului am fost contactat de purtatorul de cuvant al Politiei si imaginile ne editate au ajuns la cei care se ocupa de caz.

Edited by IudazaRoadrunner
  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Acum a depus-o doar pentru că a apărut pe la ştiri. Trece interesul mass mediei şi cel mai porbabil o să şi-o retragă. Parcă o şi văd cu o poveste d-aia: "nu vreau să-l bag la puşcărie" şi "dacă s-ar putea ... doar aşa, să-l speriaţi, puţin

Link to comment
  • 2 years later...

Mi s-a intimplat asa  : Eram pe domeniul public , adica pe strada si am fotografiat un ciine din o curte , care a latrat la mine  . Nu era nici o  persoana in curte .  Cind sa plec , a venit propiretarul cu scandal si amenintare . 

Intrebare : cu ce am gresit ? exista vreo legislatie care reglementeaza ce avem voie sa fotografiem/filmam ?

Multumesc Anticipat .

Link to comment
  • Marius changed the title to Filmare in spatiul public - cat de legal este?

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.