Jump to content
POLITISTI.ro

Tipul numerelor de inmatriculare


mirceaoprea

Recommended Posts

Buna,

As vrea sa obtin un raspuns bazat pe lucruri concrete si pe lege. Multumesc anticipat.

Deci, am achizitionat un VW broscuta din Germania. A fost un cadou pentru sotia, rosu, decapotabil, automat. Problema mea ca e masina americana. La RAR pana la urma a desis ca masina din Euro 4 e euro zero...ma rog, nu mai conteaza am platit si taxa vreo 9.600lei. Acum la inmatriculare am spus ca locasul din spate are dimensiunea de 35x15.

Din ce citesc eu sunt numere tip A si B pentru masini si tip C pentru motociclete. Din pacate e singurul care potriveste acolo, tip C. In conditiile in care tot in lege am citit pe undeva ca numerele TREBUIE montate in locurile special amenajate... Cei de la inmatriculare nu am vrut sa-mi elibereze un numar de tip A si unul de tip C. In conditiile in care am un certificat RAR si un locas in spate de 35x15 cum doame feri sa fac sa pun numarul? Nu vreau sa ma duc la firmele care fac numere neomologate, eu vreau sa fiu inregula. Legea e lege, insa acum nu stiu ce sa fac...Solutii? (legale, nu altele va rog)

Multumesc

Edited by mirceaoprea
Link to comment
 • Marius changed the title to Tipul numerelor de inmatriculare
 • Moderator

Nu Poliţia Română este instituţia care se ocupă cu înmatriculările de vehicule, ci Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor - aflată sub coordonarea şi controlul Instituţiei Prefectului, încă din anul 2002.

Te sfătuiesc să depui o petiţie întrgistrată ori să mergi în audienţă la şeful acestei instituţii D.R.P.C.I.V. Doar asta e singura cale legală şi el poate să dispună eliberarea unui număr de tip C.

Link to comment

Avand in vedere provenienta autoturismului, dar si faptul ca cei de la RAR nu au avut nimic de obiectat cu privire la locasul pentru numarul de inmatriculare, cei de la DRPCIV ar fi trebuit sa iti elibereze o placuta cu numarul de inmatriculare tipul C.

Link to comment

Actul care reglementează tehnic plăcuțele cu numărul de înmatriculare, standardul, așa cum este prevăzut în OUG nr. 195/2002, este Standardul SR 13078 care stipulează tipul acestora și în ce mod vor fi montate pe vehicul în funție de dimensiunea avută și tipul vehiculului. În mod normal, având în vedere situația ta, ar fi trebuit să nu aibe nimic de obiecat cei de la DRPCIV pentru că nu ești singura persoană care cere o astfel de plăcuță, tip ”C”, pentru moto, și căreia i se eliberează.

Plăcuțele tip ”A”, cele normale și pe un sigur rând, sunt obligatorii la partea din față a vehiculului. Cele tip ”B”, cele pătrate dar mari, pe două rânduri, sunt obligatorii doar la partea din spate a vehiculului dacă acesta nu are locaș special pentru plăcuță tip ”A”. În cazul SUV-urilor, nu la toate, care au roata de rezervă pe haion, locașul special destinat plăcuței cu numărul de înmatriculare permite doar montarea celei de tip ”B”. Plăcuța tip ”C”, conform standardului amintit anterior, este destinată exclusiv motocicletelor. Dar cum timpurile se schimbă și tehnologia evoluează apărând lucruri noi, și instituțiile statului trebuie să se conformeze și să ajute prin derogări. Mai încearcă pentru că vei primi cu siguranță dovedind cu acte necesitatea acesteia.

Baftă!

 • Upvote 1
Link to comment

Multumesc de pareri.

@Marius e foarte corect ceea ce spui, insa imi vine greu sa cred ca toti care au masini comercializate peste ocean, omologate RAR, merg in audienta la comandant sa obtina ceva ce e evident. Cred ca domnii comandanti au alte treburi mult mai serioase decat sa constate ca locasul e mai mic decat standardul din RO.  Oricum ti-am urmat sfatul si am facut o cerere in care am anexat si pozele masinii. Sper ca e suficient si se va putea emite un numar de tip "C". Multumesc (adevarul e sunt chiar curios daca  asa se rezolva)

@Sache multumesc

Link to comment
 • Moderator

Nu la toate maşinile provenite de pe piaţa americană este nevoie de plăcuţă tip C (cele pt moto). În cazul multor modele, datorită soluţiei constructive, a designului caroseriilor, este posibilă motarea de plăcuţe tip B (cele cu formă pătrată mare, folosite pt camioane). Cele ce au aceea ambutisare de aşa natură încât să nu încapă modelul B de plăcuţă, ci doar C-ul, sunt destul de puţine. Am deţinut o astfel de maşină, am trecut prin aşa ceva şi mie nu au vrut sub nicio formă să-mi dea plăcuţă de tip C. 

Link to comment

@Catalin multumesc pentru raspuns. Ti-am citit "aventurile" si sper sa gasesc o solutie legala. Placa tip B pe care o am nu incape pe inalitime, ca sa o fac sa se incadreze trebuie sa tai din ea 3 cm. Poate daca tai 2 cm sa nu arate asa rau insa cred ca si taierea e tot o modificare. Asa ca astept un raspuns de la prefectura....

Poate daca as cauta printre cunostinte sa gasesc pe cineva dispus sa ma rezolve cu o placa de tip C, insa nu mi se pare normala o astfel de actiune. In Germania cand am luat tzol numbers nici macar nu m-a intrebat, mi-a eliberat direct una A si una C. Daca tot am platit 9.600 taxa de inmatriculare macar un numar de dimensiuni corecte sa am (glumesc, stu ca nu are legatura) Eu inca sper ca se poate rezolva legal si normal aceasta problema.

 

Link to comment
 • 2 weeks later...

Azi am primit raspuns de la prefectura, poate ajuta pe cineva experienta mea,

Un comisar m-a anuntat ca ma pot prezenta cu talonul, cartea masinii si cartea de identitate sa ridic un o placuta tip C. Mi-a explicat insa ca e o derogare de la lege pentru ca legea a ramas in urma fata de  realitate. Deci se poate legal.

Sper insa sa nu ma opreasca un militian care sa priveasca altfel situatia.

Multumesc de ajutor.

Edited by mirceaoprea
 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

Eventual poti sa ceri sa se raspunda in scris la solicitarea ta ori sa-ti elibereze o adeverinta din care sa rezulte ca, prin derogare de la normele generale, s-a aprobat emiterea unei placute tip C.

Militieni nu vei gasi, cu certitudine, intrucat prin Decretul - Lege nr. 2/27 decembrie 1989 a fost desfiintata Militia si s-a infiintat Politia Romana...daca a o fost in spirit de gluma, nu cred ca ti-a reusit!

Edited by CITADELA
Link to comment

@CITADELA multumesc. Cererea am facut-o in scris, raspunsul l-am primit telefonic (am fost sunat) Ma bazez pe faptul ca numarul are elemetele de siguranta specifice si in caz de probleme exista un istoric care poate fi accesat (cred)

Da, a fost un fel de gluma, m-am referit la acele persoane care au ramas in 1985 cu mentalitatea, nu multe, recunosc, insa e suficient una sa-ti strice tot cheful.

Cei mai multi sunt tineri si se apropie cu pasi mari (zic eu) de meseria de politist. Imi cer scuze daca am jignit, nu asta a fost intentia.

Edited by mirceaoprea
Link to comment
 • Moderator

Tocmai faptul că folosesti termenul de „milițian” dându-i un sens peiorativ este o jignire. De ce? Pentru că si atunci, ca si acum, au existat hoti, tâlhari, violatori, crminali si alte asmenea gunoaie sociale, care au fost prinsi de acei militieni care au înteles care e rolul lor în societate. Si au făcut-o cu sacrificii. Dacă în acele vremuri a existat o sigurantă publică (iar cei mai în vârstă spun că era la o cotă mai înaltă decât azi) ea nu s-a datorat soartei ori inexistentei infractorilor, ci acelor militieni pe care astăzi îi huliți. Că au existat si uscături ... sau unii care s-au implicat si în probleme politice, este cu totul altceva. Majoritatea si-au văzut de treaba lor, au prins hoti, violatori, tâlhari, criminali, apărându-si semenii. 

 • Upvote 3
Link to comment

@Catalin- Da, ai dreptate, mi-am facut mea culpa si mi-am cerut scuze, nu asta a fost intentia mea. Sunt convins ca si tu cunosti personal persoane la care am facut referire.

Topicul l-am deschis si am dat si raspunsul final deoarece eu cand am cautat nu am gasit subiectul dezbatut pana la capat nicaieri (aici pe politisti.ro-partial).

Nu am avut nici intentia nici dorinta sa supar pe cineva, nu imi sta in caracter, nu asa m-a invatat tata.

Inca o data imi cer scuze daca cineva s-a simtit jignit de apelativul "militian"; ne-am departat de subiect si e pacat, propun "thread closed" .

O zi minunata.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.