Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Uz de arma neletala


Raluca04

Question

Buna ziua. Am incercat sa adun informatii cu referire la uzul si posesia de arme non-letale, atat de pe site-ul MAI, cat si de pe alte site-uri inclusiv acesta. Cu toate acestea am descoperit pareri multiple. As vrea sa stiu daca armele cu bile de cauciuc necesita intr-adevar permis de port-arma. Din cate am vazut pe site-ul MAI, obtinerea unui permis dureaza pana la 18 luni pentru o arma letala, iar pentru cele non-letale sunt precizati pe scurt cam aceeasi pasi; exista vreo posibilitate ca acesta sa fie obtinut mai devreme? As dori de asemenea sa stiu daca la prezentarea intr-un poligon de tragere imi este cerut spre control un permis de port arma pentru o arma non-letala. Va multumesc anticipat!

Edited by Raluca04
Link to comment
Share on other sites

21 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Pentru armele neletale cu bile de cauciuc este necesar permis de arma.

LEGA nr. 295 din 28 iunie 2004 privind regimul armelor si al munitiilor

Art. 63

Uzul de arma neletala destinata pentru autoaparare

(1) Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.

(2) Folosirea armelor prevazute la alin. (1) in poligoanele autorizate se poate face numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora.

Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, impotriva altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public.

Este, de asemenea, in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si imprejurarile in care s-a produs atacul.

Legitima aparare se caracterizeaza prin riposta apararii la un atac. Actul trebiue sa indeplineasca conditiile prevazute de lege, adica sa fie material, direct, imediat si injust.

Mai gasesti informatii si aici:

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Iar pentru cele cu gaz este nevoie de asemenea de permis? presupun ca pot fi utilizate in poligon si nu doar la jocuri airsoft

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Da şi pentru armele cu gaz este nevoie de permis de armă.
Replicile (armele) de airsoft NU sunt arme, sunt doar nişte jucării, iar pentru ele nu e necesar permis.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Oficial nu au aparut acele modificari la L295. Oricum, dupa ce e publicata noua lege L295 in MO, colegii de la AEST iti pot trece arma de autoaparare cu gaz in permisul de port-arma (si implicit anularea certificatului de detinator) numai dupa ce apare si metodologia de aplicare a acesteia.

Astept pareri din partea colegilor de la AEST.

Stima

Edited by videosuzy
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Iar pentru cele cu gaz este nevoie de asemenea de permis? presupun ca pot fi utilizate in poligon si nu doar la jocuri airsoft

Armele de airsoft sunt catalogate ca jucarii, ele nu pot fi folosite le autoaparare sau in alte scopuri altele decat airsoft. Acele arme de airsoft(unele doar) folosesc butelii mici de gaz pt. a propulsa bilele de plastic cu care trag in mod semiautomat. Pistoalele de autoaparare cu gaz(la care cred ca ai vrut sa faci referire si le-ai confundat cu cele de airsoft) au niste bile cu gaz lacrimogen din cate stiu. Actionarea e pe baza de arc si proiectului contine gaz lacrimogen. Sper ca te-am lamurit. :D

Edited by sorinu26
Link to comment
Share on other sites

  • 0

.............................

Pistoalele de autoaparare cu gaz(la care cred ca ai vrut sa faci referire si le-ai confundat cu cele de airsoft) au niste bile cu gaz lacrimogen din cate stiu. Actionarea e pe baza de arc si proiectului contine gaz lacrimogen. Sper ca te-am lamurit. :D

Armele de autoaparare cu gaz (indiferent de compozitia gazului) sunt arme de foc ce folosesc cartuse ce contin, pe langa pulberea exploziva, gazul activ (lacrimogen, paralizant, iritant-lacrimogen). Acestea sunt supuse notificarii, (pentru moment) urmand ca, dupa publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor si completarilor aduse Legii 295/2004, sa fie supuse autorizarii, adica accesul la aceasta categorie de arme, facandu-se la fel ca pentru armele de autoaparare cu bile de cauciuc.

Stima

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Salutare! Din cate stiu spray-ul lacrimogen nu este arma letala, insa as vrea sa va intreb daca o pot detine in masina, acasa sau la mine cand merg pur si simplu pe strada ( nu la vedere ). Pentru autoaparare! Cunosc multe persoane care detin spray lacrimogen si le-a fost de folos! ( bineinteles ca nu l-as utiliza in mod abuziv -_- ). Nu prea am incredere in cei ce detin deja spray lacrimogen si de aceea va intreb pe dumneavoastra, pentru a fi mai sigur ca este legal ( bineinteles ca sunt constient ca imi trebuie un permis de port arma, dar daca se poate sa imi spuneti si cum se procedeaza pentru al obtine ^_^ . Multumesc! :emo-yessir:

Edited by alexandronic
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

e legala detinerea si folosirea in caz de legitima aparare si nu va trebuie permis.

Informativ, daca va intereseaza in gasiti categoriile de arme pentru care va trebuie permis.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0

La multi ani.

Sunt nou pe acest forum si sunt interesat de anumite informatii clare, cu baza solida privind uzul de arma letala si neletala.

Am citit in MO si unde am avut posibilitatea despre usul de arma neletala si nu am gasit nimic concret, doar discutii pro si contra.

Poate cineva dintre dvs sa-mi spuna cat mai exact in ce conditii se poate folosii o arma letala si neletala, cu exemple.

La exemplul de mai jos ce arma ati folosii.

Eram in masina cu sotia si fetita in Bucuresti, am fost fortat sa opresc de catre o masina din care au coborat 2 persoane si au inceput sa ameninte sa injure si aveau asupra lor o bata si o sabie.

Ai voie sa folosesti pistoul cu glont?, tragand doua focuri in plan vertical si urmatorul sau urmatoarele in picior?, intentia nu era sa-i omori, doar sa te aperi.

Dar pistolul cu bila?, care sunt consecintele in ambele cazuri.

Un alt exemplu.

O cunostinta, a lovit usor o masina in care se aflau 4 tigani, tipul a vrut sa le dea RCA-ul chiar daca nu avea nimic masina lor, infractorii i-au luat numarul de inmatriculare si i-au spus ca daca nu le da 500 de euro pe pagube o sa-l caute.

Seara s-a trezit cu ei la usa, cu amenintarile de rigoare, ca-i face ca-i drege si toate cele.

Cum a-ti proceda daca intrau in casa la voi si care sunt consecintele pe care le suportam?

Cu stima

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Nimeni nu îţi poate răspunde concis la aceste întrebări. De ce? Pentru că legea este ambiguă, interpretabilă şi contează cum vede lucrurile procurorul şi judecătorul în cazul fiecărei situaţii. Este formulată de aşa natură încât depinde foarte mult de cum vede procurorul situaţia respectivă.

De obicei, dacă în aprecierea situaţiei procurorul şi judecătorul consideră că folosirea armei s-a făcut mai devreme şi încă nu erau epuizate toate posibilităţile de a respinge atacul agresorului, vei avea probleme. Iar când adrenalina nu mai este prezentă, iar lucrurile sunt analizate la rece, de pe un fotoliu, posibilităţi, idei, critici sau motive se găsesc mult mai uşor.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care poliţiştii ezită de multe ori să folosească arma, chiar şi când sunt ultragiaţi, tocmai pentru că este o adevărată loterie după aceea la parchet şi tribunal.

În general, folosirea armei, chiar şi scoaterea ei din toc, trebuie făcute numai ca o ultimă soluţie. Şi cam asta analizează procuroul şi judecătorul ulterior. Dacă ei vor găsi şi alte posibilităţi de care nu te-ai folosit sau uzat, lucrurile nu vor sta deloc bine pentru tine.

În ceea ce priveşte strict speţele expuse de tine, în niciuna nu cred că se impune folosirea armei, iar dacă o vei face, părerea mea este că vei avea ceva probleme.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Catalin, ai dreptate in privinta legii, este foarte ambigua, incalcita si in avantajul unora. Dar in aceasta situatie nu mai vad rostul pistolului de aparare neletal, ca sa nu mia vorbim de cel cu glont.

Odata ce respectivul agresor te-a lovit cu o bata peste mana sau te-a taiat cu sabia, cutit, brici, e tarziu sa mai scoti pistolul si sa tragi, esti ori inconstient, ori prea ranit ca sa mai reactionezi.

E frumos sa avem pistol in loc de bibelou.

Revin cu o completare, sa nu vorbim de cazurile in care te bate si-ti mai ia si pistolul sau ti-l arunca si nu-l mai gasesti, asa de smekerie.

Vai de respectivul care pateste asta

Cu stima.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Mama ca mama, dar si altii la varste mai mici stiu sa-si apere pielea cu succes http://www.youtube.com/watch?v=j-q2zHIovOE si nu trag cu pistolul :naughty: La noi cum avem legi de rahat si jurnalistii lui peste, l-ar fi scos vinovat pe pusti ca si-a aparat viata lui si a surorii :hmmmt:

Si inca o minora responsabila http://www.youtube.com/watch?v=tiiQQP4-Ijw

Edited by dcrist
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0

buna ziua.vreau sa achizitionez un pistol cu glond de cauciuc.am un bar undeva la tara si am probleme fregvente cu romii...daca sunt agresat si amenintat in bar am voie sa trag cu el?multumesc

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Salut. Intr-adevar, foarte bine documentat topicul asta, ma intereseaza subiectul legat de autoaparare si mai ales legitima aparare. Voi urmari postarile viitoare si daca am unele nelamuriri o sa postez intrebarile aici. O seara buna!

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Buna ziua, as vrea sa stiu daca pot folosii o arma de airsoft cu bile de plastic ca arma de autoaparare?

 

Cel putin eu nu am gasit nicaieri stipulat daca folosirea armei de airsoft este legala sau ilegala ca mijloc de autoaparare.

 

Multumesc anticipat si astept un raspuns.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.