Jump to content
POLITISTI.ro

Inmatriculare auto in Romania.


Adrianno

Recommended Posts

Va salut, am descoperit recent site-ul si am gasit prin asta o modalitate sa apelez la bunavointa dumneavoastra pentru a ma ajuta in acest subiect cu raspunsuri mai clare si mai categorice. Mentionez ca am cautat pe site, situatii similare, am gasit ceva asemanator dar nu am inteles pe deplin ce trebuie sa fac. Nu am avut niciodata tangente cu astfel de situatii, tocmai de aceea imi cer scuze in prealabil pentru faptul ca sunt mai "greu de cap" in acest domeniu. Va multumesc.

 

As dorii sa fiu cat mai scurt ca sa nu va cer prea mult timp dar si concis pentru a intelege exact despre ce este vorba. Am achizitionat recent o masina inscrisa pe Bulgaria. Masina este inscrisa pe firma cu procura pe cetatean roman. Cetateanul roman a dat masina unui prieten din orasul meu in baza unui contract de vanzare-cumparare. Mai departe, eu am luat masina de la prietenul meu facand schimb cap pe cap cu masina mea. Inca nu am facut niciun contract cu el (suntem prieteni, avem tangente zilnic).

In concluzie, vreau sa o inmatriculez la noi in tara, chiar nu ma simt in regula sa circul asa si sa fiu in vizorul Politiei. Nu mi-a placut de la inceput ideea de acte pe Bulgaria dar masina este impecabila, rulata foarte putin pe drumurile noastre si m-a tentat mult. Actele la ea sunt complete si perfect valabile, asigurarea apare pe site, totul este in regula. Cum pot face sa o inscriu sigur si fara complicatii ? Am nevoie de un raspuns cat mai pe intelesul meu, va rog.

In final, ma gandeam la o solutie care nu stiu cat de legala este si de aceea as vrea sa vi-o prezint pentru a ma sfatuii dumneavoastra. Cum ar fi daca as lua legatura cu cetateanul roman care are procura pe numele lui (are drepturi depline asupra masinii) si as face un contract de vanzare-cumparare direct cu acesta ca sa simplificam situatia pe cat de mult posibil. M-am gandit la asta deoarece prietenul meu, chiar daca a facut contract cu cetateanul roman, practic nu a trecut-o pe numele lui sa fie proprietar absolut, ci doar a dat-o mai departe... respectiv mie.

Mi se pare putin complicat din moment ce chiar nu ma pricep in acest domeniu si va rog sa ma sfatuiti ca sa pot fii cat mai in regula. Dupa cum vedeti intentiile mele sunt bune, nu am de gand sa merg in Romania cu o masina inscrisa in alta tara. Va multumesc din suflet !

Edited by Adrianno
Link to comment

Pai... proprietarul din documentele oficiale este o firma din bulgaria. E imposibil sa iau legatura cu ei. Singura optiune este utilizatorul roman din procura (locuieste intr-un alt oras dar acelasi judet). Dar el nu apare in actele masinii, doar ca in procura are toate drepturile asupra masinii, inclusiv de a o vinde. Totusi cum pot verifica ce ati spus dumneavoastra ? Am precizat ca sunt cam greu de cap in domeniul asta, imi pare rau.

Link to comment
 • Moderator

Poliţia Română nu se ocupă cu înmatriculările. 

O altă instituţie are aceste competenţe. Se numeşte Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare (DRPCIV).

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua!Am o intrebare! Am cumparat o masina.Problema e daca o pot inmatricula pe numele meu.Treaba sta astfel:masina este inmatriculata in Romania pe un proprietar..acesta a vandut-o unui samsar, samsarul mi-a vandut-o mie..samsarul mi-a dat cartea,talonul, itp, rca,contractul lor de instrainare-dobandire,fisa de  inmatriculare a samsarului facuta cu proprietarul.samsarul cu proprietaru au facut un contract de instrainare-dobandire...samsarul si cu mine am facut tot un contract de instrainare-dobandire...eu i-am dat banii, mi-a dat masina. urmand sa mearga la primarie la el sa puna stampila cum ca nu are datorii.el nu e scris pe talon si nici pe carte.practic masina nu este inmatriculata pe el.eu ce pot face acum?Pot inmatricula masina pe numele meu? Ce acte am nevoie,de unde le iau,si unde trebuie sa merg???Mltumesc din suflet!!

 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

@cosmin98

Poliţia Română nu are absolut nicio legătură cu înmatricularea ori radierea din circulaţie a vehiculelor încă din anul 2002. Aceste activităţi sunt desfăşurate de funcţionari publici din cadrul Serviciilor Publice Comunitare, care au fost infiinţate şi funcţionează în cadrul Prefecturilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de mai bine de 15 ani. Pentru informaţii cu privire la activităţile de înmatriculări auto trebuie să te adresezi instituţiilor competente, nu poliţiştilor.

PS: Nu este nevoie să deschizi câte un topic cu acelaşi conţinut în ficare zi. Dacă cineva are bunăvoinţă să-ţi răspundă o poate face aici.

Link to comment

@cosmin98,

Proprietatea unui bun (în cazul dvs. autoturism) se declară la DITL (Direcția Impozite și Taxe Locale). ÎNMATRICULAREA este o operațiune administrativă, prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice. Dovada înmatriculării este certificatul de înmatriculare și numărul de înmatriculare atribuit. (Art. 6, alin 16.1 din 1995/2002 privind circulația pe drumurile publice). ÎNMATRICULAREA NU VĂ CONFERĂ TITLUL DE PROPRIETATE! Titlul de proprietate este oferit de contractul de înstrăinare-dobândire.

În cazul dvs. aveți nevoie de Certificat de Atestare Fiscală, cu mențiunea vânzare sau înstrăinat către numele dvs. (atenție! să nu fie cu mențiunea radiere) de la fostul proprietar (de la samsar, așa cum dvs. l-ați denumit) sau fișă de înmatriculare vizată de organul fiscal competent. În cazul în care ați făcut contract de înstrăinare-dobândire, model conform noului OMAI 1501/2006 Model-de-contract-vanzare-cumparare.pdf vă trebuie viză de la DITL de la fostul proprietar (samsar) (în partea de sus a contractului, cele două căsuțe). Apoi, cu acest contract, fișă sau fiscal, mergeți la DITL unde aveți dvs. domiciliul și o declarați. Veți obține și dvs. o viză ori pe fișă, ori pe același contract de înstrăinare -dobândire (în partea de jos, cele două căsuțe). Pe lângă acest contract, veți mai avea nevoie de:

 1. Cerere
 2. Act de identitate (buletin +copie)
 3. RCA pe numele proprietarului actual (adică dvs.)
 4. act de proprietate (contract de înstrăinare - dobândire, vizat la DITL).
 5. Cartea de identitate a vehiculului + copie
 6. Certificatul de înmatriculare cu mențiunea de pe spate (înstrăinat către...) + ITP valabil
 7.  În cazul în care aveți domiciliul în alt județ, trebuie să predați plăcuțele de înmatriculare vechi. Dacă aveți domiciliul în același județ, dar doriți un alt număr de înmatriculare, de asemenea, trebuie să predați plăcuțele vechi. Dacă optați pentru păstrarea numerelor, plăcuțele cu numărul de înmatriculare nu trebuie predate.

Cu toate aceste documente mergeți la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, din județul dvs. (unde aveți domiciliul).

Cu stimă,

Citat:

Poliţia Română nu are absolut nicio legătură cu înmatricularea ori radierea din circulaţie a vehiculelor încă din anul 2002. Aceste activităţi sunt desfăşurate de funcţionari publici din cadrul Serviciilor Publice Comunitare, care au fost infiinţate şi funcţionează în cadrul Prefecturilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de mai bine de 15 ani. Pentru informaţii cu privire la activităţile de înmatriculări auto trebuie să te adresezi instituţiilor competente, nu poliţiştilor.

Domn'le Marius, la Serviciile Publice Comunitare sunt funcționari publici? De când? Sunt instituții coordonate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne...Dacă nu suntem pe operativ, nu înseamnă că nu suntem din aceeași breaslă.

Cu respect,

Link to comment
 • 7 months later...

Buna ziua! As dori sa ma sfatuiti in legatura cu inmatricularea unei masini, pt ca nu stiu ce trebuie sa fac si cui sa ma adresez. Am cumparat in martie anul acesta o masina de la un samsar, zic eu, pt ca mi-a facut numai probleme de atunci. El mi-a dat brieful mic, contract VC, fiscal dar brieful mare nu are aceeasi serie cu brieful mic...si din cauza asta nu am putut inmatricula masina, cei de la inmatriculari spunandu-mi ca trebuie sa aduc brieful mare cu aceeasi serie. L-am sunat pe vanzator si de atunci imi cere bani pt acel brief. I-am dat , crezand ca imi va trimite si sa termin mai repede.Dar nu a fost asa, el tot imi mai cere bani...sunt disperata, nu stiu ce sa fac! VA rog sa ma indrumati dvs. MULTUMESC!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.