Jump to content
POLITISTI.ro

Reducerea perioadei de suspendare e conditionata de plata amenzii?


larrysid

Recommended Posts

Buna seara,

In decembrie anul de gratie 2015 am fost depistat cu 56 km/h peste limita legala (106 km/h pe DE la intrare in localitate), consecinte suspendarea dreptului de conducere auto 90 zile si 945 lei amenda (jumatate in 48 ore) si am decis ca nu are rost contestarea procesului verbal in justitie, drept urmare am decis sa merg pe varianta de reducere a perioadei la 30 zile.

Nu am reusit sa platesc jumatate din cuantumul amenzii in 48 de ore asa ca am decis s-o platesc cumva prin vara asumandu-mi plata intreaga a acesteia precum si dobanzile si penalitatile legale eventuale (de scapat cu ea neplatita nu scap oricum).

Am sustinut examenul si l-am promovat cu 15 puncte din 15 din prima incercare si am purces cu cererea de reducere la IPJ din judetul in care am comis-o (din sfaturile prietenilor "n-o trimite prin posta ca nu se stie"), dar acolo, surpriza, nu mi-a fost nici macar primita cererea pe motiv ca nu am platit amenda (toate criteriile legale sun indeplinite adica am permisul de vreo 21 ai si singura suspendare a fost prin 2000).

Intrebarea mea este: Se poate conditiona plata amenzii de depunerea si aprobarea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului?

Edited by larrysid
Link to comment
 • Marius changed the title to Reducerea perioadei de suspendare e conditionata de plata amenzi
 • Moderator

Dacă citeşti aici:

vei găsi:

Cererea necesară va fi depusă şi înregistrată la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator (cererea pentru reducerea perioadei de suspendare, se depune sau se trimite la Serviciul Poliţiei Rutiere care a dispus suspendarea permisului de conducere), având anexate următoarele documente:

 • o copie a procesului verbal de constatare a contravenţiei;
 • o copie a dovezii înlocuitoare a permisului de conducere;
 • o copie după chitanţa de achitare a amenzii;
 • o copie a BI/CI.
Link to comment

Multumesc pentru raspunsul prompt!

Dar, Art. 221 din Regulament aplicare OUG 195/2002 prevede urmatoarele:

"Art. 221

(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;

b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;

c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;

d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;

d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune."

 

Nu vad nimic despre plata amenzii. De aici si intrebarea mea, asa ca sunt inca nelamurit.

Va multumesc.

 • Downvote 1
Link to comment

Cum sa nu existe?

Nu poti depune dosarul decat in anumite conditii, si plata amenzii e stipulata in conditiile alea
El a pus o lege care se aplica DUPA promovarea testului.

Ca analogie, pentru cei care vor permis de conducere, exista niste conditii pentru a sustine proba de examen pentru dobandirea permisului, printre care si varsta de min 18 ani, indiferent daca eu falfai conditiile necesare pentru a-mi ridica permisul de conducere DUPA sustinerea problei, in care varsta nu mai este amintita.

Link to comment

Nu există această condiție. Dacă ar exista, ar fi cuprinsă într-o normă. Și cineva, care spune că există condiția, ar putea pune degetul pe normă și să spună: „condiția există pentru că este prevăzută de lege, așa cum scrie aici”. Nu există nici norma și nici condiția. Analogiile nu se aplică în privința normelor legale. Îmi pare rău că vă dezamăgesc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.