Jump to content
POLITISTI.ro

Ce pot face sa opresc galagia din luna decembrie?


liliananedu

Recommended Posts

Buna ziua, as dori sa stiu daca este legal sa faci galagie ( zgomote de tobe, fluiere si tipete ...) in zona residentiala? Ma refer la "colindatori " care indiferent de ora merg in grupuri si fac un zgomot infernal pe strada si in fata / spatele blocului pe tot parcursul lunii decembrie. Acestia intra sub incidenta legii nr 61? Si daca da , atunci de ce li se permite sa faca asta ? Si ce pot face eu ca si locatar pentru a-i opri? Chiar si dpdv al datinei, obiceiului, colindatul se desfasoara in Ajunul Craciunului nu in fiecare zi a lunii decembrie....

Link to comment
  • Moderator

Daca tulbura ordinea publica, puteti apela 112 ori sectia de politie (postul) care arondeaza locatia in cauza...insa imi este greu sa cred ca cineva care vine cu colindul, fie el si "neincadrat" datinei se poate considera ca tulbura ordinea publica... poate doar daca folosesc petarde ori pocnitori, devin agresivi cand nu primesc bani, folosesc un limbaj colorat etc.....in rest... portul de zurgalai si uzul de buhai nu este reglementat de lege (adica nici nu este legiferat si nici nu este interzis de vreun act normativ)!  :emo-yessir:

Edited by CITADELA
Link to comment

Multumesc pentru raspuns! Am pus aceasta intrebare pentru ca asa ceva nu se mai intampla in nici o capitala europeana....si pentru ca nu mi se pare normal ca timp de 2 ore de la 13-15, in fiecare zi, sa suport zgomotul facut de o ceata de oameni ...(nu ma refer la colinde si nici alte instrumente muzicale....ci pur si simplu fluieraturi, tobe ...intr-un cuvant "larma" stipulata in lege) Inteleg din raspunsul dvs. ca nu e prevazut in lege in mod special...si ca totul e lasat la latitudinea fiecaruia sa defineasca "larma"....Corect? Pentru mine, dincolo de nestipularea explicita in lege a acestei manifestari,  aceasta problema este una de civilizatie si educatie...si cred ca si legiuitorul a avut in vedere acest aspect cand a formulat textul....si nici nu cred ca este benefic pentru societate sa se interpreteze ca tot ce nu e interzis prin lege este permis! Am ridicat aceasta problema ca o propunere de dezbatere in cadrul activitatii dvs...care are ca fundament nu doar pedepsirea ci mai ales preventia  si "apararea" drepturilor cetatenilor...(in acest caz, dintr-o zona rezidentiala...fata de o ceata de oameni "inarmati" cu bice si bate....). Eu inca mai sper ca vom ajunge si noi sa abordam lucrurile din acest punct de vedere! Va multumesc ! Sarbatori linistite!

Link to comment

Wow tocmai ati reușit sa faceti dintr-un obicei care oricum e pe cale de dispariție sa para un... Ma abțin! Ma îndoiesc ca acei colindători stau zilnic doar in fata casei dvs. pentru a va innebunii! Eu nu vad in asta un motiv sa sunati la 112!gen,persoanele varstnice mai ales, ce suna la 112,ca face vecinul dus la ora 12 noaptea si ii deranjează :))  Sărbători fericite! 

Link to comment
în urmă cu 9 ore, flo91 a scris:

Wow tocmai ati reușit sa faceti dintr-un obicei care oricum e pe cale de dispariție sa para un... Ma abțin! Ma îndoiesc ca acei colindători stau zilnic doar in fata casei dvs. pentru a va innebunii! Eu nu vad in asta un motiv sa sunati la 112!gen,persoanele varstnice mai ales, ce suna la 112,ca face vecinul dus la ora 12 noaptea si ii deranjează :))  Sărbători fericite! 

Imi pare rau daca nu am reusit sa transmit corect mesajul meu...eu nu vorbesc de colindatori ( care sunt chiar niste mici artisti...canta, ofera un mesaj ...) ci de o ceata care se distreaza doar prin zgomotul pe care-l produc....si cum vorbesc de o zona residentiala...cu multe blocuri inalte si pe spatii mici...zgomotele se propaga si se amplifica chiar...Cat priveste obiceiurile/ datinile...chiar imi plac foarte mult...am crescut la "tara" la bunici si imi sunt dragi toate obiceiurile de la tara....si care nu au nimic de-a face cu ceea ce se intampla cu gastile de care vorbesc si care doar fac galagie profitand tocmai de traditie...pt ca in alta perioada a anului probabil stiu ca ar fi amendati si opriti de politie...A nu se intelege ca nu sunt de acord cu traditiile...chiar si la bloc...respectiv in orase...una sunt colindele, minispectacolele cu "ursul " sau urarile cu buhai ...etc...si alta sa folosesti orice obiect doar ca sa faci cat mai mult zgomot ...in plus tocmai ca-mi plac datinile as vrea sa se respecte...asa cum sunt ele adica...colindele sunt in Ajun...Sorcova sau Steaua de Anul nou...etc...Pe scurt, intrebarea mea nu avea de fapt nici o legatura cu datinile ci cu manifestarile huliganice ale unor grupuri care profita de traditii...pentru a-si manifesta comportamentele antisociale...nu am auzit pe nimeni care sa-i aprecieze (dintre vecini...toti sunt deranjati ...dar ii suporta de teama si din sentimentul de neputinta) de aceea am si adus subiectul in discutie pe acest site...Sigur ca nu consider ca politia ar trebui sa faca acum selectie...care "canta frumos" sa aiba voie si care nu sa fie opriti...dar poate ca daca ar fi limitat acceptul la astfel de manifestari doar asa cum zice traditia...( in ajun...de Craciun, de Anul nou...) poate ca nu ar mai fi un fenomen atat de stresant....Sincer ,luna decembrie a ajuns sa fie un stres pana in Ajun tocmai din cauza acestor indivizi...Asa cum in anii trecuti erau si zgomotele facute de vecini cu pocnitorile si care anul acesta in sfarsit au incetat...Sigur ca nu abuzez de 112 ...sunt constienta ca politia are multe lucruri de care trebuie sa se ocupe ....de aceea am si deschis subiectul pe acest site ....ca o dezbatere care poate duce si la o atitudine in final...Si nemtii si italienii si francezii..au traditiile lor dar le fac intr-o maniera civilizata ...si asta imi doresc si eu de la noi, romanii...

Sarbatori fericite si dvs!

Link to comment
  • Marius changed the title to Ce pot face sa opresc galagia din luna decembrie?
  • 2 months later...

Salut,

 

O foarte buna postare, Liliana.

In aceasta dimineata frumoasa de 11 Dec 2018 am avut placerea sa fiu trezit din somn de tobe, fluiere si urlete. M-am uitat pe geam. O ceata de  12 oameni, 4 tobe, 6 fluiere si 2 oameni care urlau cat ii tineau plamanii.

Tin sa mentionez ca eu muncesc pe tura de noapte. Ajung acasa la ora 7 dimineata. La ora 11 abia dormisem 3 ore. Au stat in zona aproximativ 90 de minute. Asta mi se intampla in ultimii 2 ani, mereu dupa data de 10 Decembrie pana la anul nou. Aceasta traditie este specifica mediului rural, nu in oras. Nu am nimic impotriva cu cei care imi vin la usa si imi canta un colind. Am mereu ceva dulce si o recompensa monetara pregatite pentru ei.

As putea suna la politie in cazul meu? Sau este acceptat sa cad mort la munca din pricina lipsei somnului? 

In cazul in care politia nu intervine, desi pentru aceste obiceiuri ar trebui respectate datele de 24-26 Decembrie, o plangere la primarie ar rezolva ceva ?

 

Multumesc,

Marius

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.