Jump to content
POLITISTI.ro

Reforma in politie sau libertate infractorilor?

patriotul

Recommended Posts

As dori sa fac si eu o remarca pentru stimabilul MORO.

Se pare ca ai cam mult timp... de scrii asa mult pe forum, dar cred ca nici nu lucrezi in sistem, probabil esti vreun functionaras pe undeva (sa nu zic vreun prieten al vreunui prieten care are un prieten undeva sus pus adica PILOS, dar revin NU CRED SA ESTI POLITIST!!!)

prea multe vorbe care nu-si au rostul si locul aici. Lasati vrajeala si la munca!!

@Catalin Da, asta e regula stabilita prin legi pe care tu trebuie sa le aperi. Ori eu ma insel? Nu, nu traiesc cu impresia ca cei de jos, pulimea, vulgul, cum spunea cineva mai devreme, trebuie sa se supuna orbeste. Dar sunt de acord ca din cand in cand, opinia majoritatii nu este si cea mai nimerita si oportuna, nici macar pentru ea, majoritatea. Pentru ca majoritatea e compusa din indivizi si indivizii vor reactiona atunci cand se ia o masura impotriva intereselor lor. De asta si este reactia asta asa vehementa impotriva masurilor guvernamentale, ca marea masa a lucratorilor la stat e obisnuita sa stea si sa primeasca bani. Sigur ca nu generalizez sa spun ca toti sunt asa, dar exista o majoritate (poate fi 51%, poate la fel de bine sa fie si 98%), o distributie gaussiana cum s-ar spune.

Si iar ne-am bagat in politica... Eu nu am mentionat niciun nume de partid. Nu e cazul, zau. Daca am mai citit eu cateva carti la viata mea pe care intamplator le-au citit si consilierii unor partide politice si le folosesc in scopuri populiste nu e vina mea. Plus ca nu e ca si cum celelalte partide ar fi curate. Toti sunt la fel de corupti, nu iti face iluzii.

Eu imi dau seama ce masuri de eficientizare s-ar putea lua, am si mentionat una din ele in primul post (cursuri de conducere tip urmarire si alte situatii cu care te poti intalni in strada pentru toti politistii care pot fi pusi in asemenea situatii), dar de asemenea sunt constient ca deocamdata nu sunt bani pentru asta. Or sa fie la un moment dat, o sa si prindem vremurile alea cu putin noroc. Cand au fost bani s-au folosit ca sa dam bani la oameni si sa isi faca credite, nu pentur ceva durabil. (din nou, nu arat cu degetul, asta e istoria, s-a dus, acum incercam sa reparam si sa platim nota)

In plus, eu apreciez ca politicienii astia care tot cauta solutii pe la patronate si sindicate fac foarte bine, incearca sa comunice cu guvernatii. Ca nu poti sa iei masuri de capu' tau si apoi sa te trezesti uc politia de proximitate care nu are ce face in Romania. Nu vad nimic gresit in a cere solutii si de la cei pe care ii conduci. Ba chiar cred ca e in consens cu cele sustinute de tine.

@Marius Corect, ne trebuie legi. Dar totusi, si sefii au o oarecare libertate de apreciere, altfel se creeaza un exces de reglementare care nu e benefic nimanui. Niciunde in lumea asta raporturile de drept administrativ, dintre guvernati si guvernanti nu sunt si nici nu pot fi conduse exclusiv prin legi. Si in plus, poti sa le lasi sefilor libertate chiar mai multa, numai sa ai un sistem de control jurisdictional eficient. Si in privinta contenciosului, nu cred ca poti spune ca nu exista decizii impotriva autoritatilor publice.

Nu incerc sa creez o stare de conflict, poate ai observat ca am incercat sa aplanez pe cat posibil potentialele conflicte. Iar in ceea ce priveste cercurile in care ma invart, da, pot spune ca am cunostinte cu care pot dezbate lucrurile astea fara sa intram in politica, fara balacareli, invective si imprecatii. Si ei politisti, ca si voi. Deci se poate.

@jimny Cred ca personajele nominalizate de tine nu se obosesc sa dea atatea explicatii, argumente si cu atat mai mult sa nu raspunda la provocari ideologice. Te asigur ca si eu ii dispretuiesc la fel de mult pe indoctrinatii aia.

@Cipri83 Sunt convins ca asa e la tine la sectie, si am admis ca exista multe lipsuri in sistem de vreo cateva ori pana acum. Asa ca as aprecia daca nu mi-ati mai veni cu exemple de ce rau va merge, ca stiu cum e. Am vazut si eu.

@CrokoD In primul rand am zis ca nu e frumos sa acuzi omu' de diverse fara sa aduci argumente. Spune-mi te rog cum de ti-ai dat seama ca-s un pilos, functionaras sau ne-politist. Din fericire pentru mine, deocamdata datoria mea fata de stat poate fi indeplinita si cu mici intermitente pentru a avea o discutie virtuala cu semenii mei. (apropo, cum ar fi fost sa fiu si eu un agent de OP care e schimbu' 3 talpa la noapte? vezi, se poate sa stai ziua si sa ai si de munca)

Edited by moro
  • Downvote 3

@Catalin Da, asta e regula stabilita prin legi pe care tu trebuie sa le aperi. Ori eu ma insel? Nu, nu traiesc cu impresia ca cei de jos, pulimea, vulgul, cum spunea cineva mai devreme, trebuie sa se supuna orbeste. Dar sunt de acord ca din cand in cand, opinia majoritatii nu este si cea mai nimerita si oportuna, nici macar pentru ea, majoritatea. Pentru ca majoritatea e compusa din indivizi si indivizii vor reactiona atunci cand se ia o masura impotriva intereselor lor.

Mai, mai... cata coincidenta. Exact la fel a spus si Stalin, dar cu alte cuvinte... Curat coincidenta!

@SandoKhan Mda, stiu ca exista tentatia asta de acuza de totalitarism. Greseala mea ca nu am facut precizarea dinainte - ideea asta se refera strict la problema de fata, reforma in politie. Nimic nu poate justifica trecerea peste interesul general (da, stiu ca si conceptul asta e conventional, relativ si discutabil, dar hai sa ii dam credit pentru scopul discutiei noastre) al societatii. E greu cand te bagi in ideologii sa nu aduci atingere vreunui drept, dar nici paranoia asta totalitara nu e buna. Se presupune ca am invatat din greselile istoriei.

Moro, pot sa spun ca nu sunt de acorrd cu ai mei colegi cand spun ca esti prost, functionaras, pilos si altele.

Dar nu pot sa ii contrazic atunci cand spun ca esti papagal. Vrei argumente? N-o sa ma apuc sa enumer la nesfarsit (desi as putea). In primul rand, ai o parere prea buna despre tine. In al doilea rand, tu chiar crezi ceea ce spui, fara a avea habar de problemele din sistem, vorbesti probabil din auzite. Imi esti "simpatic", pentru ca te dai cunoscator... desi nu esti.

Era o vorba mare... In fotbal si in politica se pricep toti. Imi permit totusi sa o schimb putin, ca vad ca acum In fotbal si in POLITIE se pricep toti...

Exact acelasi discurs despre interesul general si impunerea cu forta a binelui stiut numai de el, l-a tinut Lenin in fata maselor. Curat concidenta! :ner:

Mai ai de vandut gogosi moto?

In actele oficiale ale Guvernului Romaniei zice ceva de reformarea MAI? Nu! Acolo se vorbeste de incadrarea intr-un anume buget, ceea ce nu ar trebui sa aibe legatura cu reforma MAI.

O reforma adevarata a MAI ar trebui sa duca la cresterea chetuielilor nu la scaderea lor.

In afara de asta ne vorbesti de competenta.... pai daca erau competenti ar fi trebuit sa stie de anul trecut, cand au facut proiectia bugetara, ca CAS-ul trebuie inclus in bugetul de cheltuieli. Acum s-au trezit ca fondul de salarii este mai mic exact cu suma pe care au "uitat" sa o prinda in buget. Si asta e tot o coincidenta. :ner:

Se vede de la o posta ca ai acces la unele informatii din sistem.

Dar se mai vede ca sunt doar informatii de sinteza, servite de zecile de sefi care misuna in preajma puterii, informatii cosmetizate sa dea bine la "imparatie". Poate esti chiar un consilier al Ministrului sau chiar Ministrul. Ca prea vorbesti abstract despre reforma.

Altfel nu imi explic de ce Ministrul MAI s-a aratat de mai multe ori uimit ca informatiile furnizate de proprii subordonati nu coincid cu cele furnizate de CNP si sindicate.

Nu ai habar, nici cat negru sub unghie, de realitatile din sistem. Doar bajbai si pe ceea ce stii, incerci sa aplici niste rationamente logice, care te duc la concluzii gresite, pentru ca informatiile de la care pleci sunt gresite.

• Upvote 2
  • Downvote 1

@Silviu Mersi de intelegere. :)) Parere buna despre mine am, in limitele pe care eu mi le cunosc, iar voi care nu stiti nici cel mai mic detaliu despre mine va grabiti sa mi le fixati. Nu as zice ca e prea buna, dar e destul de buna. O reformulare mai buna ar fi ca in toate se pricep toti. Nu e politia nici primul, nici ultimul subiect pe care se vor pronunta o gramada de persoane avizate sau dimpotriva. Asta-i cu libertatea de opinie. Ceea ce nu e un lucru rau, nu se stie de unde iese ceva bun, vorba aia "din bube, mucigaiuri si noroi..."

Si iar ma acuzi ca vorbesc din auzite si nu am nicio treaba cu problemele sistemului. Singurul lucru in legatura cu care vorbesc din auzite am spus ca e treaba cu sectoristii, ca nu am prins vremurile alea. In rest, realitatile exista si eu mi-am facut o parere despre ele. Care din pacate pentru mine si incapatanarea mea e uneori contrara majoritatii. Dar asta e, mi-o asum. A, si nu ma dau eu vreun cunoscator al treburilor celor mai intime ale muncii de politie, nici nu as avea cum... m-am pronuntat doar pe chestii de baza. Si poate ai vazut si tu ca am acceptat unele exceptii de la regulile gandite de mine, deci nu-s 'dintr-aia'.

@SandoKhan Am pus disclaimer pentru problema cu interesul general. Trebuie luat 'with a grain of salt', cum zice englezu'. Cat despre faptul ca nu se spune nimic de reforma MAI, asta e pt ca diverse organisme supraguvernamentale (CCR, Parlament) au niste obiectii la asemenea reforme. Nu e prima data cand se apeleaza la un subterfugiu legislativ pentru a servi un scop... Cu treaba cu previziunea de anul trecut iti dau dreptate, am si zis mai sus ca acum nu mai discutam de ce a fost acum un an, doi sau 10, discutam de posibilitatile actuale. Care sunt slabute. Vorbesc abstract pentru ca nu imi pot permite sa vorbesc altfel, din moment ce nu am o imgine de ansamblu a bugetului MAI, impartirii fondurilor pe subdiviziuni de cheltuieli, studii de fezabilitate pentru diverse masuri ce pot fi implementate... Daca as avea lucrurile astea, plus doi-trei consilieri buni si profesionisti pe langa mine as putea veni cu discutii concrete. Altfel, risc sa cad in pacatul stimatilor domni ministri care vorbesc mult si neacoperit de datele reale ale problemei. Si nu as vrea sa fac asta.

Ah, si zi-mi ce informatii gresite am. (fara absolut nicio nuanta de iornie sau sarcasm, chiar vreau sa stiu, nu imi place sa vorbesc aiurea)

Edited by moro

@moro - Dar poate ai treaba si noi te tinem cu forta de vorba pe forum. Mai lasa-ne in pace, tu si parerile tale idioate, ca le avem pe ale noastre! Din ce ai postat acum nu faci decat sa generalizezi niste situatii particulare.

Poate ai si alte treburi.....

Edited by SandoKhan
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Pai cand desfasori activitate manageriala nu asta faci? Generalizezi situatii particulare, ca nu poti sa iei cate o masura normativa pentru fiecare individ din subordine. Trebuie sa eficientizezi structura pe care o conduci. Si noi asta faceam, dezbateam o decizie manageriala. Deci unde e problema?

@Marius Scuze, nu am vazut ce scris. Asa cum subliniam mai sus (cred ca in postul asta, nu mai stiu sigur) nu vreau sa pozez in cunoscator al celor mai mici detalii ale muncii de politie, ci doar imi exprim niste idei despre unele decizii manageriale. Nu am prins niciun infractor si nu am semnat niciun dosar de terminare a urmaririi penale din simplul motiv ca nu am desfasurat munca operativa. Si nici nu voi desfasura in urmatorii 2 ani, plus unul in care nu o sa am drept de semnatura. Dar, repet, e irelevanta calificarea mea profesionala din moment ce avem niste discutii informale pe un subiect care nu are nici cea mai mica legatura cu munca de politie.

Edited by moro

Uite astea sunt informatiile gresite pe care le ai:

1. Da, se vrea reforma in politie si disponibilizarea celor care nu muncesc. Nu o sa fie o reforma perfecta, nicaieri in lume nu exista politie care sa nu aiba coruptii ei, cu atat mai mult la noi. Problema noastra sau, mai degraba, a coruptilor nostri e ca ei nu au invatat sa se ascunda si sa isi acopere actiunile la fel de bine ca aia de afara care au experienta capitalismului. De aici si perceptia ca la noi e mai rau ca la ei - la noi e mai pe fata decat la ei. Revenind la problema disponibilizarilor, atat timp cat or sa plece din politie macar jumate (desi e un procent pesimist, statistic vorbind) din cei care stau degeaba 8 ore pe zi si nu isi fac datoria, eu o consider o reforma reusita.

2. Restructurarea ajuta cetateanul de rand pentru ca nu mai e plimbat pe la 30 de persoane din 5 compartimente diferite cand are nevoie de ceva. In plus, cum subliniam mai sus, vor disparea frecatorii de menta, deci va aparea o imbunatatire a eficientei muncii de politie. Eliminand ceea ce este de eliminat, media de productivitate a muncii va creste.

3. ..... In contraargument, iti pot desemna si eu factori subiectivi de tipul incapacitatii de a conduce a politistilor (fara a sugera ca ar fi vina lor, statul poate foarte bine sa asigure cursuri de condus d-asta pretentios asa cum se face si prin alte state) sau a deciziilor proaste luate de acestia (la fel, fara a ii invinovati catusi de putin - poate lipsa de experienta si-a spus cuvantul sau incapacitatea de a lua decizii oportune in situatii tensionate) sau factori obiectivi cum ar fi starea proasta a masinilor de politie (pentru ca, sa fim seriosi, pe langa uzura normala, si persoana din spatele volanului abuzeaza de multe ori de tehnica pusa la dispozitie :ner: - stii cum e, "ce, ba, e-a mea? e a statului!" :doh: si noi ne permitem sa ne bagam picioarele in ce ne da statul). ....

4. .... Si in loc sa iti formezi un turn de fildes si sa te izolezi acolo mintindu-te ca procurorul sau judecatorul au o problema cu politistii, mai bine te-ai uita in dosar si ai remedia greselile (nu, nici aici nu sunt atat de absurd incat sa cred ca nu exista niciun procuror sau judecator care sa aiba astfel de probleme). ....

5. .... Si asta e valabila si in dezbateri cu reprezentantii guvernului, chiar daca de multe ori sunt mai... nestiutori sa le spunem, decat majoritatea.

Daca vrei iti mai gasesc cateva aberatii pe care le emiti aici pe forum, domnule viitor procuror. Halal am mai ajuns.

Edited by SandoKhan
  • Moderator

moro se inscrie perfect in definitia unui

Copilu' vorbeste doar din auzite si are impresia ca le stie pe toate, atitudine tipica odraslelor cu masini de zeci de mii de euro de pe Dorobanti.

• Moderator

Cu fiecare post pe care-l pui imi intaresti convingerea ca ceea ce spui nu se datoreaza experientei tale sau a cunoasterii realitatii ce ne inconjoara, ci doar repeti cu stoicism ceea ce ai auzit si preluat de la altii.

Principalul meu rol, ca politist, este acela de a apara interesele comunitatii din care fac parte, nu legea. Legile se pot schimba, pot fi gresite/aberante/discriminatorii, etc (poti vederea ce se intampla cu taxa de prima inmatriculare, sau poti vedea cam cate acte normative au fost declarate neconstitutionale ori ce s-a intamplat in cazul ordonantei privind recalcularea pensiilor militarilor, etc etc). E o mare diferenta aici, dar dupa cate se poate observa tu nu ai capacitatea de a remarca astfel de detalii fine.

Daca tu ai crezut gogoasa conform careia bugetarii nu muncesc, iar in acest sistem lucratorii doar stau si primesc bani, nu inseamna ca are si vreo legatura cu realitatea. E doar o poveste prin care cei pe care-i aperi si le impartasesti aberatiile incearca sa-si justifice jaful pe care-l fac. Probabil ca este prea greu pentru tine sa-ti imaginezi cam cum ar arata societatea asta fara serviciile prestate de bugetarii astia atat de blamati in ultima vreme, dar te asigur ca ar fi un haos, munca bugetarilor face ca statul sa functioneze.

Cei care stau sunt doar acei sefi sefuleti si sefuti ce sunt toti numiti politic de catre cei pe care-i venerezi tu, in niste posturi special create pentru a oferi o pozitie calduta si fara griji.

Dar retine, marea majoritate a bugetarilor muncesc, iar banii pe care ii primesc sunt pentru munca prestata, nu sunt cersetori.

Degeaba nu ai mentionat tu niciun partid, se vede clar. Probabil ca esti vreun copil al caror parinti au ajuns si apucat in niste pozitii multumita slugarniciei fata de vreun partid. Aceasta impresie conform careia cei ajunsi acolo fac bine poporului, impotriva vointei generale, e specifica numai dicatorilor slab dotati dpdv intelectual. Istoria a dovedit-o in nenumarate randuri, pentru ca nimeni nu este detinatorul adevarului absolut.

Exemplul tau privind eficientizarea doar dovedeste capacitatile tale reale. In realitate cursurile privind deprinderile conducerii masinilor politiei nu au nicio legatura cu eficientizarea activitatii politiei. Procentul situatiilor in care infractorii scapa cand sunt urmariti de politisti NU este mic, este EXTREM de redus. O astfel de masura nu va avea ca efect prinderea mai multor infractori, sau daca va exista un astfel de efect, amploarea lui va fi total nesemnificativa. Altundeva trebuie umblat, iar primul si primul lucru care trebuie schimbat sunt legile. Dar nu are rost sa intru in detalii cu tine, doar imi pierd timpul.

PS: Politicianul trebuie sa aiba capacitatea de a gasi acele solutii, nu trebuie sa astepte mura-n gura de la altii. Dialogul social NU presupune oferirea de solutii, ci politicianul ala trebuie sa le identifice pe cele mai optime in urma ascultarii tuturor (ascultarea doleantelor = dialog social). Dar cei pe care-i venerezi tu si crezi orbeste tot ce spun, sunt repetenti si la acest capitol. Ei intai taie si abia apoi masoara.

• Upvote 1

@SandoKhan Pai acum explica-mi si de ce sunt gresite informatiile. Ah, si nu am de gand sa dau la INM, deci iar te inseli.

@Marius N-am venit aici sa trollez, zau. Daca veneam pe trolleala nu stateam sa dezbat, trollii nu argumenteaza, trollii se distreaza. Eu am venit doar sa discut. Din nou, atitudinea aia nasoala cu "daca esti student esti prost si mai ai de invatat". Da, corect, mai am de invatat din punct de veder profesional, dar din punctul de vedere al opiniilor exprimate, la 21 de ani imi permit sa imi formez unele pe baza propriilor mele conceptii despre lumea in care traiesc. Si sa mi le si asum, desi nu am sustinerea majoritatii. In plus, mersi de incadrare, da' sa stii ca eu nu am masina, merg cu RATBul si tata are o Dacie 1310. Cel mai probabil nici nu o sa imi iau masina vreodata sau daca o sa imi iau o sa o folosesc doar pt deplasari in afara orasului. Dar mersi ca te gandesti la viitorul meu.

P.S. Dorobanti nu mai e miezu'. S-au mutat pe Decebal baietii.

• Downvote 3

Alo, colegilor ! De ce dracu il bagati in seama pe moro ?!

Sa vorbeasca pe un forum portocaliu sau cu cine vrea el..

Avem altceva de vorbit intre noi, nu sa-i replicam hipnotizatului de o anumita culoare...

Edited by maximo

@Catalin Din pacate, Legea 218 te contrazice. Si principiile democratiei pe care le tot invocati la fel. Nu ar trebui sa decizi tu ce e bine pentru comunitate. Pentru asta ai niste oameni alesi prin vot egal, direct, secret si liber exprimat care se presupune ca ar avea o oarecare putere de reprezentare fata de populatie. Si pentru ca tu i-ai trimis acolo, ai acceptat ca ei sa iti spuna ce sa faci. Asta ar fi ideea.

Gogoasa conform careia bugetarii nu muncesc nu am crezut-o. Am observat-o eu, cu ochiu' meu. In orice institutie bugetara e o multime de oameni care pe hartie indeplinesc niste atributii si in realitate nu fac nimic. Nu spun ca toti bugetarii sunt asa si sunt convins ca sunt foarte multi care muncesc. In plus, cred ca majoritatea userilor de pe forumul asta sunt oameni muncitori, ca astia sunt in general cei mai implicati in apararea intereselor clasei lor (asa ca terminati cu impresiile astea ca va atac pe voi).

Eu nu am pledat pentru eliminarea totala a bugetarilor daca nu s-a inteles asta. :)) Sa fim seriosi, Am exprimat doar optiunea mea pentru o eficientizare prin reducerea aparatului bugetar si profesionalizarea celor ramasi. A, si eu prin "bugetar" inteleg atat personal de executie, cat si de conducere. Adica daca zic ca bugetarii nu muncesc nu ii exclud pe cei de la IGPR, ministere sau alte institutii centrale.

Acum vorbind de exemplul meu cu eficientizarea, nu era o solutie limitativa, ci doar exemplificativa. Daca tu cunosti mai bine realitatea si spui ca de fapt numarul celor care scapa este foarte mic, atunci unde mai este problema? De ce ne plangem ca nu avem masini bune? Inseamna ca masinile sunt bune din moment ce isi fac treaba. Oricum, chiar acceptand ca masinile sunt totusi proaste si avand in vedere ca era doar o solutie cu titlu de exemplu putem sa gasim si alte solutii pentru asta, cea mai la indemana fiind sa cumparam masini mai bune. Dar nu avem fonduri pentru asta. Plus ca in momentul in care s-ar anunta achizitia unor echipamente noi pentru politie, probabil ca politistii ar sari in sus ca pentru masini sunt bani, dar pentru salarii (ceea ce e total stupid din punct de vedere financiar-bugetar).

Legile sunt perfectibile, intr-adevar. E mult loc de umblat pe la ele.

Politicianul nu poate, din pozitia de conducere sa stie problemele societatii daca aceasta nu i le sesizeaza. Dialogul social presupune si oferirea de solutii, ca de aia e dialog. Altfel ar fi ceva de tipul "da-mi bani" - "bine, ia de-aici" (sau "n-am de unde", dupa caz). Oricum, lasand la o parte definitia dialogului social si invitatiile guvernului la dialog exprimate public, sunt constient ca guvernul si, in general, institutiile publice au mari probleme de comunicare. Dar asta e ceva normal pentru stat, care trebuie sa ii multumeasca pe toti, in teorie, lucru irealizabil in practica si care, deci, va naste nemultumiri.

• Downvote 4

si ca sa iesim putin din amorteala asta creata de raspunsurile lui moro va zic putin off topic ca azi am fost sunat de seful politiei orasenesti sa imi ceara bani pentru coli(cica sunt restant pe mai multe luni)...mi se pare tare faza...cat tupeu au portocalii astia

Si eu care speram sa aibe dreptate Catalin, adica sa fii un pilos de bani gata. Cand colo nu esti decat un papagal indoctrinat de portocalii. Avea dreptate Mircea Badea ca e plin internetul de ei!

Pacat. In prima varianta mai aveai o sansa in viata.

p.s. Incearca totusi, sa intelegi ca poate voi studentii, de atata indoctrinare intelegeti mai greu, ca reducerea aparatului bugetar nu este totuna cu reforma aparatului bugetar.

Si sa stii ca in a sluji comunitatea nu inseamna sa faci musai ce iti cer alesii ei. Interesele comunitatii sunt exprimate de niste principii universal valabile, pe care, unii dintre alesi (mai ales aia care fac bine cu forta comunitatii) le pot incalca. Nu mai stau sa ti le enumer aici, pune mana si citeste.

Si hai pa, ca te-am bagat deja prea mult in seama. :doh:

si ca sa iesim putin din amorteala asta creata de raspunsurile lui moro va zic putin off topic ca azi am fost sunat de seful politiei orasenesti sa imi ceara bani pentru coli(cica sunt restant pe mai multe luni)...mi se pare tare faza...cat tupeu au portocalii astia

Nu i-ai spus ca banii de coli erau in banii opriti in norma de hrana sau in aia 25% de anul trecut?

Edited by SandoKhan

moro sa nu spui ca esti student la academie, ca nu as vrea sa-mi schimb impresia buna despre aceea institutie de invatamant. Daca intradevar esti student acolo, sper din tot sufletul ca esti pe la jandari, pompieri sau alte arme, pentru ca daca si la academie sistemul de recrutare a ajuns sa fie penetrat de flacai ce nu pot judeca singuri, ci doar preia tezele altora, e vai si amar de viitorul acestei institutii.

By the way, nu stiu daca ai aflat, dar politia din romania NU mai este o institutie militara, iar politistii nu sunt soldati care sa execute niste ordine orbeste fara a le trece prin filtrul propriului rationament.

Daca numarul celor care scapa este foarte mic, atunci nu inseamna automat ca avem masini bune. Inseamna ca politistii sunt priceputi si stiu cum sa isi faca treaba. Intelegi?

Iar daca se discuta despre masinile din dotare cu care ne-am pricopsit, in urma unor contracte din care niste PRIVATI ce erau mana in mana cu cei pe care-i iubesti tu atat, s-au infruptat din bani de la bugetul statului, colegii mei se plang tocmai pentru ca nu este asigurat minimul necesar de conbustibili, piese de schimb, reparatii, etc. Si politistii sunt nevoiti sa le asigure din propriul buzunar.

Cei pe care tu i-ai ales, nu sunt acolo pentru a-mi "face bine cu forta", sunt acolo pentru a gestiona resursele acestei tari astfel incat omul de rand sa prospere. Alegerea lor intr-o functie publica nu presupune ca au devenit stapani sau proprietari, iar noi ceilalti suntem doar niste negri pe plantatie. Altul este scopul pentru care au fost alesi, nu acela de a ne face bine fortat. Ai inteles?

Tu esti un exemplu viu, al faptului ca la academie trebuie neaparat schimbat sistemul de selectie. Asta e si cauza din care am ajuns sa fim condusi de niste sefi slabi, mediocri si disperati sa nu-si piarda scaunele.

Edited by Rookie

@SandoKhan Mersi de ingrijorare pentru soarta mea, dar eu pana acum mi-am creat sansele prin fortele mele si asa am de gand sa fac si de acum incolo. Deci o sa am o viata linistita, nu-i problema.

Despre indoctrinare nu e cazul sa vorbim aici, iti spun doar ca si ce sustii tu tot doctrina se cheama. Toti suntem niste indoctrinati din punctul asta de vedere. Zic eu ca dovada neindoctrinarii e tocmai capacitatea de a iesi din doxa, de a vedea dincolo de preceptele doctrinei la care aderi. Ceea ce, consider eu, eu am facut de vreo cateva ori, recunoscand ca aveti dreptate in multe privinte. Si sa mai zic ca mi s-a mai pus in vedere ca reforma nu e echivalenta cu disponibilizarile si am fost de acord si acolo. Deci unde e problema?

@gyk21 Masura ilegala. Sa fie sanatos si sa ceara bani de la buget. Daca nu aveti, asta e... imposibilitate materiala obiectiva de a iti exercita atributiile. Nu are cine ce sa iti zica. :D

• Downvote 1
  • Moderator

Imi pare rau pentru tine, dar niste vorbe fistichii nu te vor ajuta sa iesi in evidenta. Iti spun o vorba batraneasca : Cand unul iti zice ca esti beat, il faci nebun si mergi mai departe. Cand mai multi iti spun ca esti beat, taci din gura si te duci acasa. :emo-yessir:

@Rookie Spre binele meu (mi-e sa nu interpreteze unii bine-intentionati de pe aici ca exprimare a opiniilor politice ce am facut eu aici, desi clar am fost impotriva oricarei politizari a discutiei) nu o sa mai spun unde sunt student. Ajunge atat deocamdata.

Stiu ca Politia e demilitarizata de prin 2002. Ordine se executa totusi, unele asa orbeste cum bine subliniezi, in virtutea unor mai vechi metehne si ii compatimesc pe executantii astia. Alte ordine insa sunt normale si legale, pe alea trebuie sa le executi daca vrei sa fii in regula. Sau, daca esti ferm convins ca nu e tocmai oportun un ordin, cel mai bine pentru tine (fara a face referire la tine, Rookie, persoana fizica, ci la oricare din politisti) e sa cunosti legile la perfectie si, desi nu executi, sa ai o acoperire legala pentru asta. Sa poti motiva orice actiune, pana la cel mai mic detaliu. Si atunci nu o sa aiba ce sa iti faca nimeni. De asta sunt convins si sa nu imi spui ca e tot gogoasa basesciana sau indoctrinare portocalie. Asta nu ati inteles voi, cei care mi-ati sarit in cap, ca nu sunt anti-politisti sau simpatizant al organelor conducatoare. Din contra, sustin promovarea valorilor in politie, ca si in sistemul bugetar, in general. Dar in acelasi timp, cred ca in momentul de fata, in contextul economic dat nu se poate face mare lucru, cel putin din punct de vedere financiar. Si asta nu e incompatibila cu sustinerea politistilor de valoare.

Nu am spus ca masinile sunt foarte bune, iar ajungem la discutia aia. Era doar o solutie exemplificativa, cum am mai spus. Stiu ca nu sunt bune masinile, m-am urcat si eu in ele (desi MCVurile alea noi sunt chiar ok deocamdata). In plus, politistii nu sunt obligati sa le asigure din propriul buzunar. Din contra, daca politistii nu ar mai face asta cred ca s-ar observa mult mai bine lipsa de finantare. Acum opinia publica nu cred ca stie asta. Ca si colegul gyk21, cu colile, nu trebuie sa mai contribuie politistul la sponsorizarea statului pentru orice fel de mijloace materiale sau de alta natura.

Binele fortat tot bine se numeste. Si Platon zicea ca cea mai buna forma de guvernamant e dictatura. :naughty: Da' lasand gluma la o parte, politistul nu e om de rand. E functionar public. Si el trebuie sa prospere ca sa asigure statului protejarea puterii sale. Insa, repet a 12a oara, acum nu cred ca se poate, cel putin temporar ceva mai bun. E o convingere proprie, fara absolut nicio influenta ideologica a vreunui partid.

Sistemul de selectie nu trebuie schimbat, trebuie schimbat sistemul de promovare. Si de treiere, odata ce ai intrat acolo. Dar asta e o alta poveste in care nu as vrea sa intru acum (din motivele mentionate mai sus).

@Kmcoio Multumesc de sfat. Prefer sa ma ghidez dupa propriile precepte, totusi. Defineste, te rog, "vorbe fistichii".

• Downvote 3

da moro, masura ilegala, sa fie sanatos si... sa te trezesti cu nu stiu ce calificativ sau sa vezi ca esti bagat la inaintare tot timpul fara nicio vina... sa nu te intrebi de ce. Presupun ca asa sta treaba la colegul cu hartia...

strict economic, ceea ce se întâmplă acum, privit prin ochii mei, reprezintă doar o încercare de ajustare a unor cheltuieli din partea angajatorului. termenul de progres, reformă, modernizare etc. implică și schimbarea unor parametri, adevărat, dar nu doar în scop economic. e ca și cum am un autoturism care îmi consumă 10 l. de combustibil în oraș și mă cam arde la buzunar, deși am mare nevoie de serviciile lui. dacă merg mai mult pe jos si o folosesc mai puțin, nu se cheamă că aș fi făcut reformă ci doar am cheltuit mai puțini bani. dacă îl duc în service, îi schimb un injector etc. și fac același număr de kilometri cu el, dar cu bani mai puțini, atunci pot spune că mă apropii de noțiunea de progres. exemplul e doar o metaforă.

și ca să apelez la alta, un croitor priceput măsoară de trei ori și taie o dată, nu taie mai întâi și apoi încercă să-și facă treaba cu ce a ciopârțit. la nivel managerial, e total inacceptabil să ai un buget și un număr de oameni, tai mai întâi bugetul și apoi mai vezi tu cum faci cu oamenii, iar mai apoi denumești modernizare toată afacerea asta. culmea e că unii din cei de pe margine văd vinovați executanții mărunți și nu decidenții. faptul că de-acum fostul proximist stătea 7 sau 5 ore pe teren este irelevant în condițiile în care rezultatele acestuia nu se cuantifică în ore de prezență acolo ci în eficiența lui ca interfață între comunitate și poliție. nu voi detalia ce înseamnă asta, ci doar punctez că timpul petrecut pe teren e doar o unealtă de îndeplinire a scopului, nicidecum scopul în sine.

@moro, te pricepi la înșiruit in scris cuvinte și nu contest că ai fi cine susții că ești, tinând cont de idealismul din spatele ideilor tale.

Edited by crysmary

sa speram ca nu asa va sta silviu....e vorba despre bani pentru coli pentru politia oraseneasca de care suntem arondati....nicidecum pentru unitatea la care lucrez eu.....deci sa isi mai puna pofta in cui......