Jump to content
POLITISTI.ro

Martor fara voie

Postare recomandată

Publicat

buna ziua, asi dori sa ma lamuriti si pe mine cu ceva.anul acesta in luna aprilie am stat in chirie, langa noi aveam un domn care mereu ne facea probleme deoarece era in relatii proaste cu proprietarii, pana aici nimic ce sa ma afecteze pe mine ca si chiriasa.in luna iunie, se pare ca a amenintat o pe proprietara.ea a plecat la Politie, si m a pus mortor pe mine, fara voia mea desigur.nu am stiut nimic pana nu am ajuns in luna septembrie si am fost sunata de un politist in care ma ruga sa ma prezint pentru a declara.am incercat sa explic ca nu vreau, ca nu am vazut nimic, dar insistentele lui au fost mari.Totusi nu am fost, gandindu-ma ca nu am eu nici o treaba,(poate si de frica, nu am vrut sa ajung niciodata la politie, vecinul care il aveam si ne cauza probleme era de etnie rroma, din cate am vazut avea multe relatii, si nu vroiam sa ma bag in asa ceva, sunt o femeie singura, iar ma gandeam la consecinte) Sa revin, nu m am prezentat pentru o declaratie, crezand ca de nu ma duc nu o sa ma ia in considerare,dar tocmai ce am primit o citatie acasa, la parinti pentru a ma prezenta la proces.daca eu nu merg, am inteles ca se aplica o amenda.am sunat la politie spunand ca vreau sa dau declaratie si mi a raspuns foarte urat ca nu mai am cum, sa citesc citatia bine si sa ma prezint la proces.

In concluzie, nu ma voi prezenta decat la un avocat si sper sa ma ajute,dar totusi asi putea scapa din situatie daca nu mi se mai permite o declaratie?Sau asi putea sa ma prezint la politie spunand ca eu vreau sa declar ca nu am nici o implicare, ca nu am vazut sau auzit nimic?multumesc mult

• Moderator
Publicat

Încearcă te rog să scrii şi tu în limba română, pentru că e dificil şi deranjant să citeşti un asemenea text, fără spaţii între cuvinte etc. 

PS: Vezi că în limba română orice titlu şi propoziţie începe cu literă mare (majusculă). 

Publicat

Da e corect ce zici tu.nu cautam un profesor ci un sfat.Am scris ca sunt grabita si nu am scris gresit cuvintele, doar fara majuscule!.Multumesc oricum.

• Moderator
Publicat

Nu e vorba de niciun profesor, discutăm în primul rând de respect. Exact! Respect pentru tine şi pentru cei care citesc ce scrii.

Graba şi neglijarea regulilor elementare de scriere lasă impresia celor care îţi citesc textul că nu îţi pasă de ei şi că nu îi respecţi, iar asta pentru că le strică plăcerea de a citi un text. Dacă tu te exprimi incorect, sau scrii cu greşeli, marea majoritate a celor ce citesc, nu se mai obosesc să-ţi desluşească textele şi nu pot fi acuzaţi de indiferenţă, tocmai pentru că nu vor să piardă timp preţios. Mai mult, cei ce întâlnesc postări pline de greşeli gramaticale sunt îndreptăţiţi să creadă că autorului îi lipseşte educaţia şi cunoştinţele elementare, altfel spus, că a trecut prin şcoală degeaba.

În al doilea rând, scriind corect arăţi că ceea ce scrii are importanţă. Dacă tu araţi că textul tău are suficientă valoare pentru tine încât să mai pierzi 2 - 3 minute pentru a-l reciti şi corecta înainte de a-l publica online, această importanţă adaugată de tine se va reflecta implicit şi asupra celor care îl citesc şi îţi vor răspunde.

Dacă eşti suficient de înţeleaptă nu vei percepe aceste rânduri ca un afront, pentru că nimeni nu are nimic cu tine, dar NU ne poţi obliga să ne pierdem din timpul nostru şi să răspundem unei persoane care nu ne acordă un minim de respect. 

Referitor la problema ta, răspunsul e foarte simplu: eşti obligată de lege să te prezinţi la poliţie şi să depui mărturie, în caz contrar rişti să primeşti o sancţiune şi să fii dusă cu mandat de aducere.

În lege scrie foarte clar că persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau despre vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal poate fi ascultată în calitate de martor. NU scrie niciunde că e nesesar acordul tău, ci doar că eşti obligată. Faptul că nu îţi convine ţie, nu are absolut nicio relevanţă.

Potrivit reglementărilor legale, martor poate fi orice persoană care are cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauza penală, iar singurele persoane ce pot refuza să fie audiate în calitate de martor, sunt persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului precum şi ascendenţii şi descendenţii în linie directă, cum ar fi fraţii şi surorile suspectului. 
Dacă nu crezi, consultă un avocat ori citeşte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Te vei convinge că ce am scris mai sus e cât se poate de real. 

• Apreciez 3
  • Membru
Publicat

Cum se gandeste lumea doar la interesul personal...Daca e sa ii ceri 30 de minute sa rezolve o problema a altuia, unde n-are nimic de castigat, brusc i se face frica...

• Apreciez 1
Publicat

Va multumesc mult.Si imi cer scuze pentru adresarea incorecta.Am inteles ce trebuie sa fac, deoarece pana acum nu am avut "probleme" cu politia decat pentru aplicarea pentru buletin.Ma voi duce pentru a da declaratie, pentru a nu fi implicata in nici un fel de proces. Va multumesc inca o data si imi cer scuze pentru formularea de mai devreme.O seara buna

• Apreciez 1
Publicat

Domnule RPG, prin declaratia mea nu ajut pe nimeni!Si aici nu e vorba doar de frica.Am alte probleme pe care asi vrea sa mi le rezolv.

• Membru
Publicat (modificat)

Doamna, in primul rand, nu dvs. decideti daca ajutati pe cineva cu declaratia respectiva, ci politistul care v-a chemat. In al doilea rand, avand in vedere ca respectivul politist v-a chemat in mod repetat, si-a schimbat programul ca sa va astepte si dvs. v-ati batut joc de timpul lui cam ce atitudine considerati ca ar trebui sa aiba? Eu personal as fi emis mandat de aducere pe numele dvs.

"nu am avut probleme cu politia" - asa vedeti dvs. o citatie, ca o problema, "pana aici nimic ce sa ma afecteze pe mine ca si chiriasa", "nu ma voi prezenta decat la un avocat si sper sa ma ajute","asi putea sa ma prezint la politie spunand ca eu vreau sa declar ca nu am nici o implicare, ca nu am vazut sau auzit nimic", "Am alte probleme pe care asi vrea sa mi le rezolv" - Atitudinea dvs. este pasiv-defensiva si orientata 100% spre interesul personal .

Ca sa scapati de "problema", trebuie sa faceti un singur lucru, sa mergeti acolo si sa declarati tot ce stiti, nu sa cautati tertipuri pentru a va sustrage.

Daca nu stiti, va aduc la cunostinta ca martorul care face declaratii neconforme cu realitatea savarseste infractiunea de Marturie Mincinoasa.

Daca tot suntem cetateni europeni, si avem drepturi, haideti sa incercam sa privim un pic si spre obligatiile pe care le avem...

Modificat de RPG
  • Apreciez 3
  • Moderator
Publicat
acum o oră, mmma a scris:

prin declaratia mea nu ajut pe nimeni!

Vă înşelaţi! Declaraţia dvs. ar trebui să ajute la aflarea adevărului şi a situaţiei reale de fapt. Iar acest lucru duce la înfăptuirea justiţiei, ceea ce înseamnă că dacă cineva a încălcat legea, trebuie să fie tras la răspundere. În consecinţă, declaraţia dvs. AJUTĂ comunitatea în care trăiţi. Pentru că interesul comunităţii este convieţuirea într-un mediu corect, civilizat şi cinstit. Când cineva se abate de la regulile de convieţuire socială stabilite prin lege, interesul dvs. al meu, al vecinilor, al tuturor este ca respectivul să fie tras la răspundere, iar pentru asta e nevoie de ajutorul tuturor. Aşa trebuie să se întâmple într-un stat de drept, acel stat de drept pe care ni-l dorim cu toţii.

• Apreciez 1
  • Marius a modificat titlul în Martor fara voie

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.