Jump to content
POLITISTI.ro

În ce condiții și când are dreptul polițistul să folosească forța?


zero
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Vă salut,

Aș vrea să știu și eu dacă polițiștii din cadrul Poliției Române au dreptul să folosească forța? Dacă răspunsul este afirmativ, în ce condiții și când au acest drept?

Nu intenționez să stârnesc nicio dispută și am pus această întrebare doar din curiozitate.

Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.

 • Downvote 4
Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Da, un răspuns strict la întrebarea ta este afirmativ: poliţiştii au dreptul legal să folosească forţa

Folosirea forţei fizice (extras din procedurile poliţiei)

Forţa fizică şi procedeele de luptă pentru autoapărare şi imobilizare se folosesc de către poliţist pentru înfrângerea atacurilor violente îndreptate împotriva sa ori a altora, precum şi pentru imobilizarea persoanelor suspecte care se opun executării unor măsuri poliţieneşti (legitimare, controlul persoanelor, conducerea la sediul poliţiei, în cazul nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, etc) sau desfăşoară acţiuni agresive.

Pentru înfrângerea acţiunilor agresive şi imobilizarea persoanelor turbu­lente se folosesc procedeele specifice luptei corp la corp; se pot aplica şi lovituri cu pumnul, mâinile şi picioarele, genunchii, coatele şi alte părţi ale corpului. Se evită aplicarea loviturilor în zone vitale şi cu o intensitate exa­ge­rată, de natură a provoca vătămarea gravă a integrităţii corporale ori moar­tea persoanelor.

Forţa fizică şi procedeele de luptă corp la corp se folosesc după so­marea celor care se manifestă violent, de a înceta acţiunea agresivă şi de a se supune cererii îndreptăţite a poliţistului. Nu este necesară somaţia în cazul în care poliţistul este atacat sau integritatea corporală ori viaţa vreunei persoane este pusă în pericol.

 • Upvote 1
Link to comment

Mulțumesc pentru răspunsuri și clarificari.

Aș mai avea totuși o întrebare referitoare la măsurile polițienesti:

2 minute în urmă, Marius a scris:

imobilizarea persoanelor suspecte care se opun executării unor măsuri poliţieneşti (legitimare, controlul persoanelor, conducerea la sediul poliţiei, în cazul nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, etc)

înțeleg că dacă un cetățean refuză să se legitimeze, polițistul are dreptul și poate să folosească forța împotriva lui?

Link to comment
 • Moderator

Poliţiştii au dreptul să conducă la sediul poliţiei, în vederea luării măsurilor legale, mai multe categorii de persoane, printre care: 

 • persoanele suspectate de săvârşirea unor fapte ilegale
 • persoanele a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii, etc.

În cazul nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa împotriva persoanelor care se opun acestei măsuri. După conducerea la sediul poliţiei, verificarea situaţiei acestor persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore.

Aceste prevederi se regăsesc în legislaţe.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Nu au voie sa foloseasca forta decat daca au cascheta in cap si ordin de zona. Ah...si sa nu uit...neaparat trebuie sa aiba buletin de verificare metrologica pentru baston, nu am vrea ca eurocetateanul sa primeasca mai multi newtoni pe spinare decat este admis prin lege.

 • Upvote 1
Link to comment

Domnilor, poate nu m-am făcut eu înțeles, dar nu am adresat această întrebare cu intenția de a aduce vreo acuză/afront polițiștilor ori poliției, ci doar pentru o clarificare a acestor aspecte. Sunt foarte mulți cetățeni care nu cunosc aceste prevederi legislative și comentează pe la colțuri susținând tot felul de drepturi imaginare, iar o clarificare din partea polițiștilor consider e utilă pentru cei care nu știu. Asta e singura motivație din spatele acestei întrebări. Nu e nevoie de ironii și bășcălie. Am primit răspuns și vă mulțumesc.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.