Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Cine este vinovat de producerea accidentului?

JohnnyBravo
Marius
Message added by Marius

Răspuns pentru întrebarea: "Cine este vinovat de producerea accidentului?"

Nu putem să stabilim aici pe forum vinovăţia pentru că nu avem toate datele necesare, putem cel mult doar să oferim o părere. Vinovăţia o poate stabili doar poliţistul care soluţionează un astfel de accident la serviciu. Altfel spus, eventualele opinii prezentate pe acest website au doar un caracter general, pentru că putem să exprimăm doar opinii de principiu şi nu putem să "rezolvăm" cazuri individuale. Fiecare caz individual are particularităţile sale, care necesită o examinare minuţioasa a tuturor împrejurarilor şi al datelor existente, ce poate fi asigurată numai în cadrul oficial şi profesional (la serviciu), situaţie ce nu poate fi substitutită de postările/răspunsurile publicate pe forum.

Mulţumim pentru înţelegere!

Question

Salutare!

As avea nevoie de opiniile voastre obiective in privinta unui accident. Cine este vinovat de producerea acestuia si de ce? Ce prevederi a incalcat soferul vinovat?

Cateva detalii:

Iesirea dintr-un complex imobiliar. Pana la bariera, este sens unic. De la bariera la soseaua principala nu mai este sens unic. Spatiul este suficient de lat pentru ca doua masini sa incapa lejer una pe langa cealalta insa nu exista un marcaj care sa delimiteze doua benzi.

Masina 1, duba, iese din complex si se opreste la intersectia cu soseaua principala. Masina 2, Audi-ul, iese la aprox 13 secunde, incetineste in spatele dubei apoi se pozitioneaza paralel cu aceasta. Audi-ul semnalizeaza intentia de a vira la dreapta cand inca este in spatele dubei, duba semnalizeaza intentia de a vira la stanga in momentul in care Audi-ul ajunge in dreptul sau.

Duba inainteaza de cateva ori in timp ce Audi-ul ramane pe loc.

Audi-ul vireaza dreapta si loveste duba.

Soferul Audi-ului sustine ca se incadrase corect in conditiile date, ca s-a asigurat ca avea suficient spatiu de viraj si ca soferul dubei este vinovat de accident pentru ca si-a schimbat pozitia cat timp el se asigura din partea stanga.

Soferul dubei sustine ca a semnalizat intentia de a vira si ca soferul Audi-ului este vinovat deoareca nu s-a asigurat cand a virat.

Nu am insirat chiar toate detaliile.

Va rog sa vizionati si imaginile surprinse de catre o camera video din complex, pentru a va face o imagine mai clara.

Multumesc!

Recommended Posts

• 0

Buna ziua! Va prezint si eu o situatie mai speciala.

In imaginea atasata eu conduceam vehiculul B si am fost acrosata de vehiculul A.

La prima vedere pare un caz clasic de neacordare de prioritate de dreapta, insa nu-mi explic cum vehiculul A are lovituri doar pe partea stanga in zona farului (masina e un Opel Astra H cu partea din fata ascutita). Vehiculul B prezinta lovituri la bara spate dreapta, roata spate dreapta si pragul si coltul usii dreapta.

Eu consider ca daca vehiculul A nu tragea dreapta de volan (tinand cont si de directia de deplasare a lui), acest accident nu se petrecea. Mai mentionez faptul ca avea viteza destul de mare, probabil a fortat semaforul pe galben sau chiar rosu. Dumneavoastra ce parere aveti?

Multumesc anticipat!

IMG_20190202_104941.jpg

• 0

Ce anume face aceasta situatie mai speciala? Avariile autovehiculelor? Probabil ca daca nu tragea dreapta de volan , avariile erau mult mai grave pentru ca intra in plin in vehiculul B! Apreciera asupra vitezei lui de deplasare si a faptului ca a trecut sau nu , pe rosu sau pe galben o fac doar organele abilitate si nu putem stabili asta pe un forum neavand toate datele accidentului! Daca nu va intelegeti amiabil, sau daca din accident au rezultat si victime trebuie sa apelezi la politie!

• 0

Dupa cum am incercat sa arat, autoturismul B trecuse deja de jumatatea benzii lui A.

1. Consider ca daca nu vira dreapta de volan nu intra in plin in mine, ci pur si simplu trecea pe langa. Dar tragand dreapta s-a indreptat spre mine si m-a lovit in extremitatea din spate a masinii. Am marcat cu rosu in desen locatia avariilor fiecarei masini, iar in coltul din dreapta sus am pus si niste sageti sa fie mai clar. 

2. Daca totusi ar fi vrut sa ma evite, trebuia sa traga stanga de volan. (nu te infigi si mai tare in obstacolul din fata ta.) Intersectia respectiva permitea manevra catre stanga. 

• 0

Vrei sa spui ca trecusei deja de el ,iar el te-a urmarit si te-a lovit? Eu din schita ta inteleg ca vehiculul A intentiona sa vireze spre stanga, iar in afara de a incerca evitarea unui posibil impact cu vehiculul B nu vad niciun motiv pentru a trage de volan spre dreapta! Daca ai alte explicatii, te rog lumineaza-ne si pe noi!

• 0

Bună ziua! Acum două săptămâni am avut un accident rutier. Sunt nelămurită în privința acestuia. Eu voiam să efectuez virajul la stânga pentru a intra pe un drum iar un autoturism a venit din spatele meu cu viteză și m a lovit în partea stângă față eu începând să fac manevra de virare stânga. Afară era o vreme nefavorabilă,  ploua torential. Acum nu știu,  a cui este vina pentru acest incident? 

• 0
  • Moderator

Dacă maşina era deja în depăşire când ai efectuat manevra de viraj stânga, eşti vinovată de producerea accidentului. Conducătorul auto este obligat să se asigure înainte de orice manevră de schimbare a sensului de mers. 

Edited by Cristi

• 0

Ca sa ne aflam in context, am vrut sa ma uit la ceva pe partea dreapta a drumului si m-am apropriat de o masina la nivelul in care oglinzda mea era la o distanta de 4 cm de caroseria lui.

El era langa masina si ma vede ca m-am apropriat, vine imi bate in geam si imi cere sa ma dau inapoi. Ma dau inapoi, trag masina pe dreapta mai in fata si ma duc sa vad daca am lovit masina respectiva in ideea de a solutiona intrucat ar fi fost vina mea. Cand ajung el era in fata, se uita la masina si imi zice ca i-as fi indoi bandoul. Eu am vazut ca nu l-am indoit, masina mea nici macar nu a atins masina lui in nici un fel.

Soferul in cauza era de etnie roma intr-un cartier cunoscut pentru locatarii lui de acelasi tip. El a zis sa facem amiabila, eu am refuzat. A zis sa mergem la politie care era ironic la 20 de m langa, el a zis sa mergem. S-a suit in masina si a plecat, am stat 30 de secunde, am vazut ca nu mai vine si se indeparteaza si am plecat si eu.

In conditiile prezentate, ce repercursiuni pot aparea daca el se duce la politie si reclama o tamponare care nu s-a petrecut, dar isi mai retuseaza pe acasa masina cu un ciocan sa fie sigur ca se vede. Spefic ca nu s-a produs contact si masina lui era alba, a mea verde. Daca era sa apara zgarieturi, se observau imediat.

Multumesc anticipat

• 0

Bună ziua. Am avut un accident într-o intersecție și vreau sa va spuneți părerea voastră. Am pătruns în intersecție pe culoarea verde, am virat stânga și am așteptat sa treacă ceilalți participanți la trafic din dreapta. Eu eram încadrat pe prima banda. Vedeam semaforul celor care veneau din partea dreapta. Semaforul sa pus pe galben. Cei de pe băncile 3 și 2 s-au oprit văzând culoarea galben. Când am văzut ca s-au oprit am plecat de pe loc incet. Am trecut de a 3-a banda și de a - doua banda și din dreapta pe prima banda m-a lovit un alt participant la trafic. Din mine a ricoșat pe o trecere de pietoni și în alte doua mașini. Au venit polițiștii la fata locului și au spus ca este culpa comuna. Ca eu nu am acordat prioritate și ca acea persoana a trecut pe rosu.. Cum vi-se pare ca este corect? 

• 0

Bună ziua. Am parcat masina unde oprirea era interzisă și m-am dus sa fac cumparaturi. Nu a durat nici 5 minute, ca cineva a venit si mi-a zis ca masina mea a fost avariata. Cand ies, fata care a provocat accidentul era langa masina ma astepta, si am propus sa facem pe cale amiabila. Acum ei vor sa le dau si eu asigurarea mea, ca eu nu trebuia sa parchez acolo, ca ei nici nu trebuia sa imi dea asigurarea la fel ca nu trebuia sa parchez acolo. Intrebarea mea este daca trebuia sa le dau si eu asigurarea. Si cine este de vina. 

• 0
  • Moderator

@Enaruandreeaelena,

Dacă aţi încheiat constatarea amiabilă nu mai puteţi merge la poliţie, pentru că în aceste situaţii asiguratorul stabileşte vinovăţia (mai exact vinovăţia o stabileşte inspectorul de daună). Dacă eşti nemulţumită cu privire la modul de soluţionare al evenimentului de către asigurator, trebuie să te adresezi instanţei de judecată.

• 0

Buna seara,

Am fost implicat de curand intr-un accident pe autostrada si v-as ruga daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns. In timp ce ma deplasam pe banda 2 masina din fata mea a franat brusc deoarece i-a aparut in cale un caine. Am franat si eu in timp util dar dupa ce a trecut cainele masina a continuat sa franeze si s-a oprit complet, fara motiv, luandu-ma prin surprindere. Am reusit sa evit impactul si am trecut pe banda 1 dar dupa ~3 secunde sunt lovit din spate. Cine este vinovatul in cazul acesta? Eu sau cel care m-a lovit?

Va multumesc.

P.S. Catelul este bine-mersi

Edited by MihaiBasarab

• 0

Buna seara. As vrea sa stiu, congform legii (si daca exista o lege in sesul acesta, care este aceasta): daca am facut stanga intr-o intersectie mica in forma de T, intre blocuri, venind de pe drumul fara prioritate, cand se considera ca am parasit intersectia? Pe scurt, am avut un accident, politia a masurat 15m de la locul acestuia pana la intersectie, masinile implicate fiind in pozitie dreapta, si am 2 zgarieturi de suprafata in partea din spate dreapta. Multumesc anticipat!

• 0

Buna, ma contrazic cu niște colegi pe următoarea problema banala:

Auto A se afla in fata la auto B.

Auto A face dreapta fără sa semnalizeze iar auto B îl lovește in spate.

Toti susțin ca auto A este vinovat de producerea accidentului fiindcă acesta nu a semnalizat intenția de virare la dreapta, chiar dacă auto B este obligat sa păstreze distanța. 

• Like 1

• 0

Buna ziua. Exista cumva prevazut in vreo lege ca daca esti lovit din spate dar nu pe mijlocul masinii esti de vina? Caz concret, matusa mea se deplasa pe un drum cu masina. Fiind mai in varsta mergea mai incet ca sa nu depaseasca cumva viteza regulamentara. O masina din spate care se deplasa cu viteza foarte mare - a mers cel putin 20 de metri pe frana - a intrat in ea dar nu central ci i-a lovit stopul din stanga si a rasucit-o la 180 de grade. Politia a spus ca este ea de vina deoarece nu era lovita fix pe mijlocul partii din spate a masinii. Este posibil asa ceva?  Faptul este consumat dar eu banuiesc o intelegere la mijloc pentru ca nu cred ca are vreo vina matusa mea. Va rog frumos sa ma lamuriti si va multumesc pentru timpul acordat acestui raspuns.

• 0
  • Moderator

Dacă sunteţi nemulţumiţi şi consideraţi că s-a comis o nedreptate cu privire la modul de soluţionare al evenimentului rutier de către poliţist, trebuie ca mătuşa ta să se adreseze instanţei de judecată, formulând o contestaţie împotriva procesului-verbal.

• 0

Revin cu intrebarea la care mi-a raspuns Marius caruia ii multumesc dar nu nedreptatea sau nemultumirea erau esenta acelei intrebari. Am fost destul de explicit. Exista cumva prevazut in vreo lege ca daca esti lovit din spate dar nu pe mijlocul masinii esti de vina? Daca da, in ce situatii? Poate exista vreo exceptie ceva de care nu stiu si as vrea sa imi raspunda un politist la asta. Va multumesc!

• 0
  • Moderator

Nu putem să ne pronunţăm aici, pe forum, cui aparţine vinovăţia pentru producerea unui eveniment rutier pentru că nu avem toate datele necesare (spre exemplu avem doar versiunea unui conducător auto care de cele mai multe ori nu corespunde cu ce susţine şi celălalt). Noi aici putem cel mult doar să oferim o părere. Vinovăţia o poate stabili doar poliţistul care soluţionează un astfel de accident la serviciu. Eventualele opinii prezentate pe acest forum au doar un caracter general, pentru că putem să exprimăm doar opinii de principiu şi nu putem să "rezolvăm" ori să ne pronunţăm în cazuri individuale. Fiecare caz individual are particularităţile sale, care necesită o examinare minuţioasa a tuturor împrejurarilor şi al datelor existente, ce poate fi asigurată numai în cadrul oficial şi profesional (la serviciu), situaţie ce nu poate fi substitutită de postările/răspunsurile publicate pe forum.

• 0

Nu imi dau seama cum sa ma exprim ca sa ma fac inteles. Nu conteaza incidentul descris anterior. Sa luam de facto urmatoarea situatie ipotetica: intra cineva in spatele tau si sunt intrunite toate conditiile care dovedesc ca el e vinovat, nu a pastrat distanta regulamentara sa zicem. Nu mai comentam asta. Scrie undeva in codul rutier sau in alta exceptie ca daca nu ai fost lovit fix pe mijlocul masinii  ci ai fost lovit mai stanga sau mai dreapta poti fi tu vinovat? Simplu, da sau nu? Nu cunosc atat de bine legislatia ca un politist si de asta am apelat la acest forum. Va multumesc!

• 0

Am avut un accident rutier pe care am sa sa-l descriu. Ma deplasam pe un drum principal, la un moment dat am semnaliat, m-am asigurat incercand sa virez stanga. Soferul din spatele meu a oprit. In acel moment am fost lovit in roata din stanga fata si proiectat intr-un sant. Soferul care m-a lovit a venit din aceiasi directie de mers, din spatele nostru cu viteza foarte mare, a taiat linia continua si m-a acrosat rupand apoi un copac oprindu-se la aproximativ 100 m de masina mea.  A sosit un domn politist chemat de el care a considerat ca eu sunt vinovat ca nu m-am asigurat necorespunzator si el ca a depasit necorespunzator. Am refuzat sa semnez PV si am solicitat sa mentioneze ca nu sunt de acord cu el. Nu a completat rubrica martor. Se considera culpa comuna? Pot sa repar masina pe polita celuilalt sofer? Este corecta decizia politistului? Ce mai pot sa fac in aceasta situatie.

Va multumesc!

image.png.0030107ff0323d848067fbe36aa8e0dc.png

PV.pdf

• 0

Bună ziua,

Mă puteți, vă rog, lămuri cu privire la vinovăția accidentului din acest film: 

Aparent, cel cu Toyota care circula pe banda a doua schimbă direcția de mers (continuă drept) și-l acroșează pe cel cu BMW care își continua deplasarea pe banda a treia, conform marcajului longitudinal aplicat în acea intersecție. 
În acea intesecție, pe benzi sunt aplicate marcaje după cum urmează:
https://www.google.com/maps/@47.1656393,27.5901688,3a,75y,179.87h,59.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNn0C_yfbYM1sr-Z7vTtI8g!2e0!7i13312!8i6656
iar interpretarea celui cu Toyota (și nu numai) este că șoferul BMW-ului  trebuia să meargă drept, conform marcajului sub formă de săgeată înainte. 

Puteți să mă lămuriți, vă rog, dacă marcajul rutier este corect și cine este vinovat în cazul prezentat?

Vă mulțumesc anticipat!

• 0

Bună ziua, acum câteva zile am fost implicat într-un eveniment rutier. Ma aflat oprit în afara părții carosabile și dorind  sa ma repun in mișcare pe sensul mers am efectuat manevra de asigurare în oglinda, am observat ca se apropie de autovehicule cărora le-am dat prioritate de trecere și când am sesizat ca nu se apropie nimic din spate am început manevra de întrare pe banda, moment în care am fost acroșat de o duba ce se deplasa fără lumini de întâlnire pe timp de noapte și ceața. În seara evenimentului am căzut de comun acord ca este vina lui pentru ca nu l am putut observa dar dimineața a mers la politie sa declare evenimentul. Cine credeți ca este vinovatul? Eu pentru ca nu am acordat prioritate sau a lui pentru ca se deplasa fără lumini pe timp de noapte și ceata și nu l-am putut observa? 

• 0

Buna ziua , deranjez cu o intrebare daca puteti ajuta Cine este de vina intr o astfel de situatie ? 
Mentionez ca nu tin minte 100% dar cred ca era deja linie continua pt toata lumea fiind in apropierea semaforului .
am dat semnal am intrat incet ;domnul de pe banda 2 mi a dat voie . Cel de pe banda 3 a intrat cumva pe diagonala direct cand a vazut ca a incetinit banda 2. Daca era in mers linie discontinua stiu ca eu aveam voie ;dar cu linie discontinua si eu stand la semafor de stanga .... nu stiu...Vrem sa facem amiabila si nu stim cine este de vina .

0F0763B7-629A-498D-AE2F-70768D93CAF8.jpeg

• 0

Buna seara,

Rog sa ma ajutați cu vinovatul in cazul unui accident minor ;))

Intentionam sa virez la stanga pe un drum cu priorioritate, de pe un drum lateral in panta, in timp ce ma asiguram stanga - dreapta, o mașina parcata regulamentar chiar vis a vis de unde ieșeam eu, a început sa iasă cu spatele, am claxonat, dar neauzind claxonul, a dat pana a intrat in mine.

Inițial doamna s-a scuzat ca n-a fost atenta, n-a auzit claxonul si ca e vinovata și sa facem amiabila, dar intre timp a ieșit un apartinator care striga ca eu sunt vinovat și a rămas ca mergem la politie.

Mulțumesc pentru explicații.

Toate bune!

• 0
  • Moderator

Nu putem să stabilim aici pe forum vinovăţia pentru că nu avem toate datele necesare. Vinovăţia o poate stabili doar poliţistul care soluţionează un astfel de accident la serviciu.