Jump to content
POLITISTI.ro

Reintroducerea în Codul Penal a infracţiunii: Ofensă adusă unor însemne


Catalin

Reintroducerea în Codul Penal a infracţiunii: Ofensă adusă unor însemne  

34 members have voted

  1. 1. Eşti de acord cu reintroducerea infracţiunii: Ofensa adusă unor însemne naţionale?Recommended Posts

  • Moderator

Există la Parlament o iniţiativă legislativă a unui număr de 36 parlamentari, de a reintroduce în Codul penal infracţiunea de “Ofensă adusă unor însemne” (redenumită “Ofensa adusă unor însemne naţionale”), infracţiune care a fost eliminată odată cu adoptarea noului Cod penal.

Potrivit propunerii legislative iniţiate, pot deveni infractori şi pot fi pedepsiţi cu maximum 3 ani de închisoare autorii şi distribuitorii/difuzorii unor discursuri, scandări, articole, filme, cântece, desene/caricaturi care vor fi considerate de procurori şi judecători că exprimă lipsă de respect, faţă de steagul ţării, de imnul ţării, de emblemele sau semnele folosite de autorităţile publice (de exemplu, lipsa de respect faţă de ecusoanele şi semnele ANAF, faţă de stemele judeţelor şi municipiilor, faţă de insignele poliţiştilor sau magistraţilor, faţă de roba magistraţilor etc.)

În prezent, lipsa de respect faţă de imn sau steag sunt sancţionate, prin reglementări speciale, cu amendă contravenţională (HG nr. 1157/2001). 

Voi ce părere aveţi?

Link to comment
  • Active member

Parerea mea este ca daca amenzile nu se aplica ( eu cel putin nu prea am auzit de astfel de sanctionari), de ce am crede ca cineva chiar ar face inchisoare pentru ca arde drapelul Romaniei sau spanzura o papusa ce reprezenta pe Avram Iancu cum facea maghiarul ipocrit din Harghita care injura statul roman, dar el era bugetar?

Link to comment
  • Moderator

Prevederi similare există în legislaţia penală a multor ţări cu tradiţie democratică. Nu am înţeles deloc pentru care motiv a fost eliminată din Codul Penal.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.