Jump to content
POLITISTI.ro

Cercetarea disciplinară a poliţiştilor se poate face retroactiv?


Ccristian

Recommended Posts

Daca inceperea cercetarii prealabile a fost aprobata de catre inspectorul sef a fost aprobata la data de 31.03.2015, se mai poate continua cercetarea, retroactiv? Avand in vedere ca in acel moment O.M.A.I. 360 era suspendat?

Link to comment

Este vorba de fostul O.M.A.I. nr. 400, cercetarea ta a fost suspendata, daca ar fi trecut un an de la comiterea faptei nu puteau sa te mai cerceteze. Acum pot.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

Legea nu se aplica retroactiv decat in cazul legii penale mai favorabile(Constitutia Romaniei). Avand in vedere ca faptele tale au fost savarsite anterior intrarii in vigoare a legii 81 din 2015 si tinand cont ca fostul articol de prevedere a sanctiunilor nu mai este in vigoare (art.58) fiind abrogat integral de punctul 3 din legea 81 pe 2015, sanctiunile disciplinare chiar daca sunt la unele litere identice cu fostul articol din legea 360 pe 2002 nu pot fi aplicate retroactiv. Deputatii si senatorii aveau posibilitatea daca doreau acest lucru, sa abroge doar literele din art 58 ce urmau a fi modificate. In acelasi timp este imoral pt tine ca unitate sa astepti sa se dea lege sa-ti faci treaba pe linie disciplinara a propriului personal si sa te uiti in urma cu un an de zile la toate abaterile savarsite de personal de care nu stia ca sunt pasibile de sanctiune disciplinara si nu putea preveni. Nu este cazul lui Shutter.

Link to comment

Nu cred. Nu cunosc pe ce temei legal poti face asta. Pana la constatatarea neconstitutionalitatii articolelor care faceau referire la acel omai400/2004 legea 360/2002 isi producea efectele. Nu sunt sigur din ce citisem undeva ca temeiul constitutionalitatii acelor articole din legea 360/2002 care faceau referire la omai-ul 400/2004 deoarece nu era publicat in monitorul oficial au mai fost atacate la Curtea Constitutionala in 2008, si s-a respins exceptia de neconstitutionalitate atunci. Portita inspectoratelor de a efectua cercetari si a aplica sanctiuni disciplinare pentru faptele  de dinaintea emiterii legii 81 din 2015 este art.II din legea 81 din 2015. Acel articol poate fi luat in seama cel mult la agravarea sanctiunii tinand cont de activitatea anterioara a politistului. Agravare a unei sanctiuni pentru o fapta savarsita dupa intrarea in vigoare a legii 81 din 2015. Daca interpretarea acelui articol II din legea 81 din 2015 lasa liberate la aplicarea de sanctiuni pentru fapte savarsite anterior datei intrarii in vigoare a legii 81 din 2015, acel articol este, alaturi de punctul 3 din legea 81 din 2015 neconstitutional, tinand cont de art. 15 alin. 2 din Constitutia Romanie. Deci cele 2 prevederi pot fi, odata cu contestarea actului administrativ de sanctionare in contencios administrativ, contestate la Curtea Constitutionala.

Pentru colegul Shutter.

PS. Le explici celor de la biroul de control problema asta, iar daca vezi ca insista cu continuarea cercetarii tale si a sanctionarii contesti in termen de 10 zile de la luarea la cunostinta la seful unitatii superioare celei care ti-a aplicat sanctiunea, dupa care, daca seful unitatii superioare nu anuleaza actul administrativ de sanctionare,  te adresezi instantei de contencios administrativ, potrivit legii 554/2004 art.1 pe temeiul care ti l-am explicat, contestand actul administrativ de sanctionare(nr si data), si informezi ca ai depus cerere la Curtea Constitutionala pentru constatarea in temeiul art.15 alin(2) din Constitutia Romaniei, a neconstitutionalitatii punctului.3 (art. 58 al legii 360/2002) si a art.II din legea 81 din 2015. In acelasi timp depui cerere si la Curtea Constitutionala pentru abrogarea punctului. 3 (art.58) si a art.II din legea 81 din 2015, ca fiind neconstitutionala in situatia in care instanta constata legala aplicarea sanctiunilor diciplinare anterior datei intrarii in vigoare a legii 81 din 2015. Atentie la provocarile si intimidarile venite din partea unor "colegi" ai tai serviabili sefilor. Pt a nu te agata intr-o alta sanctiune aplicata legal.

Edited by Marin81
  • Upvote 4
Link to comment

Din moment ce am primit citatie si mi s-a spus ca daca nu aveam concediu in perioada asta, pe 01.10 s-ar fi prescris...

Link to comment
  • Member

Hg 725/2015

 

Art. 39. Termenul de prescripţie a faptei

(1) Termenul de 6 luni prevăzut la art. 60 alin. (1) din Statut se calculează de la data la care persoana în drept a luat la cunoştinţă, în scris, de comiterea faptei.

(2) În situaţia prevăzută la art. 25, termenul se calculează de la data luării la cunoştinţă a notei motivate sau, după caz, a raportului de control de către persoana care a dispus activitatea de control.

Link to comment

Sunt unii pe aici blocati cu mana pe butonul rosu....daca a fost citat o sa fie cercetat, cel care mi-a dat minus face un pariu cu mine?

Ramane de vazut cum se va termina cercetarea disciplinara. Inainte se numea referat acum se numeste incheiere.

Edited by Elvis
Link to comment
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

in ultima vreme de cand a aparut noua baza legala a cercetarilor disciplinare, parca au inebunit cu totii, cercetari peste cercetari. nu se mai uita la nimic, dispun cercetarea disciplinara. este cumva vreun indicativ de evaluare la ofiteri?

sa va expun urmatoarea speta: sa zicem ca se dispune cercetarea disciplinara in urma unui control. cercetarea disciplinara este dispusa asa de dragul de a fi, ca tot este la moda in zilele astea sa o dispui. politistul cercetat  este gasit nevinovat. ce poate face in acest caz politistul cercetat si intors pe toate partile atat de controlor cat si de cel care efectueaza cercetarea disciplinara?

 stiam ca exista o dispozitie data prin 2008-2009 in care se spunea ca in cazul cercetarilor disciplinare care nu s-au confirmat, cel care a dispus sau a propus cercetarea la randul sau sa fie cercetat disciplinar. mai este in vigoare aceasta dispozitie? stie cineva ce numar are aceasta dispozitie

Link to comment

Istoricul2 nu o sa vezi tu vreun inspector sef cercetat pentru ca a dispus o cercetare disciplinara mai ales daca nu ai luat nicio sanctiune.

Eu nu va spun ce vreti sa auziti. 

Inspectorul sef dispune cercetarea unui politist printr-o dispozitie scrisa, cei de la control intern nu fac nimic de capul lor. Iar rezultatul cercetarilor este unul consultativ, orientativ, inspectorul sef aplica sanctiunea si raspunde pentru aplicarea ei. Ca unii dintre cei care cerceteaza politistii sunt rai prin definitie sunt de acord cu tine, dar asta au in fisa postului, sa cerceteze politisti !

Edited by Elvis
Link to comment

elvis, nu ma refeream la inspectorul sef. inspectorul sef citeste ce au gasit cei care au facut controlul, nu are de unde sa stie daca ce scrie in nota de control este adevarat sau nu. este adevarat ca inspectorul sef dispune cercetarea prealabial prin dispozitie pentru a vedea daca aspectele se confirma sau nu. dar mai poate propune si atentionare, fara alte verificari.

eu ma refeream la cei care fac propunerea de cercetare prealabila, la cei rau intentionati, cei care vor sa iasa in evidenta, pentru a-si pastra scaunele caldute, birourile cu aer conditionat, cei care nu sunt nevoiti sa faca curat singuri in post, nu sunt nevoiti sa-si aprinda focul la post pentru a se incalzi, nu sunt nevoiti sa se descurce de consumabile, cei care au secretara si lista poata continua, la acesti politisti ma refer care sunt SEFI, la cei care constata, cei care uita de sprijin, de indrumare, trec direct la control, iar in urma controlului constata ca nu ti-ai facut treaba, prin omisiunea trecerii in nota de control a unor documente care exista fizic si sunt salvate si in calculator cu data si ora intocmirii. la acesti controlori ma refeream. :emo-yessir:

Link to comment

Istoricu2 si eu cred in dreptate in adevar...numai ca vezi tu am invatat sa accept realitatea. Impotriva acestor sefi nu ai dect o singura posibilitate, plangere penala la parchet.

Daca te astepti ca marele ,,controlor" cms.sef Sandu de la IGPR sa te ajute in aceasta problema iti recomand sa nu iti faci mari sperante. ,,Nu sanctioneaza sefi", asa a spus la o sedinta la IGPR.

Poti sa faci sesizari catre inspectorul sef, cel care i-a trimis in control, sau catre IGPR. Dar am vazut prea multe ca sa mai cred in minuni. Si cand te gandesti ca practicile de la IGPR o sa fie ,,implementate" la minister ....ma apuca nervii !

Link to comment

OMAI nr.300/2004....

Art. 77 – (1) Activitatea de evaluare a personalului este o obligaţie de serviciu a şefilor /comandanţilor, care poartă întreaga răspundere pentru obiectivitatea acesteia.

(2) Evaluarea subordonaţilor care nu corespunde realităţii constituie temei pentru trimiterea celui vinovat în faţa Consiliului de Disciplină /Consiliului de Onoare /Comisiei de Disciplină.

Nu stiu daca te ajuta cu ceva. Daca stii numarul dispozitiei iti promit ca o caut si o pun aici.

Link to comment
  • 1 year later...

Aș dori niște lămuriri. 

Din 01/09/2016 mă aflu în concediu de creștere a copilului iar în urmă cu două săptămâni am aflat că s-a dispus cercetarea prealabilă față de mine pt anumite injurii adresate in public. Întrebarea mea este pot fi sancționat in această perioadă, se suspendă cercetarea, de prescrie??? Având în vedere că eu mă voi întoarce la serviciu abia în 29/05/2017. Vă mulțumesc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.