Jump to content
POLITISTI.ro

Pistol din al II-lea razboi mondial


cosmin86

Recommended Posts

salut.

de curand a venit o persoana la mine si mi-a predat un pistol de provienenta Belgiana, pe care spune ca l-a gasit pe o grinda cand a vrut sa schimbe acoperisul la o casa batraneasca. Am scos incarcatorul din pistol si am gasit 4 cartuse: 2 cu varf de plumb si 2 cu varf de otel. pistolul e in stare f f buna acesta fiint protejat de o carpa imibibata in vaselina.

Pistolul Browning, md. 1910/22, cal. 9 mm

Se poate face cerere la AEST sau in alta parte pentru a achizitiona eu pistolul, sau nu? mi-ar placea macar ca panoplie..

Link to comment

Se poate, insa nu la aest. trebuie predat la logistica/armament, iar acestia sa-i faca valorificare. Asta, din pacate, este unica varianta legala.

Daca este identic cu cel din poza, este foarte posibil sa fie chiar cal 9X19 mm (parabellum), iar cei de acolo sa vrea sa-l bage la dotare, fiind calibru compatibil cu armele ...din dotare.

Sugestia mea este, daca ai posibilitatea, sa te uiti pe teava, daca este in buna stare, poti sa-l folosesti ca arma de aparare, daca nu, te poti rezuma doar la arma de panoplie sau de colectie.

Link to comment
  • Moderator

E mai usoara procedura pt arma de autoaparare. In caz ca nu e functional, trebuie sa devii colectionar, iar procedura e mai greoaie, trebuie sa fii membru intr-o asociatie a colectionarilor de arme etc.

serhente Garcia, nu stiu cum se procedeaza la voi, dar la noi e mare miracol sa bage o arma la dotare. Ducem o lupta de convigere colosala de vreo doi ani pentru o pusca cal.12 cu repetitie. :(

Link to comment

este in stare buna. l-am desfacut iar teava are un strat de vaselina intarita in interior, se incarca si percuteaza foarte bine.... merge ca uns cand tragi de manson. eu zic ca e functional dar gloantele din incarcator sunt putin mai mari in diametru decat la carpati... e posibil sa fie de 9 mm.

aveti idee cam ce trebuie sa contina raportul pe care il dau la Logistica?

Edited by cosmin86
Link to comment

Trebuie sa DISCUTI cu cei de la logistica. Totul depinde de hotarirea comisiei de evaluare si stabilire a destinatiei.

Daca vrei si poti, cauta pe net "pretul produsului identic sau similar" pentru a-i ajuta sa il evalueze repede si corect.

later edit, dupa vizionarea pozelor din linkul anterior

http://world.guns.ru/handguns/hg/be/fn-browning-m1910-and-m1922-e.html

este un 9X17 mm (dupa "dunga circumferentiala" de pe cartus)

Edited by serhente Garcia
Link to comment
  • Moderator

Piesa este super ! Daca vrei sa o restaurezi cu adevarat, iti recomand un armurier din Prahova, care este artist !

Cat despre pastrarea armei, cred ca se poate rezolva, mai ales daca dai peste niste oameni cu mintea la ei, nu capete patrate. Stiu un procuror care are o colectie impresionanta de arme, majoritatea foste "corpuri delicte". A lucrat tipul aproape toata cariera sa ca procuror criminalist si a avut de unde sa adune :naughty: Pentru cei care-l cunosc, i se spune "Vanatorul" ! Un adevarat profesionist !

Edited by CITADELA
  • Upvote 1
Link to comment

Browning are pe undeva si o rezonanta istorica. Pe data de 28 Iunie 1914 la Sarajevo, studentul sirb Gavrilo Princip [1894-1918] l-a asasinat pe Arhiducele Franz Ferdinand de Austria folosind un pistol de calibrul 7,65mm marca Browning M1910. Respectivul pistol este azi expus si poate fi vazut la Muzeul de Istorie Militara din Viena [Austria]. Evenimentul mentionat mai sus a fost scinteia declansarii primului razboi mondial. :emo-yessir: :emo-yessir:

  • Upvote 1
Link to comment

acum ramane de vazut... saptamana asta ma duc sa o predau la inspectorat si sa vb cu baietii de acolo...

Si ce mi se pare anormal, un coleg de la AEST imi "spune" sa-i incep urmarirea penala celui ce mi-a adus arma pt art 279 din cod penal... o prostie din punctul meu de vedere deorece omul a gasit-o si a predat-o imediat avad si martori in sensul asta. Binenteles ca procurorul imi va spune sa-i dau NUP, logic nu... Dar uitati ca au mai ramas si militeni printre noi... Daca am "bafta" asta si la logistic / armament e clar... :(

(

Edited by cosmin86
Link to comment

Arma este marca Fabrique Nationale si preia un model celebru Browning ( acesta fiind un producator american). Modelul a fost produs in State de catre Colt iar in Europa de catre FN. Aproape toate semiautomatele din ziua de azi au la baza sistemul de operare al acestei arme. este cel mai probabil calibrul 9X20 mm.

nu cred ca are sens sa incerci sa ti iei autorizatie de autoaparare pentru acest pistol, ai dreptul la maxim doua si ti ocupi locul in permis cu o arma destul de veche si intr o foarte precara stare de functionare.nici nu ti as recomanda sa incerci a trage cu ea macar in eventualitatea in care ai gasi munitia aferenta. pe colectie da, ar fi o idee desi e cam mare bataie de cap.

in alta ordine de idei..vand Walther PPk cal. 9 Kurz. : ))

rectific se pare ca este cal. 380 ACP, a.k. a. 9x17 sau 9 Kurz.

despre dosarul penal solutionat cu NUP gasitorul nu cred ca va scapa.

Link to comment

arma va fi data la topit :( , nu se poate face raport sau altceva pentru a intra in posesia armei nici macar ca panoplie fiindca, dupa spusele ..specialistului" nu exista provienenta legala.

Politistul de la AEST mi-a explicat de asemena ca a vrut sa faca o expozitie cu armele retinute dar s-a luptat cu sefii degeaba, deoarece acestia au motivat ca prea multa bataie de cap si prea multe hartii de facut.

Asa ca... nu se mai poate face nimic.

Link to comment

Cauta omai 782/2005, sectiunea 3, art 17 ;)

Armele provenite de la corp delict CU SITUATIA JURIDICA CLARIFICATA, pot avea ca destinatie

- completarea dotarii unitatilor/subunitatilor MAI,

- transfer fara plata catre alte institutii (muzeale) ale statului

- valorificare catre persoane fizice sau juridice (arme "atipice" sau de colectie)

- casare directa, dupa obtinerea aprobarilor de la esaloanele superioare

Nu este mot a' mot cum scrie la ordin, dar in mare, cam pe aici se invirte.

nu se poate face raport sau altceva pentru a intra in posesia armei nici macar ca panoplie fiindca, dupa spusele ..specialistului" nu exista provienenta legala.

.... nu exista provenienta legala ... INCA ;) ALTFEL, FARA O HOTARIRE JUDECATOREASCA DEFINITIVA , fierul nu poate sa plece de la camera cd a s.c.j.e.o.

Inca o chestie, in afara de AMPIC/AGCh/AMPC sau cum s-o numi pe la voi, NIMENI nu este indreptatit dupa lege, sa faca ceva cu acea arma.

Link to comment

Acest tip de pistol a fost fabricat numai de FN Herstal din Belgia, care cumparase de la JM Browning dreptul de a folosi brandul numelui sau. Este o imbunatatire a modelului 1910, de la care pastreaza mecanica, dar i se lungeste teava si incarcatorul, marindu-se corespunzator si dimensiunile de gabarit ale armei. Acestea au fost cerintele din contractul cu armata sarba, dar modelul a fost vandut , fireste , si catre civili. Un lot din acest model a fost si in dotarea politiei romane interbelice. El are deasupra mansonului inchizatorului stema regala incadrata de ROMANIA si MINISTERUL DE INTERNE. Alta varianta are plasele de lemn si marcaje waffenamt, fiind fabricate in timpul ocupatiei naziste a Belgiei, sunt mai prost finisate, dar mai cautate de colectionari. Daca pistolul in cauza e varianta romaneasca, e interesant. Altfel, pretul unuia in stare f buna este de pana in 200 euro pe piata occidentala , iar cel de aici nu poate atinge mai mult de 20-40% din acest pret, conditia lui fiind la clasa "fair".

Arma in cauza va ajunge la serviciul administrativ, care dispune daca il caseaza sau valorifica. Datorita faptului ca valorificarea presupune mai multe acte, puturosii de acolo il vor casa cel mai probabil :( . Referitor la acest fapt, inca din anii 1950 politia participa cu ravna la distrugerea patrimoniului cultural de arme al Romaniei. Acest fapt trebuie oprit , si asociatiile de colectionari fac demersuri in acest sens, pentru salvgardarea patrimoniului de arme al tarii. Nu uitati, peste 50 de ani, si Carpatiul sau Glockul vor fi niste frumoase pistoale de colectie! :rolleyes:

Si cateva pagini dintr-un catalog romanesc, din timpurile cand orice cetatean putea sa-si ia arma dorita

post-3331-095869100 1308744350_thumb.jpgpost-3331-099440300 1308744380_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Datorita faptului ca valorificarea presupune mai multe acte, puturosii de acolo il vor casa cel mai probabil :( .

Cu parere de rau, trebuie sa confirm ca e reala aceasta afirmatie.

Link to comment

Afirmatie reala, dar si relativ indreptatita. Marea problema consta in EVALUAREA obiectului. Fiind unul vechi si/sau care nu se mai fabrica, este destul de greu de stabilit un pret "relativ just" cit mai apropiat de "un produs identic sau similar (tratati ghilimelele ca atare ;) )

DE CE? Pentru ca daca ii pui un pret prea mare, nu se mai cumpara, iar daca il pui mai mic, un audit ultreior te poate "acuza" ca ai facut blatul cu cumparatorul ;)

Link to comment

Asociatiile de colectionari si-au afirmat disponibilitatea de a consilia inspectoratele judetene in aceata problema a evaluarii, care trebuie sa recunoastem, nu fac obiectul muncii de politie, altfel politistii s-ar fi facut istorici! :D Dar doar vreo cateva judete si-au exprimat dorinta de colaborare,nu le numeri pe degetele de la o mana, din pacate...

Link to comment

Cu colegul de la AEST am curat o buna parte din pistol iar pe partea de deasupra mansonului am gasit un blazon iar baza acestuia scria MINISTERUL DE INTERNE. Ca istorie: discutand cu persoana ce a gasit arma, mi-a spus ca bunicul sau a fost legionar, nicio data nu a agreeat comunistii si din acesta cauza a avut de suferit. Probabil ca arma era mijlocul sau de aparare, totusi sunt foarte curios cum a intrat in posesia ei.

Link to comment

In cazul acesta , pistolul este interesant pentru colectionarul roman. Incearca sa-l cumperi , si daca nu poti, sesizeaza ANCA. Ne poti spune la ce inspectorat e arma?

Atentie, transformarea in arma de panoplie duce la pierderea totala a valorii armei, transformand-o in piesa decorativa....

Link to comment

Este foarte posibil ca acest pistol sa fi fost insusit in timpul rebeliunii legionare din sediile de politie, sau sa fi fost in dotarea unui politist legionar care l-a ascuns in timpul prigoanei care a urmat(antonesciana si, mai apoi, comunista) .

Edited by Browning
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.