Jump to content
POLITISTI.ro

Detalii despre specializarea judiciarist sau criminalist


Claudiu1

Recommended Posts

Salutare tuturor.Ma numesc Claudiu si am o mare rugaminte la voi,daca se poate desigur.Am 18 ani,sunt inca elev in liceu,respectiv clasa a 12-a si as vrea sa urmez scoala de politie Campina.Problema care este,sunt foarte foarte bulversat si ametit in legatura cu posturile efective ale politistilor.Fratele meu este politist in Bucuresti,Popesti-Leordeni mai exact dar nu am vorbit prea multe cu el datorita distantei,eu stand in tg-Jiu.Deci,sa revin la subiect,m-ar interesa profilul criminalistica.M-am interesat putin despre acest post si nu e tocmai cum credeam eu,mai precis "ca in filme".Dar totusi am gasit ceva asemanator,chiar daca nu detinem cel mai performant echipament in prelevarea probelor,etc.,mai exact judiciar.Ce as vrea,daca se poate:sa ma lamuriti putin,puncte forte puncte slabe ale acestui post.Chiar am o anumita atractie pentru asa ceva,mai exact in investigatii,cercetare etc. as fi foarte multumit daca mi-ati putea oferi mai multe detalii sau macar o alta recomandare pe un alt profil.Multumesc!

Link to comment

Flacau, pune mana si invata, pregatestete fizic si intelectual si dupa ce esti admis la Scoala de Agenti de Politie, oricare ar fi aceasta, te vei lamuri si iti vei putea face o parere obiectiva, astfel o sa poti opta spre ce specializare sa te orientezi. Pana atunci spor la treaba!

Edited by sorinel
Link to comment
 • 7 months later...

Sunt în clasa a zecea la mate-info şi în ultima vreme am luat ferm decizia că vreau să merg la Academie. Ceea ce mi-ar plăcea cu adevărat să fac, ar fi să lucrez în criminalistică. 

Nu ştiu dacă e de bine sau nu, dar ideea asta mi s-a înfiripat când urmăream un serial american, "The Glades". Nu e foarte cunoscut, precum seriile CSI, dar mi-a plăcut mult ceea ce făcea personajul principal, detectivul. Poate unii cred că nu are nicio relevanță ce am spus despre serial, însă nu ştiu prea multe despre specializări sau despre ce anume face un absolvent de criminalistică şi mă gândesc că poate unii dintre voi ştiu serialul şi îmi pot explica ce anume din viața detectivului se întâmplă şi în viață reală. 

Ceea ce mă atrage cel mai mult? Interogarea suspecților, "culesul" dovezilor şi punerea lor cap la cap, plus că îmi place să văd cum vinovații sunt prinşi, sau supuşi pedepsei, sunt o persoană care ar face orice pentru adevăr şi dreptate.

Şi încă ceva.. admiterea constă în aceleaşi probe (proba sportivă, examen medical, psihologic, scris la română, istorie şi o limbă străină) sau pentru această secție e diferită?

Poate unora li se par penibile întrebările pe care le-am pus, însă nu am cum să ştiu aceste lucruri, nu am de unde. Sper că e cineva care mă poate lămuri.. 

Link to comment
 • Member

În Poliția Română, sistemul judiciar e cu totul diferit față de cel american (presupun că despre acela se face referire în serial).

Polițistul având calitatea de organ de cercetare al poliției judiciare este cel care face cercetări într-un dosar penal și propune soluția legală, în sensul de a trimite sau nu în judecată persoana sau persoanele cercetate. Această propunere a sa este confirmată sau infirmată de procurorul de caz, sub coordonarea căruia se află orice dosar penal. Procurorul are așadar ultimul cuvânt dacă respectivul (suspect sau, după caz, inculpat va ajunge să fie trimis în judecată pentru fapta/faptele sale). Cam asta e imaginea a ceea ce probabil apare in filme ca fiind "detectivul". El poate lucra atât în cadrul formațiunilor de investigații criminale (cunoscute popular și sub denumirea de "judiciar")la nivel de județ, oraș sau municipiu dar și în mediul rural unde majoritatea polițiștilor au această calitate.

 

Criminalistul, care este tot polițist în cadrul Poliției Române, are contribuția sa aparte în ceea ce privește un dosar penal. Acesta efectuează fotografii judiciare, întocmește planșe fotografice, ridică urme de interes criminalistic și valorifică cu operativitate urmele și mijloacele materiale de probă prin expertize și constatări tehnico - științifice, iar de foarte multe ori oferă organelor de cercetare ale poliției judiciare concluzii pertinente în probarea vinovăției sau nevinovăției persoanei cercetate. Cu alte cuvinte, criminalistul oferă un sprijin operativ într-un dosar penal și nu el este cel care instrumentează efectiv dosarul de cercetare penală.

 

Sper că ți-ai făcut o părere mai clară și să înțelegi diferența. 

 • Upvote 4
Link to comment
 • Moderator

Sau mai pe înţelesul tuturor:

Ceea ce vezi prin filme sau seriale ... nu se întâmplă în realitate. Nici chiar la americani, criminaliştii nu sunt cei ce audiază suspecţii, nu fac investigaţii pe teren, nu sunt cei ce strâng toate dovezile şi le pun cap la cap, etc. Nici chiar la americani criminaliştii nu fac aşa ceva, ci doar prin filme sau seriale.
Ca să înţelegi mai bine, pe vremuri, în perioada interbelică, structurile de criminalistică se numeau "poliţia ştiinţifică". Adică acei poliţişti specializaţi ce îi vezi prin poze că poartă acele combinezoane la faţa locului. Vezi foto:

politisti-criminalisti.jpg Bine, activitatea lor nu constă numai în cercetarea la faţa locului, ci este mult mai diversificată şi complexă. De exemplu, tot ei sunt cei ce fac şi expertizele grafologice, adică identificarea persoanei care a executat un text sau o semnătură, tot ei sunt cei ce fac portretul rorbot, analizează "amprentele" şi multe altele.

În schimb, ceea ce vezi tu prin filme că fac detectivii, la noi în ţară, o fac toţi poliţiştii care fac parte din poliţia judiciară (adică au ca sarcină de serviciu să soluţioneze dosare penale). În funcţie de natura faptei comise şi investigate, acele dosare sunt împărţite pe specializări. De exemplu, la infacţiunile de tâlhărie merg şi se ocupă de caz poliţiştii de la judiciar (investigaţii criminale, aşa se numesc serviciile, birourile, etc), la infracţiunile de evaziune fiscală se ocupă poliţiştii de la investigarea fraudelor şi aşa mai departe, crimă organizată, arme şi muniţii, ordine publică, etc. În conluzie, în toate domeniile/specializările din poliţie există poliţişti ce fac aceea muncă de "detectiv".  Practic vei găsi poliţişti ce fac munca de detectiv pe care o vezi în filme, începând de la orice post de poliţie, secţie de poliţie, până la serviciile dedicate de la inspectoratele de poliţie şi la structura centrală, respectiv IGPR.

 • Upvote 3
Link to comment

Şi pentru a deveni polițist judiciar ce anume trebuie să studiezi? Se face acelaşi lucru pentru toate domeniile, sau pentru fiecare specializare o grupă separat? 

Link to comment
 • Member

Pentru a deveni polițist "judiciarist" trebuie mai întâi să devii polițist. Asta înseamnă că trebuie să fii absolventul unei instituții ce asigură formarea inițială : Școlile de Agenți de Poliție de la Cluj și Câmpina sau Academia de Poliție. Nu este necesară absolvirea unei anumite specializări pentru a dobândi această calitate întrucât pe parcursul studiilor este parcursă tematica specifică fiecărei "specializări".

După a spus și colegul meu mai sus, în toate domeniile/specializările din poliţie există poliţişti ce fac aceea muncă de "detectiv".

 • Upvote 1
Link to comment
 • 1 month later...

Salutare ,trec acum în clasa a 11-a si in decursul anului acesta clasa mea a fost invitata la IPJ în cadrul Zilei Naționale a Poliției. Atunci am început sa devin pasionat spre acest domeniu . Atunci am discutat cu diferiti oameni care sunt deja în acest domeniu si am ales că vreau să devin criminalist . Am citit toate topic-urile de pe ce acest forum dar am văzut ca majoritatea au deja câțiva ani și mă gândesc că este posibil să se mai fi schimbat unele lucruri. Ce nu am înțeles :

1.Ce trebuie să urmez pentru a ajunge criminalist : Academia sau Școală de Poliție ?

2.Am înțeles ca după 1-2 ani îți alegi specializarea si daca sunt mai mulți pe aceeași specializare se face o clasă ,si daca o sa fiu doar eu ce se întâmplă ?(ipotetic vorbind)

3. Contează cu ceva Media din Bac la admitere sau doar să îl ai luat?

4.S-au mai schimbat lucrurile în privire cu echipamentul oferit în cadrul criminalisticii?

Mulțumesc anticipat !

Edited by Madalin22
Link to comment

#Madalin22 dat fiind faptul ca eu candidez in septembrie anul acesta iti pot raspunde concret la 3:Nu exista o limita minima a mediei de la bacalaureat insa in cazul unei departajari ea poate insemna pentru tine ADMIS/RESPINS.Asa ca nu te lasa pe leneveala si trage tare sa iei o nota mare incat sa stai fara griji in cazul unei astfel de proceduri.
In legatura cu celelalte puncte, sunt sigur ca vei primi raspunsuri de la domnii politisti.(Sunt super de treaba)

Link to comment
 • Member

1. In cadrul Academiei de Politie se scot locuri pe specializarea Criminalistica pentru fiecare promotie. Pentru aceasta specializare se sustine un interviu inainte de inceperea anului 2 de studii.

Si daca faci o scoala de politie poti ajunge criminalist, dar la terminarea acesteia esti specializat pe Ordine Publica, dar pe parcurs te poti muta.

2. Vezi pct. 1

3. Media de la Bacalaureat este un criteriu dupa care se face departajarea in cazul in care media obtinuta la concursul de admitere este egala cu cea a candidatului admis pe ultimul loc. Pana sa se ajunga la acest criteriu se ia in considerare notele obtinute la disciplinele Limba romana si Istorie, iar din cate stiu, la scoala de politie se ia in considerare nota obtinuta la disciplina Limba Romana iar apoi media de la Bacalaureat.

4. Cat despre echipament, dupa ce vei fi admis te vei lamuri.

 • Upvote 2
Link to comment

Mulțumesc frumos ,eu sunt din Neamț și vreau sa stiu daca toate probele de admitere  se dau la academie sau le pot da si in județ ?

Link to comment
 • Member

Si la Scoala de Agenti de Politie "Vasile Lascar" Campina, se face clasa speciala de tehnicieni criminalisti, care la sfarsitul anilor de studiu, pot fi incadrati pe locuri potrivit pregatirii. La fel ca si la Academia de Politie, la inceputul anului 2 de studiu, are loc o selectie(proba scrisa, proba practica, interviu) si in functie de necesitati, se stabileste numarul de locuri pentru clasa de tehnicieni criminalisti(de regula 20-30). La examenul de absolvire, pe langa probele specifice specializarii Ordine Publica, criminalistii, trebuie sa sustina o lucrare de licenta. Absolventul SAPVLC, tehnician criminalist, poate opta la repartitie pentru un loc potrivit pregatirii sau pentru un loc la Ordine Publica, ramanand cu calificarea de criminalist.

 • Upvote 2
Link to comment
 • 1 year later...

Si in America, Australia si UK (sistem Englez) este la fel ca la noi, in sensul ca politistul strange dovezile (interogheaza suspectii si martorii etc), criminalisti se ocupa de strangerea si investigarea probelor stiintifice (amprente, fotografii, analize substante etc) pe care le prezinta politistului, dupa care dosarul este facut de politist si inaintat la prosecutor (echivalentul procurorilor nostrii) care decide daca claseaza sau are suficiente probe si inainteaza cazul tribunalului. Deosebirea mare este ca procurorul nu are voie sa interogheze nici un suspect sau martor. Procurorul este pur si simplu "avocatul" care prezita cazul pregatit de politist tribunalului. 

Ceea ce este mai bine in istemul Englez (parere personala) este ca politistul este mult mai independent si nu lucreaza pentru procuror (ceea ce se cam intampla pe la noi) ci cu procurorul! Asta introduce o mai multa separare a deciziilor si este mai greu pentru un procuror "cu interes" (sa spun asa) sa dea directive politistului sau sa claseze un caz - in multe jurisdictii procurorul trebuie sa explice de ce claseaza cazul desi politistul a inaintat acest caz. In acelasi timp daca un politist a decis sa nu inainteze un caz, victima are dreptul sa puna o contestatie cu procurorul iar politistul trebuie sa explice de ce l-a clasat si nu a fost inaintat (nu a avut probe suficiente etc). Oricum orice dosar clasat sau inaintat trebuie semnat de catre superiorul politistului si de seful echipei de investigare - la fel pentru a se introduce inca un nivel de transparenta a deciziilor.

Link to comment
 • 2 years later...

Buna ziua! Am decis să pun aceste întrebări aici pentru a obține un răspuns cât mai obiectiv din partea cuiva care cunoaște acest domeniu. Sunt pe cale să termin liceul și aș dori să urmez meseria de criminalist sau organ judiciar. Am tot întrebat persoane atât atestate (care însă mi au oferit mereu răspunsuri subiective și neclare), cât și persoane din afara sistemului, însă răspunsurile nu m-au lămurit îndeajuns. Cum pot să ajung la obținerea acestui titlu? Care sunt pașii pe care trebuie să i urmez după absolvirea liceului (academie de poliție/ școala de agenți de poliție/ cursuri/ master)? Aș vrea să știu și care este diferența dintre aceste doua meserii, meseria de criminalist/judiciar. As aprecia răspunsurile obiective și coerente, m ar ajuta in formarea unei impresii și in alegerea viitorului meu. Va mulțumesc! 

Link to comment
 • Marius changed the title to Detalii despre specializarea judiciarist sau criminalist

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.