Jump to content
POLITISTI.ro

Comunicate SNPPC

Marius

Recommended Posts

PENSIILE POLIŢIŞTILOR – PROBLEMA REVINE ÎN ACTUALITATE

Stimaţi colegi poliţişti,

pensionarea şi calcularea pensiei este o preocupare justificată, chiar şi cu 4-5 ani înainte de eveniment. Problema degradării relaţiilor de muncă apare imediat ce Statul face eroarea de a schimba haotic viitorul unei categorii de angajaţi ai săi. Şi, ne amintim că Statul administrat de E.BOC a făcut mai multe asemenea prostii. Pe care le-a şi legiferat, ca să rămână şi pentru viitor!

În faţa unei asemenea situaţii, orice profesionist se simte sfidat de Statul care continuă să-i ceară: eforturi suplimentare, acceptarea stress-ului prelungit, muncă periculoasă, dar îl anunţă că pensia îi va fi micşorată. Pentru că:” aşa este bine, pentru ţară!” -zice Statul În plus, tot Statul a mai încins pe plită şi o campanie publică în care alţi cetăţeni au fost asmuţiţi să ia atitudine tovărăşească împotriva pensiilor „nesimţite” ale poliţiştilor, ale celor de la penitenciare, ale aviatorilor etc.

Ne amintim că guvernul E.BOC a făcut aceste lucruri, absolut neconstituţional, în anul 2011.

Acum, instituţia Avocatului Poporului

a finalizat un Raport Special privind consecinţele eliminării pensiilor de serviciu şi a făcut propunerile necesare pentru modificarea Legii 119/2010 şi ale OUG nr. 59/2011, cu scopul de a argumenta şi susţine repararea –întrucâtva- a situaţiei celor păgubiţi.

Raportul pune în discuţie şmecheria guvernului E.BOC

care nu a restrâns dreptul la pensie de serviciu ci -de-a dreptul- l-a desfiinţat, prin mutarea componentei de necontributivitate de la obligaţia statului, care asigura bugetarea corespunzătoare la ministerele implicate, la bugetul asigurărilor sociale, fond strâns cu banii proveniţi din contributivitatea, în timp, a salariaţilor. Or, lucrurile nu se potrivesc decât combinaţiile abuzive ale unei anumite puteri

Deci, după ce a stors, impunând un complex de privaţiuni, munca unor categorii de salariaţi, Statul i-a aruncat, în anul 2011, pe piaţa liberă, ridicând din umeri că: „asta-i viaţa băieţi, este criză!”

SNPPC vă pune la dispoziţie Raportul primit de la Avocatul Poporului considerând că poliţiştii care se apropie de finalul carierei de funcţionar public (al Statului) trebuie să cunoască detaliile acestei noi teme de Dialog Social în care sindicatul nostru se va implica, alături de cei care vor acţiona pentru modificări legislative.

Biroul Executiv Central al SNPPC

vezi documentul in format pdf

Edited by Leonidas67

Este descurajator acest proiect, cel putin din punctul meu de vedere!!

In primul rand, in ceea ce priveste chiriile. Din cele propuse reiese ca doar cei care nu au locuinta proprie pe o raza de 30 km de la locul de munca vor primi chirie. In ceea ce priveste transportul pana la locul de munca pentru cei care nu se incadreaza aici, daca se mentine situatia actuala de calcul a contravalorii transportului, faci practic naveta din banii tai, intrucat sumele astfel primite sunt modice!

In al doilea rand, pentru avansarea din corpul ofiterilor principali (agenti) la corpul inspectorilor (ofiter), trebuie sa faci academia de politie, din cate am inteles LA ZI! 3 ani a cate doua semestre, cu cate 2 stagii de practica pe an. Avand in vedere ca este necesara o experienta de 3 ani inainte de a candida la examenul de admitere, ajungi sa intri la academie la 23-24 de ani (in cel mai fericit caz). Dupa absolvire, la 26-27 de ani poti sa te gandesti la posibilitatea intemeierii unei familii. Foarte, foarte tarziu! pentru cei care asteapta de cativa ani sa dea la academie la FR, care majoritatea au familii si copii, cum este posibil sa faca o facultate la zi? Nu am vazut nimic specificat de cursuri de frecventa redusa in aces proiect! Trist!!!

In al treilea rand, nu se vor mai face incadrari directe, in cazul in care locurile nu se ocupa din sursa interna sau cu absolventii scolilor MAI, vor fi incadrati rezervisti. O portita pentru cei care au profitat intruna de pe urma politiei si care pot reveni sa mai profite putin.

Dupa parerea mea, sindicatul dezamageste! Cu ce ma ajuta sa fiu ofiter cu numele, daca ierarhia ramane asemanatoare si posibilitatile de avansare intr-un corp superior sunt atat de limitate????

Edited by mara16

Suna altfel pentru unii corpul ofiterilor principali,desi nu ar trebui.Nu ma incalzeste cu nimic schimbarea titulaturii din ,,agent'' in ,,ofiter''. Daca insa ar fi si remuneratia diferita....atunci ear fi cu totul altceva. Iar ca sa modificam ceva numai de dragul de a modifica,nu mi se pare in regula. Apropo,ce-ar fi daca s-ar face un poll referitor la denumirea politistului, ,,agent'' sau ,,ofiter''. Ce ziceti ?

ma intristeaza cand vad ca unii doresc in continuare sa fie numiti agenti....agenti sunt aia de la FBI, la noi in romania exista agenti termici, chimici, de vanzari, etc.

nu se poate pur si simplu sa ne numim politisti? iar astia cu academie inspectori, comisari si chestori? iar la politisti sa nu mai fie denumirile pompoase de principal, sef adjunct sef, etc, diferentirea facandu-se doar prin gradele de pe umeri.

adica sa fi politist cu o linie, steluta, asterix, cub, whatever sau politist cu 2, 3 linii, etc

mie unul imi displace titulatura de agent.

in primul rand ar trebui sa interzica "localilor" sa se numeasca politisti deoarece unii se recomanda ca "inspectori de politie" sau "Ofiteri superiori"

Doamne Dumnezeule unii chiar respira degeaba.

Se trezesc si incep sa dea cu bata in balta.

Alex daca ai fi urmarit cu atentie ce presupune ca noi toti sa ne numim ofiteri de politie nu ti-ai mai pune astfel de intrebari.

Ar fi vorba in primul rand de grilele de salarizare care chiar daca nu s-au pus in practica, pentru ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, macar o sa avem o sansa .

Nu o sa ne mai confunde lumea cu ,,suptofiterii" din armata, agentii de penitenciar, jandarii, pompierii etc.

Daca tu vrei sa ramai agent este treaba ta, eu nu.

Si stii de ce , pentru ca eu nu am facut o scoala de agenti si nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa ma numesc agent termic, chimic sau de vanzari. Imi doresc sa scap cat mai repede de aceasta titulatura de,,agent".

Ca tu nu vezi padurea din cauza copacilor este strict problema ta.

Nu-ti mai aduc aminte ca in ,,vizuina'' comandantilor care ne conduc de la Bucuresti ora exacta, toate misiunile in strainatate sunt pentru ofiterii de politie nu pentru agentii de politie pentru ca nu-i asa din engleza in romana asa se traduce ,,officer police".

Iar prapastia asta artificiala, intretinuta cu buna stiinta de unii, intre agenti si ofiteri poate s-ar mai micsora.

Dar cred ca tu nu ai de unde sa stii...........

Ti-as mai putea da exemple dar cred ca nu are rost!

Edited by Elvis
  • Upvote 4
  • Downvote 1

daca ne vom numi ofiteri de politie fi sigur ca nu vom participa la misiuni in strainatate doar pentru ca ne-am schimbat numele. trebuie indeplinite niste conditii pe care agentul devenit ofiter doar cu numele nu le indeplineste si nici nu le va indeplini daca i se schimba doar numele.

• Upvote 2
  • Downvote 1

Andrew85,sunt de acord cu tine....

Tind sa va spun una din putinele fapte bune pe care le-a facut Basescu,ca a blocat faza aceea cu tranzitia de la agenti la ofiteri prin intermediul unei facultati (daca erai agent si faceai facultatea de drept sau nu mai stiu exact,deveneai ofiter).Ce rost mai avea ADP daca unii agenti faceau facultatea de drept FR,luau examenele cu minimul necesar sau alte modalitati si deveneau ofiteri?? Voi ati vrea sa va conduca un asemenea ofiter??

Edited by ImperfecT
  • Upvote 2
  • Downvote 10
  • Moderator

ImperfecT te depășește subiectul și habar nu ai despre ce vorbești.

Mai corect ar fi să-ți vezi de treabă și să lași problemele ăstea în seama altora. Cine ți-a spus ție că Băsescu a blocat treaba asta, ori și-a bătut joc de tine, ori e un dobitoc.

Mi-au spus unii agenti..plus ca Base se lauda pe la TV.

ImperfecT te depășește subiectul și habar nu ai despre ce vorbești.

Mai corect ar fi să-ți vezi de treabă și să lași problemele ăstea în seama altora. Cine ți-a spus ție că Băsescu a blocat treaba asta, ori și-a bătut joc de tine, ori e un dobitoc.

Oricum,am vrut sa vad parerea legata de asta,nu de catre cine a fost adoptata prevederea respectiva...

Un ofiter iesit din ADP este egal in pregatire cu un agent devenit ofiter cand era posibila tranzitia?? Asta am vrut sa intreb...in ochii multora,nu...

• Downvote 3
  • Moderator

Cum ți-am spus și mai sus, lasă problemele de acest gen celor care sunt deja în sistem, nu îți mai da cu părerea despre lucruri ce te depășesc și despre care vorbești numai din auzite. Au fost blocate încadrările din sursă externă, nu despre ce vorbești tu.

• Upvote 1

Cum ți-am spus și mai sus, lasă problemele de acest gen celor care sunt deja în sistem, nu îți mai da cu părerea despre lucruri ce te depășesc și despre care vorbești numai din auzite. Au fost blocate încadrările din sursă externă, nu despre ce vorbești tu.

Am inteles,sa traiti! :emo-yessir:

• Downvote 1

ImperfecT,uneori intreci masura, asa cum spune Marius. Tu nu esti nici macar intr-o scoala de politie si dai verdicte in anumite discutii pur profesionale, care lasa loc interpretarilor si pentru politistii cu state vechi in aceasta meserie. Fii mai retinut si comenteaza acolo unde te pricepi cat de cat, iar daca nu acceseaza "intreaba un politist". Fara suparare. :clip:

Edited by drAGO5

Observ ca marea majoritate vorbeste prostii pe aici!Stiati ca un curs FBI dureaza 4 LUNI???? E drept ca sunt recrutati din randul absolventilor de studii superioare dar, atentie : dureaza 4 luni!Academia de politie in USA dureaza tot cam atat! Asa ca? despre ce vorbim? cea mai mare economie in politie s-ar face prin desfiintarea acestor scoli cu durata de ani de zile si adaptarea cursurilor la specificul strict politienesc! iar apoi, cine are aptitudini poate sa urmeze diverse cursuri, sa ia recomandari, sa sustina EXAMENE PROFESIONALE etc! Se uita substratul problemei, anume ca totusi, pentru a fi un bun politist trebuie sa ai deprinderi, fler, aptitudini si mai putin sa fii licentiat in drept maritim sau comercial etc!

• Upvote 1
  • Downvote 1
  • 5 months later...

S-a trezit SNPPC-ul? :P

Un comunicat de pe site-ul lor:

Intalnire FSNPPC - MAI

Stimaţi colegi, membri de sindicat

În data de 3 septembrie a.c., la sediul MAI a avut loc întâlnirea de lucru dintre conducerea ministerului – ministrul Radu Stroe, împreună cu echipa managerială - şi organizaţiile sindicale reprezentative.

FSNPPC a avut ca principale priorităţi Statutul poliţistului, OMAI 136/2004 privind transportul poliţiştilor la şi de la locul de muncă, sporul pentru munca efectuată în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, aplicarea corectă a normei 12 B (pentru poliţiştii şi poliţiştii de frontieră care lucrează în ture de 12 ore), norma de echipament pentru 2013 şi problemele personalului contractual.

Cu privire la Statutul poliţistului, MAI a pus la dispoziţie un proiect de statut, urmând ca în perioada următoare (luni, 9.09.2013 fiind primul termen) să se analizeze şi să se vină cu propuneri.

FSNPPC a ridicat din nou problema de acordare corectă a normei de hrană 12 B, în sensul ca aceasta să fie pusă în plată la numărul de ore efectiv lucrate într-o lună calendaristică şi nu la numărul de ture/schimburi efectuate, cum greşit se procedează. Totodată, delegaţia noastră a solicitat încheierea unui protocol cu reprezentanţii CNADR privind scutirea taxei de pod în zona Cernavodă –Harşova pentru poliţiştii care folosesc masina personală pentru a se deplasa la/de la locul de muncă. Domnul ministru Stroe a promis, în mod ferm, că va emite ordinele necesare pentru rezolvarea, în cel mai scurt timp, a celor două probleme sesizate.

Cu privire la OMAI 136/2004, privind transportul poliţiştilor la şi de la locul de muncă, FSNPPC a solicitat modificarea, în sensul ca decontul să se efectueze în cuantumul echivalent la 7,5 litri/100 km. Ministrul a dispus analizarea atentă şi cu precădere a acestui aspect.

Delegatia FSNPPC a propus negocierea unui spor de 100% la salariu a orelor lucrate în zilele de sâmbăta, duminica şi sărbători legale în care nu se lucrează, prin act adiţional la Acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale poliţistului în conformitate cu prevederile art.18 din L. 284/2010 raportată la art. 137 si urmatoarele din Legea 53/2003, modificată şi republicată, pentru a se evita procedura greoaie şi riscantă a unei Ordonanţe de Urgenţă. Ministrul Radu Stroe a dispus consilierilor personali o nouă reevaluare a acestei probleme.

Referitor la personalul contractual, delegaţia FSNPPC a solicitat rezolvarea următoarelor probleme: menţinerea şi reacordarea condiţiilor deosebite de muncă, precum şi respectarea legii referitor la aspectul promovării în trepte şi gradaţii profesionale, cu plata aferentă, conform legii.

În domeniul logistic, delegaţia FSNPPC a solicitat rezolvarea problemei carburanţilor, acordarea sumelor necesare pentru întreţinere auto şi acordarea restantelor la echipament pe 2013. Reprezentanţii MAI au informat că, începând cu data de 27 noiembrie, vor fi distribuite în ţară aproximativ 5.000 autospeciale, achiziţionate prin programul „rabla”, care asigură circa 50% din necesar. Sperăm ca şi carburantul pentru acestea să fie asigurat, altfel vom privi, cum este cazul la Poliţia de Frontieră, parcuri auto pline de autospeciale noi, din care nici 10 % nu sunt folosite efectiv!!!

Cu privire la norma de echipament, conducerea MAI a declarat că se vor efectua toate diligenţele necesare astfel ca, la următoarea rectificare de buget din 2013, să fie rezolvată, parţial, această problemă, în cuantum de 30-40 %. FSNPPC a solicitat imperativ acordarea în totalitate a sumelor restante.

În perioada următoare, FSNPPC va analiza cele mai bune propuneri şi soluţii, pentru modificarea cadrului legislativ prezentat mai sus, astfel încât drepturile poliţistului şi personalului contractual să fie cât mai rapid recunoscute şi puse în aplicare.

Aveti A I C I proiectul propus de MAI la statutul politistului.Asteptam propunerile de modificare pe adresa contact@snppc.ro. Precizam ca FSNPPC va emite un punct de vedere asupra statutului in zilele urmatoare, nefiind timp necesar pentru studierea lui in profunzime.

Biroul Executiv Central

Edited by Horia

nu au obtinut nimic, doar bla, bla, "vor evalua , vor analiza, pentru noul statut asteapta propuneri....." parca era un termen (01.08) pentru toate astea. Ne duc cu presul. Nu mai cred nimic, sunt mana in mana: liderii de sindicat cu conducerea MAI! Vor doar sa ne mai amageasca cu toate promisiunile lor.

Edited by ionut72
  • Upvote 1

Deci la urmatoarea rectificare ne vom umple de bani, nu ??? Pasarea malai viseaza. Cea mai tare gluma !!! Cred ca iarasi vom fi pacaliti ca de alte atatea ori,iarasi ministrul isi va pune la bataie postul,iarasi ni se va promite ca la prima rectificare din 2014 vom primi 40% din 25%,etc.,bla,bla,bla.

Nu de comunicate avem nevoie! Ne-am saturat de vorbe! Vrem fapte, vrem ceva concret, vrem sa nu mai fim tratati asa!

5.000 de autospeciale? Daca nu este o greseala, ma intreb, carburant vom avea pentru ele? La structura noastra avem si acum destule autospeciale, aflate in stare buna de functionare, dar avem o cota de 100 litri de carburant/luna. O sa stam cu ele in garaje si o sa facem poze cu ele! Sper ca noile autospeciale vor fi in versiunile de echipare superioare si cu motoare adecvate muncii operative de politie!

Poate, macar acum, in ceasul al 12-lea, sindicatele vor intelege ca ne apara pe noi, politistii, si vor fi unite, vor inceta aceasta lupta intre ele si se vor concentra pe ceea ce este important - RESPECTAREA DREPTURILOR POLITISTILOR. M-am saturat sa vad pe site-urile sindicatelor noastre diferite postari in care fiecare isi asuma meritul pentru o initiativa sau alta sau, uneori, mai multe sindicate pentru aceeasi initiativa! Cum sa ii doara burta pe unii lideri sindicali nationali, cand au venituri lunare de peste 10.000 lei, iar cheltuielile zilnice sunt decontate de catre sindicate? Cum pot sa spuna ca ne inteleg si ne sustin, cand ei nu simt lipsurile si mizeria din sistem? Cum pot, cand ei nu o duc greu?

Sache ieri in jurul orei 10.00 in timp ce unii ,,mitingeau" in fata ministerului ,,donul" Coarna @co mergeau linistiti la birou.

Cum la care birou? Cel sindical din incinta ministerului............

Asa ca asta cu al 12-lea ceas......

Elvis, speranta moare ultima! Este de apreciat ce fac colegii nostrii in fata MAI, dar cu doua sute de persoane, nu se schimba nimic. Pacat ca cei din presa nu acorda importanta cuvenita acestui demers.

Sache ar trebui sa fie un exemplu de urmat pentru politisti ,,ce fac aia 200".

Din pacate realitatea este alta, in Bucuresti sunt 6000 de politisti ........si degeaba!