Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Lumini de pozitie de culoare portocalie


teo21
 Share

Question

Va salut ! Am o mica nelamurire si am decis sa ma adresez dvs. pentru ca sunteti cei mai in masura sa imi raspundeti la intrebare . Detin un Passat b6 caruia i-am activat optiunea de pozitii America style (semnalizarile fata se aprind la o intensitate de 10% pe pozitii , iar in momentul in care semnalizez , semnalizarea clipeste normal) , optiunea este activata din soft , masinile din USA avand-o activata din fabrica. As dori sa schimb si becurile de pozitie din fata cu unele de culoare portocalie , sa montez tot becuri cu incandescenta de tip W5W ,care se gasesc de obicei in semnalizarile laterale si au un strat de vopsea portocaliu-transparent . Din cate stiu luminile de pozitie din fata pot fi de culoare alba sau galbena , insa din cate am observat in legislatie portocaliu este considerat tot galben . Pot avea probleme cu politia din cauza acestei modificari? Sunt unele masini care au din fabrica luminile de pozitie portocalii (ex. BMW e60). Multumesc frumos!

Link to comment
Share on other sites

11 answers to this question

Recommended Posts

 • 1

Raspunsul il gasesti la RAR.

In US nu se mai practica optiunea pe care o au tu. Acum exista luminile DRL (Daytime Running Lamp), iar la alte vehicule nu mai exista nimic.
RAR-ul are omologari ale vehiculelor la care lampa de semnalizare este aprinsa la un procent din intensitate tot timpul. Astea insa incep sa dispara.
Lampa este cu incandescenta si becul "se arde" des, iar aceast lucru este periculos in trafic, caci nu mai poti comunica intentiile. Fara discutie ca este un vehicul vechi.

Sunt din ce in ce mai multe vehicule care au sistem de iluminare tip xenon si LED.

Cat despre "modificarea" sistemului de iluminare/pozitii, cu lampi de semnalizare, acest lucru nu prea e legal. Pe langa alte aspecte de siguranta rutiera, becul de semnalizare are 21W. Local, unde vrei tu sa il montezi, temperatura va fi mult mai mare, poti distruge local oglinda, 21W e o incensitate la aproape 50% din intensitatea lampii de faza scurta; lumina de pozitie actioneaza pe o banda inalta ("bate" orizontal). Sistemul electric este solicitat la 42W in loc de 10W la cat a fost calculat si firele e posibil sa duca la incalziri mari si chiar pornirea incendiului.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

 Ati inteles putin gresit , eu doresc sa schomb becul original w5w de 5w cu unul tot w5w , tot de 5w insa avand un strat de vopsea portocaliu-transparenta , pentru a-i da culoarea portocalie. Masina este dotata cu calculator de lumini , in caz ca vreun bec se arde imi apare instant mesaj pe calculatorul de bord , masina fiind fabricata in 2008 :)

Aveti mai jos 2 poze cu o comparatie intre becul original (transparent) si cel pe care doresc sa il montez (cu vopsea portocalie) , becurile au aceeasi dimensiune/putere/luminozitate.

Multumesc pentru raspunsul dvs. , daca mai are cineva ceva de spus sunt bucuros sa aud :)

Screenshot_2015-08-22-18-49-35.png

Screenshot_2015-08-22-18-50-05.png

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Stiu ca exista undeva in regulament faptul ca vehiculul trebuie sa foloseasca lumini de culoare alba in partea frontala si de culoare rosie in partea din spate.

Nu inteleg, cu ce te ajuta ca pozitia sa fie portocalie?
Risti sa pierzi revizia tehnica, sau sa dai ocazia politistului care te opreste pentru alt motiv sa-ti retina si certificatul de inmatriculare

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Este un moft de al meu , voiam sa asortez pozitiile masinii cu pozitiile american style :) sa inteleg ca nu se poate , multumesc pentru raspuns :)

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Cele 2 lampi de pozitie fata, obligatorii pentru categoriile M,N pot fi de culoare alba sau galbena.

Baza - RNTR7 Anexa2.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

RAR-ul omologheaza pe baza regulamentelor si directivei europene.

Regulamentul 48, ECE-ONU, ca sa mi-l reactualizez:
Paragraful 5.15, pag 29. Ultima linie: Parking Lights, apoi cum se "calculeaza" culoarea, paragraful 2.29.3 pag 17.

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/main/wp29/wp29regs/r48r6e.pdf

Pentru omologarea individuala la care face referire RNTR7, http://www.rarom.ro/cs-uploads/RNTR7.pdf , se presupune ca sistemele care concura la securitatea rutiera nu au fost modificate fata de vehiculul care detine omologarea de tip.
Cu alte cuvinte, daca aduci un vehicul omologat in California care poseda lumini galbene din constructie, RAR ii va elibera cartea de identitate.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Intr-o saptamana sunt programat pentru a efectua RAR-ul (masina este adusa din afara tarii). De cand am adus-o, am montat LED-uri la pozitii si la numarul de inmatriculare (pozitie - LED simplu: numar de inmatriculare - lampa dedicata, cu 18 SMD-uri). Masina, din fabrica, are becuri normale, cu halogen.

Mentionez ca lumina este alba, un alb "clean" (4500-5000K)

Intrebarea mea este: Voi putea trece de RAR cu aceste LED-uri sau trebuie sa le pun inapoi pe cele standard?

 

Edited by RyanAir
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Rynair, pune becurile standard. Rar în trafic propune retinerea certificatului doar pentru luminile de pozitie cu led:)

Link to comment
Share on other sites

 • 0

@xedos6 De ce RAR ar propune retinerea certificatului pentru luminile de pozitie cu LED daca in RNTR-1 "Lampa, culoare emisa, pozitie, intensitate luminoasa sau marcaj neconform cu cerintele" reprezinta DMi (deficienta minora). Atat la o verificare RAR initiala cat si la o inspectie ITP conform aceluiasi regulament masina este trecuta daca are DMi. Pentru lumina rosie in fata, alba in spate sau intensitate scazuta, intr-adevar deficienta este majora si se justifica. Nu inteleg de ce nu se legalizeaza utilizarea lampilor LED daca poti trece inspectiile RAR si ITP cu acest deficiente minore. Doar ca sa existe si deficienta de tip minor si ca politia sa te poata amenda pentru asta?

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Dacă ne întrebi pe noi de ce nu se legalizează utilizarea lămpilor LED, ai greșit „ adrisantul”. Parlamentarii se ocupă de emiterea legilor. Noi doar le aplicăm.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Intrebarea mea este daca este legal sa ai becurile de semnalizare pornite (din softul masinii), nefiind schimbat becul de semnalizare standard european cu cel portocaliu american. Adica sa fie la intensitate 50%.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.