Jump to content
POLITISTI.ro

ZIarul financiar spune ca Romania este stat politienesc


Recommended Posts

  • Member

Baieti, ia uitati ce scriu unii aici  

Siguranţa şi ordinea publică din România consumă, anual, 6,3% din bugetul total al cheltuielilor statului, în timp ce în ţările din Uniunea Europeană se alocă, în medie, câte 3,7% din cheltuielile totale pentru astfel de activităţi. Doar în Slovacia şi Bulgaria alocările sunt mai mari decât în România, respectiv de 8% şi de 7% din cheltuielile totale. La polul opus este Danemarca, unde se alocă doar 1,7%. „Fiecare majoritate politică s-a sprijinit pe instituţiile de forţă şi şi le-a ţinut aproape inclusiv prin majorări de salarii, care au generat creşteri de cheltuieli”, a spus profesorul Mircea Coşea. În schimb, cheltuielile cu educaţia şi cu sănătatea consumă în România, împreună, 19,4% din cheltuielile totale ale statului într-un an, cu 30% mai puţin decât în restul statelor din UE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2015  

 

Ce parere aveti? Cum naiba siguranta si ordinea publica consuma atat cand bani de benzina nu sunt, salariile sunt la nivelul anului 2010?

Edited by Marius
NU mai posta DOAR link, fără un rezumat minim al articolului
Link to comment
  • Member

La comunitari, la cantaretii ofiteri si agenti, la sportivii ofiteri si agenti. Dar nimeni nu i-a explicat lui Cosea astfel ca iar suntem stigmatizati.

 

Link to comment
  • Member

Nu va mai scuzati cu purtatorii de uniforma din minister pt ca oricum cifrele sunt manipulate de autor ca sa iasa articolul cum vrea. Pe langa faptul ca masura cu care se face comparatia e una stupida si/sau manipulatoare. Compara atatea arme, institutii din MAI si cine stie ce altceva cu un singur sistem - serviciul medical, fara sistemul asigurarilor medicale unde se pompeaza sume imense de bani. Ca sa nu mai punem la socoteala ca spre exemplu bugetul format din 5% din PIB ul unei tari din vest va fi intotdeauna mai mare decat bugetul format din 10% din PIB ul Romaniei chiar daca cifrele procentuale sunt mai mici. E o chestie de matematica, dar cand vrei sa spui ceva si nu ai argumente manipulezi cifrele cum iti convine.

Edited by Ben
  • Upvote 6
Link to comment
  • Marius unfeatured and unfeatured this topic
  • Moderator

Apar asemenea opinii pentru că în România există o grămadă de instituţii căpuşe, care nu fac mai nimic, doar facă pază şi consumă resurse degeaba. În timp ce peste tot în lumea civilizată şi mai ales în mult apreciata Europă se renunţă la această descentralizare excesivă şi se definţează pe rând instituţiile cu atribuţii paralele (cum la noi sunt Gardienii Locali şi Jandarmeria), la noi, politicienii noştri şi în special primarii spăgari, încă sunt îndrăgostiţi de această gogoaşe populistă numită "descentralizare", iar asta pentru că îşi doresc să fie şi ei şefi peste poliţie pentru că aşa au văzut în filmele americane. Nişte idioţi care nu au realizat că SUA e stat federal, în timp ce România e stat naţional, unde legea trebuie să se aplice în mod unitar pe întreg teritoriul ţării.
Iar aşa sunt menţinute tot felul de instituţii care toacă resurse din buget şi care nu fac mai nimic.

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

În primul rând autoarea articolului dovedeşte încă din titlu că e proastă făcută grămadă. Habar n-are ce înseamnă "stat poliţienesc".

În al doilea rând, deşi nu era nevoie, încă o dată se dovedeşte că presa din românia este ruptă de realitate, manipulează şi se scaldă într-un populism ieftin, la fel cum o fac şi politicienii sau tot felul de profesori doctori, academicieni, conferenţiari. Toţi teoriticienii ăştia din păcate sunt rupţi de realităţile cotidiene şi se scaldă într-un populism şi demagogie inimaginabile pentru un om sănătos.

Să le luăm pe rând:

Cheltuielile cu siguranţa şi cu ordinea publică din România consumă, anual, 6,3% din bugetul consolidat al statului, în timp ce în ţările din UE se alocă, în medie, câte 3,7% din bugetul de cheltuieli pentru astfel de activităţi.

În Germania, spre exemplu, ordinea şi  siguranţa „înghit“ doar 3,6% din cheltuielile totale ale statului, în timp ce Danemarca acordă o importanţă mai mică acestor tipuri de costuri, care sunt în cuantum de numai 1,7% din cheltuielile guvernamentale totale. În schimb, cheltuielile cu educaţia şi cu sănătatea consumă în România, împreună, 19,4% din cheltuielile totale ale statului într-un an, pe când în Uniunea Europeană alocările pentru aceste două capitole sunt de 25,1% din cheltuielile totale ale statelor, adică cu aproape 30% mai mult decât la noi. Cum se explică o astfel de situaţie?

Făcând abstracţie de manipularea prin cifre, ce compară 3,6% din bugetul României, care nu se ridică la aceeaşi valoare cu 3,6% din bugetul Germaniei sau al Danemarcei (cel mai probabil că acei 3,6% din România, ca valoare nu ajunge nici măcar la 1% din cheltuielile Germaniei, ce să mai vorbim de Danemarca), să comparăm puţin şi forma de organizare şi diferenţele dintre ţări.

Ni se dă exemplu Germania. Păi în Germania există instituţii căpuşe, ce nu au responsabilităţi dar în care se pompează bani cu nemiluita? Nu. Nu există. În Germania nu există nici Jandarmerie şi nici poliţie locală. În România există ... şi nu au responsabilităţi, sunt complet inutile. Aportul lor la combaterea şi controlul stării infracţionalităţii este nesemnificativ, aproape egal cu zero. Se plimbă (patrulează) şi se filmează, pe străzi ca nişte fotomodele, dar când apare vreo problemă, tot poliţia este cea care trebuie să o rezolve. În schimb când vine vorba de bugete şi cheltuieli ... nimeni nu mai ţine cont de responsabilităţi.

Mai mult decât atât, se mai aduce în prim plan situaţia cheltuielilor cu educaţia şi sănătatea, care mănâncă 19,4%. Dar acest procent nu mai este pus lângă "astronomicul" 3,6%, ci este pus lângă o medie de 25,1% din Europa. Deci i se sugerează indirect cititorului că ar trebui micşorat acel 3,6%, pentru a se mai pune la acel 19,4%. Deci 3,6% este mult prea mare în comparaţie cu 19,4%!

Numai că ziariştii analişti şi ceilalţi băgători de seamă, nu mai iau în calul faptul că în ultimii ani, s-au pompat bani cu nemiluita în SMURD-ul lui Arafat. Şi ce să vezi, salvările ălea dotate cu o grămadă de aparatură şi echipamente de ultimă generaţie, ce sunt scumpe pământ, pe care le schimbă ca pe ciorapi (că eu nu am văzut vreo salvare a SMURD-ului model mai vechi de 3-4-5 ani) nu au nicio legătură cu ordinea şi siguranţa publică, ci tot cu sistemul medical. Deci la cheltuieli, o mare parte din sistemul de urgenţe medicale din ţara asta se regăseşte tot în cei 3,6%. Ca să nu mai luăm în calcul toate dotările şi investiţiile din ultimii ani către pompieri, în care s-au băgat bani cu nemiluita, le-au luat tot felul de camioane, auto de teren, atv-uri, şenilate, bărci, şalupe, perne şi pot să bag mâna-n foc că le vor cumpăra şi drone, după ce l-am văzut pe Arafat cât de mult i-au plăcut dronele la căutările după planorul de la Braşov. Deci toate aceste cheltuieli, intră în acei 3,6%, nu în 19,4% deşi nu au legătură cu ordinea şi siguranţa publică.

Ceea ce nu spun sau şi mai rău, nu sunt conştienţi aceşti ziarişti analişti şi profesori ce îşi dau cu părerea, este că SIGURANŢA şi SECURITATEA sunt nevoi de bază ale unei societăţi. Degeaba ai şcoli şi spitale superdotate şi superperfomante, dacă cetăţeanul nu poate ajunge în siguranţă la ele. La ce folos o superşcoală cu profesori bine plătiţi şi motivaţi, dacă îţi este teamă să-ţi laşi copilul să meargă la şcoală, pentru că va fi tâlhărit, înjunghiat sau chiar ucis!? Sunt lucruri pe care aceşti rupţi de realitate nu le vor înţelege niciodată, pentru că ei habar n-au pe ce lume trăiesc, se învârt prin cercuri înalte, în limuzine şi cartiere selecte şi trăiesc cu impresia că dacă în România nu rămâi fără maşină când te duci la mare, aşa cum se întâmplă la bulgari, acest lucru se datorează sorţii, nicidecum muncii şi scrificiilor pe care unii le fac.

Şi aş mai avea câteva de spus, referitor la acest articol manipulator, plin de populism şi demagogie, dar nu vreau să fac iar un post kilometric.

  • Upvote 7
Link to comment

Am mai spus si repet, domnule Cosea sau cum te-oi numi, construiti biserici, scoli si spitale dar s-ar putea ca intr-o zi sa nu mai puteti sa ajungeti in siguranta la ele.

Asta a reusit basitul, sa transforme Romania intr-o tara cu formatori de opinie deosebit de prosti.

Ce o avea sanatatea si educatia cu siguranta publica eu nu stiu, de ce compara domnul Cosea politistii cu doctorii si profesorii iar nu stiu, dar stiu cu siguranta ca aceste idei au fost implementate in mentalul colectiv de personajul de trista amintire ...basitul! 

Pe sistemul omul slab si omul gras!

Toata Romania plange cu lacrimi de crocodil profesorii si doctorii....politistii pot sa moara dai in....

Nu voi reveni la cele expuse mai sus de Catalin, procente, domnul Cosea sta prost si la matematica, jandarmuierie, polutie cocalara etc.

Vreau sa ii aduc aminte stimabilului Cosea ca politistii in exercitiul functiei publice au ingradite o serie de drepturi prevazute, atentie domnule Cosea, de Constitutia Romaniei, care trebuie compensate cu ceva bani daca s-ar putea. Dreptul de a fi ales, drepturi economice, dreptul de a avea alte meserii...etc. 

Ca marele Cosea se face ca nu vede ce se intampla in sanatate si invatamant, poate are cataracta, amnezie totala sau memorie selectiva si nu vrea sa recunoasca ca doctorii pot sa lucreze 25 de ore din 24, pot sa va dau exemple concrete, ca pot sa aiba cate cabinete sau clinici particulare vor muschii lor sau sa presteze la cate vor, despre atentii nu mai aduc aminte ca ati vazut cat de scandalizati sunt de cand aceste atentii sunt incadrate la luare de mita, ca se joaca cu viata altora in timp ce noi politistii ne riscam viata in fiecare zi ca domnul Cosea sa poata emite elucubratii prin ziarul financiar, ca doctorii pot sa plece din sistem in Anglia spre exemplu fara sa plateasca un leut statului care i-a instruit, pentru ca decat ,,fraierii" adica politistii semneaza contracte cu statul pe 10 ani etc, ca domnii profesori lucreaza 16 -20 de ore pe saptamana in schimb politistii minim 40 sau fara numar, ca profesorii pot face meditatii chiar cu elevii pe care ii au in clasa, in Germania ca tot a dat exemplu domnul Cosea este incadrata aceasta fapta tot, ati ghicit, la dare de mita, ca au trei vacante pe an plus concediul de odihna, ca dupa ce termina programul pot sa faca ce le doreste inimioara, adica bani etc.

In final as dori sa ii aduc aminte domnului Cosea un proverb romanesc, cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia!

Visez ca politistii din Romania vor face macar o zi de greva, un alt drept prevazut in Constitutia Romaniei interzis politistilor domnule Cosea!

Edited by Elvis
  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

@Elvis  nu acest domn Coşa a scris articolul respectiv, ci o doamnă/domnişoară absolventă a Facultăţii de Jurnalism, Adelina Mihai.

Profesorul Mircea Coşea văd că a remarcat el ceva ... ceva, dar slăbuţ.

„Cred că avem o supraaglomerare de instituţii de forţă care nu privesc neapărat siguranţa cetăţeanului în mod direct, cum ar fi SRI sau SIE, unde salariile angajaţilor sunt mai mari decât cele ale poliţiştilor şi jandarmilor. Totodată, o mare parte din bani s-a alocat de-a lungul timpului pentru dotări moderne care să sporească siguranţa, în pregătirile pentru aderarea la Schengen“, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea. În opinia lui, situaţia mai poate fi explicată şi ca urmare a unui comportament faţă de instituţiile de forţă din România care s-a generalizat. „Fiecare majoritate politică s-a sprijinit pe instituţiile de forţă şi şi le-a ţinut aproape inclusiv prin majorări de salarii, care au generat creşteri de cheltuieli. Să nu uităm că, pe vremea Boc- Băsescu, angajaţii din cadrul SRI sau SIE au fost în mare parte exceptaţi de la măsurile de austeritate, pe când poliţiştii şi jandarmii nu“, a mai spus Coşea. 

  • Upvote 4
Link to comment

Ai spus bine Marius, domnul profesor Cosea, chestorii de politie unde or fi? Il tot astept pe ala cu nume de instrument muzical sa apara pe toate posturile de televiziune, sa isi rupa hainele de chestor, sa se tavaleasca pe jos de grija politistilor din I.G.P.R.......ASTEPT IN ZADAR!

  • Upvote 3
Link to comment
  • Moderator

În ultima perioadă mulţi medici încearcă să se facă auziţi şi să aducă în prim plan problema remunerării lor. Dacă urmăriţi presa, blogoosfera şi mass-media veţi remarca că foarte mulţi au abordat acest subiect, al remunerării din sistemul medical, iar chestiunile ăstea nu sunt întâmplătoare, mulţi medici apelează la cunoştinţele lor pentru a scrie despre acest subiect.

Dacă vă întrebaţi de ce se întâmplă asta, e foarte simplu de identificat cauza. În przent medicii sunt speriaţi şi îngrijoraţi pt că se strânge şurubul şi nu vor mai putea să-şi rotunjească veniturile cu atât de cunoscuta şpagă, din cauza hotărârii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a spus foarte clar că a primi o recompensă, un plic de la un pacient este o faptă penală din sfera corupţiei. 

Ca urmare, acum medicii îşi caută duşmani, iar primii vizaţi sunt magistraţii (judecătorii şi procurorii), după care poliţiştii şi tot ce are legătură cu sistemul de aplicare a legii. Vă reamintesc că în urmă cu câţiva ani un fost preşedinte al Colegiului Medicilor România avea un discurs în care spunea că e normal şi firesc ca medicul să primească şpagă şi îi nominaliza pe magistraţi şi poliţişti drept inamicii publici care hăituiesc sistemul medical. Iar aceste opinii, din păcate se întâlnesc la mulţi medici, care nu reuşesc să înţeleagă că Înalta Curte a fost nevoită să stopeze această lacună legislativă veche de mai bine de 10 ani, care era exploatată şi acceptată de marea majoritate medicală.

  • Upvote 4
Link to comment
  • Moderator

Ce spuneam mai sus ...

Indignare printre medicii din Galaţi, care au avut parte, luni, de o lecţie predată de ofiţerii DGA. Aceştia le-au reamintit doctorilor că "atenţiile" sau "cadourile" primite de la pacienţi pentru actele medicale reprezintă luare de mită. Unii medici au părăsit sala de şedinţă nervoşi, alţii au ameninţat cu proteste. Toţi sunt indignaţi de decizia Înaltei Curţi prin care doctorii sunt asimilaţi funcţionarilor publici.

Peste 100 de cadre medicale din Spitalul de Urgenţă Galaţi au aflat de la ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie ce drepturi şi îndatoriri au în calitate de funcţionari publici.

După numai câteva minute, o parte din personalul medical a părăsit sala. Cei mai mai indignaţi au fost medicii de la urgenţă şi chirurgii.

Medicii sunt hotărâţi să nu lase lucrurile aşa. Şi-au făcut o pagină pe un site de socializare prin care invită tot corpul medical din ţară să li se alăture.

Sursa TVR

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
  • Member

Am auzit argumentul suprem in materie de drept al doctorilor cum ca ei nu au cum sa fie functionari publici pentru ca nu stau la ghiseu si nu au program fix, de multe ori facand ore suplimentare, neputand lasa lucrurile la ora 16 si sa plece. :blink:

Asta e argumentul lor juridic. Ce ciudat! Nici politistii nu stau la ghiseu si nu au program fix si cu toate astea tot sunt functionari publici. Incearca sa le explici ca ei presteaza un serviciu de interes public, iar ei o sa vina cu argumente de acces direct. Spre exemplu, pe acelasi principiu "sanatos" al medicilor si politistii ar trebui recompensati de o persoana vatamata intr-un dosar ca sa-si "arate recunostinta" fata de munca politistului. Sau poate atunci cand ia casa foc, proprietarul, de asemenea, sa fie "recunoscator" fata de pompieri ca i-au stins incendiul. Dar dupa, nu inainte, ca altfel e spaga. Cam asta e logica lor, nu?

Amenintarea cu "plecam din tara" a inceput sa devina parsiva si parca s-a banalizat (oricum cei care au vrut sa plece, au plecat) asa ca acum vin cu o noua amenintare - greva generala, desi le este interzis acest lucru. Doctorii cu mancarime in palma vor avea in continuare si cu 100 de milioane salariu. 

Edited by Ben
  • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.