Jump to content
POLITISTI.ro

Declaratie martor


popescuandrei89

Recommended Posts

În urma cu o săptămână,eu si sotia mea am fost martori la un accident rutier soldat cu victime pe trecerea de pietoni. La câteva zile am fost sunat de un polițist să mă intrebe cand putem să ajungem la sectie să dam o declarație. Am stabilit ora la care puțeam ajunge și am mers împreună cu soția să dam declarație. Am dat declaratiile separat, însă niciunul dintre noi doi nu a scris declaratia, aceasta fiind scrisă de polițist și semnată de noi. În prima fază, șoferul pare nevinovat, dat fiind faptul ca pietonul se afla în stare de ebrietate. În urma măsurătorilor făcute de polițiștii sosiți la locul accidentului s-a dovedit ca viteza autoturismului era în jur de 30-40 km/h. Din aceste detalii polițistul a zis ca este păcat ca șoferul să aibă de suferit din cauza pietonului aflat în stare de ebrietate, fapt care pot spune ca ne-a influențat pe mine și pe soția mea afirmând unele lucruri relatate de politist. Singurul lucru omis de către noi în declaratiile date este faptul ca pietonul se angajase în traversarea carosabilului, moment în care nu a fost sesizat de către șofer. Întrebarea mea este: putem schimba declaratiile date modificând acest detaliu, sau chiar să le retragem definitiv?

Link to comment
  • Moderator

Art. 273 din Codul Penal.

Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Link to comment

Nu în cazul meu. Răspunsul dat de dvs nu mi se pare relevant. Din punctul dvs de vedere tot ce se mai poate face este să las lucrurile asa, nu? Totuși, o să merg la secție să întreb concret ddaca pot schimba declaratia atata timp cât dosarul nu a fost înaintat la parchet. Aștept și alte răspunsuri. Mulțumesc!

Link to comment
  • Member

Eu nu cred că polițistul a scris ce-a vrut el, ci ceea ce i-ați povestit voi, iar dacă cele consemnate nu corespund cu realitatea, nu cred că v-au pus în mână, pix cu curent electric, care a semnat singur, în locul vostru. Procedura cosemnării declarațiilor părților într-un proces penal. sunt prevăzute în Codul de procedură penală, care obligă organul de cercetare penală să consemneze declarația.

Link to comment

Te poti prezenta la politist si ii spui ca vrei sa mai adaugi anumite aspecte la declaratia anterioara. Nu este nicio problema, important este sa spui adevarul si sa nu te lasi influentat. Nu uita ca declaratia de martor este data sub juramant.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.