Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0
analucaana

Se poate suspenda permisul dupa 4 ani de la comunicarea sentintei

Question

analucaana

Buna seara,

   Apelez la dumneavoastra cu rugamintea de a ma ajuta sa elucidez o problema care imi da batai de cap de cateva zile... In septembrie 2010,am fost oprita(dupa ce am fost urmarita 30km) de catre un echipaj de politie ,echipaj care se afla intr o masina neinscriptionata MAI si care mi a comunicat faptul ca am depasit viteza legala CU 50km/h,motiv pentru care imi vor retine permisul pt o perioada de 90 de zile(mentionez ca era seara si,fiind pe un drum necirculat,am crezut ca sunt urmarita). A doua zi,am facut contestatie si mi a fost returnat permisul,iar in septembrie 2011 mi a fost respinsa plangerea contraventionala(asta am aflat-o dupa 4 ani),dar avocatul nu mi -a adus la cunostinta acest lucru(eu ma aflam la 500km distanta,unde si locuiesc),acesta sustinand ca am castigat procesul.Asadar ,am circulat fara probleme ,chiar am fost oprita in trafic ,dar niciodata nu mi s-a comunicat ca ar trebui sa predau permisul pt 90 de zile ori ca figurez in baza de date ca avand permisul suspendat. Dar...in data de 06.08.2015 ,am gasit in cutia postala o instiintare redactata in data de 01.07.2015,fara stampila cu data postei,-stiu ca acest document este confindential si se inmaneaza titularului doar pe baza de semnatura,nu se pune pur si simplu in cutia postala ,fara a fi introdus intr-un plic-, prin care sunt informata ca in urma sentintei din SEPTEMBRIE 2011 trebuie sa predau permisul  pt o perioada de 120 de zile ,desi legea spune ca se supsenda pe o perioada de 90 de zile . Conform art 118,trebuia sa fiu iNformata si sa predau permisul in 15 zile de la data ramenerii definitive si irevocabile ,-adica SEPTEMBRIE 2011. Este legal ca Dupa 4 ani de la data ramanerii definitive si irevocabile a sentintei judecatoresti de a se suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 90 de zile,timp in care politia nu si-a facut treaba,sa fiu obligata sa predau permisul pentru 120 de zile,desi legea prevede 90 de zile? Mi-au prelungit automat perioada cu 30 de zile,desi niciodata nu am fost informata si nici nu mi s-a adus  vreodata la cunostinta faptul ca mi -a fost respinsa plangerea. Cum ar trebui sa procedez? In cat timp se prescrie fapta de la data ramanerii definitive a sentintei? Mentionez ca nu am semnat vreun document precum ca am cunostinta de faptul ca trebuie sa predau permisul dupa 4 ani. Va rog din suflet sa ma ajutati! Multumesc! Cu stima,Ana.M

 
 
 • Downvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
Marius

Serios?! Poliţia nu şi-a făcut treaba? :)

După cum vezi, poliţia chiar şi-a făcut treaba, iar tu vei avea dreptul de a conduce suspendat.

Cine ţi-a spus poveştile ăstea, că poliţia trebuia să te informeze şi să-ţi aducă ţie la cunoştinţă despre decizia instanţei de judecată, te-a păcălit. Necunoaşterea legislaţiei nu te absolvă de răspundere. Faptul că aveai obligaţia să predai permisul într-un termen la poliţie este precizat foarte clar în legislaţia rutieră pe care absolut toţi conducătorii auto trebuie să o cunoască.

Nu prea ai ce să faci, pentru că hotărârea definitivă a unei instanţe de judecată nu se prescrie şi nici nu expiră.

 • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
analucaana

Mentionez ca nu am fost NICIODATA instiintata si nu am luat la cunostinta faptul ca trebuie sa predau permisul pt 90 de zile. De ce s-au sesizat dupa 4 ani si nu dupa 15 zile cum prevede legea? Normal,trebuia sa predau permisul in septembrie 2011 si atunci trebuia sa mi se trimita instiintarea. Dreptul de a conduce mi -a fost suspendat in septembrie 2011 pt 90 de zile,deci in max ianuarie 2012 as fi avut probleme daca as fi fost prinsa in trafic in aceasta perioada. Nu doresc sa intram in polemici. V-am cerut un sfat sincer... Daca as actiona in judecata politia pt faptul ca nu au pus in aplicare sentinta in termenul prevazut de lege,ce sanse de castig as avea? Trebuia sa mi se ofere sansa ca dupa 30 de zile de la comunicarea sentintei sa pot sustine examenul pt a mi se reduce perioada de suspendare a permisului(finnd la prima abatere),nu sa mi se suspende AUTOMAT PE O PERIOADA DE 4 LUNI DUPA 4 ANI de la comunicarea sentintei.Multumesc

P.s: nici acum,in acest moment ,nu am semnat vreun document care sa ateste faptul ca am intrat in posesia acestei invitatii de a preda permisul. a fost pusa in bataie de joc in cutia postala,ca si o reclama sau ca si orice faoaie fara valoar.
 

 
 

Daca as fi stiut ca trebuie sa predau permisul ,sigur ca l-as fi predat atunci in 2011 si as fi depus cerere pt a mi se reduce perioada de suspendare,cu dreptul ca dupa 30 de zile sa pot sustine un nou examen,exact asa cum prevede legea. Avocatul mi-a spus ca am castigat procesul,; cand am fost oprita in trafic nu mi s-a comunicat ca as avea permisul suspendat ,iar acum 3 zile cand am mers la politie sa mi verific cazierul rutier ,nu mi s-a spus ca am aceasta problema. Este normal CA DUPA 4 ANI SA MI SE COMUNICE FAPTUL CA TREBUIE SA PREDAU PERMISUL PT 120 DE ZILE? Nici macar nu mai am posibilitatea ca dupa 30 de zile sa sustin un nou examen pt a mi se reduce perioada de suspendare?

 
 
 • Downvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

Nu ai fost înştiinţată pentru că nu trebuia să fii înştiinţată. Din moment ce ai contestat, se presupune că urmăreşti desfăşurarea procesului, te prezinţi la termene şi aşa mai departe. Iar legea te obligă ca atunci când procesul se termină, să mergi la poliţie cu hotărârea rămasă definitivă pentru clarificarea situaţiei, mai exact dacă ai fi câştigat să se facă menţiunile în baza de date şi să nu mai figurezi cu contestaţie, respectiv dacă ai pierdut să predai permisul. Ceea ce nu ai ai făcut. Au trecut atâţia ani şi nu te-a mai interesat, în condiţiile în care legea te obligă să mergi şi să predai permisul. 

Dacă trăieşti cu impresia că semnătura ta e atât de importantă şi fără ea nu pot fi luate măsuri împotriva ta, te înşeli amarnic şi te vei convinge de acest lucru.

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Repet, nu ştiu de unde ai scos aceste afirmaţii şi ce te face să crezi că e obligaţia poliţiei să urmărească soluţionarea unei acţiuni în justiţie iniţiată de tine. E obligaţia ta, iar faptul că nu cunoşti legea, nu înseamnă că poliţia trebuie să stea după fiecare şi să vă aducă la cunoştinţă prevederile legale.

Eşti într-o mare eroare şi din păcate pentru tine te vei convinge singură că în realitate nu aşa cum îţi imaginezi tu, iar poliţia nu are nicio obligţie să te informeze care sunt prevederile legale.

Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
CITADELA

Sa incepem cu inceputul:

In 2010, ai semnat un contract de asistenta juridica cu avocatul care a intocmit contestatia. Avocatul, in baza contractului de asistenta, a actionat in numele tau, la fel ca si cum ai fost tu prezenta in fata instantei de judecata. Totodata, avocatul are unele obligatii profesionale fata de client (nu intru in detalii intrucat gasesti pe internet legea privind exercitarea profesiei de avocat); de asemenea este posibil ca avocatul sa fi cerut ca toate notificarile privind cazul X (al tau) sa-i fie comunicate la biroul de avocat si nu la adresa de domiciliu a justitiabilului (asa fac majoritatea avocatiilor, asa ca citatii, comunicari de sentinte etc ajung direct la el si nu la client). Daca nu ti-a transmis avocatul solutia in cazul respectiv ori a facut-o in mod mincinos (adica ti-a spus ca a castigat procesul, desi realitatea este alta), te poti adresa cu plangere impotriva lui, fie la barou, fie direct la Parchetul de pe langa Curtea de Apel. De altfel, poti sa verifici pe net (portalul instantelor de judecata) situatia actualizata, la fiecare ora, a proceselor aflate pe rol...asa, ca fapt divers. Oricum, ce am scris mai devreme este bazat pe experienta mea si pe ce am dedus ca s-ar fi putut intampla...cel mai bine te poate lamuri avocatul cu pricina.

Cu privire la notificare, desi nu ai semnat de primire, legea permite agentului procedural ori postasului inclusiv sa afiseze la locul de domiciliu documentul, fiind indeplinita astfel procedura, asa ca nu cred ca ar mai fi cazul sa invoci o astfel de scuza.

De ce s-a prelungit masura suspendarii cu inca 30 de zile?! Mai bine nu intrebai, pentru ca dovedeste inca odata ca nu stapanesti legislatia rutiera.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Rusy

Sigur traiai cu impresia ca ai castigat si nu ai nici o problema ca multi alti abuzati din tara asta. Acum suporti consecintele. La o actiune care ai initiat-o tu nu e obligata politia sa te anunte pe tine, cetatean plin de drepturi dar fara obligatii.

Parerea mea este ca avocatul tau ti-a tras teapa... a pierdut ti-a luat banii si acum suporti consecintele, ca multi altii cu sentinte castigate prin inchipuire asa cum esti tu in momentul de fata.

Poate vor invata si altii din patania ta.

 

 

 

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Cezar

Spusesi in primul post:

" In septembrie 2010,am fost oprita(dupa ce am fost urmarita 30km) de catre un echipaj de politie ,echipaj care se afla intr o masina neinscriptionata MAI si care mi a comunicat faptul ca am depasit viteza legala CU 50km/h,motiv pentru care imi vor retine permisul pt o perioada de 90 de zile"

Pentru ca apoi:

"Mentionez ca nu am fost NICIODATA instiintata si nu am luat la cunostinta faptul ca trebuie sa predau permisul pt 90 de zile. "

 

Problema ta e cu avocatul, nu cu politia. Politia si-a facut fdatoria si m-a aparat pe mine de tine care circuli iresponsabil si fugi de politie. Tu, ai crezut ca "te poti scoate" ca ":ai tu un avocat...". Ala, pe banii tai, a pierdut un proces care, parerea mea si o pisica stia ca nu poate fi castigat. Avocatul ales spui ca "te-a mintit". Tu, pe baza documentelor intre tine si el, in care ai fost anuntata ca ai castigat/ pierdut procesul, il poti actiona pe el in instanta.

Din momentul in care ai ales calea contestatiei, politia nu mai are nici o legatura cu cazul, in ceea ce te priveste. Ce ai fost anuntata sa faci este o decizie judecatoreasca. "De ce acum?" poti intreba DOAR avocatul.

 

Edited by cezar1
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
analucaana

Buna ziua,

     Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si ajutor! Mentionez ca nu am avut si nici nu am intentia de a ma sustrage de la aplicarea legii,indiferent de rigorile ei,doar ca eram nemultumita de faptul ca instiintarea mi s-a trimis dupa 4 ani de la pronuntarea sentintei (da,avocatul nu a fost sincer si m-a mintit cu nerusinare,dar aceasta este alta poveste). Ca si sfat pt incepatori,care au incredere prea mare in unii avocati: chiar daca este cel mai bun avocat ,nu strica sa verificati si voi daca,intr-adevar,ceea ce va spune avocatul coincide cu realitatea. Numai bine tuturor! Cu respect,Ana.

 
 
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Cezar

Ia raspunsul scris al avocatului, contractul cu el, decizia curtii, si actioneaza-l in justitie pe avocat, cerandu-i daune in functie de cat pierzi tu ca 3 luni nu poti conduce si cat valorau banii pe care el ti -ia incasat pentru a-ti face un serviciu acum 4 ani. Asta daca vrei sa indreopti ceva si sa-l faci sa plateasca pentru nesimtire.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.