Jump to content
POLITISTI.ro

Accident neasigurare la schimbarea directiei de deplasare


sanderoalex

Recommended Posts

Buna seara!

Va propun spre dezbatere urmatorul caz,ca urmare a unor dispute pe teme de legislatie.

 

Pe o strada cu 2 sensuri,un automobil semnalizeaza regulamentar ca vrea sa intre intr-o parcare, prin efectuarea schimbarii de directie spre stanga. In dreptul intrarii in parcare e linie discontinua, iar inainte si dupa e linie continua. Un al doilea automobil ce se deplasa in aceeasi directie cu primul, executa depasirea prin partea stanga a primului automobil, calcand linia continua si acroseaza primul automobil care se angajase in efectuarea manevrei de schimbare a directiei.(schita accident)

 

 

Din informatiile pe care le detin, stiu ca primul sofer e vinovat de faptul ca nu s-a asigurat inainte de schimbarea directiei, iar al doilea de depasirea liniei continue.

 

In acest caz, cine e vinovat de producerea accidentului (cine plateste reparatiile?) si care sunt sanctiunile care se aplica in cazul celor doi conducatori auto?!

In cazul in care al doilea automobil n-a franat la timp si a incercat sa evite coliziunea prin intrarea pe contrasens(practic n-a avut intentia de depasire!), raman aceleasi sanctiuni?

 

Si un al doilea subiect, legat de o intersectie prezentata in foto!

In cazul de fata, care e ordinea de trecere in cazul auto prezentate in foto cu A2, B, C si D? Precizez ca A este o bretea desprinsa de pe drumul cu prioritate, indicat cu mov in foto(P), iar pe drumul cu prioritate nu circula nimeni. E intersectia in care locuiesc si saptamanl au loc tamponari. Mai precizez ca pe drumurile semnalizate cu indicator de cedeaza trecerea NU exista nici un indicator care sa precizeze care e drumul cu prioritate. Nu e necesar un astfel de indicator? Tramvaiele nu mai circula!

In cazul P2, se considera schimbarea directiei de deplasare si trebuie semnalizat acest lucru?

Multumesc!

post-16127-0-38680000-1438192727_thumb.j

post-16127-0-34070200-1438193059_thumb.j

Edited by sanderoalex
Link to comment
Share on other sites

mai adaug un subiect,ce fac in cazul de mai jos?

art 57 din hg 1391/2006 spune ca trebuie luate in calcul si semnificatia indicatoarelor rutiere,nu numai culoarea semaforului!

post-16127-0-37144700-1438274303_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Trebuie să procedezi exact cum ai învătat la scoala de soferi.

Aici nu răspundem la spete imaginare sau ipotetice ori curiozităti, din acest motiv nu ti-a răspuns nimeni până acum. Preferăm să le răspundem celor ce au cu adevărat nevoie de o lămurire.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Buna ziua. Am cautat pe forum o situatie asemanatoare, dar nu am gasit ceva actual. In conditiile in care legislatia noastra se tot schimba, nu mai stiu ce sa cred, asa ca va deranjez cu o intrebare. 

Ma deplasam pe un drum national, cu cate o banda pe sens. intentionam sa virez la stanga pentru a intra la un magazin de pe sensul celalalt. In zona respectiva era linie discontinua, care permitea depasirea si schimbarea directiei de mers. Am semnalizat stanga si m-am "asigurat", dupa care am efectuat manevra de viraj stanga. Am pus "" pentru ca se pare ca nu m-am asigurat bine, din moment ce in spatele meu se afla un autoturism care a vrut sa ma depaseasca, si m-a lovit in lateral. Probabil a fost in unghi mort, nu stiu de unde a aparut. Ca atare imi dau seama ca m-am asigurat egal cu zero. Spectatorii la accident, au sustinut ca vina apartine celuilalt, dar... legea spune ca daca s-a produs accidentul rezulta ca sunt vinovat. DURA LEX, SED LEX!

In urma accidentului, m-am ales cu o fractura de clavicula, deci a fost accident cu victime. Iar Politia si Ambulanta au venit destul de repede fiind chemate de cei din jur care au considerat ca e mai bine asa, fiind cel putin culpa comuna. Deci s-a inregistrat ca accident cu victima (vinovatul) adica eu, celalalt a primit despagubiri de la asigurarea mea, iar mie mi s-a retinut permisul eliberandu-mi dovada de circulatie pe 2 saptamani, despre care mi-au spus ca o pot prelungi ulterior. Nu am mai prelungit nimic, datorita fracturii de clavicula oricum nu mai puteam conduce, si am fost ocupat sa ma operez, fiind o fractura cominutiva de clavicula (de la centura) destul de urata. 

Intrebarea mea este:

Care este sanctiunea pentru mine? Am inteles ca legea prevede ca sa se intocmeasca dosar penal? Adica voi avea cazier?  Pentru ca nu m-am asigurat, ce termen am pentru suspendarea permisului de conducere? Pot face ceva pentru a reduce suspendarea? Mentionez ca am mai avut ca sanctiuni o amenda pentru centura de siguranta cu 10 luni in urma cu 2 puncte penalizare si 3 puncte amenda, iar in urma cu vreo 3 ani depasirea vitezei in localitate (73km/h).

Link to comment
Share on other sites

  • Active member

Vinovat pt producerea accidentului de circulatie esti tu ! Celuilalt i se retine o contraventie si anume "depasirea interzisa", insa cauza generatoare a accidentului a constat in faptul ca tu nu te-ai asigurat, dovada si faptul ca, dupa cum ai spus, asigurarea ta a suportat pagubele celuilalt.
In acest caz se intocmeste dosar penal in care se fac cercetari pt infractiunea de "vatamare corporala din culpa", datorita fpatului ca tu ai suferit vatamari corporale si vei primi o solutie de clasare intrucat nu ai cum sa depui plangere tu impotriva ta
"Cazier nu vei avea"
Pe perioada cercetarilor ai dreptul de a conduce cu acea dovada care se prelungeste lunar.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc adminului pentru mutarea postului si lui @Roby pentru raspunsul oferit. Celalalt nu cred ca a fost sanctionat, nici nu avea de ce, fiind permisa depasirea. Doar eu nu am fost suficient de atent, si m-am invatat minte. Bine ca am scapat cu atat, putea fi mai rau pentru mine dar si pentru altii...

M-ar mai interesa cum sa fac sa urgentez cumva procedura astfel incat  sa pot conduce din nou cat mai curand. Daca nu am solicitat prelungirea primei dovezi eliberate (fiind pe la spital atunci) pot solicita dreptul de a conducere pana la solutionarea dosarului?  Zilele care au trecut de la expirarea dovezii initiale, se contorizeaza ca zile din suspendare? Sa fiu sincer nu mai stiu ce sanctiuni sunt in vigoare acum. Daca ar fi vorba de dat vreodata examen din nou, la sanctiuni ar trebui sa pun serios burta pe carte. 

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Pentru prelungirea dovezii trebuie să faci o solicitare scrisă procurorului care supraveghează cercetarea penală în cauză.

Zilele în care nu ai avut dreptul să conduci se scad din eventuala perioadă de suspendare după soluționarea dosarului.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.