Jump to content
POLITISTI.ro

Folosirea telefonului mobil la volan in timp ce asteapta la semafor


ovidiuc4

Recommended Posts

Buna ziua,
 
Folosirea telefonului mobil la volan este permisa atunci cand masina stationeaza la semafor? Vad ca in codul rutier scrie "Conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci când acestia se afla în timpul mersului, ...". Tocmai ma uitam la un video, din Anglia se pare, unde soferii care asteapta la semafor sunt trasi pe stanga de catre un politist. Sunt curios cum se interpreteaza legislatia noastra... daca textul de mai sus este luat ad litteram.
 
Multumesc
 
Edited by ovidiuc4
Link to comment
  • Moderator

Te rog să ne spui tu cum apreciezi, că atunci când un conducător auto aşteaptă la semafor nu mai este în timpul mersului, nu mai conduce? Consideri că aşteptatul la semafor este o staţionare ori parcare? Poate să se dea jos de la volan şi să-şi facă o cafeluţă, eventual să citească ziarul?
Conform principiul pe care îl sugerezi tu, înseamnă că atunci când aşteaptă la semafor conducătorul auto nu mai are nici obligaţia să poarte centura de siguranţă, aşa-i?

Link to comment

Eu ma gandeam, limitat vad, din punctul de vedere al sigurantei, in sensul ca nu pun in pericol viata mea si a celorlalti daca stationez. Intradevar, daca iau in calcul si faptul ca pot incurca traficul cu neatentia mea la semafor si la ce se mai intampla in jur, raspunsul e evident.

Multumesc.

Link to comment
  • Moderator

Eu sunt sigur că în România niciun poliţist rutier nu va aplica vreodată sancţiuni contravenţionale pentru această abatere conducătorilor auto care aşteaptă la semafor, iar asta pentru că sunt mulţi prea mulţi care folosesc telefonul în timpul deplasării, atât de mulţi încât e chiar imposibil să poată fi sancţionaţi toţi. Totul se întâmplă din cauza lipsei de educaţie.

Link to comment

Cu excepția faptului când, acel conducător auto care folosește telefonul mobil în așteptarea apariției culorii verde la semafor, ”uită” să-l mai lase jos ori să încheie convorbirea, punându-se în mișcare cu acesta la ureche, chiar și circulând în paralel cu mașina poliției.

Sau... Se circulă în spatele mașinii poliției, ori în fața acesteia, folosind fără nicio jenă telefonul mobil fără a te duce mintea, ca și șofer, că ochii polițistului de la volan sunt mult mai vigilenți decât ai unui șofer normal, că în oglinzile retrovizoare se vede ori ce gest al celui din spate, polițistul fiind mult mai atent la ceea ce face el dar și la ceea ce fac ceilalți pentru a-i putea opri și sancționa dacă este cazul,

Mai sunt unii șoferi care încearcă să testeze vigilența și cunoștințele rutiere ale polițistului de circulație folosind telefonul mobil în diferite moduri, altele decât cele ”tradiționale”, mizând pe faptul că nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a putea fi sancționați.

Pentru aceștia fac mențiunea că există art. 148/8 din RAOUG 195/2002 care face referire la faptul că alte preocupri la volan, de natură să distragă atenția celui care conduce este contravenție iar art. 100/1/10 din OUG 195/2002, este cel care sancționează iar amenda este de la 420 la 525 lei.

Așa că... La semafor fiind și sună telefonul, explică interlocutorului unde ești și ceea ce faci, scuză-te și trage pe dreapta pentru a putea vorbi în așa fel încât să fii atent numai la convorbirea telefonică. Prin asta dovedești că îi respecți pe ceilalți și mai ales pe tine însuți. Sau folosește dispozitivul tip ”mâini libere”.

Link to comment

genessys30, primele doua situatii nu cred ca se aplica aici.

 

Ca uita sa-l lase jos cand pleaca... deja este clar in mers, ma refeream strict la stationatul la semafor.

Ca circula in spatele masinii politiei din nou nu are treaba cu subiectul... deja circula, deci presupun ca se afla in miscare.

 

Multumesc pentru articolele respective. Cred ca Art 8 la care faci referire, "să aibă în timpul mersului preocupări de natură a-i distrage în mod periculos atenţia" nu se aplica aici. Se specifica clar "distrage in mod periculos" ... nu am auzit de vreun accident cauzat de butonatul la semafor.

 

Oricum, cum zicea Marius, nu te sanctioneaza nimeni pentru asta, doar eram curios sa stiu cum este interpretata legea de catre politisti.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.