Jump to content
POLITISTI.ro

Abuz de încredere ? Sau furt ?


Florinvfs

Recommended Posts

Bună ziua. Am un vecin de cartier care vinde/cumpăra mașini. Am cumpărat o mașină de la el cu toate actele în regula . Mașina prezenta niște defecțiuni când am luat-O dar mi S-a spus ca o sa le repare când se strica de tot,zis și făcut. Mașina S-a stricat,el a venit și a luat-O sa o duca la service. După câteva zile mi-a dat o alta mașină sa mă folosesc de ea pana o sa fie reparata mașină cumpărată de mine ,ba mai mult pentru încredere a întocmit și un contract de vânzare/cumpărare. Am stat liniștit pana când un coleg de servici mi-a spus ca a văzut mașină la o alta persoana, eu fiind convins ca era în service. Când am fost la el sa îi cer socoteala am remarcat ca numai aveam certificatul fiscal,acesta era în mașină. El a vândut mașină altei persoane după ce mi-a luat mie fiscalul din mașină. Eu având acum troaca pe care el mi-a dat-o sa mă folosesc de ea. Am cum sa îl chem în instanță doar cu contractul de vânzare/ cumpărare?

Link to comment

Contractul de vânzare / cumpărare a fost întocmit la ambele mașini cu tot cu fiscal. Țin sa menționez ca în contract apare numele soției lui . Eu nu o știu pe soția lui dar mașină care o cumpărasem în acte e luată de la soția lui iar actele la A2a mașină lea făcut direct după numele celui se ce cartea mașinii. Mi se pare mie sau în afară de înșelăciune mai e și fals în acte ca lea făcut el în numele soției lui și a proprietarului?

Link to comment
  • Moderator

"Mi se pare mie sau" tu ai semnat contracte de vânzare-cumpărare cunoscând că ele nu sunt întocmite în condiţii legale? Citeşte despre falsul în înscrisuri sub semnătură privată din Codul penal.

Mergi şi depune o sesizare la poliţie sau la parchet, iar în urma cercetărilor se va stabili vinovăţia fiecăruia. 

  • Upvote 1
Link to comment

Nu am acordat atenție atunci.Acum am văzut când căutăm actele. Puteți sa îmi spuneți dacă îl pot acționa în instanță? Dacă metoda lui de a da aceeași mașină la 2 clienți este legala.

Link to comment

Clar ca nu e legal sa vinzi o masina de doua ori, insa fa ceea ce ti-a spus mai sus  Marius, adica sa depui plangere. Propune ca martor pe vecinul care stia ca masina ti-a fost vanduta tie si a vazut ca e in posesia altuia. O sa se stabileasca cum si in ce conditii a ajuns masina la celalalt. (daca are si el sau nu un contract de vanzare cumparare). Ce nu inteleg eu este daca masina era radiata si trecuta pe numele tau, sau era pe numele sotiei celui de la care ai luat-o? 


Certificatul fiscal este valabil 30 de zile de la eliberare. Este nul de drept orice act prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, fără certificatul fiscal prin care să fie atestat că nu aveţi datorii.

Cat timp a trecut de cand ti-a fost eliferat fiscalul si pana i-ai dat masina vecinului sa o duca la service?

Edited by Reptor
Link to comment

Certificatul fiscal intre timp a expirat.Nu avea cum sa adune datorii odată eliberat certificatul . Vreau sa știu exact de ce îl poate acuza , dacă nu îmi aduce banii sa merg sa depun o plângere . Nu vreau sa îmi pun degeaba țiganii în cap dacă poate scăpa doar cu o amenda.

Link to comment

Politia strange probe si propune anumite solutii procurorului de caz. Nu cred ca cineva de aici iti poate spune ce o sa pateasca respectivul, CU EXACTITATE. Un dosar penal nu se solutioneaza pe un forum. Cel mai bun sfat este sa depui plangere. Incadrarea faptei o sa ti-o spuna politistul care o sa primeasca spre solutionare plangerea depusa de tine.  Din punctul meu de vedere este o infractiune de abuz de incredere.

Art. 238
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 

Si ar mai putea fii si o infractiune de fals  în înscrisuri sub semnătură privată, dar depinde de ce e in contractul facut de voi doi.

Art. 322

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.


Desi a doua infractiune e discutabila.

Si de aici ar mai fii si

Art. 291

Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.

Edited by Reptor
Link to comment

Scuze, asta e noua incadrare.

Art. 323

Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.