Jump to content
POLITISTI.ro
Marius

Cuantumul amenzilor de circulatie stabilit in functie de venitul contravenientului

Recommended Posts

Marius

Senatorul PD-L Urban Iulian, a propus modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, mai exact valoarea sanctiunilor contraventionale sa fie stabilita in functie de venitul contravenientilor,

urbaniulian2wb.jpg

Modificarile

1. Art. 98 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“Art.98. - (1) Amenzile contraventionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.

(2) Valoarea punctului-amenda se va stabili astfel:

a. 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului, pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior nu depasesc 30000 lei;

b. 2% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt cuprinse intre 30.000 si 300.000 lei;

c. 1% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt mai mari de 300.000 lei.

(3) Contraventiilor prevazute în prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, în functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea îl prezinta.

(4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

a. clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;

B. clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;

c. clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;

d. clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;

e. clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.

(5) Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.”

1. Art. 109 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“ Art.109. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de catre politistii de frontiera.

(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.

(3) În cazurile prevazute la alin.(2), procesul-verbal se poate încheia si în lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionându-se aceasta în procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.

(3.1)Contravenientii vor avea obligatia prezentarii fisei fiscale privind veniturile pentru anul anterior in termen de 15 zile de la solicitarea agentilor constatatori sau a personalului incadrat in institutiile specializate pentru incasarea amenzii, dupa caz.

(3.2) Nedepunerea fisei fiscale in termenul mentionat la Alin. (4) se sanctioneaza cu stabilirea valorii maxime a punctului-amenda.

(4) Forma si continutul procesului-verbal de constatare a contraventiei, precum si modalitatea de stabilire si aplicare a contraventiei se stabilesc prin regulament.

(5) Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

(6) Pentru amenzile contraventionale în cuantum de pâna la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

(7) În cazul prevazut la alin.(6), agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentând contravaloarea amenzii în care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savârsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara încheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.

(8) Amenzile privind circulaţia pe drumurile publice se achită în condiţiile legii şi se fac venit integral la bugetele locale.

(9) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, daca prin prezenta ordonanta de urgenta nu se dispune altfel.”

Ce parere aveti?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Ce se intampla cu "in fata legii toti suntem egali".

Daca tot e asa de destept spamer-ul asta, nu a precizat in cazul cetatenilor straini cum se va proceda. Sau i-o fi scapat acest aspect?

Probabil ca s-a gandit ca in acest fel vor mai creste veniturile la buget. Cred ca de la partid le-au dat tema pentru acasa ca fiecare sa vina cu ideei si propuneri prin care sa reuseasca sa mai scoata ceva bani din buzunarul populatiei. :doh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
dunelu

In tara noastra toti suntem egali. Dar unii sunt ...mai egali ca altii !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rusy

Eu consider ca e bine asha cum este acum, adica 10% din salariul minim, acest proiect ingreuneaza cu mult munca agentilor de politie, va dati seama sa soliciti fisa fiscala, ce aberatie sau mai rau sa-l oblige pe om sa o aiba asupra lui, eu cred ca asta are mintea in colturi sau e prea odihnit.

Eu as modifica altceva in legislatie, nu cuantumul amenzilor, care pentru un om de rand va zic e suficient sa-l sanctionezi cu 60 lei ca traversat neregulamentar.

As avea cateva idei dar daca e cazul am sa le postez.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Propunerea "desteptului" prevede ca fisa fiscala sa o prezinte la administratia financiara, iar agentul de circulatie in procesul verbal va mentiona numai numarul punctelor de amenda. Transformarea punctelor in suma de plata va reveni celor de la administratia financiara.

In loc sa simplifice cat mai mult posibil procedura, mai mult o ingreuneaza prin tot felul de aberatii. Si tot ei politicienii blameaza si acuza ca e o birocratie prea mare.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

Multi din cei cu bani realizeaza venituri la negru, iar conform fisei fiscale nu realizeaza venituri substantiale, ori in astfel de cazuri o asemenea lege nu ar avea nicio eficienta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

O astfel de masura va motiva si mai mult pe cei ce au venituri mai mari sa nu isi declare veniturile reale. Si uite asa, prin astfel de masuri creste evaziunea din ce in ce mai mult in tara asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rusy

Baieti acum nu consider ca ideea mea e buna, dar va zic 90% din primarii nici macar nu executa procesele verbale trimise in debit.

Ce sa mai asteptam pentru plata unei amenzi in functie de fisa fiscala.

Si vb lui Catalin: Evaziune la greu

Share this post


Link to post
Share on other sites
gaby

ce prostie..........

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nightwolf

Va continua sa ma uimeasca acest individ care este si senator si mai nou se da expert in problema circulatiei din RO in special din Bucuresti. Si cand te gandesti ca totul a pornit de la o oprirea mariei sale in trafic pt ca habar nu are legislatie rutiera... te doare capu` ....da asa e cand unii sunt senatori iar altii stau si-si rup uniforma pe strada ca ei sa poata circula cum trebuie.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
copjob

Urban are mintea odihnita, astfel ca poate initia astfel de proiecte de legi... ceea ce ar trebui reglementat, dupa parerea mea, este modalitatea de incasare a amenzilor...

Cred ca nici macar 10 procente din totalul amenzilor aplicate la regimul circulatiei rutiere se incaseaza... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Elvis

Domnule copjob procentul de incasare al contraventiilor este de 40% .Dar nu aveti de unde sa stiti pentru ca sunteti jandarm. :doh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ucnad

Domnule Urban daca cumva intrii pe acest forum (stiu ca ai obiceul asta, ca 90% din interpelarile care le faci prin parlament sunt din presa sau net), fa propuneri serioase si realizabile....

Ex. Dezincriminarea unor infractiuni, conducerea fara permis, incredintarea, .... sa fie contraventie si sa se confiste autovehiculul..... Muncim ca "fraierii" la DP, le facem 3-4 dosare si primesc 18 ind. 1... Ce-am realizat...Nimic...

Si uite asa ne scade autoritatea.... Ia sa-i dam o amenda chiar si modica si sa-i confiscam auto. sa vedem cu ce ne mai sfideaza.....???

Edited by Ucnad

Share this post


Link to post
Share on other sites
dunelu

Procentul de incasare a amenzilor este sub 10 la % in majoritatea zonelor din tara.Aici ar trebui sa vina cu propuneri de recuperare a debitelor prin transformarea in munca in folosul comunitatii sau prin confiscarea bunurilor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rusy

Dunelu stai linistit, ei nu o sa umble la asa ceva ca e putin mai complicat, mai bine ne trimit pe noi in concedii fara plata inca vreo 10 zile cum a fost anul trecut si cica asa se face economie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ghici

stimați colegi , eu zic să vedem și partea plină a paharului ,atunci când vorbim de alesul neamilui URBAN. !

gândiți-vă că tipul a intrat în vacanță (parlamentară ) și cel puțin până în toamnă nu ne mai „amenință „cu nimic :P:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miadry

Daca soferul nu are niciun venit declarat in momentul respectiv, asta inseamna ca e scutit de amenda? :hmmmt:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dan

Ministerul Muncii a anunţat că de la data de 01.01.2012 salariul minim pe economie va creşte de la 670 la 700 lei. Astfel ar putea creşte şi punctul amendă de la 67 la 70 lei.

Edited by Dan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.