Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Taser sau electrosoc, conditii de folosire

cipry189

Question

Va salut, sunt un utilizator nou si mi se pare destul de interesant forumul, acuma intrebarea mea:

au aparut pe piata (de ceva timp) aceste aparate de autoaparare, si-a luat un prieten de-al meu unul si mi se pare extrem de util, in primul rand impotriva cainilor maidanezi si nu ma refer aici sa pui aparatul pe cainele agresiv pentru ca este destul de dificil si numai prin actionarea lui sunetul si lumina emisa e destul sa sperie chiar si o haita intreaga (porbat), cand am vazut am zis ca imi iau si eu, din cate am inteles nu e nevoie de nici un permis, dar in cazul folosiri lui pentru autoaparare impotriva altei persoane cum stau lucrurile? sau daca por si simplu vrei sa il probezi fara vreun motiv contravine legii?

Recommended Posts

• 0
  • Membru

Lg 61/1991 R : Art. 2. — (1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu
constituie o infracțiune mai gravă, următoarele fapte:
1. portul, fără drept, în locurile și împrejurările în care s-ar putea primejdui viața sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea și liniștea publică, a cuțitului, pumnalului, șișului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum și folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecționate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru șocuri electrice;

Dar pe de alta parte conform Codului Penal, legitima aparare, sau starea de necesitate inlatura caracterul penal al faptei, si te poti apara cam cu orice atata timp cat respecti ce zice acolo:

Cod Penal: Art. 44. - Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
(21) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.

Deci daca esti depistat de Politie cu asemenea dispozitive, si nu exista vreo cauza care sa inlature caracterul penal al faptei ti se va intocmii dosar penal.

• Upvote 1
  • 0
  • Moderator

Pentru a te apara de cainii maidanezi poti folosi si un aparat cu ultrasunete pt alungarea cainilor.

Gasesti discutii si mai multe detalii in acest topic:

• 0

mda :( , pacat ca este mai scump si nu il mai poti folosi pentru autoaparare, la cum e formulata legea Lg 61/1991 R : Art. 2., imi da impresia ca e facuta numai pentru cei cu ,,patratele" si pe ceafa

din cele doua legi inteleg ca as putea sa il tin eventual in ghiozdan (presupun ca nu ar avea motiv sa il controleze nimeni) si numai in caz de necesitate sa il scot si sa speri un caine sau sa ma apar de ceva mai rau

multumesc de raspunsuri

Edited by cipry189
  • 0
  • Moderator

Uite cum sta treaba din punctul meu de vedere. Voi tinerii nu vreti tasere, cutite, boxuri si asa mai departe pentru caini. Eu cred ca incercati sa gasiti cumva o modalitate de eludare a legii pentru ca , nu-i asa, stim amandoi la ce ai folosi taserul respectiv, nu? Eu zic sa iti vezi de treaba, cea mai buna autoaparare e sa iti vezi de treaba ta.

• Upvote 1
  • 0
  • Membru

oricum daca dai de un caine agresiv si il mai si iriti cu electrosocul o sa realizezi ca cea mai buna aparare e fuga :ner:

• 0

:))) eram sigur ca voi da si de prejudecati, ,,voi tinerii" ma scuzi dar nu prea aud expresia asta la adresa mea, de la 10 ani nu am mai avut nicio altercatie, maxim niste schimburi de replici dure, dar atat,

cu fuga nu tot timpul e o idee buna, odata am fost nevoit sa sar pe masina unui vecin, am avut mare noroc ca nu i-am spart luneta.

Pana acuma nu am simtit nevoia unui astfel de aparat, dar acum sunt la facultate si Iasi ul asta e plin de maidanezi, nu mai vorbesc numai de cartierul rau famat in care am stat anul trecut (in geamurile de la scara in care am stat erau doua gauri rotunde si presupun ca erau de la gloante de nu au spart geamul), cei de la sectia de politie din apropiere in fiecare seara aveau treaba pe acolo, bine inteles nici nu mi-ar da prin minte sa folosesc un electrosoc in caz ca s-ar fi luat un indigen de mine, aici fuga e o solutie cat se poate de buna, dar daca am stat un an si le-am mai aruncat cate un leu, o tigara si nu am avut probleme

asta a fost o paranteza putin mai mare sa inteleaga Kmcoio ca eu doresc sa tin un astfel de aparat la mine si sa il folosesc numai pentru speriatul cainilor, care sunt foarte imprevizibili (si Doamne fereste de o situate in care chiar esti pus in preicol, ca ultima solutie), si crede-ma bozo sperie orice caine agresiv, chiar si o haita intreaga, l-a probat un prieten si am ramas masca ce eficeint e.

p.s. chiar am ramas masca la postul lui Kmcoio, inteleg ca intalnesti persoane fel si fel in meseria ta, dar omule, asta e un forum, mai greu se strecoara ,,ghebauri" pe aici

• 0
  • Membru

Facem proba cu cainele meu daca vrei. Daca gasesc vreun electrosoc filmez sa vezi ce reactie are. A trecut odata pe langa un grup de tigani si unul dintre ei a vrut sa il sperie cu electrosocul, si abia l-am luat de pe tigan. Nu se sperie nici de petarde, dimpotriva se enerveaza si incearca sa le muste, chiar daca i-au explodat multe langa fata. Asa ca nu te baza prea mult pe electrosoc sau aparat cu ultrasunete, ca s-ar putea sa aiba reactia inversa...Colegii de la SIR au intalnit caini care dupa ce au fost impuscati cu gloante de cauciuc tot incercau sa mai atace.

Stiu ca majoritatea se sperie si fug, dar unii maidanezi provin din rase sau linii selectate pentru lupta, sa pe aia cu cat ii lovesti sau ii sperii mai tare cu atat sunt mai agresivi si mai determinati sa te atace.

Reactia colegului e normala, din moment ce ti se spune ca e ilegal si tu tot insisti...

Edited by bozo
  • 0

cipry , trebuie sa inteleaga ca rasa canina se imparte in mai multe categorii : - jigodii, javre, potaii si caini .

Se pare ca a intalnit numai jigodii, javre si potai , nu a avut de-a face cu caini adevarati !

• 0

da intradevar, sunt mai putini din aia adevarati foarte agresivi datorita rasei, 90 % din ei se sperie de electrosoc, si oricum numai odata de maxim doua ori pe luna ma simt amenintat si mi-ar prinde bine asa ceva, daca ar fi sa dau de un caine ,,adevarat" am sa sar iar pe o masina, daca legea nu imi permite sa ma apar, statul cu toate aparatele sale nu prea fac nimic si cand fac imediat sar ong urile, dar cand un om e sfartecat de o haita (au fost destule cazuri, dati un search pe google si vedeti victime de la copii la oameni maturi) nu mai e nici un ong care sa se maifeste, sa faca ceva, auzisem de o persoana care a sunat la 112 si nu stiau unde sa directioneze apelul, politia normala de parca nu ar fi putut interveni, da deh cui intocmim dosar penal sau o amenda ceva, imi pare rau dar eu cu impresia asta traiesc cand vine vorba de protectia (impotriva) animalelor

ca o concluzie sa nu mai intidem discutia, ca e mult prea vas subiecul, imi recomandati un aparat cu ultrasunete si sa ma antrenez la 100 de metri garduri, asa ca idee ce pericol poate sa reprezinte pentru cei din jur o chinezarie de 40 de lei sa constituie infractiune, ca o fapta sa fie infractiune parca trebuie sa indeplineasca 3 conditii de baza, sa fie savarsita cu vinovatie, sa fie prevazuta de legea penala si sa prezinte un grad de pericol public

Edited by cipry189
  • 0
  • Moderator

cipry189 cum singur ai remarcat, detinerea unui astfel de obiect, constituie infractiune si crede-ma nu merita ...

Iti recomand sa-ti achizitionezi un spray iritant lacrimogen. E util si eficient impotriva tuturor cainilor, iar cel mai important (inca) nu este interzisa detinerea.

Bafta!

• 0
  • Membru

Statul prin institutiile sale trebuie sa controleze mijloacele de autoaparare, pentru ca altfel s-ar folosii de ele mai usor si alta categorie de persoane. Te-ai simtii mai in siguranta daca oricine ar putea avea electrosoc sau alte arme d-astea la el fara sa raspunda in fata legii? Daca tu ai avea dreptul sa il porti de ce nu ar avea si un posibil hot sau talhar?

Nu te impiedica nimeni sa folosesti arme de autoaparare, insa arme legale: spray iritant-lacrimogen (pentru caini e bun ala cu piper, cel pe baza de cs sau cn nu are prea mult efect) sau arme neletale supuse autorizarii.

Daca tu crezi ca stii cum e mai bine, fa cum crezi tu, dar tot tu o sa suferi. Poate noi toti care am pierdut timpul sa te sfatuim cum e mai bine si care avem experienta considerabila in operativ suntem niste fraierisi nu trebuie sa ne asculti...

Edited by bozo
  • Upvote 2
  • 0
  • Moderator

Lasati-l in pace, omul este setat pe acel dispozitiv cu electrosocuri. Intr-un post anterior i-am oferit o alternativa viabila si perfect legala, aceea a unui dar el nimic ... electrosocuri, electrosocuri! Probabil ca are alte planuri cu un astfel de dispozitiv, iar problema cainilor maidanezi e doar un pretext.

Daca si-l doreste cu atata ardoare, indiferent de argumentele pertinente pe care i le veti insira aici, tot nu se va trezi ratiunea in el. Iar mai devereme sau mai tarziu, va deveni "clientul" vreunor colegi.

• 0

Statul prin institutiile sale trebuie sa controleze mijloacele de autoaparare,

Tocmai datorita acestei lipse de control, bastoanele cu soc electric din dotarea aresturilor au fost interzise la folosire si ulterior retrase, ca urmare a unor directive UE Si va pot confirma ca erau MUUULT mai "blinde" decit cele din comert (~400v, nu 12-20.000v descarcare instantanee)

• 0

da, eram ferm convins ca sunt legale, m-ati convins sa nu imi iau, multumesc de indrumare, am sa le zic si preitenilor care si-au luat deja sa nu il poarte la ei, dar presupun ca ar trebui facut si ceva impotriva celor care le comercializeaza si spun ca sunt perfect legale, dar am sa ignor postul lui Catalin

Edited by cipry189
  • 0

atata vorbarie pentru un amarat de dispozitiv...dragul meu trebuie sa intelegi ca nu se merita sa iti iei asa ceva...si cainii iti simt frica de asta si ai probleme cu ei, incearca sa te imprietenesti cu ei....nu cauta solutii sa ii agresezi ;)

• 0

am inteles, nu ma mai complic si numai noaptea s-a mai intamplat sa am probleme ca atunci se ,,activeaza" ei, ziua n-am treaba

• 0

Facem proba cu cainele meu daca vrei. Daca gasesc vreun electrosoc filmez sa vezi ce reactie are. A trecut odata pe langa un grup de tigani si unul dintre ei a vrut sa il sperie cu electrosocul, si abia l-am luat de pe tigan. Nu se sperie nici de petarde, dimpotriva se enerveaza si incearca sa le muste, chiar daca i-au explodat multe langa fata. Asa ca nu te baza prea mult pe electrosoc sau aparat cu ultrasunete, ca s-ar putea sa aiba reactia inversa...Colegii de la SIR au intalnit caini care dupa ce au fost impuscati cu gloante de cauciuc tot incercau sa mai atace.

Stiu ca majoritatea se sperie si fug, dar unii maidanezi provin din rase sau linii selectate pentru lupta, sa pe aia cu cat ii lovesti sau ii sperii mai tare cu atat sunt mai agresivi si mai determinati sa te atace.

Reactia colegului e normala, din moment ce ti se spune ca e ilegal si tu tot insisti...

Ai dreptate 100% ; nici al meu nu are nici o treaba cu electrosocurile.. Este o chestie legata de antrenament si de "caracterul" cainelui. Este o problema reala cea cu cainii dar daca ai putin creier poti evita orice situatie (caine sau agresor). Cu putina educatie in acest sens inceputa din primii 7 ani de viata + putina responsabilitate in viata de zi cu zi + putin sport ar exista mai putine accidente legate de caini, accidente stupide de tot felul (de la circulatie, la altercatii in trafic ... "chestiile de la ora 5").

Daca atunci cand esti "atacat" de un caine sau de cineva ai avea timp sa dai rucsacul jos din spate, sa il deschizi, sa scoti electrosocul, sa il scoti din husa, sa comuti butonul de siguranta (foarte mic din fundul lui) si sa il mai si folosesti apoi inainte de atac atunci in proportie de 90% garantez ca ai avea timpul necesar sa eviti atacul. Daca se intampla totusi sa ai ghinionul sa fi atacat de un caine sa zicem hotarat sa te atace (nu doar sa latre) sau de un adversar hotarat sa te loveasca si nu doar sa latre atunci nici un obiect de autoaparare nu te ajuta decat daca il porti la centura cel mult (pistol, baston, spray, electrosoc etc) iar ca om obisnuit nu poti umbla zi de zi cu ceva la centura sau in buzunar este extrem de incomod si destul de greu.

O sa va povestesc niste imagini memorabile legate de "lupta" oamenilor cu cainii comunitari.... Eu nu sunt in sistem, dar mi se invoca motivul asta extrem de des.... Am putina treaba acum nu ma mai lungesc , am gasit forumul cautand niste raspunsuri legate de comercializarea unor obiecte.. Foarte foarte interesant!!! Felicitari celor ce se chinuie sa faca intelese niste lucruri!! BRAVO!!! Stiam ca in politie sunt 40-50 % adevarat profesionisti din toate punctele de vedere - cred ca mare parte posteaza aici!!!

Nu renuntati in ceea ce faceti, la fel ca in politie, exista totusi o parte care merita si apreciaza munca voastra.

Mult succes!!!

Bafta si celor ce "lupta" cu cainii comunitari!! :))

• Upvote 1
  • 0

Ai dreptate 100% ; nici al meu nu are nici o treaba cu electrosocurile.. Este o chestie legata de antrenament si de "caracterul" cainelui. Este o problema reala cea cu cainii dar daca ai putin creier poti evita orice situatie (caine sau agresor). Cu putina educatie in acest sens inceputa din primii 7 ani de viata + putina responsabilitate in viata de zi cu zi + putin sport ar exista mai putine accidente legate de caini, accidente stupide de tot felul (de la circulatie, la altercatii in trafic ... "chestiile de la ora 5").

Daca atunci cand esti "atacat" de un caine sau de cineva ai avea timp sa dai rucsacul jos din spate, sa il deschizi, sa scoti electrosocul, sa il scoti din husa, sa comuti butonul de siguranta (foarte mic din fundul lui) si sa il mai si folosesti apoi inainte de atac atunci in proportie de 90% garantez ca ai avea timpul necesar sa eviti atacul. Daca se intampla totusi sa ai ghinionul sa fi atacat de un caine sa zicem hotarat sa te atace (nu doar sa latre) sau de un adversar hotarat sa te loveasca si nu doar sa latre atunci nici un obiect de autoaparare nu te ajuta decat daca il porti la centura cel mult (pistol, baston, spray, electrosoc etc) iar ca om obisnuit nu poti umbla zi de zi cu ceva la centura sau in buzunar este extrem de incomod si destul de greu.

O sa va povestesc niste imagini memorabile legate de "lupta" oamenilor cu cainii comunitari.... Eu nu sunt in sistem, dar mi se invoca motivul asta extrem de des.... Am putina treaba acum nu ma mai lungesc , am gasit forumul cautand niste raspunsuri legate de comercializarea unor obiecte.. Foarte foarte interesant!!! Felicitari celor ce se chinuie sa faca intelese niste lucruri!! BRAVO!!! Stiam ca in politie sunt 40-50 % adevarat profesionisti din toate punctele de vedere - cred ca mare parte posteaza aici!!!

Nu renuntati in ceea ce faceti, la fel ca in politie, exista totusi o parte care merita si apreciaza munca voastra.

Mult succes!!!

Bafta si celor ce "lupta" cu cainii comunitari!! smile.gif)

Ce imagini? Astept de peste 5 luni :(

• 0

Buna seara!

Am avut pana acum 2 electrosocuri luate din 2 magazine diferite din orase diferite. Nu mi-au folosit nici macar odata, iar tot jucandu-ma cu ele s-au stricat, arzandu-se bobina principala, deci, aparatele se folosesc la autoaparare, nu la joaca si intimidare de caini sau persoane.

Care este puterea(numar volti) maxima legala pe care ar trebui sa o dezvolte un asemenea aparat?

• 0

Buna seara!

Am avut pana acum 2 electrosocuri luate din 2 magazine diferite din orase diferite. Nu mi-au folosit nici macar odata, iar tot jucandu-ma cu ele s-au stricat, arzandu-se bobina principala, deci, aparatele se folosesc la autoaparare, nu la joaca si intimidare de caini sau persoane.

Care este puterea(numar volti) maxima legala pe care ar trebui sa o dezvolte un asemenea aparat?

Boxerbull, aceste aparate sunt interzise, nu conteaza puterea.

• 0

Boxerbull, aceste aparate sunt interzise, nu conteaza puterea.

De curiozitate, este interzis decat portul, sau si detinerea lor? Daca ar fi interzise ambele, ar fi logic sa se vanda numai catre persoanele care fac dovada  ca au dreptul sa detina asa ceva (cum sunt, de exemplu, elementele de uniforma pt politisti, militari etc; exista destule magazine online care ofera astfel de produse, dar nu sunt disponibile publicului larg).

Momentan e plin internetul de oferte de electrosocuri care pot fi achizitionate "la liber"

P.S. Nu am pus linkuri, ca nu merită; daca e cazul, revin cu zeci de exemple ;)

• 0

geutz, tot de curiozitate, ai citit legea? A fost dezbatuta in mai multe topicuri(imi pare rau, sunt pe mobil si nu pot sa postez trimiteri la topicurile respective), deci te poti lamuri. O zi buna!

P.s. Inclusiv pe acest topic s-a discutat.

• 0

Da, am citit Legea 61; de acolo inteleg ca detinerea acestor dispozitive nu este explicit interzisa, ci numai portul lor, "in locurile și împrejurările în care s-ar putea primejdui viața sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea și liniștea publică ", definitie care acopera cam toate locurile de cand am facut un pas afara din casa :)

Te-am intrebat pt ca eram curios daca exista o alta lege care sa interzica detinerea lor, in afara de Legea 61 care interzice portul.

Oricum nu sunt de acord nici cu magazinele care profita de ignoranta cumparatorilor cu expresii de genul: "100% legale, nu necesita autorizatie", nici cu tanatalaii care aduc ca argument suprem "vanzatorul a spus ca sunt legale".

Edited by geutz
  • Upvote 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.