Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Dilema rutiera-trecerea de pietoni


IudazaRoadrunner

Question

Buna seara.

Va adresez urmatoarea curiozitate-dilema in legatura cu traversatul pe trecerea de pietoni.Stiu ca legea prevede obligatia conducatorului auto sa acorde prioritate de trecere pietonilor ce se angajeaza in traversarea trecerii pe sensul sau de mers.Insa, am auzit destule cazuri in care unor soferi le-au fost suspendate permisele cand pietonul se afla in situatia din poza de mai jos.

 

post-17941-0-45029100-1436548292_thumb.p

 

Dilema mea: cum  este cel ok pentru cei care vor sa isi pastreze permisul de conducere in buzunar ? 

 

Multumesc anticipat pentru atentie.

Link to comment

17 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

S-a discutat de nenumărate ori.

Art. 135. Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

[...]

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

E destul de clar acest text din lege şi nu lasă loc de nicio interpretare. Restul sunt doar poveşti nemuritoare care nu au nicio legătură cu realitatea, susţinute de fătălăii care nu au tăria de caracter să suporte consecinţele cu capul sus, doar mint cu neruşinare şi caută tot felul de justificări prin care să scape de sancţiune.

  • Upvote 3
Link to comment
  • 0

Buna ziua, am o nelamurile legata de trecerile de pietoni. 
Deci, eu fac ore de conducere, si domnul instructor imi spune sa opresc atunci cand pe trotuar (in dreapta mea) se afla cineva, care doreste sa treaca strada, eu i-am spus ca pana pietonul, nu este pe trecere , pe sensul meu de mers, eu nu trebuie sa opresc. Mi-a pus frana
Al 2-lea exemplu: inca o trecere de pietoni (drum cu 1 banda pe sens) se angajeaza o persoana in trecere din sensul opus, eu am vrut sa imi continui drumul , dar el mi-a franat (persoana era la inceput, mai avea pana sa ajunga axul drumului). Cand i-am spus acestuia ca eu trebuie sa nu dau prioritate celor de pe sens opus, si celor care se afla pe trotuar ( pe sensul meu) el mi-a spus ca in lege scrie altfel... insa eu gasesc ca prioritatea se acorda celor ce se afla pe sensul tau de mers. 
Asa am picat prima data la examen. Am franat brusc la o trecere, la care se afla un pieton pe TROTUAR, in dorinta de-a trece. Domnul politist mi-a pus 16 puncte + inca 6 puncte la o alta trecere la care s-a angajat un pieton in trecere , acesta fiind pe sensul opus mie, eu am franat ( asa m-a invatat domnul instructor).
Deci, va rog sa imi spuneti , trebuie sa opresc cand se afla pietonul pe trotuar, langa trecere, daca acesta nu a calcat pe ea?(sensul meu de mers) 
Trebuie sa dau prioritate celor angajati in trecere din sensul opus?

Link to comment
  • 0

1. Nu.

2. Da, daca urmeaza sa patrunda pe sensul tau de mers.

Sfatul meu: schimba instructorul auto cu unul mai din timpurile noastre. Ce iti spune actualul tau instructor nu mai este de actualitate de prin anul 2006.

Cel care te-a examinat nu este politist, ci este examinator si face parte din Serviciul Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul prefecturii. Nu are nicio legatura cu meseria de politist sau cu Politia Romana, ci are grad profesional asemanator celor ale politistilor.

Link to comment
  • 0

Buna ziua!

Recent am fost sanctionat pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Eu nu sunt de accord cu sanctiunea primita, politistul care a aplicat sanctiunea nu a dorit sa-mi explice de ce am gresit si prin urmare va solicit voua o explicatie avizata.

Am atasat o poza cu locatia respectiva si mentionez ca pietonul era stationat in punctul A asteptand trecerea masinilor pentru a traversa catre punctul B.

Eu consider ca zona care nu este marcata ca trecere de pietoni este zona de refugiu pentru acestia.

Multumesc!

Capture.JPG

IMG_20170317_081647.jpg

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Dacă nu eşti de acord cu sancţiunea primită, mergi şi faci contestaţie în termen de 15 zile la Judecătorie.

Link to comment
  • 0

Nu sunt de acord si asta si fac. Dar vroiam sa stiu si punctul de vedere al unui politist.

Asa cum am mentionat politistul nu a vrut sa-mi explice greseala sau de ce considera el ca am gresit. Este posibil sa fi gresit, nu neg, dar nu sunt sigur de acest lucru.

Link to comment
  • 0

IudazaRoadrunner,în nici un caz ceea ce vrei să evidențiezi în fotografie nu se poate numi neacordare de prioritate pietonilor. Art. 135 lit. H din HG 1391/2006 spune clar ”aflat/aflați pe sensul de deplasare al autovehiculului”. Ori, dacă pietonul nu se află pe sensul de deplasare al autovehiculului, nu se poate pune problema de neacordare de prioritate.

Neacordarea de prioritate, așa cum este definită de Codul rutier, este atunci când un vehicul sau o persoană, care are prioritate, este obligată să se oprească ori să-și schimbe traiectoria fiind, dacă-mi este permis termenul, deposedată de acest drept.

Textul exact îl găsești la art. 6 alin. 1 din OUG 195/2002.

Art. 123 lit. i din HG 1391/2006, spune că ai obligația să reduci viteza la trecerile pentru pietoni unde drumul are o singură bandă pe sen.

De ce? Pentru că pietonul acum este pe trotuar, pe partea ta stângă, pe sensul opus, iar în secunda doi poate fi lângă axul drumului, iar tu, șoferul, ai obligația să-l lași să treacă.

Bobbo1981, atunci când o persoană stă acolo unde spui tu că este punctul A, și-i este evidentă intenția de a traversa, trebuie să-l lași să traverseze.

 

Link to comment
  • 0
  • Moderator
în urmă cu 7 ore, Bobbo1981 a scris:

Asa cum am mentionat politistul nu a vrut sa-mi explice greseala sau de ce considera el ca am gresit.

Iniţial am ignorat aberaţia asta, dar văd că insişti. Trăieşti cu impresia că poliţistul trebuie să-ţi dea ţie explicaţii. Te asigur că nu e deloc aşa, iar dacă nu îţi convine ceva, ai prosibilitatea să conteşti în instanţă.

Link to comment
  • 0

Va salut din nou

Un mic offtopic...Am luat permisul, si tatal meu are talonul tot timpul la el in portofel, daca fac xerox, pot circula eu cu acea copie? 

Link to comment
  • 0

Buna ziua,

Am fost sanctionat pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni.Am ajuns deja la recurs deoarece prima instanta si-a motivat sentinta prin faptul ca eu nu am reusit sa demonstrez ca agentul de circulatie a gresit.

Iata cum s-a intamplat fapta:in fata unei treceri de pietoni,am avut o masina care a virat la stanga,eu am inaintat pana in fata trecerii de pietoni,apoi am oprit deoarece doi pietoni se angajasera in trecerea strazii de pe sensul opus directiei mele de mers.Dupa ce au trecut cei doi pietoni,am pornit de pe loc iar dupa vreo 100m am fost oprit de un agent de circulatie care mi-a spus ca nu am acordat prioritate de trecere celor 2 pietoni iar pentru fapta mea mi se va suspenda permisul 30 zile+5puncte de amenda.Mentionez ca eu am trecut prin spatele pietonilor fara a depasi axul drumului si fara a-i incomoda pe cei doi pietoni.Fapta mea a fost filmata cu camera radar montata pe masina politiei,filmare pe care eu nu am vizionat-o desi imi doresc sa o fac.

Multumesc

Link to comment
  • 0
On 3/28/2017 at 5:30, Cristi171 a scris:

Am luat permisul, si tatal meu are talonul tot timpul la el in portofel, daca fac xerox, pot circula eu cu acea copie? 

Dacă tatăl tău nu-ți dă certificatul de înmatriculare, înseamnă și că nu vrea să-ți dea mașina să o conduci, iar dacă iei mașina fără acordul lui se numește furt. Vezi art.230, alin.1 și 231, alin.1 din Codul Penal. Nu-ți spun ce scrie acolo, întrucât vreau să-ți las plăcerea sp afli.

Link to comment
  • 0

Marius78. Pot să te anunț că agentul nu a greșit cu nimic. Prin contestație și recurs nu ai făcut decât să-ți „ prelungești agonia”.

Link to comment
  • 0

Buna ziua, 

 

deci nu inteleg cum Marius78 a gresit si nu a acordat prioritate pietonilor cand le-a acordat prioritate si a pornit dupa ce acestia au trecut?

Edited by Anemona
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.