Jump to content
POLITISTI.ro

Accident in giratoriu


IudazaRoadrunner
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna seara. As dori o parere despre acest accident filmat in Cluj.

 

 

Dilema mea ar fi : cine este vinovat in acest caz ?

 

Mentionez ca in acel giratoriu nu este marcaj care sa arate a giratoriu cu doua benzi .

De asemenea mentionez ca nu sunt implicat in acel accident.

Multumesc anticipat pentru atentie si pentru eventualele raspunsuri.

Edited by IudazaRoadrunner
Link to comment
  • Moderator

Chiar dacă nu sunt aplicate marcaje pentru benzile de circulaţie, dar când în sensul giratoriu pot circula concomitent două sau trei autovehicule, unul în dreptul celuilalt, se aplică normele legale referitoare la drumurile fără marcaje. Din ce îmi amintesc, legea precizează foarte clar că în intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupă în mers rândul de lângă bordura din dreapta sau acostament, ori cât mai aproape de acesta, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta, rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga şi oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte. Aceste reguli se aplică şi în sensul giratoriu fără marcaje de delimitare a benzilor, care conform prevederilor legale este o intersecţie dirijată.

Iar pentru a părăsi sensul giratoriu, un vehicul trebuie în mod normal să fie încadrat obligatoriu pe banda 1, banda din dreapta (lângă bordură). În situaţia în care vrea să părăsească sensul giratoriu de pe banda din stânga, trebuie să se asigure că pe prima bandă (banda de lângă bordură) nu circulă în acel moment alte vehicule, pentru că prin manevra sa (virajul spre dreapta) schimbă banda de circulaţie.

 

Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic. 

 

Tu ce crezi? Cine e vinovat?

 

Cea mai comună greşeală pe care o fac cei mai mulţi şoferi, inclusiv în sensul giratoriu, se datorează faptului că uită ce au învăţat pentru obţinerea permisului şi se proţăpesc pe banda din mijloc, ignorând următoarea obligaţie:

 

Art. 101. – Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lânga acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizata este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.

Link to comment

confirm cele spuse de moderator .Art 54.1 este evidenta greseala camionului .a patruns in intersectie cu semnalizarea pe stanga  dar a parasit giratoriul in partea dreapta la a doua iesire. deci clar sa razgindit in interiorul intersectiei si atunci trebuie sa se asigure la schimbarea directiei de mers spre dreapta. recomand tuturor posesorilor de permise categoria B ,ca atunci cand se afla in partea dreapta a unui camion sau autocar sa fie de 10 ori mai atenti . Oare cati dintre cei cu categoria B sau urcat din curiozitate ,macar, intro cabina de tir .cred ca unora li se face rau de inaltime ,dar sa il mai si conduca.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri.

O parere personala referitor la acel accident.

Acea intersectie, transformata in giratoriu, nu prea permite circulatia in paralel a doua vehicole. Unui camion i-ar fi imposibil sa isi mentina banda in acel giratoriu (si nu doar in acel giratoriu).

Cat de preventiv (nu gasesc alt cuvant) este sa circuli in acelasi timp cu un camion in giratoriu (mai ales un TIR) ? 

Afirm asta deoarece nu imi aduc aminte sau nu am auzit de vreun caz in care un instructor auto (sau cineva cu competente in educatie rutiera) sa dezbata aceasta problema

Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Acea intersectie, transformata in giratoriu, nu prea permite circulatia in paralel a doua vehicole. Unui camion i-ar fi imposibil sa isi mentina banda in acel giratoriu (si nu doar in acel giratoriu).

 

Dacă spaţiul necesar nu ar fi suficient în intersecţia respectivă, conducătorul auto care a filmat nu ar fi reuşit să ajungă în dreapta autocamionului. Chestiune e valabilă şi în situaţia în care camionul se încadra corespunzător lângă bordură pentru virajul la dreapta, pentru că un mai permitea unui alt vehicul să ajungă în dreapta sa şi să poată circula concomitent cu el.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.