Jump to content
POLITISTI.ro

Evitare Coliziune prin Depasirea marcajului Longitudinal Continuu


Tataru

Recommended Posts

Buna ziua dragi politisti,

Imi fac curajul, mai mult impins de la spate de nevoie, sa va adresez o intrebare in legatura cu un incident la care am luat parte ceva mai devreme. Pe scurt, ma aflam pe banda de langa axul drumului si intentionam sa virez stanga pe culoare Verde a semaforului cand soferul din fata mea a decis sa franeze, probabil pentru ca mai erau cateva secunde de verde. Luand in vedere faptul ca incepuse sa ploua si distanta dintre masini era sub cea necesara evitarii unei coloziuni, am decis sa ocolesc respectiva masina depasind banda continua. Mentionez ca soferii ce veneau din sens opus stationau la culoarea rosie a semaforului, deci nu exista riscul producerii unui eveniment rutier. Am fost oprit de catre un echipaj al Politiei Romane si mi-a fost suspendat permisul timp de 30 de zile pentru depasirea marcajului longitudinal continuu si pentru trecerea pe culoare galbena a semaforului. 

Nu vreau sa il acuz pe colegul dumneavostra de nimic pentru ca nu sunt in masura sa imi permit asa ceva, insa sunt curios daca oprirea conducatorului auto mentionat mai sus constituie un element exonerator. Sunt sigur ca este vizibil de pe inregistrarea video a MCV-ului care m-a oprit. Desigur, am martori care pot confirma cele spuse de mine. Dumneavoastra considerati ca are sens sa contest procesul verbal intocmit de respectivul organ al politiei romane in speranta inlocuirii sanctiunii aplicate cu cea a averitsmentului?

Poate mai putin important de mentionat este ca am semnat procesul verbal cu mentiunea ca fac acest lucru sub rezerva negarii.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si sper ca acest topic sa nu ofenseze pe cineva. Nu fac acest lucru sa sfidez Politia, dar sunt sigur ca am luat decizia buna atunci cand am depasit linia continua. Oricum, lipsa autoturismului mi-ar provoca si probleme la locul de munca.

Link to comment
  • Moderator

Cazul fortuit este de fapt o cauză generală care înlătură caracterul ilicit al faptei în situația în care o împrejurare imprevizibilă, care deviază rezultatul firesc al faptei iniţiale a omului, se suprapune peste conduita făptuitorului, realizându-se conţinutul unei fapte sancționate de lege. Ori altfel spus, cazul fortuit, este o cauză de înlăturare a caracterului ilicit al faptei, al cărei rezultat este consecinţa unei împrejurări care nu putea fi prevăzută.

În cazul contravențiilor, Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor în România la art. 11 se prevăd expres o serie de cauze care înlatură caracterul contravenţional al faptei: în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, cazul fortuit, iresponsabilitaţii, erorii de fapt, etc. dacă are legătură cu fapta săvârşită, DAR şi faptul că aceste cauze se constată numai de către instanţa de judecată. Asta înseamnă că pentru a beneficia de o asemenea măsură este necesară formularea unei contestații la judecătorie.

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

Dar aici nu e vorba de un caz fortuit. Trebuia sa circuli cu o viteza care sa iti permita oprirea in conditii de siguranta. Nu mai cauta tertipuri ieftine sa scapi de raspundere, ci asuma-ti greselile cu demnitate.

  • Upvote 4
Link to comment

Aveti dreptate, m-am gândit si nu are rost sa irosesc atâta timp. La urma urmei 30 de zile sunt 30 de zile si cine știe când se soluționează contestația.

Apreciez ajutorul! Mulțumesc mult

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.