Jump to content
POLITISTI.ro

Norma de amenzi impusa de sefi la politia rutiera


Svejk

Recommended Posts

În presă au apărut informaţii potrivit cărora poliţiştilor de la Rutieră le este impusă o normă de zece amenzi pe zi, de poliţist. În caz contrar, ei primesc calificativul nesatisfăcător, iar la cumularea a trei astfel de calificative, poliţistul va fi exclus de pe lista pentru prime sau promovare.

La Sibiu, câţiva agenţi de la Rutieră, revoltaţi că sunt nevoiţi să prezinte în fiecare zi cel puţin zece amenzi si au fost de acord să vorbească despre norma impusă de şefii lor.

Sursa

Sunt curios daca cele descrise in articolul de mai jos se apropie de realitate.

Edited by Administrator
Link to comment
  • Moderator

Din pacate nu este o pacaleala.

Acel conflict intre sefi si subalterni este de multa veme acolo la Sibiu. :(

Nu vreau sa ma gandesc cate astfel de situatii similare mai sunt prin tara, dar care nu au iesit la cunostiinta publicului.

Nefericirea este ca inca mai sunt multi sefi ce pastreaza inca meteahne comuniste.

Link to comment

La noi nimeni nu te obliga sa dai amenzi, in schimb evaluarea se face tot pe criteriul "numarului".

Link to comment
  • Moderator

Rusy cred ca va mai trece multa vreme pana sa se schimbe aceste evaluari.

Din moment ce analiza activitatii unui politist, unitate, inspectorat se va face pe baza comparatiilor raportate la perioade similare, nu prea vad ce alta solutie de evaluare sa se adopte. Parerea mea este ca schimbarea trebuie sa se faca incepand de sus de la IGPR, pentru ca daca cei de acolo analizeaza activitatea unei unitati comparand numeric sanctiunile aplicate fata de o perioada similara, tot asa se va face aceasta analiza si la nivelul fiecarui politist in parte.

Link to comment

Atata timp cat activitatea din anul in curs se compara cu cea din anul trecut la ce sa ne asteptam.

Pe de-o parte ni se cere sa prevenim sa nu se mai comita iar pe cealalta parte suntem obligati sa constatam. Nu credeti ca este un nonsens? Cum sa nu se mai comita daca trebuie sa constatam cat mai multe?

In privinta,, normei" stiu ca este valabila la toate unitatile de ciculatie din tara.

Domnul director al directiei circulatie este total rupt de realitate sau face pe naivul. Arta disimulari nu il prinde prea bine.Dumnelui a elaborat dispozitia conform careia fiecare lucrator de la politia rutiera este analizat la sfarsitul fiecarui serviciu de catre seful de schimb si i se acorda un calificativ.

Ca domnul sef de schimb incalca orice norme legale si de bun simt deoarece nu este competent sa acorde acest calificativ este alta problema.

Domnule Rusy cred ca norma la dvs este mai mare de 10. Am dreptate? :hmmmt:

Link to comment

Da va mai trece multa vreme pana cand activitatea nu va mai fi evaluata in functie de numarul de contraventii sau infractiuni, vezi Suedia ei cand lucreaza cu radarul la ei se numesc teste privind incalcarea regimului legal de viteza, la noi trebuie sa constati contraventii.

La fel cum zicea un coleg de pe forum Florio parca nu retin exact, care nu este politist, atata timp cat la TV se anunta ca politia a sanctionat atatia soferi a retinut tatea permise de conducere, e clar ca si civilii percep asta ca o norma.

Elvis, dupa cum am spus, nu ne obliga sa dam amenzi, dar avem colegi mai batrani care le-a intrat in sange sa aplice sanctiuni si la sfarsit te intreaba el cum a putut si tu nu poti, niciodata nimeni nu a zis sa venim cu un anumit numar de amenzi, dar odata ce vin dispozitii cu actiuni pe: viteza, depasiri neregulamentare, pietoni etc. ce credeti ca asteapta sefii nostrii de la noi?

Eu as fi multumit daca as fi evaluat la prevenirea accidentelor, adica am in resposabilitatea un tronson de drum si pe timpul serviciului meu cate accidente am avut, eu asa consider corect si ar fi o munca mai preventiva.

Si in tarile occidentale se aplica amenzi si pentru fapte mult mai minore decat ce se intampla la noi, de ex in Ungaria se pune accent mare pe timpii de odihna ai soferilor de TIR, la noi nu au fost in stare nici macar sa dea niste atestate in acest sens desi unii colegi au fost la cursuri, nu mai zic de stampilele de control.

Acum sa nu ne culcam pe o ureche sa zicem gata lucram doar preventiv, pentru ca unii soferi chiar trebuie sanctionati, unii chiar o cer prin atitudine.

Toata lumea asteapta ca politia sa-si faca treaba sa fie corecta dar sa nu inceapa cu el.

Link to comment

Vezi Rusy despre asta vorbeam ,cum poate unul.........e acelasi lucru pictat in culori deschise.

Gandeste ca cei de la circulatie sunt sub lupa societatii mai mult decat ceilalti politisti, pot sa aduca plusvaloare politiei sau invers sa ii faca foarte mari deservicii.Cu stima.

Link to comment

E clar ca suntem sub lupa demult, suntem primii care interactionam cu cetateanul.

I conditiile crizei financiare din ziua de azi nimanui nu-i convine sa fie sanctionat dar dupa cum am mai spus, unii chiar o cer prin atitudine, unii chiar nu merita dar nu ai ce sa faci.

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Moderator

Politistii care au aparut la TV si s-au plans ca au o norma de amenzi, sunt acum cercetati pentru neglijenta in serviciu si superficialitate in actiunile de control.

Comisia de ancheta de la IGPR, condusa de comisarul Lucian Dinita a ajuns la concluzia ca la Sibiu nu exista o norma de amenzi si ca politistii au inteles gresit dispozitiile superiorilor.

Neintelegerile intre agentii de circulatie si superiorii lor au aparut de la modul in care sunt evaluati politistii.

Acestia trebuie sa completeze niste chestionare electronice iar evaluarile lor sunt facute in functie de cuantumul amenzilor si in functie de numarul de sanctiuni aplicate in fiecare zi.

Link to comment

pina la urma au norma de amenzi sau toti agentii aia sunt timpiti si au inteles TOTI gresit ordinele superiorilor? nu este cam mare coincidenta? as fi inteles daca 1-2-3 agenti au inteles eronat ordinul dar toti!! cred ca este o motivare ca sa-i scape pe sefii de la Sibiu si sa puna batista pe tambal.

Link to comment
  • Moderator

Corb la corb nu-şi scoate ...

Oficial nu există, dar neoficial aşa ... dacă le analizează activitatea în funcţie de numărul contravenţiilor aplicate ... mi se pare că ne cam ascundem după cireş, nu? ;)

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • Moderator

Astfel de practici nu sunt prezente numai la formatiunile de politie rutiera.

Politistii ieseni sunt obligati sa dea amenzi in dreapta si in stanga a sa indeplineasca planul de amenzi. Mai multi agenti din cadrul Sectiei V Politie au fost atentionati in scris pentru ca nu au reusit sa atinga norma impusa.

pozapolitistinustergeti.th.jpg

"Practic, sunt nevoit sa caut un motiv sa sanctionez cetatenii, altfel nu pot indeplini planul de amenzi... Au fost multe cazuri în care ar fi trebuit sa dau numai un avertisment, dar pentru ca stiam ca o sa fiu sanctionat sau cercetat, am aplicat amenzi cetatenilor. La iesirea din tura suntem verificati si ni se spune: <<Ce, te durea mana daca mai dadeai trei amenzi?!>>"

sursa

Link to comment

Raspunsul M.A.I. -,, ESTE UN CAZ IZOLAT" :ner: :ner: :ner:

Da, din doua parti diferite ale tarii (Iasi si Sibiu).

Si noua ne-au dat astfel de fluturasi dar majoritatea nici n-am semnat de primirea lor, i-am refuzat si nici pana in ziua de azi nu a mai zis nimeni nimic si nici nu ne-au mai bombardat cu astfel de atentionari.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Sunt mai multe tari, europene sau state din SUA, care au "plan de amenzi". Ei insa numesc asta mai elegant "normarea muncii de politie". Stiati ca intr-o ancheta la o politie americana s-a constatat ca mai toti politistii cerusera sa lucreze la droguri, circulatie sau ordine publica (ma rog, e vorba de echivalentul lor la aceste servcii) deoarece "acolo puteau sa-si faca planul de arestari respectiv de amenzi"?

Hai sa nu devenim pudibonzi! Amenzile se dau PENTRU incalcari ale legii. Nu sunt scorneli. Mi se pare normal ca "cetatenii" sa fie sanctionati atunci cand incalca legea. POLITIA nu este o agentie de caritate.

Sanctiunile previn accidente. Sunt politist de vreo 20 de ani. Acum un an, cand am luat o amenda pentru "depasirea coloanei oprita la semafor", am recunoscut vina si, ma credeti sau nu, de atunci am mare grija sa nu mai fac aceeasi prostie. Si atunci? Amenda m-a ajutat sau nu?

Ahhhhhh, daaaa! Daca traficul din Romania ar fi impecabil, daca soferii ar fi disciplinati, atunci un plan de amenzi aiurea, care sa ceara amenzi "din piatra seaca" ar fi o idiotenie. Dar, va rog, cand conduceti uitati-va putin numai 10 minute la ce sa intampla in jurul dvs.: viteza, paracari aiurea, neacordare de proritate etc. si nici o sanctiune. De unde si perceptia de lipsa de autoritate. Ne plangem, poate pe buna dreptate, ca instantele pun in libertate infractori trecand cu vederea faptele acestora. Care e diferenta fata de ingaduinta noastra insa in a sanctiona cu amenzi incalacari flagrante ale legii?

Edited by um2010
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Sunt de acord ca sanctiunile contraventionale previn incalcarea normelor legale, dar acestea trebuie aplicate cu discernamant si obiectivitate.

E gresit ca activitatea unui politist sa fie analizata si apreciata exclusiv numai dupa acest criteriu, dupa numarul sanctiunilor aplicate.

Mi se pare deplasat sa fie sanctionati disciplinar ca nu au reusit sa aplice un anumit numar de sanctiuni contraventionale. Astfel de cazuri, cu siguranta, nu exista in tarile occidentale.

Link to comment

In general nu se recunoaste oficial un plan de amenzi. Purtatorul de cuvant al politiei din Santa Monica, California spunea "Norma de amenzi nu este o practica obisnuita sau acceptata in politie. Pe de alta parte, munca de politie, ca si oricare alta profesie, are standarde de performanta. Daca un ofiter se intoarce din patrulare in mod frecvent cu un numar de amenzi, citatii sau arestari sub media departamentului se ridica semne de intrebare cu privire la competenta acestuia............ Nu pot fi pedepsiti acesti ofiteri dar, de regula, sunt transferati la o munca de birou unde pot face mai bine fata exigentelor"

Sindicatul LAPD de asemnea a primt plangeri privind sanctionarea unor politisti pe "criterii de productivitate"

Din cauza acestor norme apar asa numitele "cheesy ticket" - amenzi pentru incalcari minore ale legii.

Primarul Bloomberg al New York-ului incuraja politistii sa dea mai multe amenzi pentru a suplini scaderea de buget.

Inca ceva: sunt luate in considerare numai amenzile ce nu au fost anulate in instanta.

Domnule Elvis am sa strang dovezi, momentan nu am decat discutii cu colegi din alte politii. E destul de greu pentru ca nimeni nu recunoaste oficial. Uite un punct de vedere dat la primul google: My link

Edited by um2010
Link to comment

Hai ca devine distractiv.

Um 2010 imi sugerati sau ne sugerati ca politistii americani sunt sanctionati pentru ca nu indeplinesc planul de contraventii?

Link to comment

Oficial? Nuuuuuuuuu.

Uite ce zice un coleg canadian:

"I agree that there needs to be some standard for officers to measure themselves against, to separate the ones who are working hard from the ones who are just showing up to work. However in reality I never knew an officer who could get away with justifying their time by saying that they had more arrests or more calls, no matter how much they were doing. The bosses always wanted their tickets, even when the expectation was unrealistic and this often leads to focusing on quantity over quality."

Iar sindicatul LAPD (mai activ ca al nostru) zice "The Los Angeles Police union accused LAPD management of backdooring a quota system by rewarding officers who exceed expectations with time off and punishing those who fall behind."

Adica: "Sindicatul acuza conducerea LAPD de introducerea neoficiala a unui sistem de norme (cote) prin recompensarea ofiterilor care depasesc asteptarile cu zile libere si sanctionarea celor care nu le indeplinesc"

Sau in Chicago:

Lt. Michael Fitzgerald, commander of the Public Housing North unit, outlined "minimum" quotas for officers--including at least four arrests per month--after determining that some members of the unit were engaging in "very little activity."

Adica: Lt Michael Fitzgerald, comandant al...bla, bla, a impus o norma minima pentru fiecare ofiter - incluzand cel putin 4 arestari pe luna - dupa ce a realizat ca unii subordonati aveau o slaba activitate.

Deci, DA!

Sunt multe de spus domnule Elvis...... dar aici nu prea e loc. Daca insa cei 20 de ani in politie inseamna ceva pentru dvs. atunci credeti-ma pe cuvant ca e asa! Nu vreau sa monopolizez discutia deci daca doriti exemple va dau pe PM. OK?

Edited by um2010
Link to comment

Pai si atunci domnul Dinita nu este un mascarici ,un fel de Pinochio cand spune ca nu exista plan de amenzi? Si mai trimite si corpul de control sa ii sanctioneze pe cei care au iesit din rand? Vi se pare normal in anul de gratie 2010?

Am verificat link-ul pe catre mi l-ati indicat si acolo spunea de 10 amenzi pe luna .Stiti cate contraventii aplica un politist de la rutiera in 8 ore? Cel putin 25 , iar la sfarsitul serviciului poate avea surpriza sa constate ca pentru munca depusa calificativul pentru ziua respectiva este nesatisfacator. Un calificativ acordat de seful de schimb care nu are competenta conform Ordinului 300 sa aperecieze dupa bunul plac un politist.

Nu credeti ca cei care ar trebui cercetati sunt cei care incalca cu buna stiinta ordinele MAI?

Marea curiozitate este ca Pinochio ,a domnul Dinita ,a dat aceasta dispozitie ca agentii de la politia rutiera sa fie evaluati dupa terminarea fiecarui schimb.

Este o piesa proasta puna in scena de regizori nepriceputi. Dar in MAI ordinul este mai tare ca legea ,iar dispozitia este mai tare ca ordinul. Despre asta vorbeam um2010 , la concret nu din auzite.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.