Jump to content
POLITISTI.ro

Autoapărare cu ajutorul spray-ului cu piper


Andrei17

Recommended Posts

Bună seara și scuzați-mi deranjul la o oră așa târzie. Am o nelămurire cu privire la un aspect cotidian, și anume: vreau să îmi achiziționez un spray cu piper de dimensiuni mici (50 ml) de purtat în buzunar când e nevoie, și în torpedoul mașinii. Dorința de a cumpăra un astfel de spray este dată de câinii periculoși liberi pe drum de la un gater din vecini și de unii indivizi periculoși din oraș.

ÎNSĂ, nu știu cât de legală ar fi achiziționarea unui spray cu piper, tocmai de asta vreau să vă întreb pe dvs, ca mai apoi să nu am probleme sau mustrări de conștiință. Bineînțeles că spray-ul l-aș folosi doar în situații de urgență.

Așa că am nevoie de un răspuns, dacă este legal sau nu.

 

Țin să precizez că numărul din numele de utilizator (17) este o dată simbolică, și că am 18 ani împliniți. 

Vă mulțumesc și vă urez o seară faină!

 

Cu respect. 

Link to comment
  • Moderator

Portul spray-ului cu substanțe iritant-lacrimogene este permis de lege numai pentru apărare. Trebuie să studiezi legislația și să știi să apreciezi corect situațiile referitoare la legitimă apărare. Legea prevede sancțiuni destul de aspre dacă folosești spray-ul în alte condiții decât cele pentru apărare.

Poți începe de aici 

Link to comment

Înțeleg, vă mulțumesc frumos! Păi oricum doar pentru apărare l-aș folosi. Voi studia legea cât de repede, pentru a vedea ce și cum.

Inițial mă gândeam la un electroșoc, dar era prea periculos, așa că am renunțat, voi rămâne probabil la spray, sau la fugă...  :hmmmt:

 

:emo-yessir:

Link to comment
  • 4 years later...

Buna ziua,

Acum cateva zile am trecut printr-un eveniment neplacut in trafic, eu impreuna cu soferul am fost sicanati si opriti pe mijlocul drumului pentru ca am dat prioritate unui pieton si pentru ca i-am atras atentia ca nu e sanatos la cap dupa ce a inceput cu claxoane, flash-uri, crize. Scandalagiul ne-a adresat injuraturi de toate felurile, a incercat sa sara la bataie, pe sofer l-a scuipat si l-a impins cu palma peste maxilar, nu stiu daca este exprimarea corecta dar in fine. Eu unul fata de scandalagiu sunt mult mai corpolent, situatia s-ar fi putut rezolva usor pe cale ''barbateasca'' , mai ales in situatiile in care o persoana draga e in pericol si nu prea mai gandesti. Am ales sa ii despart, sa incerc sa calmez spiritele cu toate ca a venit si spre mine cu intentia de a ma lovi dar fiind foarte retinut. Sa fim seriosi, cred ca toata lumea in situatia mea s-ar fi gandit ca era mai bine sa-i crape creierii dar pe de alta parte asta e reteta spre un dosar penal si cea mai sigura cale de a te transforma din victima in inculpat. Martori au fost dar nimeni nu a vrut ''sa se bage'' ,sa lase un nr de telefon sau orice altceva. In conditiile astea am exclus posibilitate de a apela la autoritati chiar daca am nr de inmatriculoare si tot ce trebuie. Daca eram singur in masina si aveam o camera pe bord era simplu, blocam usile si ramaneam acolo, daca imi vandaliza masina cu atat mai bine, aveam proba video pentru un dosar penal de vandalizare, il salutam din mers si ma opream fix la politie. Dar nu am nimic.

 

Acum as dori sa va intreb:

Care sunt consecintele d.p.d.v legal pentru folosirea unui spray lacrimogen (cu ardei iute sau orice derivat) ? Am citit legea/alte pareri dar nu am ajuns la nimic concret.

Mai exact in situatia descrisa, in momentul cand soferul a fost scuipat si impins de catre scandalagiu, daca eu scoteam spray-ul si in cele din urma el avea tupeul sa declare incidentul la politie dupa ce EL a provocat totul, care era sanctiunea pentru mine? Mai ales in lipsa altor martori in afara de sofer care sa declare ca a fost folosit pentru autoaparare. Mentionez ca nu sunt minor, am 27 de ani.

Cunosc efectele spray-ului si intentionez sa achizitionez unul pentru simplul fapt ca mi se pare mult mai safe decat sa se ajunga la bataie, capete sparte, certificate medico-legale, dosar penal sau pamant. Nu am nevoie sa fiu patat toata viata pentru un asemenea specimen si pentru 5 secunde de furie.

 

Edited by Cristian93
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.