Jump to content
POLITISTI.ro

Armă neletală - întrebări dpdv al legalitătii - discutii


Rhesus

Recommended Posts

Buna ziua,

Doresc sa aplic pentru un permis de arma neletala, din motive intemeiate. Mentionez ca nu sunt de rea-credinta si doresc sa folosesc arma, conform legii doar in caz de legitima aparare (nici macar in poligoane autorizate nu doresc sa incerc). Am citit, citesc si recitesc de cateva ori Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor.

Am cateva intrebari la care nu gasesc raspunsuri pertinente. As dori, pe cat se poate, ca raspunsurile dvs. sa fie in conformitate cu legile in vigoare. Punctual:

 

1. Conform legii, este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în următoarele condiţii:

- în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;.

Doresc o detaliere, dpdv legal, pt. locuri aglomerate . Dacă mă deplasez cu metroul/cu transportul public am voie sa port arma? De ex. dimineata la 8 metroul este aglomerat, duminica la ora 20 nu este aglomerat.

Daca raspunsul de mai sus este negativ, putem trage concluzia ca arma poate fi purtata doar daca mergem pe jos, pe străzi neaglomerate, fără să intrăm in niciun magazin, fără utilizăm niciun mijloc de transport. Practic, atunci se pune problema, cand avem voie să ieșim cu arma pe stradă (in toc, bineinteles..) ?

 

2. Detin, pe strada, arma neletala. Doresc sa intru intr-un magazin sau intr-o institutie publica. Cum procedez cu arma? Veti spune: Nu-ti lua arma daca mergi in magazine. Dar totusi, se poate intampla acest fapt. Cum se procedeaza legal? Se anunta paza magazinului/institutiei?

 

3. Cum se procedeaza la un eventual uz de arma? (repet, in caz de legitima aparare/stare de necesitate)? 1. Se avertizeaza infractorul, 2. Se trage un foc de arma in plan vertical, 3. Daca totusi, infractorul ramane violent se trage la picior. Este acesta algoritmul ? (cate focuri de arma se trag in plan vertical ? ). Nicaieri in lege nu se specifica ce masuri trebuie luate inainte de a executa un foc de arma.

 

4. Pornind de la utilizarea armei strict in conditii de legitima aparare, sau stare de necesitate, avem scenariul: Agresorul se indreapta spre mine, cu intentia de a ma ataca (fizic). Avertizez persoana in cauza, dar aceasta nu se linisteste – incepe sa atace. Scot arma, moment in care ii solicit sa nu se mai miste. De aici avem 3 cazuri.

                1. Se sperie, ramane nemiscat. Am dreptul, sub amenintarea pistolului, (fara sa execut un foc de arma), sa-l imobilizez pe infractor pana la sosirea organelor competente (respectiv, politie) ? Pot fi acuzat de amenintare (avand in vedere legea complet proastă din Romania) daca il imobilizez pe suspect (il oblig sa nu fuga, pana la sosirea echipajelor de politie)? Este o chestiune destul de delicată (eventual un avocat sau un politist mă poate lămuri).

                2. Fuge . Am dreptul, sa il urmaresc si sa-l somez sa se opreasca sau doar politia are dreptul sa faca asta? În cazul în care fuge (după un atac fizic asupra mea, sau după o tâlhărie), ce drepturi am, în calitate de deținător de armă, pentru a-l opri?

                3. Ataca, caz in care, pornesc procedura (somare, foc de avertisment in plan vertical, etc).

 

Vă adresez aceste intrebari, pentru a fi in completă legalitate dacă se va intampla vreodata sa fiu nevoit sa fac uz de arma. Legea este ambiguă, neclară, incompletă, intrepretabilă. Și orice interpretare a noastră, poate fi considerată greșită, și în consecință suportăm rigorile legii. Doresc să evit pe cât posibil orice probleme cu legea.

 

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.