Jump to content
POLITISTI.ro

Politistul - "conductor caine de serviciu"

rustic

Recommended Posts

Bgi poate stilul meu direct te deranjeaza, dar este greu sa ma mai schimb acum.

Nu am caine de serviciu, iti repet pentru a nu stiu cata oara.

Ce vreau eu sa arat este ca voi cei de la centrul asta preferati sa va pastrati locurile caldute.

Problemele sunt multe si grave.

Si nu esti tu cel care le va rezolva. Dar voi instructorii puteti sa semnalati aspectele care nu sunt normale.

Iar seful vostru care nu mai tarziu de luna ianuarie a trimis o adresa catre toate unitatile din tara pentru trimiterea la cursuri de catelari a politistilor din frumoasa noastra patrie, ar putea sa faca demersurile necesare macar pentru a imbunatatii viata cainilor de prin inspectorate.

Despre stimularea politistilor nu mai vorbesc ........ca nu sunt bani.

In loc sa fie preocupat sa-i determine pe ordonatorii de credite sa faca rost de bani pentru a putea sa asigure conditii minime de trai si de munca atat pentru caini cat si pentru politisti, domnul comisar sef vrea grupe, servicii, brigazi, directii.

Intr-un cuvant o multitudine de functii platite cu salarii babane.

Din cauza acelei adrese din ianuarie 2012 un coleg de-al meu pentru ca a refuzat sa ia caine, deoarece a fost pacalit de seful serviciului ca pentru functia lui nu va solicita alt caine, mai avem unul care nu stiu daca a fost scos la vreo misiune in ultimii 2 ani , era gata sa-si caute alt loc de munca.

Asta incerc sa te fac sa intelegi, cat timp conditiile nu se schimba atat pentru caini cat si pentru politisti, nimeni, iti repet nimeni, nu o sa vina cu inima deschisa sa ia caine de la Sibiu.

O sa vina pentru serviciile de la padoc, pentru timpul liber mai mult, pentru sporul ala vai de mama lui, pentru ca este las si nu poate sa-l supere pe sefu, pentru ca atunci cand a fost mutat de la alt judet a fost nevoit sa accepte o functie prevazuta in stat cu catel etc.

Acolo la marele centru ideal ar fi sa ajunga iubitorii de caini, dar pentru asta trebuie sa miscati si voi ceva.

Nu cred ca vreun politist sanatos la cap accepta sa ia gestiune in contitiile cand asistenta veterinara este vai mama ei si exista un risc foarte mare sa plateasca cainele.

Cainele, chiar daca o sa-mi spui ca nu este asa, e o responsabilitate in plus, trebuie sa ai grija de el, sa-l antrenezi, sa-l hraneti etc.

Si asta de cele mai multe ori din buzunarul tau.

Nu mai vorbim de banii pe care ii pierzi la salariu cand vii la Sibiu , atentie, in interesul institutiei!

Conditiile de cazare ale politistilor la padocuri sunt sub orice critica.

Adaposturile animalelor, padocuri, custi, terenul de antrenament, materiale de antrenament etc sunt la limita de subzistenta.

Daca vrei sa faci o cura de slabire stai cateva zile la padocul de la IPJ Dolj si cu siguranta nu vei putea sa manaci ceva.

Nu mai vorbesc de mirosul care iti intra in haine, piele etc.

Sunt politisti catelari care au alergie la parul de caine, iti vine sa crezi!

Ca tu ai ales centrul este problema ta, dar nu incerca sa ne spui cum sunt repartizati cateii filmati ca mai stim si noi cate cava!

Edited by Elvis
  • Upvote 1

Nu pot decat sa il apreciez pe Elvis pentru cele expuse, omul nu vorbeste din carti sau din vise, e ancorat in realitatea cruda dar adevarata, pe care toti mai marii acestui minister o vad, o stiu ....si atat.Cata vreme cresc stelele pe trese si functiile mari, nimic nu mai conteaza.Vinovat cand nimic nu functioneaza asa cum ar trebui o stim cu totii cine e ..."talpa politiei" (agentul).

sustin in continuare ca este o bataie de joc, iar pt. colegul de la centrul chinologic sa ne compari pe noi cu unitatile de politie din sua este ca si cum ai compara "baba si mitraliera". imi pare rau stimabile coleg dar nu cred ca ai lucrat vreo zi in operativ sa vezi care sunt indicatorii de realizat si greutatile pe care le intampinam. am vazut cam care e viata de la sibiu si sincer va invidiez.

Pacat ca doar acum am descoperit topicul acesta. Am un caine de patrulare- interventie inca din 2008, l-am preluat de la alt coleg la varsta de 1 an jumate si sunt al treilea lui stapan. Desi lucrez la 25 de km de domiciliu, dupa nu stiu cate rapoarte sa faca un tarc cu padoc la sediul politiei tot la domiciliu il tin. Sefii n-au treaba, ma trimit de la unul la altul. Si colac peste pupaza, m-au chemat la curs de dresaj cand avea cainele 3 ani jumate, deoarece pana atunci nu a fost chemat nimeni cu el la curs. Si as avea o intrebare pentru bgi : mai poti face un caine sa mearga cum trebuie la varsta aia?

Dupa varsta de 3 ani ,normal, nu se mai califica un caine, dar daca mai are calitatile necesare calificarii, se poate. Am mai avut cazuri de genul.

Aici sunt de acord cu tine. Dar daca la cursul de recalificare periodic nu imi ia cainele, asa-i ca mie ca si conductor mi-l imputa, desi inspectoratul nu face nimic sa ma ajute, nici macar cu alea 2 ore de dresaj care ar trebui facut din timpul muncii....

Se propune declasarea si casarea pe lipsa calitati.Tocmai de aia (si acum sariti-mi in cap) sfatuiesc pe toti cei care au caini in dotare, daca nu li se acorda orele, sa le ceara prin raport.Daca nu se aproba, in cazul in care cineva vrea sa ti-l impute ai raportul cu rezolutia pusa si te-ai scos.Cainele in cauza l-ai calificat sau urmeaza?

L-am calificat in 2009 la patrulare. El a fost de urma, a cazut, l-a declasificat de la urma si mi l-au dat mie. Acum, in decembrie trebuie sa merg 3 zile la recalificare la Sibiu.

• 1 month later...

Elvis, 60% din ce afirmi sunt niste relatari subiective. De 5 ani partenerul meu de patrula constanta a fost un patruped, si pot afirma(dupa acesti 5 frumosi ani)ca nu as mai lucra pe strada fara un caine. Ca sa-ti demostrez ca gresesti te invit cand vrei tu pe cea mai aglomerata strada din Bucuresti sa incerci sa ne ataci (pe mine si pe Tero) si sa fugi. Pun pariu cu tine pe ce vrei tu ca in maxim 1 minut esti cu fata pe asfalt si cu Tero in spate. Nu pot spune ca mi-a oferit conduirea cele mai stralucite conditii de antrenament sau cea mai buna dotara, sau ca nu m-a costat ceva bani (cu mult peste cei 5%) sa am asemenea partener, dar ce pot afirma cu mana pe inima e ca toti acesti 5 ani , loialitatea si increderea de care au dat dovada,pe rand, cei 3 "parteneri" de patrula au compansat cu varf si indesat toate eforturile mele. Cand nu o sa mai privim respectivii parteneri ca pe simpli caini, ghioarle , javre sau alte apelative care le sunt adresate , si o sa ne pese de ei atunci o sa avem si rezultate si nu o sa ne mai plangem ca azi bate vantul din dreapta si nu merge sa facem antrenamente cu cainele. Nu functioneaza cainele in teren pt ca mana care tine lesa nu functioneaza. Partenerul patruped nu are nici cea mai mica vina ca al lui conductor nu se potriveste cu operativitatea.

P.S. : bgi poti sa ne povestesti despre toti retarzii care ajung cu cainii de srv la Sibiu si ii iau la bataie prin padure????!!!!!! Poate asa intelege si Elvis de ce nu e bun cainele in teren sau de ce e prea slab.

• 2 months later...

cine nu a lucrat cu un caine nu are cum sa stie cu ce se mananca si ce inseamna un caine de patrulare sau interventie intr o misiune si aici ii dau dreptate monicai ,ca un caine bine dresat face cat 5 politisti,si cainele nu te lasa la greu precum colegul,care in momentul unui eveniment ii suna telefonul si te lasa balta pentru a raspunde.

Buna seara .Imi pare bine ca exista un topic legat de conductorul caine. As avea cateva intrebari pentru cei care sunt avizati,sau care sunt instructori,conductori caini.

1.De ce atunci cand se numesc oamenii pe functii de conductori caini nu sunt consultati,intrebati inainte sa ocupe functia de conductor caine ? Asa nu ar mai fi conductori caini pe functii care in momentul cand trebuie sa mearga sa ia caini de la Sibiu isi scot adev.medicale.

2.De ce pe fluturasul de salariu nu mai apare sporul pentru caini,iar daca unii dintre dvs.il primiti in ce suma este?

3.De ce C.C.Sibiu nu poate sa primeasca din partea MA.I. drept de control in teritoriu pentru a verifica abuzurile ,neregulile savarsite de unii sefi in legatura cu conductorii caini,avand in vedere ca este singura institutie de profil din Romania ? Multumesc.

Edited by alex7474

@alex7474

1. Nu sunt consultati pentru ca sunt foarte putini care vor sa ia caine benevol, pentru ca, deocamdata, cainii in Ro sunt vazuti ca o corvoada nu ca un sprijin real

2. 5% din salariu

3. Daca ar primi acest drept ar cadea multe capete de sefi de prin teritoriu.Deocamdata nu are drept decat de monitorizare.

Eu asa vad o situatie normala:

- politistul conductor caine in primul rand trebuie sa ii placa sa lucreze cu cainele,apoi sporul pentru acestia sa fie de 20% (in loc de cei 5%care sunt in prezent,pentru ca acest om isi sacrifica timp din zilele sale libere pentru a ingrijii cainele care nu stie ca stapanul sau e liber)

- la C.C.Sibiu trebuie sa i se asigure o cantina cu preturile popotelor de la inspectorate unde politistul sa serveasca cele 3 mese pe zi si sa nu fie nevoit sa parcurga 2-3 km pana in oras zilnic,cu toate ca in ultimii ani s-au modernizat camerele de cazare ar mai trebui in fiecare camera si un tv

- in ultimul timp catei (4-6 luni)care trebuiesc repartizati politistilor sunt foarte slab pregatiti de catre cei responsabili din centru, intrucat acolo exista o problema intre unii instructori si conducerea centrului(multe certuri,plangeri si anchete)

- la sediul politiei in care politistul conductor caine isi desfasoara activitatea trebuie sa existe acel poligon de antrenament cu obstacole pentru mentinerea calitatii cainelui cat si materialele necesare unei bune pregatiri (costum,manusa pentru prindere ...etc)

- dotarea tuturor sediilor de politie care au pe schema politisti conductori caine cu cel putin o autospeciala prevazuta cu custi pentru transportul acestor caini

- politistul conductor caine sa beneficieze de cel putin 2 zile pe luna libere in plus fata de liberele pe care le au ceilalti politisti pentru a compensa timpul pe care acesta il acorda zilnic ingrijirii cainelui,eventual si un spor de 2-3 zile in plus la concediul de odihna

- politistul conductor caine trebuie sa execute serviciul intr-o uniforma special amenajata pentru lucrul cu cainele in nici un caz cu actuala uniforma

Cam astea ar fi prioritare in viziunea mea, poate or mai fi si altele,pana cand aceste lucruri nu vor exista nici performanta de la acesti oameni si aceste animale nu vor fi.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Si TV-ul sa fie neaparat plasma si in camera poate si room service, nu?

Rustic, cand ai fost ultima data la Centru? Cateii sunt bine pregatiti chiar daca unii instructori sunt preocupati cu aparitia pe la Gadea.

• Upvote 1

bgi nu mai fi atat de ironic,dar tie ti se pare normal si omeneste ca un om cazat la acest centru sa stea 16 saptamani fara un simplu tv ,sau deja e prea mult,nu?bgi vorbesc din ceea ce stiu si nu din ceea ce imi imaginez, asa cum crezi tu.

pt. bgi

stimate coleg asa de bine sunt pregatiti cateii de la sibiu si calitatea lor e desavarsita, din acest motiv ultimii doi pui repartizati la noi in judet au fost clasati. asa ca te rog frumos cu aprecierile despre centrul chinologic deorece am petrecut 3 luni pe acolo si am vazut care e starea de spirit si calitatea majoritatii instructorilor.va doresc numai bine.

Clasati de catre cine?

@rustic

La Campina sau unde ai facut tu scoala ai avut tv in camera?Parerea mea este ca in vreme de criza sau facut destule.

Ma intreb cateodata, de ce se plang doar unii si aceeasi?

rustic ai dreptate.Propunerile tale cu privire la ținută și autospeciale se regăsesc în Hotărârea de Guvern nr.1061 din25.09.2002,modificată în 2009, anexa nr.2,Norme privind drepturile de echipament pentru efectivele de poliție,Norma nr,9,pentru asigurarea echipamentului specific formațiunilor de poliție,titlul IV(asta cu privire la ținuta) ,iar autovehiculele de transport pentru câini sunt prevăzute într-un plan de măsuri privind restructurarea activității cu cîinii de serviciu care a apărut încă din 2006 dar nu sunt puse în aplicare.În Poliția Română sunt puse în aplicare doar cele ordine,dispoziții,legi,e.t.c prin care să putem fi sancționați(gen ordinul 400),iar cele care ne fac munca mai ușoară sunt trecute cu vederea.

Edited by iav

Nu vreau sa par partinitor cu unii, dar eu am fost in 2012 la C.C.Sibiu si conditiile sunt bune spre foarte bune,minus tv.si frigider pentru perioada de vara.Dar fata de ce a fost in anii precedenti(2005-2009) la Sibiu, este un pas urias. Dar nu cred sa existe o scoala in Romania unde sa fie chiar totul perfect.Eu cred ca din acest punct de vedere nu ar trebui sa ne plangem.In ceea ce priveste conditiile de la locul de munca , legat de cainii de serviciu, probleme sunt cu carul.Depinde foarte mult daca seful pe care il ai este pro sau impotriva cainilor,daca sunt covinsi ca sunt buni la ceva sau nu .Implicit aceasta situatie se aplica si conductorilor caini.

Pentru @bgi ;

Referitor la raspunsul dar la pct.1,nu crezi ca , conducerea C.C.Sibiu si cea a M.A.I. ar trebui ca periodic sa trimita in teritoriu comisii pentru a verifica conditiile in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea cainii repartizati de la C.C.Sibiu , conditiile pe care conductorii caini ar trebui sa le aiba,de echipamentul pe care acestia ar trebui sa-l primeasca ,etc.Pentru ca mie unul mi se pare cam ciudat faptul ca dupa ce ai facut un curs de specializare cu un caine timp de cateva luni la C.C.Sibiu,apoi ai ajuns in teritoriu si nimeni nu te ajuta, ajungi sa crezi ca cursul l-ai facut cam degeaba, iar daca tu incerci sa faci ceva,ori ti se baga bete in roate ori nu te ajuta nimeni.

Bgi, nu compara scoala Campina cu centrul chinologic. In Campina eram elevi, aici esti matur cu acte in regula. Nu au fost in stare sa faca o amarata de popota sau cantina. In 2009 am mers la curs cu salariul de 1000 lei si am mancat 3 luni in oras. Norma de hrana mi-au taiat-o si mancare din parti. La noi la judet din 4 pui au clasat 3.

Ultima data cand am fost in decembrie 2012 ei renovau padocurile cainilor, tot pe alea pe care le-au modernizat...

Nu stiu cum au fost conditiile inainte de modernizare, dar daca tot au vrut sa faca ceva frumos a trebuit sa il faca pana in capat.

Edited by bogdanCVB

@alex7474

Trebuie sa intelegi ca CCS nu are putere de decizie si drept de control, doar de monitorizare.Acum cativa ani s-au facut niste propuneri din partea CCS referitor la grupele canine de la judete, sa coordonam noi toata activitatea cu cainii din teritoriu, sa se schimbe instr. 636.Toate au ramas la nivel de propunere pt ca raspunsul a fost ca nu sunt bani.Pana cand CCS nu o sa preia toate atributiile referitoare la cainii de serv din MAI, nu o sa se rezolve mai nimic.

Crede-ma ca nici mie nu imi place sa lucrez cu oameni trimisi cu forta la curs iar dupa ce pleaca sa stiu ca nu o sa foloseasca cainele ala niciodata din cauza ca nu il lasa sefu' sau nu vrea.

@bogdanCVB

Popota a fost mai demult dar majoritatea cursantilor a vrut atunci sa manance in oras si s-a desfintat, acum o sa fie ceva in regim de catering. Problema cu norma de hrana taiata a fost din cauza celor de la voi de la ipj, pentru ca in unele judete s-a taiat in unele nu.Acum nu se mai taie decat unele sporuri de care in centru nu beneficiati(spor de noapte, etc.)

Cu catei clasati, problema e subiectiva.Daca nu au fost buni de ce i-ati luat, trebuia sa-i refuzati. Atunci cand iei un catel semnezi un angajament prin care te obligi sa ii continui predresajul pana la calificare.Multor cursanti li se distribuie catei buni si vin la calificare cu niste ghioarle dand vina pe sefi sau invocand alte motive dar adevarul e undeva la mijloc.

Problemele sunt multe dar, parerea mea, ca tine mult si de canductorul caine sa constientizeze ca nu poti sa ceri conditii de lucru , tinuta, masina speciala, s.a.m.d. pana cand nu folosesti cainele si ai rezultaten in teren, mai ales in conditiile de criza financiara in care suntem acum.

Sper ca am lamurit unle din problemele ridicate.

@iav

referitor la masinile de transport caini, au fost vreo doua loganuri mcv in faza de prototip la Buc.,la jandarmi, dar, a venit criza si loganurile prevazute pentru caini(cateva sute era un zvon) au ramas in faza de proiect.

• Upvote 1

Nu cred că la ora actuală mai sunt polițiști trimiși cu forța să preia căței.Cei care spun că au fot trimiși forțat să preia căței mint cu nerușinare sau nu cunosc dispozițiile pe această linie.Majoritatea dintre cei care au în dotare câini de serviciu dar nu se ocupă de ei au luat acești câini doar pentru cei 5% și norma 12B mărită.La noi la I.P.J nimeni nu a fost obligat să ia câine în dotare.

Cât despre autospeciale cunosc care este situația, însă ofițerii care trebuie să ia decizii în această privință nu cunosc care este situația în teren.Până în septembrie anul trecut am avut în dotare cîine de patrulare.Patrularea cu câinele o făceam numai pedestru și de multe ori am auzit prin stația radio cum colegii din alte posturi aveau probleme cu scandalagii si s-ar fi impus intervenția cu cîinele de serviciu dar nu am putut să acord sprijin datorită faptului că nu aveam cu ce să mă deplasez iar la mine în zonă era liniște și pace.

Acum am în dotare un câine specializat pentru prelucrare urme de miros,este ca bâtrân dar mai face treabă,îmi place să lucrez cu el și îl consider cel mai bun coleg al meu.

• Upvote 1

pentru bgi in legatura cu popota calitatea mancari era indoielnica erau acolo in perioada cand au incercat sa forteze toti cursanti sa manance .

Pai oricum in perioada aia toti erau obligati sa manance acolo ca se taia norma de hrana iar mancarea era de calitate indoielnica ca se desfintase GAZ-ul si furnizorul nu-ti da carne pe datorie.Problemele de genul mancare si tv in camera sunt mici fata de lipsa interesului din partea mai marilor si chiar si a conductorilor pentru aceasta ramura a muncii de politie.

• Upvote 1