Jump to content
POLITISTI.ro

Politistul - "conductor caine de serviciu"

rustic

Recommended Posts

hai sa discutam si despre colegii care vor sa se mute intre ipj si singurul loc este de conductor caine. in prima faza accepta si dupa ce se vad mutati incep sa faca fite si figuri ca nu suporta cainele si ca e plin de par. si acum sariti cu minusurile ca stiu ca nu o sa fiti de acord cu ce am scris eu..... :naughty:

ai perfecta dreptate :)

• 2 months later...

Spuneti-mi si mie, va rog, cate ore de "pregatire caine" va sunt alocate pe luna la ipj-ul unde lucrati. Am ales si eu sa trec la functia de conductor caine si am primit doar 8 ore ( o zi ), desi am un catel de 4 luni. Mi se pare foarte putin.

Studiază Instrucțiunile M.A.I nr.636 și o să te lămurești. Antrenamentul câinilor de serviciu se realizează diferențiat în funcție de specializarea câinelui și dacă este dresat sau în predresaj. În principiu având cățelul în vârstă de 4 luni trebuie să ai 3 ore de antrenament zilnic, care se efectuează în timpul programului de lucru. Mai trebuie să ți se aloce timp pentru curățenia adăpostului, pansajul și hrănirea câinelui.

• Upvote 2

Ia legătura prin p.m cu nicuno1 și vezi dacă ți le poate trimite. El le-a mai postat la pag.7 a acestui topic, dar văd că nu le mai pot deschide.

Am studiat 636, stiu ca trebuie sa mi se aloce 3 ore pe zi, problema este ca nu mi se dau. Ma baga 8 ore in schimburi ca si inainte. Le-am transmis sefilor, dar pur si simplu nu ii intereseaza.

• Member

Raport cu numar de inregistrare. Vorbele zboara. O lucrare inregistrata face minuni;)

Sa iti comunice ei temeiul legal in baza caruia au stabilit orele de antrenament.

• Upvote 2

Are dreptate RPG. Depune un raport scris prin care soliciți ca zilnic, în timpul programului să ți se aloce 3 ore pentru predresajul cățeluluii. Dacă nu ți se alocă acest timp, o să ai cu ce să motivezi respingerea cățelui la admiterea în cursul de specializare.

• 2 months later...

Am o nelamurire. La postul unde lucrez, am fost "desemnat" pentru a fi trimis la Sibiu. Desi luna asta plec ca sa-mi iau cainele in primire, din ianuarie o sa lucrez la alt post de politie. Parerile sunt impartite, unii spun nu a nu ar trebui sa am nicio problema sa plec la alt post, pentru ca o sa ia altcineva in primire cainele la postul actual, altii imi spun ca daca ceilalti lucratori refuza sa primeasca cainele, eu nu o sa ma pot muta.

Ma poate ajuta cineva cu un raspuns mai pertinent?

Multam

O să te poți muta, dar cu câine cu tot. Câinele nu este al postului unde lucrezi acum ci este al I.P.J-ului. Așa cum ai în dotare arma de serviciu, tot așa ai și câinele. Câinele este tot o armă, numai că are suflet și se mișcă lângă tine, iar dacă te ocupi de el și-l dresezi bine o să-ți fie de mare ajutor și o să te apere mai bine decât unii dintre colegi. Am avut, am și o să mai am câine în dotare atâta timp cât o să fiu polițist. Câinele îl folosești ca și arma tot cu somație și fără somație în cazuri strict prevăzute de ordine și instrucțiuni. În cazul în care ești atacat, poate ai sau poate nu ai timp să folosești arma, dar câinele va sări singur să te apere. Cu arma nimerești sau poate nu nimerești infractorul, dar cu câinele sigur îl vei imobiliza, chiar dacă este într-un grup de persoane. Marius te dezinformează ( știu că-mi va da un -  ). Câinele nu te leagă de glie, nici măcar de I.P.J.

• Upvote 3
  • Downvote 2

Dacă iei câinele doar pentru că ai fost „ desemnat ”, mai bine du-te și spune celui care răspunde de activitatea cu câinii de serviciu din cadrul I.P.j -ului la care lucrezi că un-ți plac câinii și nu vrei să ai în dotare câine de serviciu. Va fi mai bine pentru câine. Dacă ți se va spune că ești obligat să iei câinele  să le spui că nimeni nu te poate obliga și că nu există o bază legală în acest sens. Caută și studiază Instrucțiunile M.A.I nr 636 din 09.05.2005. 

• Upvote 2

• 1 month later...

M am transferat acum doua luni la un post de politie nestiind ca functia pe care am venit este de conductor caine(la post nu exista nici un caine), acum sa aflu ca urmeaza sa mi fie repartizat caine de la Sibiu.Precizez ca nu doresc sa iau acest caine sub nici o forma, totodata mai am si unele problme de sanatate care necesita monitorizare atenta pe termen lung.Va rog ajutati-ma cu un sfat.

Daca functia este prevazuta in stat conductor caine nu cred ca ai ce sa faci decat sa te muti pe alta functie. Spui ca ai probleme de sanatate, solicita ajutorul unui medic.

Edited by Elvis

Marius nu exista nicio dispozitie care sa te oblige sa mergi la Sibiu. Exista o dipozitie DMRU care iti permite sa refuzi un curs daca nu ai fost anuntat din timp si daca nu ti-ai dat acordul.

Svio tu te-ai mutat la cerere pe o functie la un post de politie care este prevazuta ajutor sef de post si conductor caine. In cazul in care nu vrei sa iei caine unitatea este obligata sa iti puna la dipozitie o functie echivalenta pe care sa te muti. Am avut un coleg care a fost in aceiasi situatie, initial a refuzat sa ia caine iar cand a fost pus sa aleaga sa ramana pe functie sau sa se mute a luat caine. Sfatul meu este sa vorbesti cu doctorul tau si sa iti dea o adeverita in care sa arate ca nu poti lua caine pe motive medicale. Asta este parerea mea. Poate exista alte solutii dar eu nu le cunosc.

Edited by Elvis

Svio. Nu cred că nu ai știut că funcția prevede să iei câine de serviciu. Începând cu anul 2006 a fost pus în aplicare un așazis Program de restructurare a activității cu câinii de serviciu în Poliția Română, care prevede printre altele că doar posturile de poliție cu o stare infracțională ridicată vor avea câini de serviciu. Nu cred că funcția ta este de agent ajutor șef post și conducător câine. Dacă ai știut că funcția pe care te-ai mutat prevede câine și ai fost de acord pentru că ți-a convenit, te sfătuiesc să nu iei câine, pentru că va fi vai de bietul animal și nu este el vinovatul.

• Upvote 2

Functia mea este de ajutor sef de post si conductor caine.Am facut raport la rugamintea unui sef de politie sa ma mut de la postul vecin la cel actual pentru ca nu erau oameni, practic nu m-a avantajat cu nimic mutarea. Nu am stiut ca sunt pe functie de conductor caine decat in momentul cand mi s-a cerut sa ma prezint la judet pentru a discuta de cainele pe care urmeaza sa-l iau( sfarsitul lunii decembrie), la post nu era amplasat nici un cotet care sa-mi dea de inteles ca ar putea gazdui si un caine, deci sunt obligat practic sa iau cainele acasa.Problemele de sanatate pe care le am sunt cat se poate de reale si imi pun viata in pericol daca le neglijez.O sa merg la seful ipj si daca nu ma va intelege, o sa merg si la doctorul ipj-ului.

Pai tu cum vrei sa faci ? Ai accepta un caine gata format ? Tot o sa ajungi la Sibiu. Nu se poate altfel.

Cei care au caini de serviciu sa isi dea cu parerea ca nu lapidam pe nimeni.

Șefii te mint. Nu mai sunt prevăzute funcții de agenți conducători câini de serviciu și ajutori sefi post (sau invers) la posturi decât dacă situația operativă impune ( furturi cu a.n multe, infracțiuni cu violență) sau dacă vrei să iei câinele. Nu poți lua câinele în patrulare inter-comunală pentru că nu ai auto avizat sanitar- veterinar pentru transportul animalelor. Nu poți lua câinele atunci când te deplasezi să iei declarații, să faci activități specifice( nu detaliez, prietenii știu de ce). Prin aecel program cadru de care am amintit mai sus se prevedea constituirea unor compartimente( un fel de K9) canine la nivelul polițiilor municiple și orășenești, care să sprijine și posturile de poliție arondate, în sensul că dacă la un post de poliție este necesară suplimentarea patrulei cu un câine de serviciu, atunci un agent conducător câine de la poliția municipală sau orășenească, care arondează postul, se deplasează cu auto special amenajat la postul de poliție care a făcut solicitarea și împreună cu un polițist de la acel post efectuează patrularea în zonă. Dar ca toate ideile care implică cheltuirea unor bani, acest concept a fost pus în aplicare doar parțial numai ce a convenit conducerii și nu a implicat alocarea de fonduri ( construirea adăposturilor, achiziționarea de auto-speciale, e.t.c).

Un câine bine dresat, face mai mult decât doi colegi, spre exemplu: la un control corporal al unui suspect, pe coleg poate să-l sune prietena(sau soția) și datorită conversației să nu fie atent, sau să se îndepărteze de tine,iar persoana respectivă, profitând de aceasta să te atace și să fugă, pe când câinele ( care nu are iubită și nici soție sau telefon) va sta cu ochii țintă pe suspect și te va apăra. Dacă faci uz de armă, după un suspect și nu-l nimerești, poți să omori un nevinovat, dar câinele odată lansat, va prinde suspectul, chiar dacă acesta se va ascunde. Am citit recent despre un coleg care a fugit după un hoț și care a sărit în apă ca să-l prindă. Dacă avea un câine bine dresat, acel hoț nu mai ajungea la apă.

La Sibiu condițiile de cazare sunt extraordinar de bune ( spun eu ,care am fost acolo prima dată în 1982, iar recent am terminat un curs de cinci luni și încă mai scriu pe acest forum), atât pentru conducători, cât și pentru câini ( față de condițiile de adăpostire a câinelui de I.P.J-ul unde dau cu sapa, cele de la Sibiu sunt de *****). Pot să spun că un polițist conducător câine, poate face ceea ce face orice polițist, dar nu orice polițist poate face ceea ce face un polițist conducător câine.

Ți-am mai spus. Dacă nu vrei să iei câine, nu-l lua. Vei face un mare bine câinelui, pentru că-l va lua un polițist, care va avea grijă de el și nu-l va chinui.

Dacă ai probleme de sănătate așa de mari, încât ai viața pusă în pericol, de ce nu te pensionezi pe caz de boală?

Edited by iav
îndreptare greșală.
  • Upvote 2