Jump to content
POLITISTI.ro

Inregistrarea convorbirilor telefonice. E legala inregistrararea audio pe mobil?


Charlie

Recommended Posts

As vrea sa-mi inregistrez toate convorbirile pe care port pe mobil. Ma gandesc ca nu se stie niciodata la ce-mi pot folosi.

Este legal sa inregistrez convorbirile de la telefon? Ma intereseaza sa stiu daca incalc vreo lege in situatia in care imi inregistrarez convorbirile telefonice in scop personal.

Adica daca vorbesc cu cineva ceva si pentru a nu mai fi nevoit sa scot o foaie si un pix cand trebuie sa notez cate ceva, de exemplu o adresa, un numar de telefon, este legal sa inregistrez convorbirea audio de pe mobil, daca le folosesc in scop personal.

Link to comment
  • Moderator

În principiu, înregistrarea convorbirilor telefonice private nu este legală. Legislaţia penală prevede:

 

Art. 226

Violarea vieţii private

(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

...

 

Însă discuţia e mult mai amplă pentru că sunt scoase din sfera ilicitului penal anumite fapte care, deşi corespund descrierii infracţiunii, nu au totuşi un caracter ilicit datorită interesului legitim urmărit de autor sau a lipsei vătămării aduse titularului valorii sociale ocrotite.

Link to comment
  • 3 years later...

Interesanta discutia, icic mai e de actualitate pentru ca legea nu cred ca s'a schimbat intre timp, pot sa intreb si eu daca pot posta pe un anumit forum cateva convorbiri telefonice contradictorii, mai exact mincinoase, ale unei mari firme din .ro spre a fi discutate si a incerca intelege cat de cat ceva din ele?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.